Päikeseenergia aktsiad - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Päikeseenergia aktsiad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Praegune keeruline aeg... nojah.

    USA laseks sellega endale jalga, kuna kaitstes 20K tehase töötajaid lasevad nad kallite hindade tõttu mingi 180k solari installeerijaid pöidlaid keerutama.
    Hiina tootjad on ammu oma tootmise mööda Aasiat laiali paisanud, et mitte konkreetselt Hiinale mõeldud kõrgemaid tariife vältida versus muu maailm.

    Aga mingi solar, võtaks näiteks terase:
    The US Commerce Department announced earlier this week it would impose punitive tariffs ranging from 63.86 per cent to 190.71 per cent on China’s stainless steel products after concluding anti-dumping and anti-subsidy probes.
  • Väike update. Paistab, et mingisugust laadi poliitilist sekkumist siiski oodatakse. FSLR on saanud vahepeal 6 upgrade, enamuses just selle ootuses, osa mahlamütse pidas ka tulemusi nii heaks, et upgrade teha. Kui poleks seda väikest petitsiooni, poleks FSLR sendibiiti mitte keegi mitte millekski pidanud. Loll lugu, et peamine kasusaaja võimalikust poliitilisest sekkumisest on veel aastajagu oma tootmise upgrade tegemas.

    Ja täna paistab, et kellelgi lõi pähe mõte, et kui FSLR on kasu saamas, siis CSIQ on kahjusaaja kindlasti, väänati ju sellele millalgi korralikult tollidega.

    Kogu mudru, cell, module ja muu selline on kergelt plussi peal, aga seda selle va 30 juuni deadline peale, mis pull in-i tekitab. Ja see on ka pigem leveli hoidmine kui mingi põrge. Õunte pealt ütleks, et globaalsel turul tuleb slide, mida iganes see USA turg ka oma ootustes ette võtab.

    Aga kuna volli on rekordmadalal, siis kedagi ei koti mingid tulemused.
  • Warren Buffettil on midagi öelda solari ja kivisöe kohta:

    http://www.cnbc.com/2017/05/06/warren-buffett-says-hes-got-a-big-appetite-for-a-solar-or-wind-project.html

    "If someone walks in with a solar project tomorrow and it takes a billion dollars or three billion dollars, we're ready to do it," he said. "The more there is the better."
  • Ränitootja Daqo New Energy on rahamasinaks muutunud.

    http://www.prnewswire.com/news-releases/daqo-new-energy-announces-unaudited-first-quarter-2017-results-300453893.html

    Mis üllatas, on nii järsult kukkunud kulude langus eelmise kvartaliga võrreldes ja nii suur marginaal. Need kaks asja kokku panevad korraliku paugu First Solarile allapoole vööd. Aasta teises pooles tuleb jälle PV paneelide nõudluse mõningane langus nagu eelmisel aastal, see toob hinnad alla. Ja kuna räni marginaal on niivõrd suur, siis kulu saab üsna korralikult alla tulla ka paneelidel, niiet paneelitootjate marginaalid sealjuures väga ei kannatagi. Räni osakaal paneeli tootmise kulude juures ülearu suur muidugi ei ole, aga mingi sent või paar saab siit siiski lisaks maha rookida ja see cost per watt, kuhu FSLR oma Series 6 thin-film paneeliga 2018 lõpuks jõuda loodab, võib ränipaneeli tootjatel kätte jõuda isegi juba enne kui FSLR oma uued liinid käivitab.

    Väga hapu uudis FSLR investoritele. Kui ma millalgi eelmise aasta lõpus arvasin, et ootan seoses Series 5 tühistamise valguses ca aasta, enne kui FSLR-s positsiooni võtmist üldse kaaluma hakkan, siis praegu tundub küll tendents sinnapoole olevat, et USA solar on ikkagi surnud mis surnud, kuigi eitusfaas ja tootmine kestab veel pikalt. Trumpi soov kodumaist tööstust kaitsta ja edendada on viimane õlekõrs, võistlus kulude allatoomise kiiruses on kaotatud.

  • SolarWorld pankrotis?

    https://www.pv-magazine.com/2017/05/10/breaking-solarworld-insolvent/

    Meenutagem, et just selle firma järjepidev lobitöö on olnud selle taga, et EL-s kehtestati ja säilitati kaitsetollid ja Minimum Import Price Hiina tehaste ränitoodetele. Sisuliselt suretati sellega välja päikeseenergia laiem kasutuselevõtt piirkonnas, kuna EL kohalikud tootjad said seetõttu hindu kõrgemal hoida maailmaturu hindadest, mille tõttu nõudlus kuivas kokku ja EL-st väljapoole polnud samuti võimalik kõrge hinna tõttu müüa.

    Solarworldi tütarfirma USA-s tegi sealgi samasugust lobitööd, kuigi ma ei paneks USA kaitsetolle puhtalt nende töövõiduks, seal oli teisi huvilisi ka, kes turgu kaitsta tahtsid. Vaevalt nüüd muidugi Solarworldi kadumisega need kaitsetollid kaovad, alles äsja neid ju pikendati, aga sel polegi enam tähtsust, hiina tootjad on omale tehaseid teinud üle maailma laiali ja Euroopat ja USA-d varustatakse just nendest tehastest.

    https://www.greentechmedia.com/articles/read/solarworld-files-for-insolvency-citing-ongoing-price-erosion
  • SW asutaja Asbeck on suht värvikas tegelane, roheenergia- aga samas ka jahi-entusiast ja lossihärra. Kontorisein:


  • Mis te arvate, kaua see JKS rallib, kas peale tulemusi paras aeg lühikeseks minna?

  • Tavaliselt tulemuste päeval või päevake enne seda tuleb müügilaine. Ja arvestades, et aasta teises pooles oodatakse maailmaturuhindade langust sarnaselt eelmisele aastale, siis võib arvata, et müügilainest me ei pääse ka sel korral. Miskipärast ma ei suuda leida, millal siis Q1 aruanne tuleb. Nad vist ei ole veel päeva avalikustanud. Ise olen pikk, aga mõtlen ka osaliselt positsioonide müügile, et sügise poole uuesti siseneda.
  • Ise väljusin natuke vara (17,20) JKS, võtsin kasumi ära, aasta sai sees istutud ja suurest langusest juurde ostetud ning siiani kõik korrad peale tulemusi, vahet pole, et EPS ületab, on müügilaine järgnenud.

    Vaatasin järgi, teadsin ka, et peaks 25 aegu tulemas, koduleht annab nüüd 5.06. Tavaliselt 2 nädalat enne tulemusi on tõusma hakanud, siis ka seekord nii, natuke panin kuupäeva arvestusega pange.
  • Eelmine kord tõusis enne aruannet rohkem kui 3 dollarit. Tänaseks veel nii suurt tõusu pole olnud, seega ralli nagu alles käiks veel, samas valuatsioon on kõrgemal kui 3 kuud tagasi, väga ei usu et 20 dollari tase kätte saadakse, proovin kuskilt 20 alt midagi maha müüa.
  • Lasingi umbes poole pakist rahaks. Eks näis, kas kiirustasin liialt ja JKS paugutab ka üle 20 lähipäevil.
  • RSI päeva oma on ka juba üle 70, usun, et sul oli ajastus väga hea!
  • Nonäedsa, ei olnud hea ajastus :)
    JKS +9% täna. Õnneks naise kontol veel priske pakk alles.

    Aga millest see tõus, ma küll ei oska arvata.
  • Shortida ka ei lasta, pole vabu aktsiaid.
  • Müü see umbes teine pool siis maha.
  • Müüsin hoopis enamiku oma CSIQ aktsiatest maha ja läksin lühikeseks. Katan vast homme või esimese pohmaka puhul, kui turg aru saab, et uudist ju polnud.

    See sarnaste aktsiate päeva lõikes sünkroonis ujumine ühe uudise peale on paras nali turgudel. Miks peaks CSIQ ja JASO võitma JKS diilist saudidega?
    JASO, mis liigub pankrotikursil, on täna hoopis kenasti plussis peale kehva aruannet ja sellele järgnenud langust? Ja Solar ei suuda oma võlga varsti ära teenindada, marginaal muutub aasta teises pooles negatiivseks ja ainult laenude refinantseerimine on see õhuke jää, mis veel kannab neid. Plaanid JASO börsilt äraviimiseks tähistavad varsti juba 2 aastat ilma et sammugi lähemale sellele jõutud oleks. Varsti ei taha seda firmat keegi enam ja võimud hakkavad seda kunstlikult päästma, täpselt nagu Yinglit.
  • Huvitav, mul LHV alt lasi küll JKS lühikeseks müüa, kuna esimest korda harjutan sellega kätt, siis kogus polnud muidugi teab mis suur. Eriti kummaline, et see ka sellise nafta kukkumise peale üldse nii tuule tiibadesse sai.

  • 1.03.2017

    Minu hinnasiht JKS-le - 22$, 4-6 nädalat.
    Kui ma vaatan dollarit ja SPY-d ja turgude omavahelisi seoseid, siis solari indeksid on praegu sellises olukorras, kus nad tahavad rallit jätkata.
    Kaua ei pea ootama, varsti tekib sõimamise võimalus.

    Eksisin, läks hoopis 12 nädalat.

    Sõbrad, ma ütlen teile ainult ühte asja. Solaris minge nii pikaks kui võimalik ja ärge shortige.
    Varsti tee ei saa üldse aru, mis turul toimub.
    Mingit teise poolaasta nõrkust ei tule. Solar hakkab lähikuudel ja teisel poolaastal rallima nii, et verd lendab.
    Mida kiiremini te oma negatiivse suhtumise hülgate seda parem.
  • Ma suhtun sektorisse igati positiivselt juba 4 aastat, aga raske on uskuda et langeva ASP juures margin samaks jääb kõigil. Konsolideerumine tuleb ja see laseb turul häirekella. Nagu SUNE pankrot peletas solarist raha minema, ka nüüd on oodata mõne firma kadumist. Ja Solarile pikka iga ei pakuks enam, aasta veel ehk.

    Langev ASP toob küll täiendavat nõudlust PV paneelidele juurde, aga nagu viimastel kvartalitel näha on olnud, siis käive kipub ikka pigem stallima ega suuda kahavena margini juures kasumi hulka säilitada. Samas, P/E praeguses olukorras väga tõusta ei saa enam. Kui E langeb, siis P kahjuks samuti. Võitjad on need, kes turuosa suudavad kasvatada, aga pigem jääb neid üha vähemaks, kellele üldse panustada. Peale JKS ja CSIQ ma ühtki teist paneelitootjat ei näe, kellega saaks pikaks minna. Kõhutunne ütleb, et mõlema kvartaliaruanne midagi roosilist ei näita ja sealt võib tulla päevaga -10% langust.
  • Martk, sa oled liiga optimist, meenutad mind ennast aasta tagasi :)
    Nüüd, kus olen ennast harinud ka rohkem tehnilist pilti lugema ja vaadates, mis trendid siin iga kvartali tulemustega on ja võttes arvesse seda, et RSI on üle 70, siis nii kui see siit alla tuleb, tuleb tee korraliku sõidu, nagu Kindsigo ütles, hetke hinna pealt ei imestaks, kui see enne tulemusi langeb sinna 19-20 vahele tagasi. Eilne päeva lõpp SMA ja EMA andsid ka müügi signaali peale, ja kui RSI tuleb 70 läbi, on -10% selge kui vesi. Abuka tehingu hind oli taas ju rekord madal. Kui saladus pole, äkki valgustad ka oma reaalsetest positsioonidest, või sa lihtsalt spekuleerid?
  • Hetkel on Hiina juuni lôpp hindu tôstnud, mingi asi oli olematu inventory peal juba, kôik tômbavqd sisse, enne kui teema läbi saab. Arvatavasti see palvekiri, mis FSLR-i lille tômbas, pullib in-i korralikult muu maailma toodangut USA-sse. Lisada siia SPY high ja ongi tulemus käes.

    RSI investorid :)
  • Mis siin valesti on, kui loed aruannet, vaatad tulevikku ja kõrvale tehnilist pilti?
    Kuna turul olnud vähem kui 2,5 aastat, siis katsun ikka areneda, hetkel Elderi raamat käsil, mis on ikka päris hea ja annab parema pildi tehnilisest maailmast, kui oli Saario raamat.
  • ymeramees
    Hetkel on Hiina juuni lôpp hindu tôstnud, mingi asi oli olematu inventory peal juba, kôik tômbavqd sisse, enne kui teema läbi saab. Arvatavasti see palvekiri, mis FSLR-i lille tômbas, pullib in-i korralikult muu maailma toodangut USA-sse.


    See palvekiri, millega nüüd ka SolarWorldi USA tütarfirma liitus, on päris jube wildcard. Peaks see rahuldatama Trumpi poolt, teeb USA solar ajas 3 aastase hüppe tagasi. Nii hindade kui müügimahtude poolest. Kohalikud tootjad saavad eelise, seega hiina tootjad peavad seal pigem kokku pakkima ennast vähemalt 3 aastaks. See on üks oluline põhjus, miks on raske praegu pikaks minna. Ja et see FSLR ja SPWR jaoks positiivne uudis oleks, on küsitav. Megakõrge marginaal tuleks, jah. Aga palju sellise hinnaga ostjaid jätkuks? Q2 ja Q3 võib tõesti mõni ekstra konteineritäis paneele USA-sse rännata maksutõusu hirmus, aga selle pealt mingit arvestatavat hiina solari tõusu ma ei ootaks. Pigem on see halb uudis ja tõusu võib teha hoopis see uudis, kui Trump palvekirja tagasi lükkaks. Mida ma väga ei usu, terase saaga valguses.



  • Panen teistele algajatele ka infoks, pilt on joonistatud Autocadis ja 10 min tagasi, lühikeseks läksin eile hinnalt 22,30 MACD müügi signaali peale.
  • Visahing, oleksid pidanud siiski Autodesk 3D Studio -s proovima. :-)
  • Siin on päris hästi kaebekirjaga seoses solarit ootav lähitulevik lahti kirjutatud koos oluliste kuupäevadega, millal midagi juhtuda võib.

    https://www.fool.com/investing/2017/05/26/this-could-be-the-biggest-disruption-the-us-solar.aspx
  • Ja martk-le rahustuseks võin öelda, et katsin oma eile võetud lühikese positsiooni CSIQ-s ära tagasihoidliku 4% kasumiga :)


    Jinko Solar (NYSE:JKS) -6.1% premarket after being slammed by two downgrades, at Morgan Stanley and Citigroup, following the stock's 41% run-up YTD and 24% during the past week.
  • Eilse uudise mõju JKS aktsiahinnale on nüüdseks siis täielikult haihtunud, hakkan vaikselt pikka positsiooni ehitama jälle, et järgmisel nädalal veel püüda 20 piiri enne Q1 aruannet.
  • Võtsin ka just 10% JKS ära, ei tasu aheks minna :)
  • Mis kuradi kauplemine see nüüd siin lahti läks? Ma mõtlesin, et selles teemas arutatakse rohkem päikeseenergiasse investeerimise teemal.

    Jah, loomulikult võivad järgneda kiirele rallile korrektsioonid ja ma näen neid tulevikus ka tulemas. Kuid, tõenäosus on nüüd juba parem ülespoole panustades. Turu iseloom on muutunud ja alates novembrist tekitavad positiivsed tõlgendused suuremaid liikumisi, kui negatiivsed tõlgendused. Ning kaugel ei ole hetk, kui algavad kõiki turuosalisi shokeerivad mastaapsed rallid.

    Teen ühe uue ennustuse ka ja vaatan, kuidas sellel läheb. Mis puudutab JASO (mis kaupleb täna 7$ juures), siis liiga palju ja liiga ruttu ja seetõttu ootaksin paari kuu jooksul korrektsiooni 5$ juurde. Lühikeseks ei müü (!), kuid 5$ juurest oleksin ostja, sest ootan sealt juba veidi tugevamat rallit 10+$ kanti. Elame, näeme.

    Visahing
    Kui saladus pole, äkki valgustad ka oma reaalsetest positsioonidest, või sa lihtsalt spekuleerid?

    Minu positsioonid ei ole saladus. Päikeseenergia indeksiaktsia TAN (dividendimäär ligi 5 protsenti), laiapõhjaline taastuvenergia indeksiaktsia PBW (dividendimäär ligi 2 protsenti), üksikaktsiad CSIQ, VSLR, SPWR, SEDG. Korrektsioonide ajal suurendan positsioone ja/või lisan ka teisi päikeseenergia ettevõtteid portfelli.
    Taastuvenergia portfelli tuuma moodustavad TAN ja PBW. Kui mõni üksikaktsia tuleb odavmüüki, siis sõidan mõnda aega üksikaktsia seljas kuni see muutub ülehinnatuks - siis konverteerin selle TAN-i aktsiateks.

    Väljumise tees - päikeseenergia maania. Börside ajaloo tudengina tean, et turg, mis täna on niivõrd ekstreemselt alahinnatud muutub varem või hiljem ülipopulaarseks (näiteks aastateks 2025-2030). Ma ootaks, et aastaks 2030 oleks globaalselt installeeritud gigavattide hulk suurusjärgus 10 000+ GW . Eelmise ehk 2016. aasta lõpuks oli globaalselt installeeritud juba/alles ca 300 GW.

    Arvutite tootmine oli 1980-ndatel väga halb äri, sest sisenemise barjäär oli madal (iga mees tinutas garaažis arvuteid kokku) ja konkurents tihe. Mis juhtus? Plahvatus juhtus. Suured kasumid juhtusid. Dell, HP, Compaq juhtusid - meeletud kasumid ja meeletud hinnatasemed.
    Ja seda kõike olukorras, kus kehtis Moore'i seadus ja lakkamatu arvutite odavnemine.
  • 3-4 a tagasi ma arvasin, et solari sektor on no-brainer, kus osta-ja-unusta meetod on hea strateegia. Visalt tekkis arusaam, et see ei toimi. Suured langused, suured tõusud, portfelli väärtus kõikus mis kole ja uni oli rahutu. Siis mingi 2 a tagasi muutsin strateegiat. Paanikamüügi peale püüdsin alt juurde osta ja kui turul oli ootamatu optimismilaine, siis müüsin ja võtsin võimalusel ka lühikese positsiooni, nii paariks päevaks/nädalaks. See aitas portfelli väärtus stabiilsemana hoida. Samas kuna ma jupp aega ei uskunud, et nafta hind nii kaua suudab olla korrelatsioonis solari sektoriga, siis viimasel kahel aastal mul pole hästi läinud nende pikkade positsioonidega. Õnneks see turu nädalasiseste kõikumiste ulatus on pakkunud häid võimalusi positsioone parandada ja hetkel on nagu hing rahul, et valitud taktikaga tundub et laev põhja ei kisu. Ostsin eile oma JKS aktsiad tagasi 4% altpoolt võrreldes sellega, kui teisipäeval müüsin. Miks LHV Traderi alt lühikeseks minna ei saanud, kuigi Visahing vist LHV netipanga kaudu sai, ei tea (äkki mingil hilisemal hetkel tekkis mõni vaba aktsia), sealt oleks veel magus 10% lisa tulnud. Selle asemel sain CSIQ lühikeseks müümisega 4%. Pikaks pole veel tagasi läinud, kahtlen kas enne Q1 aruannet selles aktsias veel mingit rallit tuleb, pigem sätiks ennast nädala alguses uuesti lühikesele lainele sõitma, samas kui JKS on pikk positsioon.

    Pärast kvartali aruannet on minu poolt tõenäoliselt jupp vaikust tehingute osas. Turg võtab suuna ja siis läheb. Kui valisin õige suuna, sõidan kaasa. Valisin vale suuna, eks tuleb väljuda. Osta-ja-unusta strageegiaga ma ei näe võimalust teenida solaris täna. Nii tootmiskulud kui ASP langevad, aga me ei tea kumb langeb kiiremini ja mida teeb margin H2. Me ei tea mida otsustab Trump USA-s. Me ei tea, palju Hiina tegelikult jaamu ehitab H2. Ja TAN ei saa väga tõusta, kui nimekirjas olevatest aktsiatest mõni kõhu taeva poole keerab. Julgen ka ennustuse teha JASO kohta - langeb tõesti $5 peale. Aga tõusu ei tule pärast seda. Tuleb maksejõuetus ja Yingli saatus, st restruktureerimine, varade müük, hiina pangad saavad käsu see firma veepeal hoida iga hinnaga, pankrotti nagu ei tule, aga aktsia muutub sendiaktsiaks ja lahkub USA börsilt. 2018. lõpus kui mitte varem. Yingli tõesti püsib veel börsil ega pole sendiaktsiaks muutunud.

  • Leidsin ühe martk seisukohti toetava artikli ja paar soovitust aktsiate osas. Vestasega sai ise samuti omal ajal prisket kasumit tehtud.
    https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=5599&ns=T&vid=13345&tws
  • Kindsigo, mul nüüd pilt selge, mis mul õnnestus short ja sul mitte. LHV polnud aktsiat, ma teise konto pealt mäkke üles minekul ostsin sama hinnapealt, peale seda tegin shorti teise kontoga ja 3 tehing oli pika sulgemine, kõik jada tehingud 5min sees.

    Enne seda polnud ühtegi aktsiat shortinud ja kuna esimest korda tegelesin investeerimise asemel kauplemisega Elderi soovituste põhjal (hetkel raamat veerandi peal, sai lihtsalt oma süsteemi katsetatud.) Ennem olin aasta pikk JKS, SEDG,FSLR ja ostsin suurte languste aegu juurde tabades kenasti põhjasid, nagu eest lugeda võib ja lõpuks läks kõik kasumiga maha lükatud (aga kõik liiga vara), aga oleks siis tehnilist pilti nii jaganud nagu hetkel , oleks ammu neid hoopis kaubelnud või vähemalt katnud. JKS löks ka liiga vara müüki 16,20 pealt, oleks tehniliselt tipus müünud, siis konto seis 6000 dollari võrra suurem.

    Teen siis ka ennustusi, et põnevam oleks.

    Arvan, et JKS langeb edasi kuni tulemusteni (Kindsigo, stopi pikale paneks 18,63) ca 18 juurde või isegi 17, kui 18 läbib.

    CSIQ kukub 13,20 läbi, siis hakkab suurem müük ja hind 12,50-12, aga hinnalt 13,26 saab veidi rallit ehk tuleb väike ralli üles ja siis kukub edasi alla.

    Jaso on languse trendi algfaasis ja see võib vabal 5 ära teha.

    Ei oma hetkel ühtegi positsiooni enne tulemusi päikeses, kuna pole selgelt nägija ja antud numbrid pole kauplemise soovitus, vaid minu ennustus.
  • 10 TW tundub esmapilgul suur number, kuid kui isegi nimekad teadlased on jõudnud samale järeldusele - et see on teostatav - siis ma loen oma ennustust liiga konservatiivseks.

    Globaalselt installeeritud.
    2000 a. - 1,3 GW
    2015 a. - 227 GW
    = aastane kumulatiivne kasv 44 protsenti.

    Selleks, et jõuda 2030. aastaks 10 TW-ni oleks vaja kasvada ainult 29 protsenti aastas. Ei midagi utoopilist ja ei ole vaja karta, et tootmisvõimsust jääb üle. Tootmisvõimsust ongi vaja kasvatada.

    Kui me lisame kokteili elektritranspordi, akude odavnemise, masskasutuseni jõudmise (lähiaastatel paratamatu), puhta linnaõhu eesmärgi, seadused ja maksud - siis saame selle 10 TW kätte möödaminnes.


    PDF: Terawatt-scale photovoltaics: Trajectories and challenges


    Millal investeerida? Aktsiaturud on tsüklilised, majandus on tsükliline, päikeseenergia sektor on olnud tänu oma ebaküpsusele väga tsükliline.
    Investeerida tuleb alati tsükli põhjas, siis kui kõik on väga halvasti, kuid on juba näha, et olukord hakkab paremaks minema.
    Ei ole mõtet ekstrapoleerida päikeseenergia turu senist skisofreenilist käitumist kaugele tulevikku - see on investorite üks põhiviga. Uute tehnoloogiatega on see alati niimoodi olnud, et alguses on "Ameerika mäed".
    Kui tehnoloogia saab piisavalt küpseks ja jõuab juba masskasutusse, siis tekivad ka jätkusuutlikumad kasumid.

    Kui kolm triljonit riskifondides olevat dollarit saab aru, et neil ei ole järgmise dekaadi põhiteemas positsiooni, siis aetakse nende väheste taastuvenergia ettevõtete kordajad kiiresti astronoomiliseks.

    Selleks ajaks, kui keskmine investor Mari või Investor Toomas üles ärkavad on turg rallinud juba 10-20x.
  • Visahing
    Kindsigo, mul nüüd pilt selge, mis mul õnnestus short ja sul mitte. LHV polnud aktsiat, ma teise konto pealt mäkke üles minekul ostsin sama hinnapealt, peale seda tegin shorti teise kontoga ja 3 tehing oli pika sulgemine, kõik jada tehingud 5min sees.
    .

    nii ja mida sa selle jutuga õelda tahad?
  • Seda, et järelikult polnud LHV ühtegi inimest, kellel oleks pikk positsioon, mida pank oleks saanud välja laenata.
    Kuskilt ükskord lugesin, et selleks, et sinu aktsiat ei saaks lühikeseks müüa, pidi aitama ka see, kui paned müügi orderi mingi suvalise kõrge hinna pealt sisse, ehk keegi targem osakab vastata, kas see ka nii on?

    (Huvitab selles mõttes, et kui mul on ühe firma aktsiat 20 000tk ja ütleme, et keegi on need ära shortinud ja ma paneks müügi korralduse suvalise hinna pealt, kas siis pank peaks need aktsiad kohe katma hakkama, mis ta välja laenanud on) . Ja kui sinu aktsiat shortitakse, kas aktsia omanikule ka preemiat makstakse? Üks kord ühel aktsial tuli suurem div (EURN) ja kui pangast uurisin, miks see nii on, siis öeldi, et mu aktsiad olid välja laenatud ja div sisaldas ka preemiat.
  • Esiteks normaalses firmas sa pead andma loa, et sinu aktsiaid tohiks üldse välja laenata, teiseks normaalne firma maksab a la poole intressitulust sulle, mis ta valjalaenamise eest saab.
    Üldiselt on seda juttu iseg raske kommenteerida. Krt sa lähed aktsias lühikeseks kui sa isegi ei tea palju sa aktsia laenamise eest intressi maksma pead jne. Pärast selgub, et old 6 kuud short ja teenisid nagu kena raha, aga kahjuks pead rohkem intresse maksma aktsia laenamise eest kui teenisid:D
    Lisaks siis Kindsigol ilmselt on trader, mis ei ole LHV pank ja vaevalt pank ka sulle kellegi kliendi aktsiaid laenas, vaid võttis need maaklerilt keda traderis vahendab.
  • Kui eelmisel nädalal tuli Jinko Solarilt uudis Abu Dhabis elektrijaama ehituse kohta, siis Canadian Solaril on peaaegu sama suur uudis naaberlinnast Dubaist. Esialgu on küll tarned fikseeritud projekti esimese faasi jaoks, aga kui kõik sujub, on pigem tõenäoline, et sama tootja paneele kasutatakse kogu projekti jaoks. Kokku 800 MW siis.

    http://investors.canadiansolar.com/phoenix.zhtml?c=196781&p=irol-newsArticle&ID=2277186

    Kõrbetingimustesse päikeseelektrijaamade rajamisel pidi ju First Solaril tugev tehnoloogiline eelis olema, aga võta näpust, hoopis ränipaneelid võidavad suuri projekte ridamisi.
  • http://majandus24.postimees.ee/4129789/hiina-paikesepaneelide-tootja-soovib-eesti-turule-tulla
    Hiina päikeseenergia täislahenduste tootja Trinasolar soovib leida Eestis partnereid, et liikuda Ida- ja Kesk-Euroopa arenevatele päikesenergia turgudele.

    Soodsa investeerimiskeskkonna puhul kaaluks Trinasolar Ida- ja Kesk-Euroopa turgudele liikumiseks tootmise Eestisse toomist, ütles teisipäeval toimunud Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja korraldatud kohtumisel Hiina ettevõtte brändijuht Colin Yang BNS-ile.

    «Olles globaalne ettevõte, siis ei asu meie tootmine ainult Hiinas vaid ka teistes maailma paigus. Kui ärikeskkond on investeerimiseks hea, siis on ka tootmise lokaliseerimine võimalik ja Eestis tootmine on üks võimalustest. Kaubandus-Tööstuskoja antud ülevaade kohalikust ärikeskkonnast jättis meile väga hea mulje,» sõnas Yang.

    Kuna ettevõte usub, et Ida- ja Kesk-Euroopa on arenevad turud, siis otsitakse Yangi sõnul kohalikke partnereid, kes oleks huvitatud nende pakutavatest fotoelektrilistest toodetest, kuid samas on ettevõte huvitatud ka koostööst kohalike paigaldusettevõtete ja päikeseenergia tootjatega, kes on soovivad arendada täiemahulisi päikeseenergiaprojekte.
  • Hiinlastel on komme koos tootmise viimisega teistesse riikidesse viia ka neisse riikidesse selles tootmises töötav hiina tööjõud.
  • kindsigo
    Kõrbetingimustesse päikeseelektrijaamade rajamisel pidi ju First Solaril tugev tehnoloogiline eelis olema, aga võta näpust, hoopis ränipaneelid võidavad suuri projekte ridamisi.


    Palju asjaosalistest keegi oksjonil pakkus:

    The consortium’s $0.0299/kWh bid was 18% lower than the $0.0365/kWh bid submitted by JinkoSolar of China, and also drastically undercut the $0.0395/kWh tariff submitted by an Acwa Power/First Solar consortium, as well as two other bids.

    https://www.pv-magazine.com/2017/05/30/canadian-solar-secures-268-mw-module-order-from-abu-dhabi/
  • President Trump has made his decision to withdraw from the Paris climate accord, according to two sources with direct knowledge of the decision.

    The only other two countries that aren't supporting the deal are Nicaragua and Syria.

  • No saab näha kuidas see uudis turgu raputab. FSLR eilne eufooria peaks maha jahtuma tänase uudise valguses. Eile arvati, et kaitsetollid parandavad USA tootjate kasumlikkust, samas näitab Trump, et teda kliima päästmine üldse ei koti ja usa solari sektorist on tal täiesti ükskõik tegelikult. Kas siit tuleb pohmell või mitte, saab näha. Võtsin igatahes eile ikkagi lühikese positsiooni sisse FSLR-s, kuigi pole väga kindel kuivõrd tark tegu see oli.

    Noh, tegelikult võtsin CSIQ samuti suure lühikese positsiooni, kuna usun et järgmise nädala Q aruanne on koledam kui eelmised.
  • Hea sõit oli, aga lühikesed kinni praeguseks. Pole närvi piisavalt.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon