Kuidas defineeriksid keskklassi - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kuidas defineeriksid keskklassi

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Üks poliitik arvas et nende pere 100K netotuluga kuulub sinna, ise pakuks et pere netotuluga alates 25K võiks juba ennast sinna lugeda.
  • Väga jabur on üldse kedagi kuhugi klassi liigitada.
  • jabur muidugi... vajadused, soovid kõik muu on erinev... hea on palga järgi muidugi jaotada, aga äärmiselt haige, sest jäetakse arvestamata ju kõik muud kulud mida see inimene vaid teab... ja mida võib-ollas üldse pole näiteks 20K saaval perel, samas tänu lisakulude puudumisele elab tunduvalt paremini... seega jabur see lahterdamine...
  • oeh, hakkab jälle peale?
    Krt, mitu korda tuleb inimestele seletada, et igakuine/aastane tulu (olgu see neto või bruto) ei määra suurt midagi.
    Määrab hoopis see, palju Sul on likviidset vara ja personaalset _finantsvabadust_!

    Keskmine viimase aja näidiseestlane (pangalaenud+liisingud) on end praktiliselt "kinnisasjaks" laenanud (laenusumma >= 10a oodatav netosissetulek). Teenitav tulu (olgu see siis 10k või 50k kuus) siirdub suures osas koheselt otsekorralduste näol pankadele tagasi. Mis finantsvabadusest siin rääkida saab?

    Lööge oma varad, tulud ja kohustused kokku ning vaadake, mis järele jääb.
    Ja siis tasub edasi arutleda.
  • Mina pean oma suurimaks varaks seda, mis mul kõrvade vahel on. Kahjuks võiks selle P/E väiksem olla :)
  • tups,

    kas price on hind, mida ise enda väärtuseks hindad ja earnings on see, mis sulle makstakse?
  • oeh, kuidas on võimalik 50k netotulu pankadele ära maksta?
  • näiteks kui netotulu on valesti defineeritud...
  • Ma arvan,et see seltskond siin LHVs,kes kümnete või isegi sadade tonnidega igapäevaselt börsil möllab kuulub juba kõrgemasse klassi!Keskklass on pööbel ja proletarjaat!
  • proletarjaat RUULIB!

    sorry, ma lihtsalt ei saanud seda ütlemata jätta:)
  • proletarjaat olgu kes tahes, kasvõi haltuurat tegev autolukksepp, peamine et mitte taksojuht.

    hahaahaaa
  • to: Velikij
    Ise ka imestan, aga näed, on võimalik.
    Inimesed elavad hetkes ja kohustusi võetakse siis selle hetke võimaluste piires 100%.
    On sellised, teatud sorti, inimesed, kes jõukaks ei saa paraku kunagi.
    Ok, legaalselt 50k netos teenivaid on nende hulgas tõesti vähe, pigem 10-15k.

    to: lyll
    börsil miljonite liigutamine veel iseenesest jõukaks ei tee. mõnel juhul on saanud need numbrid ka miinusmärgid ette ja siis, teadagi.
  • ei ole endal neto sisse tuleks väga suur, mängin börsil kõigest 5-kohelise nr.-ga, aga võttes arvesse oma vanust, on selline kõrgema klassi tunne küll.
  • To: Olevik: Muidugi on võimalik, sellised inimesed elavad võibolla hoopis täisväärtuslikumat elu kui meiesugused kes koguaeg rikkakssaamisest unistavad. See on ju omaette stress see pidev kokku hoidmine ja rahaasjade üle mõtlemine, palju lihtsam ja pingevabam on lihtsalt elada nii nagu parajasti võimalik on.
    Üks tuttav hiljuti rääkis kuidas nõukaaja lõpul sai elukindlustusest mingi paar tuhat rubla. Pani selle kõik kohe üheainsa reisi alla magama, käis Kamtsatkal. Vanemad olid ilgelt kurjad et pani oma elu algkapitali magama. Aasta-paari pärast tähendas paartuhat rubla paarsada krooni mille eest ei saanud ilmselt Moskvassegi.
  • Ah, mis ma siin räägin "sellistest inimestest", mul naine täpselt selline ongi. Õnneks pole ta kunagi elus nii palju teeninud et mingit märgatavat rahahulka ära raisata oleks saanud ;-)
  • nu-nu, nüüd veate teema vasakule ära.

    Täisväärtuslik ja õnnelik ja elu ja ... etcetc
    Kaks eraldi asja, võivad, aga ei tarvitse olla seotud.
    Minge Indiasse, seal on kastisüsteem. Vaadake elu, suhelge erinevate inimestega, erinevatest kastidest (siddhast sandini). Tulete tagasi ... ja ehk mõned asjad on teie jaoks jäädavalt pöördunud.

    Aga jäägem algse teema juurde, seljakotiga särasilmne ja karvane maailmarändur ning klassijaotus ei klapi hästi omavahel kokku. Üks ei taha teisest teada.

    Keskklassi peaks iseloomustama investeerimisvõime tulevikku. Kas suudate jätkata oma senist eluviisi (ja kulutamistavasid) näiteks järgneva aasta (või kahe-kolme) jooksul, kui Teie sissetulekud oleksid samal ajal nullis? Ei mingeid haltuurasid või kõrvalotsi ega investeerimistulusid.
    Kui suudate, oletegi keskklass :-P

  • Eriala omavat ja tööturul konkurentsivòimelist inimest vòiks kùll keskklassiks pidada - keda siis veel - eeldades, et keskklass on see nn keskmise inimese ideaal. Mis puutub siia see, kas talon olemas investeeringud pikaajalise jòudeelu tarbeks, tal on olemas ju potensiaal tööd teha ja oma standardit säilitada. Ònnetuste vastu on olemas kindlustused ja töötavale inimesele (vähemalt ideaalis) peaks olema tagatud ka inimväärne riiklik sotsiaalkindlustus.
  • Olevik, kuidas on võimalik jätkata oma kulutamistavasid paari aasta jooksul, kui sissetulekud on nullis? 3 aasta säästud sukasääres?
  • Nagu Neivelt ütles, et ülemuse kuradile saatmise raha peab inimesel olema.
  • Ei, sukasäärt silmas ei pidanud.
    Kulude katmiseks võib ju ka osaliselt oma likviidset vara realiseerida.
    Noh, näiteks on Sul kolm vanalinnakorterit, müüd ühe neist maha, kui mingi jama tekib :-)

    to: eln
    Tööjõuturul konkurentsivõimelisus võib (ajutiselt) muutuda isegi nädalate-kuude jooksul.
    Näiteks oled kuu aega ülekere kipsis?
    Inimese potentsiaali järgi tema majandusedukuse hierarhiassse klassifitseerimine on pehmelt öeldes naljakas. On ju realiseeritav potentsiaal ... ja "realiseeritud" jnejne :)

    Pole mõtet silte kleepida, klassikalist keskklassi meil ju pole. Ühiskond pole ka veel toibunud 65a tagasi alanud jamadest.
  • kuigi ma saan aru, et asi oli toodud ainult näitena, kuid 3 vanalinnakorterit ei ole ühelgi keskklassi kuuluval inimesel. Keskklassikul on mõistliku laenuga soetatud korter/maja, liisitud auto, igapäevaselt raha lugema ei pea, aastas paar korda saab perega reisimas käia, mingi varu on ka kogutud/investeeritud, kuid see ei ole midagi sellist, millega paar aastat jutti näiteks null-tuludega elada ja ongi enamvähem korras. See on keskklass - inimesed, kes saavad endaga ilusti hakkama. See, kellel on juba nö 3 vanalinnakorterit, on vähemasti nn kõrgem keskklass kui mitte rikas.
  • Ma kuulun järelikult alamklassi. Mul pole mitte ühtegi vanalinnakorterit :( Ja plussis olevaid posse realiseerida ei kavatse. parem käin tööl.

    Ülemuse kuradile saatmiseks on olemas riiklik töötukindlustussüsteem.

    MOTT.
  • Töötukindlustussüsteem nüüd nö.kuradile saatmisel küll ei aita. Pigem ikka selline ports investeeringuid, mis vastaks 3-4 aasta tarbimiskuludele.
  • Töötuskindlustus avitab sind pigem siis, kui ülemus sind kuradile saadab...

    Enda silmis tundub keskklass olema pigems selline, kus inimesel jääb vahendeid puhkamiseks ja investeerimiseks. Investeeringud on aga need, mis ei muuda keskklassi igapäevast elustandardit, kui need nö realiseerida ajutise tagasiöögi korral - nagu varem mainitud ülekere kipsis olek või siis 1-3aastat jooksvate tuludeta elamiseks(samas eluase ja liikumisvahend säilivad).
    :)
  • Kuna Savisaar lõi keskklassi kujunemise toetamiseks ja kaitseks Keskerakonna, siis järelikult kuuluvad keskklassi need, kes hääletavad Keskerakonna poolt.
  • Kallid inimesed, kamoon, mõelge nüüd natukene peaga või ajategi niisama pula? Elada 3 aastat säästudest ja tarbida samamoodi kui enne - see peab olema ikka väga-väga upper class!
    Kardan, et suur osa kõige ülemisest detsiilist ei saa seda omale ka lubada ja teie räägite siin KESKklassist!
  • kui inimene saab 3,5k palgana kätte
    ja tal on juhuslikult 125k sääste
    elab ju küll 3 a ära samamoodi kui enne
    :)
    ja neid 3500EEK saajaid Maarjamaal pole mitte vähe
    elavad
    ka üksi
  • mulle tundub, et keskklass elab valdavalt maapiirkondades, eriti äärealadel. seal elatakse nimelt aastaid ilma igasuguse sissetulekuta ja tarbimisharjumusi muutmata ära.
  • üle kahe keskmise palga, alla kümne keskmise palga.
  • no on vaja ikka jalgratast leiutada, kui mootorrattadki juba olemas on.

    Wikipediast "middle class": http://en.wikipedia.org/wiki/Middle_class ja,
    US Census Bureau definitsioon: http://www.census.gov/hhes/income/midclass/midclsan.html.

    Ühesõnaga mingit ühest definitsiooni ei ole, üldiselt seostatakse sissetuleku tasemega ja distributsiooniga.

    B.

    PS. Proletariaat mitte proletarjaat peaks vist termini nimi olema...
  • Defineerin nii: keskklass - hambad korras, tervis korras, sportlik, ilus, kõrgharidusega. Kõik see tagabki finantsvabaduse üldjuhul.

    Edgar oma lodeva pekikerega kahjuks nendesse raamidesse ei mahu. Tõenäoliselt kuulub siis ikkagi ülemklassi.
  • keskklassile küll vist kuidagi finantsvabadust külge pookida ei saa, või saab ?
    see on see mis eristab koorekihi keskklassist.
  • Keskklass on see kes on keskmise pikkusega keskmist värvi ja kesmise mõtteviisiga, kui te tahate keskklassi liigitada rahaliselt/sissetulekuga siis on keskklass see kes teenib eesti keskmist sissetulekut.
  • eestis on keskklass see kel pole laenu.
  • to arwen:
    sinu definitsiooni järgi elab meie keskklass ääremaadel (no igatahes mitte suuremates linnades) metsa sees :P
  • ma olen vene aegne inimene ja ma ei liigita kohustusi vara alla.vara mida keskklass peaks omama võiks ikka plussmärgiga olla.
  • Keskklass on absoluutselt kõige mõttetum viis eksisteerida. Kui oled alamklass, on Sul Su unistused ja eesmärgid, kuhu püüelda. Kui oled kõrgklass, on Sul Su reaalsus. Kui oled keskklass, siis on Sul kõik keskpärane. Kespärane korter, keskpärane auto, keskpärane toit... Keskpärane pugemine selleks, et teenindada oma laene. Loovuse surm. Supermarketi inimene, kes vaatabki telemänge ja käib korra aastas Egiptuses...

    Elu ilma kontrastide ja äärmusteta on mõttetu.

    Lugupidamisega,
    Karumõmm
  • Kuna klassid tekkisid ikkagi vastavalt inimese rahalise olukorra järgi, siis...

    ...you will be according to what you save:

    Dead Broke: Don't pay yourself first. Spend more than you earn.
    Poor: Spend everything you make and save nothing.
    Middle Class: Pay yourself first five to 10 percent of your income.
    Upper Class: Pay yourself first 10 to 20 percent of your income.
    Super Rich: Pay yourself first at least 20 percent of your income.

  • Lugupeetud Karumõmm,

    Sinu mõtteavaldused võivad purustada enamiku inimeste maailmapildi. Enamik soovib kuuluda keskklassi, siin foorumis osalejad ka kõrgklassi. Sinu (kuigi mitte ainult Sinu) definitsioonid suunavad paljud inimesed alamklassi ja sealt edasi proletaarse revolutsiooni teele. Miks ometi, oh miks?

    Mõtle näiteks kui palju end keskklassi kuuluda soovivaid inimesi pole seni kunagi Egiptuses käinud! Mida peavad tundma need, kellele ei meeldi telemängud, booring! Kes ei oska pugeda keskpärasel tasemel! Tere tulemast kaltsakproletariaadi sekka, da zdravstvujet sotsialistitšeskaja revolutsija!

    väga õnnetu,
    Velikij
  • Proletariaat iseseisvalt ei ole võimeline mingit revolutsiooni tegema. Neid peab päris korralikult utsitama või siis korralikult ahistama. Kui proledele odavat alkoholi ja madalaimatele instinktidele mängivat meelelahutust ette sööta, siis prole on õnnelik...ja ütleb siiralt aitähh, kui teda jõulude ajal Hiinas toodetud firmanänniga meeles peetakse. Eimingit revolutsiooni.

    Mina konkreetselt põlgan ja põlastan keskklassi, kui kontseptsiooni, sest see esindab minu jaoks sellist pehmelt leiget konformismi ja minnalaskmist. Kõhukas pereisa, kelle aasta tipphetk on flirt jõulupeol noore kolleegiga. Loobunud pereema, kelle nädala tipphetkeks on see, et ilmus Kroonika... Inimesed, see on teie elu ja see kaob sekundhaaval... TEHKE SELLEGA MIDAGI!

    P.S. Ma ei põlasta keskklassi kuuluvaid indiviide, vaid keskklassi kui massi anonüümse kontseptsioonina.
  • nii. defineerime siis selle keskklassi. loeme üle. mõõdame sotsioloogiliselt. müüme telefon teel neile pensionikindlustust.


    ja mis siis edasi?
    mis sa teed selle teadmisega?
  • Saavutad ühiskonnas rahulolu ja stabiilsuse. Alkoholismi jms pahede leviku vähenemise. Riigi toimimise efektiivsuse ja firmade kasuminumbrite parema prognoositavuse. Maakeeli lihtsamalt väljendudes - kõik selle heaolu, mida võib kokku võtta sõnaga "stabiilsus", sest just keskklass on ühiskonnas stabiilsuse kandja.

    Tõenäoliselt suurenevad ka pensionikindlustuse müüginumbrid. Lihtsalt, sinna on pikk tee meil siin eestis veel minna, sest kuni ma pole Egiptuses puhkamas käinud ja jõuludeks firmanänni kingiks saanud, senikaua pole kahjuks mõtet mulle kui alamklassile ka telefonitsi pensionikindlustust müüa. Mis oma olemuselt, mõistagi, ei ole riigi ja rahva kui terviku seisukohalt mitte teps positiivne näitaja!
  • Velikij, stabiilsus? Kas see tõesti on väärtus omaette? Kas see on üldse positiivne sõna?
    Mina tahan ärgata hommikul üles teades, et uus päev ei ole sarnane eelmisele. Ma ei taha paremini prognoositavaid kasuminumbreid, sest ma ei taha teenida stabiilselt 12% aastas (vt Lõhmuse Evangeelium ehk "RAHA") seda ette teades. Ma ei taha efektiivset riiki, kes oma nina minu asjadesse topiks. Riik on vahend mitte eesmärk!

    Üks vunts tegi juba korra eelmisel sajandil päris efektiivse riigi... Paha lugu, kui juhtus pappi olema - siis öeldi, et sul on vale kujuga nina ja tehti pestitsiidiga dusshi... Jaa, alkoholism ja muud pahed olid suht kontrolli all. Aga noh... Stephen Hawking oleks lihtsalt tasakesti mättasse löödud...

    Individuaalsus on asi, mis teeb inimesest inimese ning kõik, mis üritab seda summutada, on minu meelest inimlikkuse seisukohalt taunitav. Sinna hulka kuulub ka keskklassi kui kontseptsiooni idealiseerimine. Stabiilsus tähendab aga seda, kui väikselt mõtlev inimene tahab kogu keskkonna teha selliseks, nagu just talle meeldib.

    Muide - pole Egiptuses käinud. Ei lähe ka. Ja soovitan lugeda ühtesid kenasid laulusõnu, sest seal peituv sõnum suudab ilmselt paremini illustreerida seda, mida ma öelda tahaksin... Paraku pole ma paadunud vasakliberaali Lennoniga võrreldav poeet... ;-)

    As soon as your born they make you feel small,
    By giving you no time instead of it all,
    Till the pain is so big you feel nothing at all,
    A working class hero is something to be,
    A working class hero is something to be.
    They hurt you at home and they hit you at school,
    They hate you if you're clever and they despise a fool,
    Till you're so fucking crazy you can't follow their rules,
    A working class hero is something to be,
    A working class hero is something to be.
    When they've tortured and scared you for twenty odd years,
    Then they expect you to pick a career,
    When you can't really function you're so full of fear,
    A working class hero is something to be,
    A working class hero is something to be.
    Keep you doped with religion and sex and TV,
    And you think you're so clever and classless and free,
    But you're still fucking peasents as far as I can see,
    A working class hero is something to be,
    A working class hero is something to be.
    There's room at the top they are telling you still,
    But first you must learn how to smile as you kill,
    If you want to be like the folks on the hill,
    A working class hero is something to be.
    A working class hero is something to be.
    If you want to be a hero well just follow me,
    If you want to be a hero well just follow me.
  • Karum6mm, mida Sa taotled? Võimalikult väikest keskklassi ja võimalikult suurt madalama ja kõrgema klassi osakaalu? Ehk siis võimalikult lõhestunud ühiskonda? Arvad, et selline pidevatel konfliktidel põhinev ühiskonnakorraldus on arengu seisukohast kõige õigem? Või mida Sa õige tahad öelda? Et keskklass on kõnts ja paha. OK, sellest vist oleme juba aru saanud. Mis siis hea on?
  • Karum6mm tahab vastanduda. Tore kui on ärritaja, mis viib edasi.
    Tema vihas avaldub soov mitte kuuluda/sattuda keskklassi. See on tema vaba valik.
    Vaevalt, et ta soovib keskklassi kadumist...Siis poleks mida karta
  • Ma ei taotle ise midagi peale enda isikliku vabaduse. Ja ma ei taha öelda seda, et keskklass on kõnts ja paha... Keskklassi olemasolu sotsiaalse "kihina" on objektiivne reaalsus. Ma tahan eelkõige öelda, et enda identifitseerimine keskklassi kuuluvana ja sellele järgnevalt enese kogu sellega kaasaskäiva atribuutika kontektstiga taotuslikult kooskõlla viimine on mannetu viis eksisteerimiseks.
  • Ei ole jälle Karumõmmiga nõus!
    Esiteks, siin on piisavalt kaua arutletud kõigepealt keskklassi definitsiooni üle. Võta nii või võta naa, üliväga suurel enamusel meist pole sinna asja. Isiklikult väljendub selles minu viha, kuna ma tahaksin sinna kuuluda, kuid pole käinud Egiptuses, ei oma vanalinnakorterit jne jne jne.
    Tegelikult tuleneb siit lihtne järeldus - Eestis praktiliselt puudub keskklass! On väike grupp rikkaid ja suur-suur hulk alamklassi. Mis ühiskonna seisukohalt on jama, kuid üllatav, et see tõdemus ka siit foorumist nii ilusasti välja tuli.

    Muide, Karumõmm, mis seos on individuaalsusel ja keskklassil? Olles lugenud siin kogu käesoleva jutulõime läbi - mitte mingisugust! Inimene kui isiksus on ikka selline nagu ta on, sotsiaalsest kihist ja klassist sõltumata. Lihtsalt - mõned vanalinnakorterid võiksid ju ka olla...
  • vabadus on siis kui võid endale ja oma perele lennujaamas pileti osta ilma ettetellimiseta ja arubale lennata.peale hommikutelevisiooni.

    keskklass läheb selle asemel ....

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon