Börsipäev 11.-12. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11.-12. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Nokia on väljas teatega, et mobiili keskmine müügihind I kvartalis on 103 EUR vs 2005 aasta IV kvartali 99 EUR, aktsia lendab Helsingis ülespoole ...
  • Nafta hind on kerkinud üle 69 dollari barreli eest ning sellega ollakse ohtlikult lähedal ajaloolisele tipule, teiselt poolt suutis turgu üllatada alumiiniumitootja Alcoa (AA), aktsia on eelturul 6% plussis, mis sellise suure ettevõtte kohta on üsna haruldane. Esimeses kvartalis kasvatas firma käivet 16% ning kasumit kaks korda võrrelduna aastataguse perioodiga.

    IMF avaldas raporti, kus nähakse võimalikke probleem maailma väärtpaberiturgudele, eelkõige võivad probbleemid tekkida vähereguleeritud turgudel.
  • Laying Out the Bullish and Bearish Sides

    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    4/11/2006 8:58 AM EDT

    "It is a riddle wrapped in a mystery inside an enigma."

    -- Winston Churchill

    This market has a little something for everyone. The bullish optimists can find solace in the fact that we continue to act well technically and that the bad news of rising rates and energy prices has been shrugged off to a great degree. The bears can find some comfort in the fact that we have some major economic issues to worry about and the market is not making much progress dealing with them.
      
     
    But bulls and bears never have a hard time finding evidence to back up their inclinations. It is the great bulk of the market in the middle that is the key and they seem to be quite confused and uncertain right now. Both sides in the market debate have some great points: How can any thinking person not be concerned about the way bonds are acting, the resurgence in oil and gasoline prices, and the struggling real estate market? You'd have to be living in a cave not to recognize that these macroeconomic issues are not irrelevant.

    But what is confusing is that despite the wide recognition that we face these difficult problems, the market continues to act quite well. The major indices are within a stone's throw of multiyear highs, our pullbacks are coming on light volume, and there seem to be buyers lurking under the market. What is wrong with these people? Don't understand the gravity of the big macro issues?

    And that is the great conundrum of the market. The problems are painfully obvious but don't seem to matter much. Either market players have stuck their head in the sand and are ignoring the issues, are too dumb to recognize the problems, or maybe, just maybe, they feel that these issues are being priced into the market. After all, if we are all aware of a problem, doesn't that mean we have likely made some accommodations for it? Perhaps not but the fact that the negatives are so widely known and anticipated helps remove their sting.

  • Nasdaq (NDAQ) teatas, et on omandanud 14,99% osaluse London Stock Exchanges 782 miljoni dollari eest. Konsolideerumine on algamas.
  • Täna on üle pika aja eriti verine päev. Commodity'te järjekordne hinnatõus suurendab inflatsiooniohtu veelgi. Võlakirjad on seda arvestades isegi hästi püsinud. Samas tundub, et kogu turg liigub oma keskmiste P/E-dega pigem selliste tasemeteni, kus US Treasury yieldid võiksid liikuda 7-8% suunas. Ma ikkagi usun, et sellised tugevad hea krediidireitinguga ja madala võlaga rahamasinad nagu ExxonMobil, Intel, IBM, JNJ lähiaastatel pigem suurendavad oma kasumeid 10% aastas. Samas majanduskeskkond on muidugi karm. Ega suurt käibe kasvu võlgades tarbijalt oodata ei ole.
    Ma pole jõudnud oma lähiaastate teooriat veel lahti kirjutada, aga põhimõtteliselt ma usun, et viimased 1-2 aastat on USA majandus näidanud 77.-79. aasta liikumisi. Ma usungi, et USA majandus on aastas 1979.
    Ma ei tea, milliseks võiks nafta ja commodity shocki 2. vaatus kujuneda, aga tõenäoliselt päris karmiks. Inflatsioonihirmu süstimine on alles algusjärgus. Kui US treasury yield aasta lõpuks 5,5% oleks, siis ma oleks päris üllatunud, et nii vähe. Eks Euroopa ronib vaikselt järele ehkki kui USA lõpuks peaks näiteks üle 8% minema, siis võib eurotsooni ja USA lühiajaliste intressimäärade vahe ka üle 300bps minna.
    Dollarist ei oska isegi midagi arvata. Ma poleks uskunud, et ta nii tugevaks üldse veel saab, aga nüüd istub 1,2 ringis juba pikemat aega. Eks ta kukub, siis kui aeg käes. Endiselt peaks pikaajaliseks target'iks 1,35-1,40. Igatahes USA-s investeerides on USD-i risk kinni pandud ja pigem isegi veidi rohkem. Praegu on ligi 40% lühikesest USD-ist aktsiaportfelli katteta. Realiseerisin AZN-i 404 SEK-i tasemelt ja esialgu tahtsin konveteerida USD-i ja osta LLY-d, PG-d, JNJ-d või isegi naftaaktsiaid, aga praegu on hirm suurem. Intressimäärad ka vaikselt tõusevad ja lühiajaline depo või võlakiri on aina mõnusam instrumen, kus istuda ja vaadata, mis edasi saab.
  • Kas 70-80-ndate naftašokk oli põhjustatud tugevast maailmamajandusest ning nõudluse kasvust nafta järele? Pigem on mulje jäänud kui üsna vaevalise kasvuga 70.ndatest aastatest (seda just USA-s). Praeguse kasvu aluseks globaliseerumine ja tehnoloogiline hüpe ning viimane USA majanduslangus oli esimene ajaloos kui kogu languse kestel tööviljakus kasvas.

    Kui sisekute hinnad on tõesti mitmekordistunud, siis ühe olulise siseku hind on globaalsete arengute tõttu pea samaks jäänud, st palkade kasv on olnud tunduvalt väiksem kui tööviljakuse kasv.

    Seega on siiski ka pehmendavaid elemente, lisaks on turgude usk USA Keskpanga inflatsiooni pärsivasse mõjusse suur ning ehk seekord ekstreemsustesse lühiajaliste intressimääradega ei minda. Kuid inflatsioonimäära kasvu ootaks minagi.

    Ehk oskab keegi välja tuua nn inflatsiooniaktsiaid, ettevõtted, mis inflatsiooni tingimustes õitsevad. Tavaliselt tuuakse sellistena välja esmatarbekaupade, tubaka ja ravimifirmade aktsiaid. On veel mõtteid?
  • AloV, miks Sa alati nii negatiivne oled?
  • Three arrested in $6.7 mln trading probe

    http://news.moneycentral.msn.com/provider/providerarticle.asp?feed=OBR&Date=20060411&ID=5636761
  • Antud juhul pehmendasin küll US arvamust, aga negatiivsuse põhjuseks ehk liiga palju Stephen Roachi lugemist (Morgan Stanley Global Economic Forum), lisaks veidi nuusutanud nn mulli tekkimise ja lõhkemise teooriaid ning USA majanduse olukorda ei saa hetkel muuks pidada.
  • Mmm. Kui raha ivesteerimist kajastavate firmade all, kas siis raha ikkagi välja ja punuma?
  • Sunterra`l (SNRR) mingid raamatupidamise jamad?
  • Mida üldiselt arvate, kas USA turgudel tehakse siin vaikselt selle aasta tippe?
  • Kusjuures mina istungi naftas, farmaatsias, PG-s, JNJ-s, GE-s ja INTC-s. Ei oska midagi targemat välja mõelda. Lisaks olen lühike USD-is ja 10y US Treasurys. Viimase 6 kuu jama on olnud Intel, aga ütleme nii, et ma olen kaotanud lihtsalt 1,5 aasta kasumi. Mu keskmine soetushind oli 20-21 USD vahemikus.
    Eks nüüd karmimatel aegadel passin soodsaid ostumomente. Tähtis on mitte üle investeerida.
    Minu arvates on inflatsioonil 2 peamist põhjus, see on raha hulga kiirem kasv võrreldes lisandväärtuse loomisega, kuid mis veel olulisem, loodusressursside hulgaga. Arvestades, kui palju raha maailmas loodud on ja kui palju on inimesi, siis hakkab kohe hirm, kui palju nafta, puit, metallid ja vesi maksma võivad hakata, kui neid ressursse tõsiselt puudu hakkab jääma. Puudujäämise all ma mõtlen näiteks ka seda, kui mingi hulk inimesi teab, et neid ressursse jätkub sama tarbimise juures 10-20 aastaks. Tööviljakus on sel juhul üks analüütikute loodud müüt.
    Mina arvan, et tööjõu osatähtsus muutub aina vähem oluliseks. Neid inimesi on niigi miljardite kaupa üle.
  • Vabandust, kui risustan aga ei tahtnud uut teemat alustada.

    NVAX on viimastel päevadel kõvasti langenud, kuid miskipärast on may06 callides strike 10 OpenInt ebaproportsionaalselt suur so 20,687.
    Kas see pole justkui signaal, et jälle keegi teab rohkem, kui teised? Eriti, kui arvestada et 10 peal oli viimati 04/22/02?
    Kas kuskilt on võimalik vaadata, millal need 20,687 osteti ehk tehingute ajalugu?

    Options at Strike Price 10.00
    Symbol Last Change Bid Ask Volume Open Int Symbol Last Change Bid Ask Volume Open Int
    NBUDB.X 0.05 0.00 N/A 0.05 10 1,394 Apr 06 NBUPB.X 3.80 0.00 5.00 5.30 1 135
    NBUEB.X 0.15 0.05 0.10 0.15 50 20,687 May 06 NBUQB.X 2.45 0.00 5.00 5.40 16 37
    NBUGB.X 0.25 0.05 0.20 0.35 54 837 Jul 06 NBUSB.X 5.00 0.00 5.10 5.50 1 51
    NBUJB.X 0.50 0.15 0.30 0.60 10 290 Oct 06 NBUVB.X 4.40 0.00 5.30 5.70 10 61
    ZVDAB.X 0.85 0.10 0.75 0.95 35 1,224 Jan 07 ZVDMB.X 5.00 0.00 5.50 6.00 10 49
    LVDAB.X 1.20 0.10 1.00 1.10 11 418 Jan 08 LVDMB.X 5.50 0.00 5.70 6.20 10 50


  • to leid
    ka insaiderite müük on ebatavaliselt suur.
    üle 3,5 milli viimasel kuul. nad teavad vast veel rohkem.
  • Kui vaadelda S&P pikemat (3Y) graafikut, siis tundub küll, et liigume tsüklis, kus on üsna tõenäoline ka põhjalikum korrektsioon ning allatrendi võimalus. Seda üldpilti tuleb kindlasti silmas pidada, sest teatavasti ei ole veel FED teatanud intresside tõstmise peatamisest. Nagu Alo eelpol maininud, on siiski inflatsiooni ja aktsiahindade vahel negatiivne seos. Praegune makropilt toetab majanduskasvu, kuid ilmselt on FEDil juba piisavalt kogemusi, et varakult ülekuumenemist ära hoidma hakata. TA järgi lisab negatiivsust ka MA(50) ja lühiajalise trendi allapoole murdmine. Ja kui pelgalt TA indikaatoritele toetuda, siis vähemasti STO ja CCI alusel oleks küll põhjust prognoosida pigem väikest taastumisperioodi.

    To US - ühelt poolt on inflatsiooni põhjuseks kindlasti madalad intressimäärad, st suhteliselt vaba raha pakkumine, teiselt poolt on aga säästumäär liiga madal. Mida omakorda loetakse jooksevkonto defitsiidi üheks põhjustajaks. Ning see omakorda pöördub tagasi inflatsiooni vastu sellega, et säästetakse vähem, küll akumuleeritakse kapitali ja arvatakse, et on seetõttu rikkamad ning tarbivad rohkem. Samal ajal mujal maailmas säästmiskalduvus aina suureneb ja globaalses säästus ja investeeringutes tärkavate turgude osakaal tõuseb. Makropildi mõttes on siiski parim lahendus veel pisut intressimäärade tõstmist jätkata.

  • To aimar
    Sinu pildil on hästi näha, et MA 50`st on enne tõsisemat korrektsiooni mitu korda läbi vajutud.
    Siit järeldaks , et aastal 2006 tuleb veel tõuse enne kui korr nupp sisse lülitatakse. :-)(
  • Jah, vaatlesin ise ka neid kohti. Selle aasta tsükkel ei paista olema päris traditsiooniline. Kui ajalooliselt on aasta algus jätkunud langusega, siis sellel aastal on tõusutrend isegi suhteliselt kaua püsinud.
  • Aimar, miks Sa arvad, et intresse peaks veel tõstma?
  • arkok - loe mu postitust, või jäi sealne mõte arusaamatuks.
  • Ehk on kellelgi veel huvi inflatsiooniteemal sõna võtta jätkan eilset börsipäeva ning lisan 12. börsipäeva Rev Sharki kommentaari:

    Jockeying for Position Pre-Earnings

    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    4/12/2006 9:12 AM EDT
     

    "We have a choice every day regarding the attitude we will embrace for that day. We cannot change our past ... we cannot change the fact that people will act in a certain way. We cannot change the inevitable. The only thing we can do is play on the one string we have, and that is our attitude. I am convinced that life is 10% what happens to me and 90% of how I react to it."

    -- Charles Swindoll
      
     
    The natural and very understandable reaction to the ugly action yesterday is to be negative and seek safety. We had selling across the board, volume picked up and many recent momentum leaders were trashed. All of the major indices have pulled back sharply over the past three days and are now groping to find support. It is downright foolish not to be at least a little concerned about the selling.

    The smart move yesterday was to react to the weakness by selling some of your laggards and increasing your cash. The most important thing to do in a weak market is to protect your capital. The market has an endless supply of good trades if you are patient but most investors do not have an endless supply of capital, so we have to make sure we protect that precious commodity.

    Although the smart reaction to the market is to become more cautious it is also important not to overreact. After a day like yesterday, the bears suddenly emerge from their caves, start jumping up down pointing their fingers at the red and shout: I told you so! Given how badly they have been treated by the market so far this year we can hardly blame them for being a bit excited when they have a good day. We should let them wallow in their victory but we have to be very careful about overreacting and joining the doom and gloom club.

    Reacting to weakness by increasing your caution is smart but be wary of overreacting to a few negative days. The world is probably not going to end even though the Nasdaq has pulled back 3% from its high on Friday. Pullbacks are a natural part of the market action and they don't necessarily indicate we are heading for Armageddon. We may continue to pull back and we have to be ready, but we also need to watch for signs that we are finding support and be ready to turn back up.

    Keep a tight rein on your positions and don't let any of them slip too far, but on the other hand don't rush to sell stocks that are holding up just because the bears are suddenly getting bolder. Most of the time in the market things aren't as good as the vocal bulls proclaim or as bad as the boisterous bears tell us. The truth is somewhere in the middle and that leads to choppy action.

    I'm taking my own advice and being more cautious here but I'm not convinced the market has topped out. In fact, I speculated a bit last week about how a pullback in front of the barrage of earnings reports we will see next week is a favorable technical setup. A few good reports could be all the spark we need. However, that sort of anticipation is very dangerous and we need to make sure we focus on reacting to what is happening right now today.

    Early indications this morning are flat. Oil is under $69 and the supply data this morning will be watched closely. Overseas markets were negative with some weakness in mining stocks. The EC cut its forecast for growth because of rising oil prices and interest rate and that is weighing on Europe. Buckle up, it's going to be tough going.

  • Aimar, Sinu postituses on kirjeldatud ainult ühte poolt intresside mõjust...selleks küsisingi, et miks Sa arvad, et intresse peaks veel tõstma?
  • to tartz:
    Briefing 09:06 Gapping Up *****
    ....NVAX +4.6% (director bought 25K shares at $4.95),
    tundub, et insaiderid teavad jah midagi, see sama direktor neid enne ka müüs, üldse ei saa aru enam
  • ok, odonnel müüs.
    ja müüs üle 450K.
    ja nendel päevadel ei kukkunud hind kuhugi.
    vaid tõusis $1 võrra paari päevaga.

    ja nüüd teine direktor ostis ja keegi hoiab may 10 calle 21K. imelik ja arusaamatu.
  • Sandisk(SNDK) SP 500 indeksisse, aktsia ilusti üleval peale turgu:)
  • arkok - põhimõtteliselt võiks mistahes makroteemal päevade viisi arutleda ja ilmselt peaksime lõpuks siiski eelistama FEDi ettepanekuid, sest meie arvamustest on veeeei vähe abi. Eks nii minu, sinu kui kelle iganes arvamus on pigem püüd FEDi otsused teoorias lahti seletada. Selles mõttes poleks vist mõtet seletada raha pakkumise, kogunõudluse, intressi, valuutakursi, jooksevkonto jne jne vahelisi teoreetilisi seoseid. Ok. Kaupade-toormete hinnad küll kallinevad, kuid eks see ole paljuski kinni nõudluses ja tarbimises. Küll esmalt pidasin ma silmas seda, et kui kogutulust läheks suurem osa säästmisele ja vähem tarbimisele, annab see oma mõju ka seosele S-I=NX jms. Aga eks muuda inimeste säästmiskalduvust. Laenuga ilusa maja ja auto ostmine ei ole rikkus ja näiteks IMF oma viimastes raportites pööranud just sellele tähelepanu - nimetatakse seda varade omamise jõukusefektiks.
  • Aimar, hmm, miks nii ülbe? Kas küsisin midagi valesti või milles asi? Lihtsale küsimusele, kus küsija küsis Sinu arvamust, tuli vastuseks mingi möla makroteemadel. I know this shit also. sry, ma rohkem ei küsi Sult midagi. Loodan, et sa teistele klientidele samuti ei vasta, see mõjuks firma mainele halvasti...have a nice day!
  • arkok - kaugeltki mitte :) läks just huvitavaks.
  • sorry, et risustan aga ikkagi teeb muret.
    ülaltpoolt on näha, et juhtisin 12.04 tähelepanu may06 strike 10 callile on OpenInt=20,687
    tänase päeva seis on seal all
    ja ei 12 ega 13aprill polnud volume ligilähedaltki 20k, kuhu need callid siis nüüd kadusid?
    täna juhtis Briefing tähelepanu :"NVAX Jan 7.50 calls have traded 2500 contracts, with implied volatility coming down around 5 points to ~99%..." - et pidada justkui tähelepanuvääriv olema!?
    aga kuhu need 20k may 10 calle "haihtusid"?


    Options at Strike Price 10.00

    Calls Expires Puts
    Symbol Last Change Bid Ask Volume Open Int Symbol Last Change Bid Ask Volume Open Int
    NBUDB.X 0.05 0.00 N/A 0.05 10 1,394 Apr 06 NBUPB.X 3.80 0.00 4.30 4.60 1 135
    NBUEB.X 0.10 0.00 0.05 0.15 22 2,391 May 06 NBUQB.X 2.45 0.00 4.30 4.60 16 37
    NBUGB.X 0.35 0.00 0.20 0.35 7 859 Jul 06 NBUSB.X 5.00 0.00 4.50 4.90 1 51
    NBUJB.X 0.50 0.00 0.45 0.65 10 290 Oct 06 NBUVB.X 4.40 0.00 4.70 5.10 10 61
    ZVDAB.X 1.00 0.00 0.90 0.95 43 1,224 Jan 07 ZVDMB.X 5.00 0.00 5.10 5.50 10 49
    LVDAB.X 1.65 0.45 1.40 1.55 10 419 Jan 08 LVDMB.X 5.50 0.00 5.50 5.60 10 50


  • Mis puudutab 10-aastase võlakirja yieldi, siis leidsin oma eelmise aasta 11. aprillil kirjutatud kommentaari. Peab tunnistama, et ega ma sellest vahepealsest optimismipuhangust aru ei saanud. Turg vist tõsimeeli ootas intressimäärade alandamist keskpanga poolt. Ma ei ole seda hetkekski uskunud. Ja ega keskpank pole selliseks uskumiseks ka põhjust andnud. Tuleb tunnistada, et 2006. aasta lõpus oli 10-aastase võlakirja yield 5,5% tasemest kaugel maas. Samas Euroopa liikus sama jõuliselt üles, nagu ma arvasin. Ja ma usun ka endiselt, et USA 10-aastase võlakirja yield liigub hoopis uutele tasemetele ja erinevus Euroopa intressitasemetega võrreldes nüüd pigem kasvab. See omakorda võiks mingil hetkel kaasa tuua märkimisväärse dollari tõusu. Aga selleks peaks USA 10-aastane võlakiri yieldima 7-8%.
    Nüüd siis jätkame USA-s sealt, kus eelmisel aastal pooleli jäime. Peab tunnistama, et USA teadis mis tegi, kui jooksevkontol ja eelarvedefitsiidil paisuda lasi. Põhimõtteliselt emiteeriti dollarit, mille ostujõud oli tol hetkel meeletu. Võeti üle Iraak ja tarbiti Hiinas toodetud träni. Hiina toppis selle raha tagasi aina odavnevatesse dollarivaradesse. Nüüd on see 60mld dollari suurune igakuine kaubandusdefitsiit kogu maailma rahanumbrite kasvu juures kiiresti devalveerunud.
    Dollari puhul usun järjest enam, et 1,35-1,40 jääbki järgmiseks 5 aastaks põhjaks.


    US Re: Börsipäev 11. aprill 11/04/06 21:50

    Täna on üle pika aja eriti verine päev. Commodity'te järjekordne hinnatõus suurendab inflatsiooniohtu veelgi. Võlakirjad on seda arvestades isegi hästi püsinud. Samas tundub, et kogu turg liigub oma keskmiste P/E-dega pigem selliste tasemeteni, kus US Treasury yieldid võiksid liikuda 7-8% suunas. Ma ikkagi usun, et sellised tugevad hea krediidireitinguga ja madala võlaga rahamasinad nagu ExxonMobil, Intel, IBM, JNJ lähiaastatel pigem suurendavad oma kasumeid 10% aastas. Samas majanduskeskkond on muidugi karm. Ega suurt käibe kasvu võlgades tarbijalt oodata ei ole.
    Ma pole jõudnud oma lähiaastate teooriat veel lahti kirjutada, aga põhimõtteliselt ma usun, et viimased 1-2 aastat on USA majandus näidanud 77.-79. aasta liikumisi. Ma usungi, et USA majandus on aastas 1979.
    Ma ei tea, milliseks võiks nafta ja commodity shocki 2. vaatus kujuneda, aga tõenäoliselt päris karmiks. Inflatsioonihirmu süstimine on alles algusjärgus. Kui US treasury yield aasta lõpuks 5,5% oleks, siis ma oleks päris üllatunud, et nii vähe. Eks Euroopa ronib vaikselt järele ehkki kui USA lõpuks peaks näiteks üle 8% minema, siis võib eurotsooni ja USA lühiajaliste intressimäärade vahe ka üle 300bps minna.
    Dollarist ei oska isegi midagi arvata. Ma poleks uskunud, et ta nii tugevaks üldse veel saab, aga nüüd istub 1,2 ringis juba pikemat aega. Eks ta kukub, siis kui aeg käes. Endiselt peaks pikaajaliseks target'iks 1,35-1,40. Igatahes USA-s investeerides on USD-i risk kinni pandud ja pigem isegi veidi rohkem. Praegu on ligi 40% lühikesest USD-ist aktsiaportfelli katteta. Realiseerisin AZN-i 404 SEK-i tasemelt ja esialgu tahtsin konveteerida USD-i ja osta LLY-d, PG-d, JNJ-d või isegi naftaaktsiaid, aga praegu on hirm suurem. Intressimäärad ka vaikselt tõusevad ja lühiajaline depo või võlakiri on aina mõnusam instrumen, kus istuda ja vaadata, mis edasi saab.
  • US, kas oled Dow suhtes ikka sama optimistlik kui siin aprilli lõpus sai teema taas üles võetud?
  • USA pikaajaline võlakirja intressimäär on olnud viimased 5 aastatat väga madal ning 6-7% on ehk isegi pigem normaalne kui erand. Huvitav kuidas aktsiaturud sellel korral intressimäärade tõusule reageerivad. Kui 1998. aasta lõpus 4% tasemelt kerkiti 2000. aasta alguse 7% tasemele, siis aktsiaturul  paisus sellel ajal totaalne mull.

    USA 10 aastase võlakirja intressimäära muutus aastast 1994 (üks komakoht vasakule ja intressimäär käes):

  • Hetkel olen vist liialt optimismi kaldumas, kuid ühtiks ühe Morgan Stanley ühe mõttekäiguga
    "Our opinion: we think this bull market will peak 6-9 months ahead of the next recession, as usual. "
    Ja mina ei usu, et maailma majandus ( isegi mitte USA majandus) 6-9 kuu pärast languses on. Seega ei usu, et hetkel ka aktsiaturu tipuga tegemist on. Ja intressimäärade tõus (ja Keskpankade poolt tõstmine) peaks sellele veendumusele tuge andma.
  • ma soovitaks lhv meestel mõned indeksi graafikud aastast 1998 üles panna, lihtsalt noorematele meeldetuletamiseks, et turud ronivad vaikselt aga pidevalt, kukuvad aga kiirelt ja korraga! ehk siis spy,dia ja qqqq graafikud 5-7 aastat, tänapäeval enam eelmise aastatuhande tegevused ei paku võrdlemise võimalust!
  • Nasdaqi 10 aastane graafik. Seda vaadates ei saa absoluutselt aru juttudest, et USA-s on börsimull ja aktsiad on kallid. 2000. aastal olid aktsiad kallid.....

  • nüüd võiks panna graafiku alates suvi 2002 a, ja mis siis arvata, kasodav või mull
  • koos libiseva 50 ja 200-ga! ehk see graafik, mislhv pro all analüüsina saadaval, oleks väga hea vaadata nii mõnelegi, lisaks võiks ka omx t graafiku panna võrdluseks
  • 5 aastat tagasi oli Nasdaq 1400 punkti tasemel (2002. aasta juuni) praegu 2600 punkti tasemel, 5 aasta tootlus 86%. Aasta keskmine tootlus 13%. Aktsiaturguse ajalooline tootlus 12% aastas. Kuskohas siin mull on?
  • http://online.wsj.com/mdc/public/page/2_3021-peyield.html?mod=mdc_h_usshl
    Nasdaq Comp trailing P/E 34.77. Aeglustuva kasumikasvu taustal mitte just eriti atraktiivne.
  • Kristjaniga nõus, et hinnatasemed/tulevikuprognoosid on natuke teine asi ja piltide vaatamine nii palju ilmselt ei anna. Kui kasumimarginaalid peaksid liikuma ajalooliste keskmiste juurde, istuks SP500 ca 24x PE tasemel, mis minu arust samuti kuigi atraktiivne ei tundu.
  • ja kui sellest S&P pildist veel välja visata mõned suured pangad ja energeetikafirmad, siis on ka ülejäänud S&P keskmiselt veelgi kallim. Rääkimata siis Oliveri viidatud võimalusest, et viimase viiekümne aasta kõrgeimal tasemel olevad kasumimarginaalid ei pruugi siiski igaveseks nii heaks jääda.
  • huvilised leiavad netist otsides selle kasumimarginaalide teema kohta lugemist: J. Siegel vers. Blodget, Hussman jt.
  • kristjan, ma ei ole ise küll täpselt üle arvutanud, kuid see niinimetatud S&P490 indeks peaks kauplema umbes 21x mediaan PE-l (kui pullid viitavad samal ajal rutiinselt 16x SP500 PE-le).

    Aga teema on nii lai ja koolkondi nii palju, et kogu selle vaidluse tõesust saame kontrollida ilmselt alles tulevikus.
  • Kui mõni süüdimatu USA intressiriski kindlustaja lähema paari nädala jooksul oma putkale lauad ootamatult ette lööb, siis juba lähitulevikus :-)
  • ma ei saa aru, miks ei saa panna graafikuid alates 2002 suvi üles? kas lhv-s arvatakse, et siis äkki kukub turg kokku? ma ei räägi tootlusest vaid sellest, mida turg teeb, kui asi lühiajaliselt(11 kuud tõusvat turgu) mulliks läheb!!!
  •  Nasdaqi tõus alates 2002. aasta suvest ei ole just liiga järsk. Aga graafiku saab ikka üles panna:

  • Selle S&P P/E suunal:

    Hoolega peaks investorid mõtlema, mis see E seal valemis ikkagi on. Kui palju sõltub see E kinnisvaraturu liikumisest? Tarbija? Kui kahe eelnevaga probleemid jätkuvad, siis milline on 2008-2009 E?

    Turgudel esineb ka situatsioone, kus aktsiad langevad ja P/E ka langeb, kuna E suudab langustempos P-le ära teha. Ma seda USA suhtes nii võimatuks ei peakski.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon