Erakorralised dividendid ja aktsia hind - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Erakorralised dividendid ja aktsia hind

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Seoses Top Tankersi (TOPT) erakorralise dividendimaksega ning aktsia hinna reageerimisele sellele teatele on mul tekkinud raskusi turu loogikast arusaamisega. Nimelt miks peaks ettevõtte aktsia hind erakorraliste ja suurte dividendimaksete teatavakstegemisel pea samas suurusjärgus tõusma (antud juhul teatati 5 dollarilisest dividendist ning aktsia kerkis 13,5>17 dollarile)? Dividendide maksmisel läheb vaba raha ettevõttest välja ja see peaks olema nullsummaga mäng, mis aktsia hind mõjutada ei tohiks.

    Samas, oletades, et aktsia A hind on 100 krooni, ettevõttel on jaotamata kasumit aktsia kohta 40 krooni ja ettevõte genereerib 10 krooni kasumit aktsia kohta aastas lisaks. Oletame, et ettevõte otsustab nüüd vaba raha aktsionäride vahel ära jaotada, mis juhtub aktsia hinnaga? Esialgse hinna juures oleks ettevõtte P/E suhe 10, pärast dividendimakset, kui aktsia langeb täpselt dividendivõrra, siis oleks ettevõtte P/E suhe 6, selle kohaselt võiks aktsia dividendimaksest teatamise korral tõesti kallineda 40 krooni.
    On mõtteid?



  • Lihtinimene nagu mina (mitte proff) vist mõteb nii - ostan täna aktsia ja saan iga aktsia kohta kohe 5 krooni dividendi - seega saan lubada endale selle aktsia ostmist kuni 5 krooni kallimalt. Sest 5 krooni saan kohe tagasi nagunii ja lisaks jääb mulle kätte 100.- kroonine aktsia.

    Rohkem mõtteid ei ole.
  • Veidi täpsustan, et viimase näite puhul oleks dividendimakse 40 krooni ja segadus ongi just eelkõige erakorraliste dividendidega.
  • Ma alustaksin uurimist sellest, kuidas TOPT -l üldse tekkis võimalus erakorralisi dividende välja maksta. Äkki siis saab natuke selgemaks?
  • Laevade müük ja selle asemel rentimine on mulle teada ja seetõttu ehk tõesti halb näide, kuid sarnaseid juhtumeid siiski veel, Eesti turul ehk on sarnases seisus olnud Tallinna Kaubamaja, mis otsustas varasemad jaotamata kasumid dividendidena välja maksta ja laenuraha peale üle minna. Ettevõtte hindamisel on omakapital muidugi tunduvalt kallim kui laenukapital, kuid kas see mõju on tõesti nii suur?
  • Millised Eesti firmad häid dividende maksavad? Oskab keegi öelda? Olen natukene investeerimisstrateegiaid peas läbi mõelnud ning üks võimalus oleks just keskenduda dividende maksvatele aktsiatele.
  • Stabiilse dividendipoliitikaga Saku, Eesti Telekom, Norma ja eeldada võib et ka Tallinna Vesi.
  • Milline neist kõige rohkem maksab või kuidas seda üldse mõõtma peaks?
  • Tallinna börsil on Norma võimalik erakorralise dividendi maksja. Firmal on raha aktsia kohta üle 30 krooni. Usun, et teade suurest erakorralisest dividendist tõstaks oluliselt aktsia hinda. Kui firmal investeeringuid pole vaja teha, siis on arukam raha aktsionäridele maksta. Kindlasti on see parem lahendus, kui hoida cashi rahaturufondis paari protsendi suuruse tootlusega. Usun, et firma omanikud leiavad raha investeerimiseks palju parema tootlusega objekte.

    Firma üks eesmärke omanike silmis on tagastada raha aktsionäridele (dividend, aktsiate tagasiost). Seega minu arvates on erakorraline dividend reeglina positiivne lahendus ja see peaks toetama aktsia hinda.
  • Täpsustan ka:

    Lihtinimene on sellise aktsia eest nõus kuni 140.- krooni maksma (hea kui saab 120-ga), sest ta saab suhtkoht kohe tagasi 40 krooni ja kätte jääb aktsia mille väärtus on 100.- krooni.

    Selle inimese jaoks ei ole üldse oluline kas tegemist on korralise või erakorralise dividendiga.

    Nii ma igal juhul arvan.
  • vaatasin ka Top Tankers aktsiat. Päris hea tõus märtsis. Forward P/E (fye 31-Dec-07) 1: 6.74 (Yahoo andmetel). Seda vist võib pidada suht normaalseks? S.t., et tasub vist veel osta?
  • Naftavedude hindade tipp jäi paraku 2004. aasta lõppu ning seal olid ka vastavate ettevõetete aktsiahinfdade tipud (näiteks Frontline FRO), madal P/E suhe viitab pigem turu usule, et kasumid hakkavad lähemal ajal kiires tempos vähenema (kuigi maailmakaubandus on jätkuvalt kiires arengus, siis veelgi kiiremini kasvab uute laevade ehitus ja vettelaskmine ning pakkumine on pigem nõudlust ületamas).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon