1984 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

1984

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Rootsi valitsus andis GPS-jalaraudade kasutamisele heakskiidu

    STOCKHOLM, 25. august (EPLO) – Rootsi valitsus otsustas, et inimestele, kellele on kohtu poolt määratud lähenemiskeeld, pannakse liikumise jälgimist võimaldav GPS-jalaraud.
    Lähenemiskeeld määratakse tavaliselt selleks, et kaitsta naisi, keda ähvardab vägivald mõne mehe poolt, teatas Raadio Rootsi.
    Rootsi justiitsminister Thomas Bodström leiab, et naised peavad saama end tõeliselt turvaliselt tunda kui lähenemiskeeld on välja antud.
    Senini on aastas kohtud määranud umbes 4000 lähenemiskeeldu, neist ligi kolmandikust pole kinni peetud.
    GPS-jalaraud edastab valvekeskusele andmeid isiku asukoha kohta. Andmeid esitatakse kas pidevalt või juhuslikkuse printsiibil.
    Kaitse all olevale isikule antakse samuti GPS-saatja, mis edastab valvekeskusele andmeid ka tema asukoha kohta. Valvekeskuses käivitub häire, kui saatjatelt tulevad signaalid asuvad teineteisele lähemal kui ettenähtud julgeoludistants - üldjuhul 150 meetrit.
    Valvekeskus informeerib kaitstavat inimest kohe, kas telefoni või piipari abil.

    Jutud kurjategijatele ja niisama vastikutele tüüpidele kiibi paigaldamisest pole enam ammu ulme. Olen igatahes kahe käega poolt - ühiskonna vastu astunutel tuleb loobuda privaatsusest igaveseks, pealegi saaks sellise monitoorimise abil palju asju kontrolli alla. Kuigi, kindlasti leidub häkkereid ja kirurge, kes jalaraua või kiibi "eemaldavad". Cyberpunk!
  • Huvitav, kuidas kohustatakse pätte sellise GPS-i akut laadima? GPS-i voolutarve on minu teada kusagil 50-100 mAh kandis pluss saatja, mis viib selle hõlpsasti üle 150mAh. Päevaseks kasutamsieks peab siis mingi 1500mAh aku olema. Pihuarvutite akud on tavaliselt suti pisema mahuga.

    Teine teema on see, et GPS-i varjestamine on väga lihtne - mine lihtsalt tuppa.
  • George Orwell'i raamat "1984", tasub lugeda.
  • Ei meeldi mulle see värk. Tsiviilühiskond peaks kuhugi tõmbama piiri ja ütlema, et sealt edasi ei astuta, ükskõik kui paadunud kurjategijaga meil ka tegemist poleks. IMHO on juba sõrmejälgede passi lisamine sellest piirist üle astumine.
    Või teiste sõnadega - lääne ühiskond on inimestele valmis andma mistahes vabadusi niikaua, kui nendel mingit sisulist mõtet pole - vabadus, kanda kõrvarõngast vasakus või paremas kõrvas, kuulata metalit või countryt vms. Niipea, kui vabadus aga kedagi potentsiaalselt ohustab, on sein ees - elektroonilised jälgmisseadmed, biomeetria, turvakaamerad jne. Kusjuures alati on õilsad põhjendused, miks see nii peab olema varnast võtta...
    Ise olen 1000X ennem nõus riskima terroristi või maniaki ohvriks langemisega, kui aktsepteerima paranoilist 'turvaühiskonda'.
  • Mingi vidin jala küljes ei takista küll teatud tegelastel oma tegemisi ellu viimast. Pigem tekitab see tüli ja võlts turvatunnet kaitse all olevale isikule. Võime küll hiljem teada kes ja mida tegi, aga see ei hoia ju iseenesest tegu ära.
  • toun
    See on hirm tuleviku ees, et oleviku tegu tegematta jätta.
  • Minu meelest toimib osa uue generatsiooni akudest kineetilise energiaga ja neid on võimatu tühjaks kulutada, kui just aastaid voodis pikali ei lama. Aga võib-olla tuleb kurjamitel käia kohustuslikult end aeg-ajalt "laadimas"...
  • Väga leidlik tähelepanek. Selline saatja võiks kulutada mingil määral ka kaloreid, ehk siis kas embedditud vastuvõtjad ja saatjad ja muu koduelektroonika naha all võib täitsa moodi minna ?
  • Kuidas saab lääne õigusruumis üleüldse kohustada kedagi midagi tegema? Ameerikas vist mindi põhiseadusest mööda sellega, et inimesele määrati pikk vanglakaristus ja lasti tingimisi vabaks, kui oli nõus end rõngastama. Aga kui karistus on kantud ei saa IMHO seda rõngast kuidagi kohustuslikuks teha.
  • Kuidas selline lähenemiskeeld tegelikkuses toimib. Kui mul oleks keeld peal ja ma istun tänavakohvikus ning too kannanatu mööda tänavat läheneb. Kas ma pean püsti tõusma ja ära jooksma või kuidas? Või kui me kumbki jookseme bussi peale, siis kes peaks seadusetähe järgi maha jääma, järgmises peatuses väljuma? Too GPS jurakas hakkab ju lärmama kohe ja uurimata, et kes ja mis.
  • lauris71,

    Sa võid ju olla see üksik, kes on nõus terroristi ohvriks langema, kuid mind selline privaatsuse kadu ausalt öelda ei morjenda. Seda kõike muidugi senikaua, kuni jälgimine toimub minu enda huvides. Kellele mu eraelu peaks reaalselt korda minema?

    Samas - kui tööandja saaks võimaluse mu telefoni asukohta jälgida, loobuksin momendist suurkliendisoodustustest ja soetaksin isikliku kõnekaardi. Nii et kellele mis.
  • Ma olen alati mõelnud, et ma jätan oma tegevusest ebameeldivaid jälgi iga päev - kontrollühiskond vajaks vaid seda, et need jäljed omavahel süstematiseerida. Ma räägin mobiiliga. See ütleb, kus ma olen ja kellega ma suhtlen. Ma surfan internetis. See ütleb, mis mind huvitab. Ma ostan poest Coca-Colat ja saia. Triipkoodid jooksevad kuskilt kassaaparaadist läbi. Ma võtan raha teatud pangaautomaatidest. See võimaldab tuvastada minu liikumismarsruudi... Ma arvan, et kui hakatakse tavainimesele kiipi panema, siis sinna võiks küll piiri tõmmata...
  • Ära muretse, Google'l on 5-15 aasta pärast sinu kohta kõik see info olemas, mõmm. Loomulikult kasutatakse seda ainult nende "not evil" eesmärkidel.
  • Minu meelest on süsteemne jälitamine ja info kogumine palju humaansem rõvedast rämpspostitusest, mis praegu ülemaailmselt toimub. Viagra, Nigeeria jms crap, mida läkitatakse "ämblike" abil KÕIGILE, valimatult, on erakordselt rõve!

    Parem juba jälgitagu, mis jogurtit ja jopet ma ostan (ilmselt niikuinii jälgivadki, sest ostan 90% asju ainult 2 ketist, mõlemad TVB-l noteeritud :) kui lihtsalt uputada valimatu reklaamiga üle!
  • Velikij,

    kui mitmendat korda ma pean kordama priitp I kartmisseadust : "kui ausal inimesel pole midagi karta, siis ausal inimesel ainsamana on kõike karta" ning priitp täiendust priitp I kartmisseadusele: "ainult ausad inimesed jäävad vahele, ja korralikult".
  • priitp,

    Ole hea ja selgita palun need kartmisseadused veidi pikemalt lahti, mul ilmselt ei jätku haridust, et neist ilma seletuskirjata aru saada!
  • Naiivitar - tarbimiskäitumise analüüs reklaami efektiivsemaks muutmiseks on ainult murdosa. 15 aasta pärast on Goog data-miningu monopol, kelle suurimad kliendid on erinevate 3-täheliste lühendite taha peituvad organisatsioonid, kes hälvete analüüsi sisse ostavad. Ehk kui karistuse ära kandnud pedofiil otsib "local junior high", siis see houmi stackitakse teiste eriliselt luubi alla võetavate hunnikusse. Kui keegi aga "sariini valmistamine" ja "Stenbocki maja ventilatsioonisüsteem" samast masinast/ip-aadressilt otsib, siis on 6 minuti pärast mustade prillidega banaanid ukse taga.
  • See, et sinu kohta infot kogutakse, on praegu väiksem probleem. Suurem probleem on see, et turvalisuse sildi all roogitakse ühiskonnast välja inimlikkust. Inimkond on nagu ökosüsteem - kui elimineerime (efektiivselt) kõik 'pahad' (liputajad, sarimõrvarid, terroristid, ülbitsejad, autovargad, narkomaanid...), siis see mis järele jääb ei ole teab mis ilus.
    Natsi saksamaa oli btw väga turvaline koht elamiseks (kui olid aarialane, see tähendab).
  • Ma toon sulle, Velikij, ühe näite. Soomlased just arutavad, et äkki kannaks kogu kodanikkonna sõrmejäljed registrisse. Nagu ikka - ausal inimesel ei ole midagi karta, eks. Kuritegu on lihtsam avastada, eks. Tegelik elu aga hakkab käima nii, kallis Velikij, et selmet teha jälitustööd, sõeluda välja kahtlusalused ja siis võrrelda nende kahe sõrmejälgi (millede võtmiseks annab keegi veel loa) kuriteopaigalt saadutega, võetakse sealt paigalt kõik 178 sõrmejäle, aetakse buss ette, pekstakse kõik 177 ausat ja 1 mitte nii ausat jaoskonda ning tehakse kõigile pöidlakruvisid. Kollane ajakirjandus passib fotoaparaatidega tead ehk ise kus, aga ausal inimesel pole ju midagi karta.
  • mina kyll ei karda.
    pigem ootan m6nuga!
    m6nus olla keset suurt pööret inimnkonna ajaloos, umbes nagu rooma langemine voi 2ms voi..
    tegelt palju suurem, umbes siis kui tekkis homo sapiens.
    uus rass synnib. meie keskel. muhe!
    elu pole miskit väärt selle korval, et olla kohal.
    odav pilet!
  • Aus inimene kipub kogu selles kontekstis olema inimene, kes "eksisteerib," aga ei "ela." Loomulikult ei pea kartma kontrollühiskonda keegi, kes kannab tavalist sinist särki, sööb tavalist toitu, läheb alati pärast tööd otse oma korterelamus asuvasse pesasse ning ajab oma naisega asju teki all. Aga dai pohh, kui inimesel peaks tekkima oma keskpärasuse leiges lögas mõni kirgas idee...poliitiline ambitsioon...ligipääs mõtlemapanevale informatsioonile...religioosne valgustatus... Kohe kui inimesest saab DRONE asemel HUMAN, on ta olemuselt kahtlane ja kuulub igaks-juhuks kontrollühiskonnas neutraliseerimisele/isoleerimisele vms.
  • Ma arvan et n.-ö. seeriainimesi tuleb praegu karta rohkem kui varem, sest ligipääs igasugustele tõsiste tagajärgedega kangidele, mida tõmmata, on tavakodanikule lihtsamaks muutunud. Nii võib end sisse häkkida suvalise lennujuhtimiskeskuse radarile ja suunata suur Boeing mõnele lühemale maandumisrajale, kanda Brasiilias rannas puhates Küprose pankadest raha enda arvele Shveitsis ja eriti kõvad mehed võivad ilmselt ka tuumarusika teele saata. Piisab justnimelt sellest, et keegi tahaks olla eriline. Ja goddamn, sellise sooviga inimesi on palju.

    Ma siiski arvan et vaikselt-vaikselt liigume me ikkagi kontrollühiskonna poole, e-arved, e-valimised... Kellegi huvides on informatsiooni siin ilmas süstematiseerida, peites ennast loosungi "tavakodanikule on nii mugavam ja lihtsam" taha. Scary, aga tõelisi "vilju" näevad ilmselt meie järglased...

    Kõige karmim laks tuleb aga ilmselt siis, kui AI väljub kontrolli alt. Ega Terminaatori stsenaarium pole ka enam lihtsalt mingi järjekordne joru, või olen ma liialt paranoiliseks muutunud...?
  • Selle sinisärgi koduteele ehitati kahtlase kuulsusega lõbustusasutus, siiski mitte otse tee peale, vaid jalgu jäädes siis kui vaja pangaautomaadist raha võtta. Juhtumisi küsiti sinisärgi käest otse selle asutuse ukse ees suitsu, mida tal polnud. Sinisärk sai väikese obaduse ja sõbralik lõbustusasutuse isikkoossesi tohterdas teda veidi oma ruumides. Heatujuliselt jätkas sinisärk oma koduteed umbes poole tunni pärast. Ja ta ei saanud kunagi teada miks tema nii edukalt alanud karjäär oma töökohas nigu noaga lõigatult katkes. Vähemalt elas ta ausana kuni surmani.
  • Ei noh, priitp, kamoon, sa keerad vindi totaalselt üle! Millisel töökohal töötades on keelatud käia lõbustusasutuses? Kas Sinu karjäär katkes / katkeks seeläbi?
    Rõhutan, keegi SINIsärk!
    Naised saaks lõksutada, muud midagi.
    Kui sinisärgi oma naine sellest muidugi teada saab, siis sinisärk võib kodus üsna mitu väikest obadust saada. Ja kogu lugu.
    Ehkki - tüüp, kes selle info lekitab, tuleks Raekoja platsil üles puua.
  • Aga kui lõbustusasutuses oleks 'töötanud' alaealised? Kas siis tuleks ka lekitaja üles puua? Ja kui sinisärk poleks mitte päris vastu tahtmist sinna sisse läinud?
    Elu ei ole must-valge, seadused kipuvad olema. Kui kontroll pole totaalne, saab inimene pisut ise reguleerida, kuidas tal läheb. Totaalse kontroli tingimustes võib ennast seadusandluse nurkade vastu oi-oi kui valusasti ära lüüa.
  • Võtame Eesti Zoofiilide Seltsi baar-restorani ja mõne panga sisekontroll jälgimas töötajate liikumist kasvõi mobla abil. Ei, keelatud ei ole, ei ole, ausal inimesel pole vaja karta, ei ole! Kedagi ei vallandata, sellest isegi ei räägita, vaid väike linnuke tehaks andmebaasi, sisekontroll ise teeb, igaks petteks, mine tea. Pärast keegi ei küsi, ülemus vaatab ja mõtleb, et kahtlane värk. Linnuke ju on. Küsiks üle, ah ei viitsi, piinlik lugu. Selle koha saab keegi teine. Tol pole linnukest.
  • tehnoloogiline singulaarsus teeb enivei kõik sellised "1984" m6ttekäigud m6ttetuks..
  • Ei, lauris71, siis oleks piisanud eluaegsest vanglakaristusest. Ja see, miks sinisärk sinna sisse läks, no kelle asi see peaks olema, dziises!
    Aga Zoofiilide Seltsi kohta ma juba kirjutasin - kui on vähimgi võimalus, et su töötelefoni jälgitakse, võta kõnekaart. Või lülita sinna minnes mobla lihtsalt välja. Või suuna kõnekaardile ümber.
  • riq on transhumanist. Welcome to the club. Äkki peaks Eesti transhumanistid korra kokku kutsuma ja mingi organiseerituma liikumise moodustama!
  • Velikij, ei peaks olema kellegi asi, aga kellgi asi tihti ikkagi on.
    Võta näiteks Taysir Alluni - ajakirjanik, kes intervjueeris bin ladenit - nüüd tõestagu, et ta ei ole terrorist. Või Jean Charles de Menezes - miks peavad tema omaksed ja brasiilia valitsus Londoni olitseilt nagu tangidega välja kiskuma, et 'jah, olime lollid, läksime paanikasse, tapsime auvabalt süütu mehe'.
    Mine katsu mõnele jõuametkonnale öelda, et see tegeleb tuuleveskitega võitlemisega ja tõenäosus terroriaktis surma saada on nii nullilähedane, et ei vääri mitte mingit riiklikku tähelepanu. Terrorismivastane võitlus on 'cool' - tüübid saavad ennast tähtsalt tunda, võimu juurde kaubelda, tavainimesele pähe s***uda.
  • Soren, "niisama vastik tyyp" kellele jalavõru paigaldatakse võib olla ka näiteks valitsuse vastast propagandat tegev ajakirjanik Valgevenes.
    Ma kusjuures arvangi et see ongi asja kõige ohtlikum külg - hakates vaikselt yletama mingeid demokraatlike väärtuste piire võivad tekkida soodsad tingimused diktatuuri tekkeks. Isegi kui piiri ületamine näib igati ratsionaalne ja ohutu alguses ("ausal inimesel pole ju midagi karta")
  • tegelikult, võib see asi ikkagi olla kasulik ka pätile endale, sest logist on ju näha kes kellele lähenes. Mis on ikkagi ühiskonnale kasulikum: kas hoida korra eksinuid luku taga, kus nad veel rohkem pätistuvad, või lasta neid kontrollitult ringi liikuda? Sama asja ju tehakse hetkel läbi kriminaalhooldajate - lihtsalt, kui tehnoloogia võimaldab midagi lihtsustada, siis peaks seda kasutama.
  • Jama ongi selles, et krimhooldaja on kallis ja kohmakas lõbu, nii et seda suvaliselt kellelegi kaela ei määrita. Kui tehnoloogia muudab jälgimise odavaks, hakatakse seda igal võimalikul juhul rakendama.
    Ja ma ei ole sugugi kindel, kumb kokkuvõttes inimese ja ühiskonna moraalile halvemini mõjub - paar aastat pättide seltskonnas eurovanglas, või veidi pikem aeg elektroonse järelvalve all. Pole ju ka piinamine ja surmanuhtlus suuremas osas maailmas keelatud mitte seetõttu, et see oleks paadunud kaabakale liiga julm, vaid pigem seetõttu, et ta muudab kogu ühiskonna jõhkramaks ja julmemaks.
  • Tänases Postimehes ilmunud nagu vastuseks eile hoogu kogunud jutulõimele üks täpselt teemasse minev lugu. Ja kuigi mind taoliste asjade juhtumine artiklis täpsemalt märkimata jäänud "majandusministeeriumi allasutuses", (muuhulgas, mille lühendatud nimi algab tähega E, lõpeb S-ga ja seal sisaldub A), põrmugi ei üllata, on see siiski tõsine ohu märk ka siin riigis.

    0:1 priitp kasuks ja minu kahjuks. Paraku. :(
  • to: iPilot

    Vedu kui olete transhumanistid. On ka variant, et olete posthumanistid :). Enivei, protsess on arvatavasti pöördumatu, nii et vahet pole. Ma ei tea kas singularity saavutamisele järgnev tehnoloogiline hüpe on nii suur ja selle mõju inimkonnale nii positiivne, kui Ray K jt. trans-/posthumanistid arvavad, aga "jumalaga" (agnostikuna muidugi kasutan terminit ülekantud tähenduses, übertarkust silmas pidades) interfeissida oleks päris põnev. Parim UI on selline, mille puhul ei saa aru et on UI!

    to: riq

    Kataklüsmilistes või revoloutsioonilistes protsessides on tore olla osaline, kui sa seda meenutad 10 või 50 aastat hiljem. Kahjuks Average Joe jaoks ei ole sellistel protsessidel eriti tihti midagi positiivset pakkuda.
  • No mis puudutab singulaarsuse tempot, siis ma arvan, et selle määrab pigem ära vajalik energiakogus kui mingi teoreetiline konstruktsioon.

    Posthumaaniks oleku kriteeriumid on siiski väheamlt minu poolt veel täitmata :-) Riq-i koha pealt ei tea sõna võtta - pole elus kohtunud.
  • to: riq et priitp,

    Kataklüsmides osaline olla pole ilmselt kunagi tore, kuna osaleja ei välju sealt suure tõenäosusega elu, tervise ja maise varaga. Samuti revolutsioonistes protsessides - sealt on suurem tõenäosus tervemalt pääseda, kuid ikkagi viletsamana kui sinna sisenedes.

    Average Joe ei tea õnneks asjast midagi, kuna tema elab teisel pool lompi ja ei ole õnneks võimeline tänu oma peakujule kuigi sügavalt mõistma ümbruses toimuvat. Keskmine eesti maamats saab ainult aru, et asjad lähevad kehvemaks ja pöördub abi saamiseks selle poole, kes igaühe eest seista julgeb.

    Hiina needus: et sa elaksid muutuvail aegadel!

  • aadressilt http://www.artun.ee/~art/
    leiad seni vaat et ainsa põhjaliku eestikeelse ülevaate jälgimisühiskonnast - magistritöö "mobiiltelefon ja jälgimisühiskond", koostatud 2004

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon