Kesklinna korterihinnad 4 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kesklinna korterihinnad 4

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Julge peab olema see, kes ennustab mingisugust palgalangust Eestis, aga ehitustööliste puhul ei saa olla kindel et nad (Eestis) teenivad aasta pärast rohkem kui täna. Hetkel on välismaal töötavad ehitustöölisi Eesti suurim "ekspordisektor" (lisandväärtus) ma arvan, kuna eeldatavasti tuuakse Eestisse tagasi suur osa teenitud rahast.

    Ehitusmaterjali hinnad (2/3 ehituskuludest) on veel "rahvusvahelisemad", nii et hinnalangus poleks erakordne juhtum.

    Rootsi ja Soome ehitusturud on (nagu Eestigi) üle kuumenenud.

    Nii - selge et nõudlus võib väheneda kui pangalaenu soovijad on pangalaenud saanud, aga ka pakkumispoolel pole asi enam nii klindel.

    Rääkisin ühe inglismaalasega kes omab vanalinna korterit. Ta ütles et tema korrusel on kaheksa korterit, aga ta pole kunagi naabreid näinud. Uutes majades on ka lihtne täheldada et aplju on tühi. Tundub siis, et korterite tootlikus on ülimadal, mis võiks ka tähendada et intressitundlikus on päris suur.

    Miks peaks just praegu midagi hindadega juhtuma, mõned võimalikud põhjused:
    - ECB alustab intresside tõstmist (väga võimalik et intressikulud sügis 2006 on 50% kõrgem kui sügis 2005)
    - Tõusvad halduskulud (küte)
    - Kiiresti tõusnud hinnad viimastel kuudel
    - Suur pakkumine lisandumas 2006 ja suur osa "töös olevad projektid"

    Miks ei peaks midagi juhtuma:
    - Lõplikult peavad Tallinna kesklinna hinnad ikkagi Helsinki tasemele jõudma, ehk lõpptulemus on investoritele kindel, ainult tee sinna on ebaselge.

  • Tänaste uudiste põhjal võib öelda, et euro jääb lähiajal tulemata. Need kes euro ootuses on korterite müügiga viivitanud lootes peale eurot hinnatõusule hakkavad omi kortereid müüki panema. Praegu ongi turul imelik olukord kus raha nagu ostmiseks oleks aga meelepärast objekti pole müügis.
  • Mnjaa kui siit http://www.oikotie.fi vaadata Soome hindu siis võtab ikka neelatama kuradi odav, arvestades et Lasnas on tehtud tehinguid 955K remontimata kolmetoaline.
  • Euro tulemise või mittetulemise üle ei tihka väga spekuleerida - erinevalt mingitest vene saitidest kel tundub kõik juba ette ära otsustatud olevat, ei ole EL tasemel isegi otsuse idee formulatsioonis kokku lepitud. Praegu on pall potentsiaalsete liitujate käes (Sloveenia, Leedu, Eesti) ja järgmise aasta suveni on veel aega ...[loe: vastu suve läheb infatsioonimäär tavaliselt langusesse]
    Kinnisvara hinnatõus euro tulles on ikka sigatugev müüt; krooni ootuses koguti tühje pudeleid, euro ootuses siis kinnisvara? Mingit loogilist põhjendust ma sellele leida ei suuda, v.a. igikestev argument et 'naised saunas rääkisid'.
  • aga miks mitte arutada niimoodi, et hall ja must raha otsib enne eurole tulekut väljundit. lihtsam on kroonide eest osta kinnisvara, kui hiljem pangas vahetada näiteks 1m eurodeks, kohe küsitakse - kuskohast said selle. Müüd aga kinnisvara eurode eest maha ja eaha valge.
  • Noh, aga siis ju hinnad langevad, kui pärast eurot müüma hakatekse.
  • kas siis hetkel kinnisvara ostes ei kysita kust said milku? eriti kui sularahas ostad..
  • Kas ikka küsitakse. isegi nädalatagustes uudistest ju lipsas läbi, et eestis käibel süsteem, kus ametid peavad tõestama, et raha must (aga tankistil on tankist ja sellel veel tankist ja ongi otsad vees). Tõdeti et peaks olema nii, et isik peab tõestama, kustkohast ferrari ostmiseks raha said ja kui ei tõesta siis ferrari käest ära.
  • Stefan,
    aasta ja kaks kuud tagasi ennustasid sa , et hinnad langevad kohe-kohe 50%.
    Täna on hinnad ca 100% tõusnud.
    Isegi kui nad 50% langeksid, siis on see 2004 hind. No kaua võib häda kraaksuda!
    Majanduskasv on 8,midagi %.
    Ainuke oht on ülekuumenemises, ütlesin seda juba 3 kuud tagasi!
    Kui hinnad kukkuma hakkavad ei saa pangast keegi pappi, see võiks ikka selge olla. Ei ole nii , et majandus kasvab ja hinnad langevad. Mats peab ka väljast tulema.
    Deflatsioon on küll see, mida uskuge keegi ei taha.
    2004 sügisel oli müüdava m2 ehitushind kuskil käibega 10 500, täna 14 000, homme ilmselt
    17 000. Ja ainuke mis on , on see, et palgad küll ei lange vaid tõusevad peatselt kuskile 70-80% skandinaaviast.
    Ja muide, enamus nn arendajaid on soetanud ka alternatiivseid asju väljaspool eesti. Ei pea ehitama kui ei taheta osta.
    Aga kas hinnad võiksid langeda? Miks mitte? Asjaolude kokkulangemisel. Seda küll. Tõusta?-samad sõnad. Majandus on dünaamiline protsess - seega kõik on võimalik.
  • Mnjah, aga see tõestab, et õhku on palju sees ( aasta kahe kuuga 100% up ).
    Parem ongi kui homme veel 100 up ja veel....kuni- siit võib tuua näite luluviisist " Viisk, põis ja õlekõrs "
    Kui volüüm ( laenajad, kes on seda korraldanud ) tagant ära kaovad, siis ei ole ju majanduskrahh see, mis hinnad alla toovad.
  • TNT
    Jah, arvasin juba poolteist aastat tagasi et tõusu lõpp on lähedal - ja ma EKSISIN. Mul on kaks võimalikku järeldust 1) valeprognoosist hoolimata rääkida edasi või 2) vaikida. Ma kaalun pidevalt kumb oleks moraalselt õigem. Luban vaid seda, et ei liitu sellesse gruppi, mis on (kunagise hinnalanguse korral) internetifoorumites tagantjärele targad. Püüan rääkida tulevikust, mitte olevikust - tunnetan et see on raskem.

    Mina ei tea kas inimesed ostavad nt Lasnamäe kortereid veel kõrgemate hindadega, aga ma soovitaksin neid mitte osta. Nagu sa mainid, isegi dramaatiline 30% langus viib meid vaid 2004 aasta tagasi - aga need 30% on palju ostjatele mitu aastapalka. Ainult see annab põhjust pigem üks kord liiga palju hinnalanguse eest hoiatada.
  • 2004 sügisel oli müüdava m2 ehitushind kuskil käibega 10 500, täna 14 000, homme ilmselt
    17 000 - sa ei viitsinud vist lugeda.
    + maa hind2
    seisma jääb, mitte ei tule alla
  • 100% tõusu on ümmargune number, kuid ma ei tea millises regioonis selline tõus on olnud. Ütlen lihtsalt sellepärast, et ise müüsin remonti vajava 40m2 korteri Pärnu mnt-l ca 1a 2k tagasi hinnaga 15,700 EEK/m2. Täna võiks võrreldava asja osta ca 22,500-25,000 EEK/m2. Tõus 40-60%.
  • sorry, stefan, aga miks see teema sind nii erutab????????
    who cares?
    tahad ja loodad , et 1/3 inimestest "võlavanglasse" kukuks????????
    kus see sinu huvi on?
    kuidas ma sulle selle selgeks teeksin - langusega ei teenita raha.
    see ei ole aktsia treidimine....
  • TNT
    Kas sina soovitaksid sinu parima sõpra täna osta Lasnamäe korterit?

    Kes püüab päästa, ja kes püüab "võlavanglasse" saata, kinnisvaraoptimist või -pessimist?

    Tulevik kinnisvaraturul on ebaselge (mina ei TEA midagi sellest). Aga leian jätkuvalt, et hoiatavad sõnad on väärtuslikud täna.
  • marx100,
    aga selle milku võib ju lausa täna eurodeks vahetada, pealegi kehtib alati mingi üleminekuperiood ja alla rahapesu kahtlusega pappi, oli vist 50K, saab iga päev Tavidis käies tempokalt ümber kantida nii täna, homme, kui ka ülehomme.
  • tnt,

    USA-s saab sisuliselt ka kinnisvara shortida või täpsemalt hinna lukku lüüa ,kui arvad, et tõus on lõppenud...

    ma ei tea kui suurtes mahtudes,
    aga kihlveokontorites võid panustada nende vastu, kes ootavad kinnisvara hindade tõusu mingis konkreetses regioonis
  • optimistlikumalt mõeldes - kui see mull katki läheb, tuleb ju järgmine :-)
  • M. aka Graafik, ma kirjutasin nov. alguses mingi nupu kinnisvara teemal q3 extra. BTW saada mulle palun oma e-mail, minu oma on endine!
  • to: TNT

    Come again, captain!? Ehitushind täna on 14keek/m2 + maa hind!? Seda, et 2004 sügisel oli ehitushind 10,5 keek + maa hind ma samuti ei usu. Ma ei usuks seda isegi siis, kui sa räägiksid eramajadest, aga sa räägid tõenäoliselt korterelamutest.

    Ma arvan, et:
    1) sa valetad.
    2) sulle valetatakse.
    3) sa räägid "ehitushinnast", mille sees on lisaks ehitamise, projekteerimise, detailika tegemise, mõistlike üldkulude jms ka sinu naise Lexus, projektijuhi uus Camry, tema naise kasukas, sinu vanaema Kreetale reisimise kulud ja 1000 Phil Collinsi kontserdi piletit laiemale sõpruskonnale.
  • Üks tuttav kutsus mind Tartusse uue korterelamu projekti arendama, kaasinvestoriks. Mõte oli teha kesklinna piirkonda suur korterelamu, viis korrust, maa hind oli suht krõbe juba, kesklinna puhul piirangud ja ettekirjutused. Esialgsed arvutused andsid kuskil 20 000 kr/m2 müügihinna juures arendaja kasumiks 80-100%.
  • Ma ei liialda. See on hea äri. Kuna aga ajaressurss tundub Eesti kv-turul olevat juba piiratud, siis ei läinud asjaga kaasa.
  • Noh siit on näha kui pallju seda õhukest siis hindades on.
    Olge siis tublid laenajad ja ajage hinnad veel kõrgemale. Siis saavad kõik õnnelikeks. Mina ka, kes ostab siis kui põrsakesed ruigama hakkavad, sest on öeldud ( Cramer vist ) : "Võidavad pullid ja karud, sead veristatakse." Praegu lihtsalt ülehinnatud pulliturg ja mina karuna vaatan muid teenimisvõimalusi.
    Veel üks huvitav asi, viimasel ajal on tekkinud terve pinu "ehitajaid" ja "kinnisvarastetsialiste", kes karjuvad igast nurgast sulle kõrva, et kui praegu ei osta -ostad tulevikus suurema hinnaga. Kõik on teadjad mehed, võiks öelda, et tulevikuennustajad. Tegelikult nad teavad millise kõva hinnaga nad on oma orjapõlve kätte saanud. Tahavad, et mina ka sellesse kampa kuuluks, aga õnneks mul kuulmine kehva. :)
  • miks peaks euro kasutuselevõtmisega kv hinnad tõusma? andke viis põhjust.

    money laundering? pigem siis juba london või pariis või mõni päikselisem ja soojem euroopa maa.
  • küsimus on lisaks turu langusele\ tõusule ka selles kas turg käitub mõistlikult (irrational exuberance). vastus oleks, et ei ning lausa karjuvalt ei. minu arust peaks nt mõistlik turg olema ostjate turg. kui eeldused muutuvad, muutuvad ka hinnad. ei olegi oluline kui palju hinnad muutuvad, kuna 10 aasta perspektiivis muutuvad nad uuesti.

    kes suudaks 10 aasta hindade prognoosi või mõned indikatsioonid anda, see oleks küll tegija.
  • Noh võttes, et eelmine aasta 10500 ja täna 14000 kr/m2, siis 3500 kr/m2 aastas, järelikult 14000+(10*3500)=49000 kr/m2 ( 3130 €/m2 ). Nii et osta kohe! :)
  • Samasid näites esinenud parameetreid silmas pidades, tundub, et siiski-siiski on tõus kesklinnas olnud niisamuti ca 100% - http://www.kv.ee/?act=object.show&object_id=155232&search_id=6432819
  • Mägedel oli ilmselt hinnatõus suvel/sügisel.

    Äkki ei ole aga huvi kesklinna uute korterite vastu samamoodi tõusnud:

    Tornimäe oksjon juuni 27. korrus, hinnad 46 000- 47 000 eek/m2 (allikas city24)
    Tornimäe oksjon november 25. korrus, hinnad 45 000 - 48 000 (allikas modigliani)
  • Krooni aja alguses läksin poodi ja ostsin 150 eegu eest tutika jalgratta.

    Praegu maksab samal tasemel tutikas jalgratas 2500 eek...

    tootlus 15 aastaga 1660%!

    Ostke jalgrattaid, kuni pole veel hilja!!!
  • :) rubla aja lõpus ehitas isa maja @60000 rutsi 200m2+kolmekohaline kanaliga garaaz hinna sees. Ise eriti ei sebinud, kolhoos ehitas. 10rutsi-1eek vahetuskursi tulemusel siis sai ta uue maja 6000eeguga. Neid asju ikka päris 1:1 võrrelda ei saa...
  • to Mony
    Tootlus oleks 1660% kui sa sama ratta 2500ga maha ärid. Kuigi ma sellesse ei usu.

    Samal tasemel on küll hea märkus aga tuues võrdluseks aktsiad siis need on ka alati konkreetsel päeval samal tasemel aga tulevikus juhtub nii, et osad tõusevad ja teised langevad.
  • Siin siis 2 toaline lasna/musta analoog helsinkist... poolteist milli... lastas mustas praegu 700-800 000 ringis... ehk siis 50% praegu hind lasnast.Ennustan 75% helsinki ja tallinna kv hindade suhteks (allikas: aastate pikkune oma ala spetsialistide ekspertiis kohvipaksu pealt ennustamise kujul)ehk siis Mio kopkatega tuleb ikke ära lähiajal.

    Link

     

  • olukord on täiesti ebanormaalne, kui hinnad ilma põhjusteta mitmekümneprotsendiseid hüppeid kuus teevad.
    arvestades taustsüsteeme tundub see olevat märk ilmsest ülekuumenemisest (s.h. ostjate ajude). ma arvan, et soome ja eesti paneelika kvaliteedivahe (s.h. elukeskkond jne.) on vägemalt kolmandiku soome oma kasuks. seega kui tallinna paneelikas oleks 75 % helsingi hinnast, siis oleks ta tegelikult juba kallim. palgatasemest me üldse ei räägi. huvitav on see, et soomlased ise arvavad, et nende hinnatase on põhjendamatult kallis.

    laupäeval tuli uudis, et hallipaasimehed saavad uuest aastast EL vabalt tööle ja elama minna. see võib olla eesti jaoks (eriti majanduse jaoks) viimaste aegade üks kehvemaid uudiseid. naljakas, et sellele ei ole peaaegu üldse tähelepanu pööratud. arvata on, et tuhanded kui mitte kümned tuhanded töökäed ja kinnisvaraomanikud eestimaa tolmu jäädavalt maha pühivad. kui mineja saab oma lasnaka korteri maha müüa ja selle eest Saksamaal lõdvalt samaväärse korteri asemele osta ning palgas võita neli-viis korda, siis mida ta siin passib. mingi kodumaaarmastus teda siin kinni ei hoia.

    lisaks ülaltoodule, on teada, et soome plaanib kevadest mitte pikendada tööjõu liikumise üleminekuperioodi. seoses pensionile minejate suure kasvuga on seal lähiaastatel vabanemas kümneid tuhandeid töökohti. nendele kohtadele hakkavad nüüd lisaks eesti kodanikele siis vabalt kandideerima ka eesti hallipassimehed, kellel soome minna on võib-olla lihtsamgi kui saksamaale, sest pole ju suurt vahet, kas juks-kaks- kolm või juksi, kaksi, kolme.

    kõik märgid ennustavad eestile lähiaastateks tugevat negatiivset iivet ja migratsiooni. kust peaks tulema see tohutu nõudlus kinnisvara järele? pigem on nüüd oodata tuhandete ja tuhandete korterite realiseerimist, et osta endale välismaal uus eluase.

    ennustan, et tõsisem langus hakkabki kevadest, kui energiahinnatõus ja intressitõus ka purema hakkavad ning kinnisvarafetishistidele hakkab pärale jõudma, et eestis kinnisvara omamise perspektiiv ei olegi nii lollikindel ja igavesti kasumlik investeering. massipsühhoos saab ükskord läbi.
  • Mina ei saa aru miks linnaisad lubavad kesklinnas ja selle ümbruses hoida lagunevaid tondilosse. Suuremad kompleksid on kindalsti postimaja taga asuvad hooned ja tondi tänava kasarmud. Aga üksikuid maju leiab veel palju. Tean, et arenenud riikides ei lubata säärastel hoonetel linnapilti reostada. Aga eks siin ole kellegi kasu mängus?!
  • Mõlemad sinu poolt viidatud objektid Suuremad kompleksid on kindalsti postimaja taga asuvad hooned ja tondi tänava kasarmud. on kaitse (või vähemalt piirangute) all. Kaitse ulatust enam ei mäleta: kas miljööväärtuslikud, arhitektuurimälestised vms. Sellepärast seisavadki, et ootavad vastutustundlikku ärimeest, kes neid buldooseriga hunnikusse ei ajaks. Mõlemad minu mäletamist mööda ka juba arenduses.
    Kas webmaster saaks selle monstrumlingi lühikeseks lingiks muuta?
  • need kommentaarid mille sees on pikad lingud, tuleks lihtsalt ära kustutada? siis järgmine kord ei tee.

    või siis kohustuslikud html-i kursused (5000kr), ennem kui edasi saab siin kommenteerida
  • tsitaat peebult

    “Inimesed on hulluks läinud,” ütles Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Peep Sooman. “Ostetakse valimatult kõike, mõtlemata, mis hind on. Ostetakse ka kallimalt kui hindamisakt, usutakse, et hinnad tõusevad samas tempos edasi.”
  • Mina ei saa aru, miks ei võiks LHV itimees tulla siia foorumisse ja ilusti küsida - palun, andke mulle script, mis saaks tabelist laiemate stringidega paremini läbi kui mina ise...

    #1 +One point, LHV IT'ers vs. Downtown Monys 508
    nov. +One point
  • #2 Kitsas King - LHV IT'ers (1) @2,0 WC (Who Cares) One point
  • ostentor ja liikuri maja müüdud, 150 + 150 korterit. hinnaklass pigem keskmine uuselamute kohta. Wau!

    http://www.uusmaa.ee/?projektid
  • samal lingil
    uus! Jõe 5
    kõik broneeritud
  • Jõe 5 siis juba teist korda kõik broneeritud?
  • kus juures City24s võib leida ka kolmandal ringil olevaid :) Jõe tänava kortereid ostsid mitme firmad edasimüügiks, kõik ei julenud päris nii palju otsa panna kui Uusmaa kaudu myyja.
  • Lugesin vahepeal urban decay kohta ja vaatasin juurde ka sobivaid kuulutusi. 223 m2 korter ajaloolises majas Detroidi keskel ca 3M krooni. Kehvemate majade hinnad, mida veel veebis müüa viitsitakse, algavad $10k juurest. Riigiks siis USA, millega võrreldes meie kinnisvarabuum poisike on.

    Muidugi ei väida ma, et meie plahvatuslikult kasvava teadmistepõhise majanduse ja peatselt saabuva võõrtööjõuga linnas midagi sarnast peaks juhtuma. Detroidist on nimelt viimase 50 aasta jooksul umbes pooled elanikud ära kolinud. Aga mõtlemisainet siiski. Drastilise languse korral säilitab kvaliteetkinnisvara vähemalt mingigi väärtuse, kuure ei taha enam keegi. Allesjäänud detroitlaste elatustase on päris kõrge (2002 keskmine palk $43k), seega kolivad nad lihtsalt vaikselt kesklinna või kõige kvaliteetsematesse suburbidesse ümber.
  • Detroit on autotööstuse õitsengu aegseid industriaallosse täis. Kui kusagil on ehitatud liiga palju, siis on see Detroit.
  • Ja Venetsueelas maksab paagitäis bensiini 5 doltsi. Tulevikus on mõtekam oma igapäevasõidud Caracases teha!
  • Ja sina suffiks,
    võta kursus kuluarvestuse. Siis hakkad äkki mõistma sellist sõna nagu ehitushind . Ja millest koosneb ehituse maksumus müüdavale m2le.
    Ja kui sulle meeldib , siis võid ju endale osta milkuse Toyota, nii närvide rahustuseks või midagi sellist.
  • Neto, suurem osa hallipassimeestest ei liigu kuskile. Kui pole piisavalt ettevõtlikkust keeleeksamit ära teha, ei jagu seda ettevõtlikkust ka kuhugi välismaale elama minemiseks.
    Mingi väike osa on ehk selline kel ettevõtlikkust on aga intelligentsi pole eriti pluss siis veel mingi imepisike osa kes mingist jonnist ei taha kodakondsust. Need 2 viimast gruppi võivad jalga lasta küll.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon