Pohjola (POH1V) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Pohjola (POH1V)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tundub mulle et Suomi ja Ilmarinen müüvad suhteliselt odavalt. Pole välistatud et hind tõuseb üle 13,35 ma arvan. Selgelt üle 15 oleks minu meelest õigustatud hind.
  • Suomi on samas ostmas osalust OKOs nii et äkki saab ta selle deali siis kah natukene soodsamalt tehtud kui lihtsalt turult aktsiaid krabades. Esmapilgul tundub, et OKO bilanss ei vea oluliselt kõrgemat hinda välja.
  • Cynic
    Loogiline on nii arvata jah. Peale kasvu Baltikumis ja kiiresti kasvanud varahaldus on Pohjola bilanssis mõni 2,5 mrd (kindlustajate) raha mille finantseerimiskulu on muidugi null. Oma Nooa pank ka juba tegutsemas. Kahjukindlustuse äri üha efektiivsem, sealt võib teenida veel 50 meur aastas. Nii, mina oleksin ootanud 15-20 eur.
  • Pohjola kauples täna kuni 14,50 langes siis tagasi 13,35, ehk OKO poolt pakutava hinnale (varem on kaubeldud stabiilselt 13,30 ümber). Arvan et on esimene kauplemispäev avaliku pakkumise raames täna, ja pole välistatud et OKO ei saa oma aktsiad soovitud hinnaga kätte. Pohjola Q3-raport lükati tagasi, ja see ilmub juba reedel.
  • "lükati tagasi" oli vist jälle vigane keel minu poolt....hm....nihutati nädala võrra varemale.....xxxx...???
  • Opstocki ostuorder igal juhul paigas 13,35 eur peal - saab näha kas müüakse.
  • natuke põnevust ikka on, mõned ostjad on parkinud 13,36 tasemel. (OKO on siiani vaid 67% kätte saanud)
  • tõsised ostud terve päev 13,36 eur-tasemelt. Tundub et OKO väljaostupakkumine (13,35) on ebaõnnestumas. Ei tähenda loomulikult et tuleb nendelt kõrgem pakkumine, aga Q3-raport oli hea, nii et on võimalik.
  • Juba mitu päeva kaubeldakse Pohjola-aktsiaga 13,36-13,37 vahemikus. Käive pole olnud väga suur, aga ostjad järjekindlad, nii arvata võib et OKO pakkumine (13,35) kukub läbi. Järelikult on hetkel INVESTORITEL VÕIMALUS OSTA POHJOLA AKTSIAID MILLE DOWNSIDE ON 1-2 SENTI, UPSIDE AGA PIIRAMATU. PAKKUMINE KEHTIB VEEL KOLM NÄDALAT. On teoreetilisi võimalusi, kuidas OKO võiks pakkumisest väljuda, aga vähetõenäoline. Mis juhtub pärast pakkumisperioodi lõppu on loomulikult teadmata, aga veel kolm nädalat pakub OKO 13,35 eur/aktsia.

    Pohjola Q3-raport oli tugev, soome kindlustustegevus kasvas hästi ja Baltimaades oli kasv (68)%. Plaan on müüa emafirmale (OKO) elukindlustuse ja fondihalduritegevust umbes (360) meur eest ((2,5) eur Pohjolaaktsia).

    Kui börsid langevad ja intressid tõusevad, siis see mõjutab Pohjola negatiivselt.

    Muidugi võib OKO ka oma pakkumist tõsta.


  • ketchup-effect ülespoole ikka võimalik. Oko-l ilmselt ei lubata osta kokku 90% 13,35-ga - hind nüüd 13,39-ni roomanud. Kui Oko tahab tõsta oma pakkumist 50 senti, siis nende lisakulu umbes 25 MEUR.
  • Pohjola bilanss (pärast kavandatud elukindlustuse ja varahalduse müüki OKOle):

    Intressi- ja dividendikandvad varad 3,5 mrd
    Intressikandvad võlad ~0
    Operatiivne teenimine (combined ratio ~95%) 50-100 euro, ehk diskonteeritud väärtus 1 mrd
    Lisa veel VÄGA suur tõusupotentsiaal Baltimaades
    =>
    4,5 mdr <=> 30 euro aktie
    + Kasv Baltimaades
    - Tõenäoline intressitõus

    OKO pank pakub 13,35 (!), pakkumine lõpeb reedel, kurss on jäänud selle numbri üle. Tundub et väikeaktsionärid on juurde ostnud.

    Mina arvan et OKO kas tõstab oma pakkumist korralikult, või aktsial on potentsiaal üle 20 euro tõusta.


  • Üha tõenäolisemaks muutub tsenaarium, et OKO ei saa Pohjola kätte 13,35 EUR hinnaga. Grupp investoreid, kelle käes on 10,2% on otsustanud pakkumise mitte vastu võtta (kui ma sain soomekeelsest artiklist õigesti aru). Nende hulgas Peter Fagernäs (Fortumi nõugogu esimees, Trigoni osanik jne) kelle käes on pisut vähem kui 1% aktsiatest.

    Praegune kohustsuslik väljaostupakkumine lõpeb 5 jaanuaril. Siiani on OKO kätte saanud 83% aktsiatest, aga endiselt on Pohjolal 6 200 aktsionäri. Märkimisväärne eelmise väljaostupakkumisperioodi järel oli, et suurtematest aktsionäridest olid peaaegu kõik OKO pakkumise mitte vastu võtnud.

    Äkki tõuseb lõpuks aktsia 13,35 tasemelt, või kohtutakse OKO ja 10,2%-grupp ja leppivad kokku kõrgema hinna. Lootust on.
  • Tund aega on jäänud enne kui OKO väljaostupakkumine lõpeb. On näha et on neid kes võitlevad ikka vastu, ostetakse 13,38 pealt. (pakkumishind 13,35). Arvatavasti pikendatakse väljaostupakkumist.
  • 27. detsembri börsipäeva ülevaates kirjutasin, et Pohjola väikeaktsionäride grupp otsustas loobuda ülevõtmisele vastuseismisest:

    "Suurematest ettevõtetest on enim tõusnud OKO-pank +2,7%, 11,98 eurole. Eelmise reede õhtul tuli teade, et OKO on saamas otsustava võidu Pohjola viimaste aktsiate omandamiseks. Seitse väikeaktsionäri, kes omavad 8-9 protsenti Pohjola aktsiatest, teatasid, et on teinud omavahelise kokkuleppe, mille eesmärgiks on OKO-le võimaldada osaluse kasvatamist Pohjolas üle 90%, et see saaks lunastada kõik Pohjola aktsiad pakkumishinnaga. Hetkel on OKO-l 83,09% aktsiatest. Varem pidasid olulist osalust omavad väikeaktsionärid OKO poolt Pohjola eest pakutud hinda (13,35 eurot aktsia kohta) liiga väikeseks, kuid meelt sundis neil muutma OKO teade Pohjolaga kavandatud edasistest plaanidest, kui OKO ütles, et plaanib äritegevuse Pohjolast välja müüa. Nüüd arvasid arvasid väikeaktsionärid, et selline “asset stripping” oleks muutnud Pohjola pelgaks varifirmaks ning aktsiakurss oleks võinud edaspidi langeda."

    Väikeaktsionäride seitsmik otsustas enda kätte jätta siiski 5,17% Pohjola aktsiatest, millele hakatakse hinda leidma hilisema läbirääkimise käigus, kuhu kaasatakse ka vahendaja ehk arbiiter.

    OKO-panga aktsia on peale 27. detsembrit veel jõudsalt edasi tõusnud, sulgudes eile 12,62 eurol.

    30. detsembril tuli teade, et Pohjola on müünud tütarettevõtted Pohjola Rahastoyhtiö (varahaldus) ja Pohjola Systeemipalvelu (tugiteenused) Osuuspankkikeskusele (OPK), mis oli seotud OKO plaaniga ühendada Pohjola tegevused OPK-ga ja OKO-ga.

    Nii et lõppkokkuvõttes paistab, et OKO-l siiski õnnestus Pohjola üle võtta, hoolimata oluliste väikeaktsionäride esialgsest tugevast vastuseisust.

  • Jah, segane lugu. Fondihalduse müük OKO-le andis aga Pohjola korraliku realiseeritud kasumi (0,5 EUR/aktsia). Müüakse ka elukindlustuse osa. Jääb siis kahjukindlustused, k.a Seesam.

    Eks esmaspäeval selgub kas 90% ületatud või mitte.
  • Nohnii, OKO sai 89,87%. Ise andsin natuke alla, müüsin kolmandikku aktsiatest. Tundub et teised tegijad teevad sisuliselt konkureerivat pakkumist, kaitstes 13,35 piiri. Selge ainult see, et likviidsus aina väheneb. Kahju, arvan kindlasti et Pohjola kahjukindlustus on rohkem väärt kui pakkumishinda. Lootus ilmselt jääb et keegi teine pakub paarkümmend senti kõrgemat hinda, 10% saamine tundub aga võimatu.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon