DIVIDENDID - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

DIVIDENDID

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • kas keegi seletaks veidi dividendipoliitikat:kellele makstakse,kas maksmine sõltub sellest kui kaua aktsia on käes olnud jne
  • Dividende makstakse reeglina lõppenud (s.t. eelneva) majandusaasta kasumi eest, vahel ka eelnevatel aastatel jaotamata jäänud kasumi eest.
    Aktsia peab olema käes enne dividendiõiguse fikseerimist.
    Dividende ei maksta tavaliselt siis, kui ettevõte on kasvufaasis ja kasutab teenitud kasumit oma äri arendamiseks.
  • Sellised küsimused postitage ikka alustajate foorumisse.
  • Balti börsidel dividendide kõrghooaeg kevadel, seega meeldetuletuseks kauplejatele:

    § 39. Väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju arvestamine

    Kui dividendi saamise õiguse andev väärtpaber omandati 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise päeva ja võõrandati dividendiõiguslike isikute määramise päeval või 30 päeva jooksul pärast nimetatud päeva, ei arvata selle väärtpaberi võõrandamisest saadud kahju maha muude väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust.
  • Loen õigesti välja,et kui olen aktsiat hoidnud rohkem kui 30 päeva, siis vahetult pärast dividendide määramise päeva müües saan kahjumi siiski tulust maha arvestada?
  • see periood kestab +/- 30 päeva. Prast 30 päeva möödumist saad. Vahetult müües ei saa. Parandage kui eksin.
  • Tulumaksuseaduses 01.07.2005 jõustunud § 39 lõike 1.1 järgi ei saa dividendi saamise õiguse andva väärtpaberi võõrandamisest saadud kahju maha arvata muude väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust, kui väärtpaber omandati 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise kuupäeva ja võõrandati 30 päeva jooksul pärast eelnimetatud kuupäeva.

    Mina loen sellest välja, et pead hoidma kas 30 päeva enne või 30 päeva pärast dividendide määramist ja võid kahjumi deklareerida.
  • mina loen ka välja et kui on juba enne dividendide määramist üle 30-e päeva aktsia käes olnud, siis võid vabalt nii kähku maha müüa kui soovid ja hiljem kahjumi kasumist maha arvestada
  • Mina tõlgendaks jällegi vastupidiselt nastikule, sest paragrahvis on kasutatud sõna JA mitte VÕI. Seega ei saa kahju maha arvestada, kui aktsia on omandatud 30 päeva jooksul enne dividende ja müüdud enne 30 päeva möödumist div. päevast. Seega peab hoidma vähemalt 60 päeva.
  • Sorry, lugesin korra veel asja üle ja nüüd pigem nõustun nastikuga.
  • Vaatleme võimalikku juhtumit. Esiteks: ostan rohkem kui 30 päeva enne dividende ja müün rohkem kui 30 päeva peale dividende; teiseks: ostan 30 või vähem päeva enne dividende ja müün rohkem kui 30 päeva peale dividende; kolmandaks: ostan 30 või vähem päeva enne dividende ja müün 30 või vähem päeva peale dividende; neljandaks: ostan rohkem kui 30 päeva enne dividende ja müün 30 või vähem päeva peale dividende. Neist neljast juhtumist puudutab viidatud seaduse pügal vaid kolmandat juhtumit; teiste juhtumite kohta seaduse pügal ei ütle midagi, mis ilmselt tähendab, et võib kahju maha arvata.
  • Kas kuskil lehel on kokkuvõtlikult kirjas, kuidas TSE ettevõtted on ajaloo jooksul dividende maksnud (ja prognoos tuleviku dividendidest)? Paluks linki...
  • Ajaloo leiad selliselt lehelt
    http://www.ee.omxgroup.com/?id=2896
  • to Bows

    Nii ajaloolised andmed kui prognoosid on olemas Balti Pro all (vaata siit).

  • Rohelise küsimus:

    Ehmatasin ära, et portfellis on CEE osakute väärtus järsult langenud. Uurides ( http://biz.yahoo.com/bw/071212/20071212006182.html?.v=1 ) selgus, et põhjuseks on dividendide maksmine. Kas olen õigesti aru saanud, et reaalselt makstakse dividendid välja selle aasta viimasel päeval?
  • LHV klientidele kontodele jõuavad dividendid enamasti päevase hilinemisega, seega kui ametlikult on väljamaksmise ajaks selle aasta viimane päev, siis kontole jõuavad nad eeldatavasti 2. jaanuaril.
  • Kas LHV'l mõni analüüs tehtud USAja Euroopa (v.a. Baltikum) firmade kohta, kes maksavad dividende?
    Tahaks hakata selle kaudu raha teenima :)
  • Ühtegi analüüsi küll pole, aga kõige esimese abimehena saab kasutada Yahoo Stock Screenerit. Määrata tuleb dividenditootlus ning rämpsu eemaldamiseks (kui see on eesmärk) ka muud parameetrid (turuväärtus jne.). Tulemuseks on nimekiri, kus must töö alles algab - mis ettevõtte ja sektoriga tegu on, viimased aruanded, dividendide säilimise tõenäosus (rahavood), hinnatasemed. Paraku valmis lahendusi ei paku tasuta keegi. Milles su strateegia seisneks? Lihtsalt dividendiaktsiate soetamises? Kui aega napib ja ootused mõõdukad, sobib äkki hoopis mõni ETF, nt. CVY? Dividendile keskendunud ETFe leidub teisigi.
  • paevalise strateegia on selge. Kui Eesti ja Leedu telekomid annavad korralikult, siis riskide hajutamiseks oleks hea veel niisuguseid üle 10% tootlusega omada.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon