turuväline kauplemine & maksude optimeerimine - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

turuväline kauplemine & maksude optimeerimine

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Olen pool aastat aktiivsemalt börssi jälginud ja kauplenud mitmete eesti ja läti aktsiatega. Seni on kõikide ostudega õnnestunud kasumit teenida. Nüüd tekib küsimus maksude osas. Eriti ei julge maksuametit torkida. Peale selle, et nad ise eriti midagi ei tea võin ma oma küsimustega nendele liigset tähelepanu äratada. Ehk mõned targemad jagavad siin minuga oma tarkuseterasid ja katsuvad minu küsimustele vastata.

    Mismoodi toimub eraisiku aktsiatulu maksustamine? Kui olen 100K eest ostnud ja praeguseks on portfell 125K, kas siis teeninud 25K tulu pealt pean maksma 24% riigile. Kui jah, siis millal. Kas sel hetkel kui müün aktsiad ja ostan või ei osta 125K eest teisi aktsiaid? Või peab hoopis maksma tulumaksu eelneva aasta aktsiatulu pealt olenemata sellest kas portfell on realiseeritud või mitte?

    Kuidas toimub turuväline kauplemine ja kas turuväliselt saab aktsiat osta/müüa igasuguse kokkuleppehinnaga? Ehk kui oman aktsiaid ca 125K kas mul on võimalik need müüa oma firmale aktsiate esialgse või isegi madalama ostuhinnaga nii et eraisikuna ei jääks mulle tulu aktsiate tehingute pealt.

    Kui oman 125K portfelli, kas saan samasuure osakapitaliga oü luua, nii et ei pea tehingu pealt tulumaksu maksma? Edaspidi kaupleksin börsil ettevõttena.

    Olen väga tänulik vastuste eest. Loodetavasti on infost abi ka paljudele teistele. Siinsetest foorumitest ei leidnud midagi selle teema kohta.
  • Esimene ja olulie reegel on see, et maksu makstakse realiseeritud kasult. Portfelliväärtus ei mängi siinkohal rolli.

    Loeb see, kui palju on laekunud raha käesoleva aastanumbri sees. Müügist laekunud summadest võtad maha ostuhinna ja tehingukulud ja saadud kasumilt arvutad tulumaksu.

    See kas aktsia kaupleb börsil või mitte ei tähenda, et tegemist on "turuvälise" ettevõttega maksustamise mõttes.
    Maksustamisel on seotud osapoolte vahel mitmeid riske seega manipuleerida hindada osas ei ole mõtet, kui just palju raha ei ole - vaidlustele kulutamiseks.

    Aga oelmasoleva portfelli pealt tulumaksu ei maksa seega OÜ asutamine ei määra midagi, kui just positsioone müüa ei soovi.
    Ja OÜ-de asutamine maksu edasilükkamise nimel on maksuameti huviorbiidis tulenevalt Hansapanga müügist suuromanikule, seega ei ole ilmselt otstarbekas seda teha, kui just ikka tõelise ettevõtte asutamist ei kavatse.
  • Tauts77, seda teemat on piisavalt palju käsitletud foorumis "Väärtpaberitulu deklareerimine"
    https://www.lhv.ee/forums/index.cfm?id=38672

    Paha ei tee ka Tulumaksuseadusega tutvumine näiteks aadressilt www.riigiteataja.ee
  • Kui enda käes olevad aktsiad paned asutatava OÜ osakapitaliks siis ei maksa mingit maksu. Maksu maksad alles siis kui OÜ ära müüd. (juhul kui kasumit saad muidugi) Maksuameti asi on tõestada, et asutasid OÜ maksude edasilükkamiseks - see saab maksuametil raske olema.
  • Äitähh vastuste eest.

    Helistasin täna ka Hansapanga telefoniabi telefonile ja küsisin turuvälise müügi võimaluse kohta. Meeshääl rääkis et kindlaksmääratud vastaspoolele on võimalik aktsiaid müüa ja seda ka läbi hansaneti. Kui tehing toimub aktsia raha vastu siis on tehingutasu 2x 0,2% või miinimum 2x 50 eequ, kui tehing toimub ilma raha ülekandeta siis 2x 0,2% või miinimum 2 x75 eequ. Müüa saan ükskõik millise hinnaga. Näiteks 100 kroonist aktsiat kasvõi 10 krooniga.
  • Kuidas maksuamet suhtub asjasse kui ma nii aasta lõpus ning siis kohe ka alguses edasi tagasi tehingu teen vägaodava hinnaga, et makse edasilükata eraisikuna?
  • kui MA tähelepaneb, küllap siis pigistab sind...
  • Selle teemaga seoses, kui kauplen eraisikuna, kas siis: tulumaksu tuleb maksta iga kasumliku tehingu pealt ja kahjumid lihtsalt kõrvale jätta või võtta aasta lõikes kõik kasumlikud ja kahjumlikud tehingud kokku ja vaadata mida siis bilanss näitab? See viimane variant on rohkem maksumaksja sõbralikum ja kehtib arvatavasti ettevõtte puhul aga siinkohal tekkiski väike dilemma kas ka nii on eraisiku puhul.
  • Ikka kõik kokku. Ja kui kogusumma jääb miinusesse, siis seda kahjumit saab järgmisse aastasse edasi kanda.
  • Marck
    Aastalõpus lüüakse plussid-miinused kokku ikka ja maha saab arvestada ka eelnevate perioodide kahjumi:)
  • See edasikandmise asi on päris hea nõuanne, tekib kohe tunne et kasutaks seda täiega ära, aga samas kes see ikka kahjumit teenida tahab:)
  • Praegu ei ole saadus kahjumite edasikandmise aeg piiratud, st varasemate aastate kahjumite edasi kandmine on võimalik seni kuni lõpuks plussi jõuad, või seadust muudetakse.

    NB! Tingimus on see, et need kahjumid peavad olema deklareeritud ;) endal jäi aastaid tagasi deklareerimata (esimesed kahjumid nö kooliraha) hiljem pidin kõik(faktiliselt siis kahe aasta omad) tuludeklaratsioonid selles osas ringi tegema ;))

    Maksuametnik oli isegi siis päris sõbralik ja OK. Nüüd on ajad ju veel paremad ;)
  • põhimõtteliselt kui mul hetkel käes aktsiad, mis on kahjumis, siis oleks tark nad enne aastalõppu korra maha müüa, et kasumi pealt mitte tulumaksu maksta ja siis pärast võib rahulikult sama hinnaga tagasi osta?
  • to summer:

    Põhimõtteliselt mõte õige! Aga enne tegutsemist vaata ikka perspektiivid üle, kas ja kuidas. Alati ei pruugi tagasi osta aga võib - maksustamist see ei muuda enam.

    Kui aktsia ikka on languses ja tõenäolisemalt langeb edasi siis müüa aga peamine on "mõtle" enne, kui tegutsed.
  • kuna antud aktsia on seisnud sellel tasemel juba paar kuud ja ma siiski usun, et mõne aja jooksul on temast kasu. Siis ostaks hea meelega tagasi:)

  • huvitav, kas sellisest aastavahetuse müügist/tagasiostust tingitud hinnakõikumised on ka tuntavad? noh, et aasta lõpus tormavad kõik mingit aktsiat müüma ja järgmise alguses kohe tagasi ostma?
  • nii palju kui ma aru saan, siis ei pea ostuga ootama järgmise aastani vaid võid ka samal päeval tagasi osta ju?! või seda ei defineerita kahjumina, kui müün samal päeval kahjumiga maha ja ostan kohe sama hinnaga tagasi?
  • to summer:

    Tagasiostu moment ei ole oluline... võid ka ette osta(täna osta) uue koguse ja vanad nö viimasel päeval müüa... (T+3 reegel) - raha peab laekuma selle aasta sees(maksuarvestuse kassapõhisus).

    to seemik:
    Raske on ilmselt vahet teha, kuid mingit tähelepanekut saab teha küll, et teatud aktsiad, mis on olnud miinuses langevad lisaks... või käive tõuseb aga seda on rakse vahetult "optimeerimisega" seostada.
  • sama v6ib sel juhul t2heldada ka uue aasta alguses.paljud myyvad uue aasta numbri sees et niiviisi makse edasi lykata.
  • Igaks juhuks juhin arutlejate tähelepanu ka Väärtpaerituru seaduse §-le 188-15 Turumanipulatsioon

    Turumanipulatsiooniks loetakse finantsinstrumendi pakkumise, nõudluse või hinna suhtes eksitusse viivad või tõenäoliselt eksitusse viivad tehingud ja tehingukorraldused, kui tehingu või tehingukorralduse teinud isikul puuduvad õigustatud põhjendused oma tehtud tehingule või tehingukorraldusele ning kui selline tehing või tehingukorraldus ei vasta turu tunnustatud tavale;
    ;
    tehingud ja tehingukorraldused, mis sisaldavad näilikke või muid pettuslikke elemente;

    ehk aasta lõpus börsil kaubeldavate paberitega väljaspool börsi anomaalse hinnaga tehingute tegemine kogustes, mis võib jätta paberi käibest suure mulje on täenäoliselt vastuolus VPTS mõttega ja see võib olla süütegu.

    Edu
  • oot-oot, kristjanerik - kas siia alla mahuvad tõesti siis ka sellised aastalõpumüügid? kui müün börsil, turuhinnaga ja ostan sealt tagasi?
  • turuhinnaga tehingud nyyd sellise k2sitluse alla kyll ei tohiks kuidagi liigituda.tuhnimiseks vast siis maksukogujatel p6hjust kui teed tehinguid mingite ime hindadega ja v2ljaspool b8rsi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon