algaja aktsiad - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

algaja aktsiad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • olen algaja ja tahaks teada mis aktsiaid osta kui oleks võimalik investeerida mõni tuhat krooni? kogemused aktsiaturuga puuduvad aga tahaks proovida ja ise sealjuures mitte purki kukkuda. mis aktsiad on tasuvad ja mis mitte? kas oleks mõtet osta ka fondiosakuid?
  • ja sul tulevad sis öösiti sellised mõtted pähe ve :)

    vt. nt "soovitage häid aktsiaid"
  • Balti aktsiad. Loe nädalavahetusel, mis on neist siin kirjutatud, vaata tulemusi jne. Siis vaata, mis esmaspäeval toimub ning kui asi inetuks ei lähe, tee ost. Ja siis ära puutu. +/- 2% tuleb külma kõhuga üle elada. Samas arvesta seda, et mõni tuhat krooni sisse pannes peaks aktsia vähemalt 5% tõusma, et saaksid ühe jäätise.
    Mina üritasin sügisel esimest tehingut teha Kaleviga. Oli teine nii madalal, nii 0.9 peal. Suhkrutrahvid tulemas, kohuke, kinnisvara. Kuid kuna juhuse tahtel oli hanzanet hommikul tehingu ajal maas, otsustasin tunni aja pärast uuesti üritada. Oli visanud juhuse tahtel just 5% jagu otsa. Lõin põnnama. Siis tegin hirmkavala lükke, ostsin 100 Nokia aktsiat. Seda põhjusel, et aasta lõpu eel on ta aastaid tõusnud. Tõusis ka nüüd, ainult kasu ostu ja müügi vahest maha arvestades tehingutasusid jäi paarsada krooni. Siin arvatakse, et Klementi võib tuhast tõusta kunagi. Järsku riskid ja ostad seda ning vaatad, mis aasta pärast asemel? Või siis seesama Kalev. Vaevalt, et ühe jäätise pärast investeerimismõte pähe tulnud.
    Aga kui valid kohta, kus investeerimisega algust teha, siis kindlasti LHV. Muidu lähed halliks.


  • Muide, see oli soovitus teiselt algajalt. Võib-olla parimgi, sest pullid ja karud rohujuure tasandilt enam asju ei adugi :)
  • reinhold
    Muide,miks mitte investeerida fondidesse.Panin detsembris raha paari 3 fondi ning on praeguseks ainus,mis plussis.Fondidega on palju riskivabam (sellest ka tootlus väiksem),kuna fond paigutab ise raha erinevatesse väärtpaberitesse,muidu ise pead pidevalt ninapidi arvutiekraanis istuma.Aga aktsiatesse investeerides on adrenaliinitaseme tõus garanteeritud. :)
    Tom, ise kah algaja
  • tahaks kirjutada siia fspa,seb,nda .kolm aastat tõusu.
  • Adrenaliinitase tõuseb siis, kui kodutöö on tegemata ja samas on see hea indikaator tehingu mitte tegemiseks.
  • midagi sellist jah...
    need kes IT'd jagavad võiksid osta Intelit(INTC), ATI't(ATYT).
    AMD ja nvidiaga on hiljaks jäädud ka minu meelest - esimesel ligi 100% tõusu paari kuuga, teisel pole tõus nii suur, kuid ATI on saanud oma asjad uuesti jooksma, seega kui mõni analüütik mulle selgeks teeb, miks ka NVDA hea, siis võiks ka seda äkki osta, kuid isiklikult endale kindlasti ei ostaks.
    Üldiselt algajale kõige rahulikuma investeerimise tagab see, kui tal on olemas tugev visioon firmast ja ja natuke ka fundametaalanalüüsi oskust ja graafiku tundmist.
    Algaja kes otsib, aga Baltika laadset tootlust on kaotaja 99% juhtudel.
    Seega mõistlik oleks rihtida algul 20-30% aasta tootlust.
  • ymeramees, miks hiinat ei soovitanud? ja päris tõsiselt, kasvõi need sinu CTDC ja CHNR.
    paarituhande krooniga peaks olema just võimalik maksimaalset riski taluda ;)
  • reinhold, kas tahad mängida või investeerida?
    algajale investeerijale ehk tõesti kõige parem hoida raha fondides - enamasti need jälgivad makromajanduse kulgu või ületavad seda. Kui pidevalt päevauudiseid lugeda, siis sellega ehk väga mööda panna ei õnnestugi. Soovitan lugeda läbi vähemalt üks aktsiatesse investeerimist käsitlev raamat ja üks makromajanduse õpik.

    Paralleelselt võid mängida investeerimismängu vistuaalse rahaga - kui peale algaja õnne ikka veel ka järgmisel aastal õnnestub virtuaalset raha juurde tekitada, siis võib proovida ka reaalse rahaga. Kuna teenustasud on reeglina kallid, siis tasuks alustada Eesti-Läti-Leeduga ning iga ostu hoolikalt kaaluda. Rabelemine (ostmine-müük-ostmine) viib palju raha ilma-asjata maakleri taskusse. Ise olen optimaalseks perioodiks pidanud ca 2-3 aastat.
    Kahjuks Baltikumi turg on väike ning siin erilist valikut ei ole. Languse aastatel olen börsilt isegi lahkunud mõneks ajaks ning vaid virtuaalset mängu mänginud.

    Ise olen pühapäevainvesteerijana lähtunud järgmistest asjaoludest:
    -Väga oluline: makromajanduse näitajad - kas majandus on praegu tõusu alguses või lõpus? Tõusu lõpus on suhteliselt riskantne aktsiaid osta. Vastuvoolu on ka tugevatel raske ujuda, pärivoolu ujudes peab ikka eriline luuser olema, kui firmat ei suuda kasumis hoida. Majandusliku tsükli faasist oleneb ka, mille peale lõpptarbija kulutab: tõusu ajal suured ostud (autod, kinnisvara), languse ajal ehk rohkem esmatarbekaubad ning meelelahutus. Milline on vastava maa elanikkond, millised on nende vajadused ja võimalused? Siia alla käib ka üldine meeleolu - kui palju räägitakse õllelauas ja foorumites aktsiatest. Kui palju, siis hoia eemale -tipp on lähedal!
    -Väga oluline: kas firma juhtkonnna renomee on puhas? Google ning EPL ja Postimehe arhiiv tuleb kasuks. On vale loota, et alatu inimene lähtub väikeaktsionäri huvidest. Juhtkonnas eelistan pigem nohikuid kui ilu-eedisid. (Selles suhtes oleks huvitav isegi kuskilt statistikat lugeda - kas on üldse kunagi seda tehtud?)
    -Väga oluline: tehniline analüüs - "trend is your friend" Tõus minevikus aga ei pruugi tähendada tõusu tulevikus. Näitab investeerihjate üldist meleeolu, tasuks kõrvutada ajaleheuudiste kuupäevadega ning uute uudistega võimalikult palju kursis olla (eesti koha pealt www.jah.ee abiks)
    -kus on firma potentsiaalne turg, kuidas nendel läheb?
    -kas mina ise ostaksin selle firma toodet või teenust? Kui paljud võiksid seda veel osta?
    -firma varade ja aktsia hinna vastavus, eelmiste perioodide kasumid (fundamentaalanalüüsis olen siiski nõrk, aga õnneks on seda ka paljud teised väikeinvestorid :-)

    Heaks näiteks oli Tallink, mis minu valitud kriteeriumidele üldse ei vastanud (ajaleheuudised juhtkonnast, pangast saadetud reklaam, turismi trendid, üldine kõmu, firma varade ja aktsia hinna mittevastavus)

    Jälgin LHV foorumit alates selle algusajast (kasulikud tählepanekud, üldine meeleolu). Teiste soovitusi ei kuula, otsustan ise. Enda veaks pean liigset argust. Kuid alates 1999.a. ei ole seetõttu ka veel kordagi kaotanud. Kuigi jah, võita oleks olnud ka rohkem võimalik. Olen jälginud mängu alates Tallinna Börsi tekkimisest, kuid mul ei olnud siis vaba raha.
    Ise praegu Baltikumi turult väljas. Oman praegu vaid Venemaa aktsiafondi osakuid. Tahaks investeerida ka mõnda fondi, mis tegeleb Aasia piirkonnaga Hiina? Jaapan? Võimalik, et ka Euroopas vanuritele-pensionäridele teenust pakkuvatesse firmadesse (meditsiin, hooldus)
    Aasia, Euroopa ja Ameerika aktsiaid ei ole niipea plaanis otse osta - liiga kallis teenustasu väikeste koguste jaoks. Tulevikus ehk katsetan ka optsioonidega, kuigi kardan näppe kõrvetada.
  • Unustasin ühe olulise asja:
    -aktsiate likviidsus (kui palju tehakse päevas tehinguid, kui paljude erinevate inimeste käes on aktsiaid)
  • Tehvlon, no jutt oli mõnest tuhandest ju :)
    Ja need hiinakad jäid lihtsalt silma oma aktiivsete visetega, pole mõelnud soetada.

  • aga kas te oskaksite soovitada mõnda investeermist käsitlevat raamatut peale nende, mis siin LHV-s üleval on?
    ülimalt tänulik oleksin:)
  • Larry Harris "Trading and Exchanges: Market Microstructure for Practitioners"
    Soovitan lugeda esimese raamatuna, kui plaanis aktiivselt investeerima või kauplema hakata.
  • Aga kas eesti keelseid raamatuid ka leidub?
  • Leidub ikka. Näiteks Seppo Saario "100 igihaljast börsivihjet". Kui selle järgi käia, on võimalik päris edukalt hakkama saada.
  • Veel üks eestikeelne raamat: Sinustki võib saada investeerija. Tallinn Valgus 1993 ISBN 5-440-01357-1 Tõlge: Vahur Lokk ja Aivo Reiner 248 lk.
    (originaal: How to invest your money in bonds and stocks. The Investment Dealer's Association of Canada)
  • "pro jätkub" pakub ka kõigile "aktsiamänguri pihtimust" see küll inglise keeles, kuid suht lihtsa sõnastusega. Saab kohe PDF-ga alla tirida
  • Aktsiamänguri pihtimus on eestikeelsena ka olemas, ja tõesti päris hea.
  • Aktsimänguri pihtimus on väga hea raamat. Klassika. Samas üks asi, mida raamatus kirjas pole, on see, et teose kangelase elu lõppes kurvalt - ta sooritas enesetapu.
  • kui ta sooritas enesetapu, siis ju ei lõppenud kurvalt;) Hoopis plaanipäraselt. Ta ju ise tegi seda. Järelikult ta ise tahtis seda teha. Järelikult lõpptulemus oli oodatud. Järelikult tema jaoks mitte kurvalt:)
  • reinhold
    Soovitan ka raamatukogust läbi käia.Küsi sealt mõned raamatud,mis on seotud
    investeerimisega.Sa võid küll kulutada paar kuud raamatute lugemise peale ,kuid hiljem tasub see kindlasti ära .Ise olen seda proovinud.
  • aga kui tihti uuendatakse LHV-s aktsiate hindu?
  • Balti turud on reaalajas ning välisturgude hindu uuendatakse 20 minutilise intervalliga.
  • mida tähendab "20 minutiline intervall"?
    Kas seda, et
    kogu aeg on hinnad täpselt 20min vanad, st hinna viide 20min;
    hindasid uuendatakse 20min intervalliga 0delay hindadega, st hinna viide 0-20min;
    hindasid uuendatakse 20min intervalliga 20delay hindadega, st hinna reaalne viide 20-40min?
  • Reaalne viide 20-40 minutit. Reaalaja hinda saab kõige lihtsamalt lehelt finance.yahoo.com ning sealt tuleks pärast aktsiasümboli lisamist valida Real Time ECN.
  • Kui nüüd USA turgude suhtes täpsustada, siis on hindade uuendamise intervalliks 15 minutit ning hinnaallikas on NASDAQ-i hinnad 15 min viivitusega ja NYSE/AMEX hinnad 20 min viivitusega. Seega NASDAQ-i hindade viide 15-30 minutit ning NYSE/AMEX 20-35 minutit.
  • Sellelt lehelt saab reaalajas infot ja tasuta! http://www.level2quotes.com/
  • triohaus, see on tõsti hea link. Seda reaalaja asjakese koodi saab pookida ka ise suvalise (enda tarbeks kasutatava) veebilehe sisse. Koodi näeb nii: Firefox'i kasutades klikid veebilehe peal "Help" ning avanenud lehel toksid sisse mingi lemmiku aktsiasümboli, klikid naabruses noolega klahvile. Avaneb uus eraldi aken reaalajas pakkumistega. Klahvikombinatsioon näitab selle vidina HTML koodi, mille võiks siis salvestada käsuga
  • Klahvikombinatsioonide kirjed läksid virtuaalsesse maailma tagasi. Koodi nägemiseks siis klahvikombinatsioon Ctrl ja U ning salvestamiseks Ctrl ja S.
  • nüüd hoidke oma piip ja prillid...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon