Siauliu Bankas (SAB1L) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Siauliu Bankas (SAB1L)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui II kvartali tulemused üllatavad sarnaselt esimese kvartaliga ning kasumikasv jätkub, ei imesta järgmisel aastal 50% lisaaktsiate andmist aktsionäridele, kuna presentatsioonist käis läbi, et jätkatakse sama strateegiat omakapitali suurendamise ning dividendipoliitikas. Kui just enne mõni Rootsi pank ära ei osta.
  • Päris märkimisväärne ralli viimastel päevadel, ju siis korralikud tulemused tulemas
  • Täna oleks kena tõus jätkunud, aga keegi LHV klientidest väristas või oli nädalavahetuseks raha vaja :)
  • Sama hästi võiks öelda, et võttis täiega Klaipedos Naftat.
    Samas ei kujuta hästi ette, et ise ostaks pärast sellist tõusu (poole aastaga pea 100%) 0,70-ga.
    Väike hullus on käimas.
    Mis õigustaks KNF hinda?
  • Fundamentaalselt on SAB1L ikkagi väga soodne KNF koha pealt ei oska kaasa rääkida
  • Loodan ise, et ca 8-10 milli kvartalis kasumit saab olema nö uus normaalsus.
    Selles valguses on ettevõtte väärtusel veel tõesti kasvuruumi.
  • KNF value on ka veel olemas kuigi SABil on varu rohkem...
  • Väga lennukas aktsia tõmbas tähelepanu ja mõtlesin uurida, millega tegemist. II kvartali tulemused väljas.

    Aruandlus väga lakooniline. Kas see on nende eripära või ongi Leedu ettevõtete vahearuanded sellised? Oskab keegi kommenteerida?
  • Täpsem ülevaade tuleb ca 4 nädala pärast.
  • Raske on mitte rahul olla kui saadakse kvartaliga erakorraliselt palju laenukahjumeid (7mEUR, võrdluseks LHV see kvartal 0,7m), aga keerutatakse ikkagi 8,5mEUR puhaskasumit kokku. LHV kasv praegu veidike suurem (kiire arvutuse järgi suurenes SAB laenuportfell kvartali jooksul 4% ning liisingportfell 5%).

    Pensionifondide äri tundub hea ja stabiilne, aga põhiraha tuleb ikkagi laenuportfelli intressimarginaalidelt. LHV laenuportfell on Q2 järgselt 465 mEUR (tundub, et sisaldab ka liisingut). SAB raporteerib laene ja liisinguid eraldi - need kokku 962 mEUR. Kuidagi on aga endiselt nii, et LHV börsiväärtus on SAB-st üle 25% kõrgem.

    Kui SAB H1 tulemust ekstrapoleerida 2. poolaastasse ja unustada ühekordne kasum ära, võiks aastane number tulla kuhugi 30 mEUR kanti, andes forward P/E 4,6. Siinkohal ei taha kindlasti väita, et P/E-d ületähtsustama peaks, eriti panga puhul, aga üks indikaatoritest, mis hinda liigutada võiks, ta kindlasti on.

    Book value nüüd aktsia kohta 0,43 EUR ja erinevalt LHV-st on SAB-l endiselt tükk pusimist, et see kunagi kätte saada. Äkki Q3 või Q4 aruandeks kui Trump vaka all püsib?

    Tänane suhteline nõrkus tundub olema klassikaline "sell-the-news" ja tugeva tõusu järgne pohmelus.
  • Kui lähtuda senisest omakapitali suurendamise- ja dividendipoliitikast, on tänaste tulemuste järgi kogunenud kasumit vääringus 24% uusi aktsiaid kõikidele tänaste aktsiate omanikele (0,07EUR, aktsia nominaal 0,29EUR). Kui sooritatakse samalaadne aktsiate juurde andmise tehing, kogu kasumi ulatuses. Ettevõtte avalikus presentatsioonis samalaadse põhimõtte järgimisele viidatakse.
  • Uurisin SEB laenu ja liisinguportfelli keskmist (bruto)marginaali ning tulemus minu jaoks päris üllatav - kõige peale kokku ainult 2,2% ja seda nii Eestis kui Leedus, Lätis natuke kõrgem. Tundub, et kodulaenude osakaal päris kõvasti keskmist marginaali survestamas, Eestis vist oli 40% kanti tervest portfellist. Suurim veskikivi kasumlikkuse kaelas arvatavasti kusagil 2005-2007 välja antud väga madala marginaliga laenud, mida toona ka negatiivse baasintressi eest kaitsta ei osatud.
  • Viimased kuud pidevalt kõikunud seal 354-360 vahel, pigem 355 kandis. Mida sellest järeldada ja kas see on normaalne? Ostuhullus lihtsalt inimestel üle minemas?
  • Aktsia hind liikus liiga kiiresti liiga kõrgele. Selline stabiliseerumine on väga ok.
    Ja eks kusagil on ikka ka see piir kust allapoole liigutakse.
  • Kas keegi oskab kommenteerida, miks SB P/E suhe ikkagi nii madal on? LHV eilsel koolitusel jagatud materjalis on 2016E näitaja 3,4.
  • Liti devalveerimine ei ole ilmselt kaugel.
  • TaivoS
    Liti devalveerimine ei ole ilmselt kaugel.


    Ootaks ikka asjalikku arutelu.
    Leedu riiklik maksevahend on euro alates 1.01.2015 kui uksuda Euroopa keskpanga lehekülge.
    Ise pole ammu Leedus käinud ja ei tea öelda.
  • Kuigi hästi panku hinnata ei oska, aga mõned põhjused:

    Heal ajal pangad teenivadki suuri kasumeid, tegu on väga tsüklilise valdkonnaga. Praegu on hea aeg.
    Raske nende bilanssi hinnata, palju nende laenuportfell reaalselt väärt on ja kui jätkusuutlik praegune kasum on.
    Pankade hinnatase üldiselt madal hetkel.
    Market cap väike ja börsikäive väike, et pangandussektori investorid kuhugi Ida-Euroopa karumustikasse uurima tuleks.
    SABi maine pole Leedus sugugi see, mis LHVl Eestis.
    Nende tulubaas pole kuigi mitmekülgne, nt LHVl tuleb küllaltki suur osa varahaldusest, mis seal olematu vist. Neil kontoreid on vist kusagil 60-70 kanti, väga tööjõumahukas ärimudel vs LHV.
    Deutche Banki situatsioon võib ka SABi mõjutada.
    Last but definetly not least, Ukio ja Snorase pankrotid, kohalikud investorid Leedus on pangandusega hävinud ja ei taha väga uuesti näppe põletada. Seetõttu ka viimased 1-2 aastat põhiliselt Eesti maaklerite alt ostetakse ja Leedukad müüvad.

    Seega LHV hinnataset nad kindlasti kätte ei saa, aga mõningat tõusuruumi võiks nagu ikkagi olla kui junn venti ei lenda.
  • 6 kuuga teenis LHV varahaldusest vist 2,2 mEUR kasumit ja kogu grupp 7,58 mEUR.

    Kui nüüd tõsisemalt rääkida, siis mulle jääb silma teema, millest veidi varem siin teemas kirjutasin, aga poolikult. SAB-i laenu- ja liisingportfelli keskmine intress on üle 6% (osade arvestuste järgi ka veidi üle 7%). See on väga suur vahe SEB-ga, kel keskmine intress alla 2,5%, Swedi pole vaadanud, pakun, et on samasse auku. Jah, suurtel pankadel intressid madalad kodulaenude suure osakaalu tõttu, eriti ka nende, mis madala marginaliga kõrge EURIBOR-i ajal välja anti, kuid keskmine intress 6-7% tundub ikkagi kõrge number. Mitte, et kõrge intressitulu vastu midagi aktsionärina oleks, aga seetõttu jääb natuke ebaselgeks, kuidas seda panka ikkagi profileerima peaks ja kellele mis laenu antakse. Kas kõrgete intressidega BIG-i tüüpi asutus või LHV-laadne. EBRD suure osaluse tõttu siiski Ukio ja Snorase nalju ei kardaks, kohalik järelvalve äkki ka rähma silmast välja saanud.

    Samas seni kuni LHV on SAB-st kolmandiku võrra väärtuslikum ettevõte, on raske aktsiaid müüa. 2 nädala pärast esialgsed Q3 tulemused, ilmselt saab siin vahepeal veel spekkajaid näha.
  • TaivoS, kus seda näed, et SABi portfelli keskmine intressimäär on üle 6%?
    Ma vaatan mingit maikuu presekat ja seal on neil märgitud 3,4% keskmiseks. LHV-l veidi kõrgemgi.
    Mis on huvitav, siis seal samas presekas on kirjas, et nende kinnisvaralaenude (nt kv arendus keskmisest kõrgema riskiga) maht on 12% portfellist, mis on üsna madal. Pakuks, et turu keskmine sinna 20% ringi. LHV-l peaks see olema tunduvalt üle keskmise jällegi. (Ise asi on võrreldavus ja kv portfellimahu arvestusloogika).
  • Jagasin 6 kuu bruto intressitulud (x2) laenu- ja liisingportfelli jäägiga. Uuesti numbreid vaadates hakkab silma, et arvestasin varem vist netolaene, mitte ei korrigeerinud välja halbade laenude provisjone, kuid palju see ei mõjuta.

    Brutolaenudest ja liisingutest, mis eeldatavasti enamik performivad (1,01 mrd EUR), arvestan ma keskmiseks intressiks 7,6%... (arvestuslik aastane intressitulu 76,8 mln EUR). Teen ma kusagil mingi sisulise vea?

    Aruandes tasub jälgida ka maksegraafikust maas nõuete dünaamikat, mida veel provitud pole, 6 kuuga jääk 10 mln jagu suurenenud (tagatisvara väärtus küll 23 mln suurenenud, seega nõuete ja tagatise väärtuse spread vähenenud). Ei saa aga täpselt aru, on see vaid laenud või koos liisingportfelliga.

    Olen püüdnud ka ettevõtte IR kontaktiga ühendust saada, kuid püsib vaikus. Väga raske on aru saada ettevõtetest, kes reklaamivad oma veebis välja IR kontakti, aga nädalapäevade või pikemagi aja jooksul sel saadetud küsimustele ei vasta (kasvõi poliitkorrektset "ei"-d mitte). Aerofloti IR suudab 12 tunni jooksul vastata...
  • Ise küsin, ise vastan - selle aasta 6 kuuga märkimisväärselt ühekordse olemusega arvestuslikku intressitulu - 7,8 mln EUR grupi tulemustes, seega aasta baasil peaks vaatama pigem numbrit suurusjärgus 62 mln EUR (keskmine intress portfellis mingi 6,2%?). Eks neid asju tuleb ka erinevates P/E arvutustes arvesse võtta ja väikepanga E nagunii hüplik.
  • Laenuportfellis neid polnud, intressi osas jah veel siis 12,5 mln maha.
  • Kas te olete tegelikult ka (teiste inimeste) rahast nii sügavalt huvitatud, et olete sellisel märkimisväärsel määral nõus päris elu arvelt päevast päeva pidevalt non-stop süübima majandusaruannetesse, kasumiprognoosidesse, pähh-laenude struktuuri ja muusse sarnasesse maailma kõige igavamasse kraami selle nimel, et leida mingi edge ja oma net-worthi 10% p.a. kasvatada?
    See on retooriline küsimus, vastust pole (vaja)
  • Ikka, WN, teiste inimeste taskutes ja eraelus sobramine on kõige põnevam asi üldse!
    Seeannab elule värvi ja mõtte! Ja täidab päeva...
  • White Nigga
    Kas te olete tegelikult ka (teiste inimeste) rahast nii sügavalt huvitatud, et olete sellisel märkimisväärsel määral nõus päris elu arvelt päevast päeva pidevalt non-stop süübima majandusaruannetesse, kasumiprognoosidesse, pähh-laenude struktuuri ja muusse sarnasesse maailma kõige igavamasse kraami selle nimel, et leida mingi edge ja oma net-worthi 10% p.a. kasvatada?
    See on retooriline küsimus, vastust pole (vaja)


    Mul on küll selline (olgu siis, et ehk loll) harjumus, et kui kuhugi oma vara paigutan, siis tahan ikka teada, et kas on põhjust. Kui SB ei huvita, siis loomulikult pole mõtet aega kulutada. Ka mitte selle foorumi lugemiseks. Miks Sa sellele aega kulutad (päris elu arvelt)?
  • Jah, ega sellise retoorilise küsimuse peale polegi midagi öelda. Mõni teeb siin semi-tööd, teine lööb aega surnuks, eks inimesed erinevad, huvid ka. Jõudu vabade teemade alla.
  • Kas keegi alustades LHV analüütikute ja lõpetades teiste teadjameestega oskavad öelda, kuidas saab raporteerida panga all suuremat laenujääki kui grupis? Grupp peaks ju olema täies mahus konsolideeritud numbrid?

    Kindlasti vaja ka novembris pikemat aruannet lugeda, aga puhtalt kvartaliga ärimahtudes ka korralik kasv olnud. Nii liising- kui laenuportfell kasvanud kvartaliga üle 5%.
  • TaivoS

    Kas keegi alustades LHV analüütikute ja lõpetades teiste teadjameestega oskavad öelda, kuidas saab raporteerida panga all suuremat laenujääki kui grupis? Grupp peaks ju olema täies mahus konsolideeritud numbrid?



    pank grupile laenu andnud?
  • Loans to customers kategoorias ei tohiks selline number vist sees olla
  • Panga jaoks võib ka mõni grupi ettevõte klient olla kuid tunnistan, et pole SB aruandeid lugenud, kerged kiikamised nendesse dokumentidesse, mis börsiteatesse juurde on lisatud, on kuidagi nii askeetlikult tehtud, et on lugemisinnu alla tõmmanud
  • Ma arvan, et pealiskaudsel lähenemisel võibki SB aruandest mulje jääda kui kahelehelisest dokumendist. Veidi hiljem avalikustatakse põhjalikum ülevaade.
  • TaivoS
    Kas keegi alustades LHV analüütikute ja lõpetades teiste teadjameestega oskavad öelda, kuidas saab raporteerida panga all suuremat laenujääki kui grupis? Grupp peaks ju olema täies mahus konsolideeritud numbrid?

    Kindlasti vaja ka novembris pikemat aruannet lugeda, aga puhtalt kvartaliga ärimahtudes ka korralik kasv olnud. Nii liising- kui laenuportfell kasvanud kvartaliga üle 5%.


    Enne põhjalikumat aruannet võiks eeldada, et tegemist on grupisiseste laenudega.
  • Tänasest suurest käibest ei saa aru: kas eeldati veel paremaid tulemusi või läheb sellise tõusuga mõnes portfellis tükk liiga suureks (kuigi see paar prossa tõusu ei ole ju midagi erilist) või ...
    Mida rahvas arvab?
    Igaljuhul võib aktsia likviidsusega igati rahul olla. Hoian.
  • See P/E 2,5 või 3 ei ole kindlasti representatiivne number ettevõtte reaalse kasumi teenimise võimekuse osas praegu, seega nendest numbritest end väga hullutada lasta ei tasu. Palju ülevõtmisi ja konsolideerimisi olnud, loodetavasti järgmine aasta tuleb ühekordse sisuga asjade lõikes selgem aasta, aga suhteliselt väikese maja numbrid jäävad hüplikuks.

    Mis aktsia hinna õigustatust või liikumist puudutab, siis turg ei ole kindlasti Baltikumis efektiivne, mis võimaldab teha häid leide, kuid nende leidude liikumiseks ootuspärases suunas võib teinekord aega võtta. Eks siin palju ka sellest sõltub, mis fondijuhid asjast arvavad ning need otsused ei pea olema tingimata väga tugevas ajalises korrelatsioonis tulemuste avalikustamisega.

    Ise arvan, et oleme 12 kuu pärast paremas kohas kui praegu (arvasin sama ka 12 kuud tagasi), kuigi ei peaks kindlasti välistama võimalust, et järgmise aasta joonealune selle aastaga võrreldes mõnevõrra väiksem on. Aga seni kuni ärimahud kasvu näitavad ja NPL osa koledaks ei lähe, võiks hea setup olla.
  • Kui erakorralisi tulusid järgmisel aastal ei ole, siis puhaskasum tuleb tõenäoliselt 2017 vs 2016 väiksem, aga loodetavasti mitte palju. Aastakasum 40+ miljonit on siiski ka ju omakapitali suurendav ning loodan aktsiahinna edenemist ca 25%. Ise jään sellise tootlusega rahule.
  • Eks tänase suurema käibe taga võib lihtsalt ka see olla, et vahepeal on käive ära vajunud ja ei olnud võimalust osadel väljuda. Balti turu veidi suuremaid käibeid võib vabalt seletada ka lihtsalt sellega, et kellelgi on vaja jooma minna või avanes hea suvila ostmise võimalus ja tullaksegi välja.
  • P/B 0,87 ja ROC 31,4%, laenuportfelli kasv 13%, EIF garantii järgmiseks kahkes aastaks madalamate intressimääradega (what Buffett calls moat), uued fin tooted ja märkimisväärne net interest growth on muljetavaldavad numbrid ja valuatsioon. Kasutades LHV CEO väljendit, et pangal on päris hea hoog sees...
  • Presentatsioonis vihjati kasumi omakapitali suurendamisse suunamise põhimõtte jätkamisest, kevadel. Praegu liigutakse graafikus ca 40% lisaaktsiaid iga aktsia eest.
  • http://www.aripaev.ee/borsiuudised/2016/10/27/swedbank-andis-siauliu-bankasi-aktsiale-tugeva-ostusoovituse

    Swedilt strong buy ja target 0,5 EUR. Kahjuks hetkel ise analüüsi lugeda ei saa, kuid Äripäeva refereeritud info on imelik:

    "Laenuaktiivsuse kasvule viidates teatas Swedbank, et tõstab 2016. ja 2017. aasta netokasumit vastavalt 10% ja 20% võrra 24,8 ja 19,6 miljoni euroni."

    Hetkel grupp 9 kuuga 37 mEUR joonealust teinud, kuigi jah, seal ka one-off asju.
  • Lootsin veidikesele stabiliseerumisele 0,40 kandis.
    Mitte et kena vaadata ei ole portfelli, aga tõus võiks olla rahulikum.
  • Hetkel tunduvad samu protsente LHV-ga liikuvat, mõlemal mitmeid soosivaid artikleid ja tulemusi ka väljas.
  • Huvitav, kui LHV väärtus kasvaks kiiremini (sest on ju arvamusi, et oluliselt potentsiaalikam), siis võiks ju SAB-i millalgi üles osta :)
    Mina arvan aga seda, et nende väärtus peaks hetkel olema võrdsem. Kas siis LHV odavam või SAB kallim.
  • Vaadates varasemaid SAB järske hinnahüppeid, siis alati on sellele järgnenud korrektsioon. Kas seekord on teistmoodi? Vaevalt.
  • velvo
    Huvitav, kui LHV väärtus kasvaks kiiremini (sest on ju arvamusi, et oluliselt potentsiaalikam), siis võiks ju SAB-i millalgi üles osta :)
    Mina arvan aga seda, et nende väärtus peaks hetkel olema võrdsem. Kas siis LHV odavam või SAB kallim.

    Swedi analüütikud hindavad:

    Siauliu Bankas
    Recommend. (26.10.2016): Strong Buy
    Target Price (26.10.2016): €0.5
    Price (28.10.2016 17:18): €0.42
    Analyst: Andrej Rodionov, CFA

    LHV Group
    Recommend. (28.10.2016): Buy
    Target Price (28.10.2016): €8.5
    Price (28.10.2016 17:18): €8.0
    Analyst: Andrej Rodionov, CFA
  • TaivoS
    http://majandus24.postimees.ee/3678963/swedbank-tunneb-huvi-teiste-pankade-vastu-latis-ja-leedus

    Swed räägib avalikult huvist Leedu pangandussektori vastu, tõstes täiendavalt SAB-i atraktiivsust spekkajate seas. Kuigi SAB on sobiva hinnaga kindlasti saadav, siis nüüdseks enam niiväga väike amps pole ja Swed leiab ehk lihtsamaid targeteid.

    Samas kui Swed tõesti Danskele lisaks Leedus edasi mürgeldab, võib see liigutada mõnd uut Balti-välist tegutsejat tegudele, kel äkki Balti turule sisenemine huvisfääris (nt kedagi Poolast, Austriast vms) ja tahab seda SAB-i platvormilt teha.


    Poola PKO osas spekuleeritakse võimalikke huve Baltikumis. Eks sellised artiklid tekitavad turul elevust, seega tänane tõus ma arvan sellest osaliselt põhjustatud (sama reaktsioon ka siis kui Eesti Swedbank kommenteeris Leedu pangandusturu huvitavust).

    Ise asi, kas Nordea ja DNB panevad ärid kokku selleks, et neid kohe jälle müüa, kuigi pikaajaliselt nad vast seda äri nii ajama ei jää. Samas nt Leedust SAB-i ja Lätist Citadelet on ilmselt mõneti "kergem" osta. Ma arvan, et Balti pangandusturule tuleb uuest geograafilisest suunast kapitali varem või hiljem.

    http://majandus24.postimees.ee/v2/3906893/portaal-poola-pko-voib-aera-osta-baltikumis-uehinevad-nordea-ja-dnb
  • "Presentation of Šiaulių bankas for the conference CEO Meets Investor30 November 2016"
    Pdf fail kättesaadav: https://cns.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=748244&messageId=937687

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon