Börsipäev 13. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 13. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aktsiaturud on tänagi avanemas miinuses - USA langus võimendus Jaapanis ning näiteks Venemaa aktsiaturg on avanenud 3,5% miinuses.

    Eestis vast suurem tähelepanu Tallnki aktsial, mis vaatamata eile päeva alguse tugevale tõusule lõpetas vaid väikeses plussis. Lisaks on lähenemas Eesti Ehituse aktsia esimese kauplemiskuu lõpp börsil, mis tähendab et aktsia peab ilma toetusostudeta hakkama saama (seni on see jäänud pigem moraalseks toetuseks). Lisaks on täna kaubeldav nn uus ajutine aktsia ehk Tallinna Kaubamaja fondiemissioonist saadud aktsiad kauplevad sümboli TKM2T all. 

  • 10.maist ainuüksi Nasdaq kukkunud 10%, kui seda ei saa nimetada börsikrahhiks, siis mis asi see on.
  • Seda saab nimetada pigem korrektsiooniks, hetkel oleme alles aasta alguse tasemetel ehk aktsiatest on õhku välja lastud. Krahhiks võiks olukord siis nimetada kui see 10% oleks ühe päevaga toimunud.
  • Üsna mitmed turuosalised soovitavad järgmise põrke ajal müüa oma pikad positsioonid ja istu- da rahas, et oodata paremaid aegu. Kas selline jutt ei tundu turu manipuleermisena?
  • Siiani on ju kõik põrked alla müüdud ajaloost ka lähiajaloost tuleb ju õppida. Vaevalt et tegemist turumanipulatsiooniga on pigem mõistliku soovitusena, st segastel aegadel on alati parem rahas olla kui väärtpaberites.
  • Kaua selline korrektsioon tavaliselt kestab? On mingeid ajaloolisi näiteid võrdluseks?
  • Aktsiaturud on oma loomuselt ettepoole vaatavad ning enamasti üritatakse aimata 6-8 kuu pärast toimuvaid protsesse. Praegu ongi suuremaks probleemiks just ebaselge nägemus tuleviku osas ning seetõttu on kerkinud aktsiatelt nõutav tulumäär (kerkinud on ka nn riskivaba tulumäär ehk võlakirjade tootlused).

    Lihtsamas keeles tuleviku ebaselguse tõttu on turul ostjaid vähem, hinnad langevad ning ostjad enne tagasi ei tule kui hinnad on piisavalt kukkunud või tulevik selgemaks muutunud. Veidi peaks selgust tooma USA Föderaalreservi istung juuni lõpus, kus arutatakse intressimäärade küsimust.
  • Aga kui otsustatakse jätkuvalt intresse tõsta ( mis on üsna tõenäoline ) siis võime edasi langeda?
  • Tegelikult ongi hea. Kauplejad istuvad lühikeste positsioonide otsas ja investorid rõõmustavad aktsiate-indeksite odavuse üle. Või mis?
  • Samas, on suveperiood ja loobutakse positsioonidest, et rahulikult puhata. Muidu võib sealt tulles külma dušši saada.
  • Millised on ennustused põhja suhtes? Hetkel on põhjamaades ümbes -20% tipust alla tuldud sh tänase päevaga juba pea -4%. On reaalne toetustase -30% tipust? -50%? Veel rohkem?
  • Kas saab midagi toredamat asja olla langevast turust, eriti kui on olemas vahendeid, et häid asju soodsa hinnaga juurde soetada? :)
  • Mina kaalun sisenemist siis, kui saabuvad graafikutele uued tipud ja varajasemast kõrgemad põhjad. Muidugi fundamentaalselt kvartaliaruanded ja firmade prognoosid tuleviku kohta. Paistab, et kõik see kamp vaatab praegu FED-i poole (istung 29.juuni), mis praegu ehk olulisim.
  • rick12,
    tõesti, kui müüakse valimatult ja paaniliselt kõike, siis satub sinna ka fundamentaalsest seisukohast igati korralike näitajatega aktsiaid. Kui on kindlus, et firma näitajad ei halvene oluliselt, siis mina ei näe küll põhjust, miks mitte osta. "Veri tänavatel" on alati hea ostuaeg. Kuigi valida tuleb väga hoolega.
  • kui kõik langeb siis tuleb lihtsalt müüa lühikeseks!
  • Ouna Ants, kui USA majandus sätib ennast pehmelt maanduma ja raha aktsiatest jätkuvalt välja voolab, mis loevad siis fundamentaalsed näitajad. Kui kõik oleks vaid arvutamise kunst, siis piisaks ju matemaatika oskusest.

    Pigem toetan stockerit, et ei tasu püüda praegu põhja tabada. Tahaks veenduda, et keskmine langustrend (aga sellega ju praegu tegemist on) ei ole hoopis pikem langustrend.
  • Sest kõhutantsu oskavad ainult indud ;)
    Ennustada praegu, kuipalju turud langevad on puhtalt subjektiivne, keegi seda ei ütle. Külma pead tuleb säilitada ja põhja tabada pole arukas.
  • Oleneb, mida sihid - mina kui pikaajaline investor ( momendil ) leian, et praegu ostes on teatud aktsiad juba väga soodsad ( pean silmas Eesti omasid, muudesse ei viici süüvida ). Ma ei välista, et kui tekkib suurem paanika, muutuvad aktsiad veelgi soodsamaks, seepärast kasutan võimalust osta osade kaupa.
  • rick12, milliseid eesti omasid silmas pead kui saladus pole?
  • Aga mille järgi sa osaliselt ostad? Kas uue põhja juurest, või uue tipu juurest? Vaatad P/E näitajat? Toetused-vastupanud? Mida Äripäev kirjutab?
  • Telekom ( dividendi aktsia ca 8,5 % aastane dividenditootlus ), Viisnurk ( madal forward P/E), HE ( kui arvestada maha PKC aktsiad aktsiahinnast nt. ja arvutada siis P/E) , Merko ( temasuguseid ei puuduta kasumi teenimisel niivõrd olemasolevad raskused, samuti madal P/E ) , Baltika ( kuigi ei taha seda tunnistada ostsin 2,2 ja müüsin 12-ga ), Kaubamaja ( agressiivne laienemine ). Või kasvõi Norma ( suur hunnik vaba raha )
  • Vaatan rohkem firmat ja tema võimalusi tulevikus kasumit teenida ja näiteks juhtkonda. Starman, Tallink igaljuhul minu väljavalitute hulka ei kuulu.
  • Best Buy(BBY) tuli välja oma 1. kvartali kasumiaruandega. Teeniti $0.47 aktsia kohta, kuigi analüütikute konsensus oli $0.36. Muljetavaldav 11 sendiline tulemuste löömine on aktsia hetkel ka üle 3% plussi viinud. Ettevõte teatas, et on väga rahul jätkuva suure nõudlusega lame-ekraaniga televiisorite järele ja mainis ka Microsoft Vista turuletoomist. Müügitulud tõusid 13.7% võrreldes eelmise aastaga, mis ületas ettevõtte ootusi.

    Needham andis täna hommikul upgrade’i Apple’ile(AAPL) soovitusega ‘osta’ ja hinnasihiga $90. Needham usub, et tähelepanuväärne osa Windowsi kasutajatest on suundumas üle Mac’i kasutamisele. USA kodudes viidi läbi küsitlus, et kui Mac suudaks toetada ka Windowsi, siis 8% praegustest Windowsi kasutajatest oleks valmis Mac’i peale ümber minema. Sellise ulatusega kasutajate tõus kolmekordistaks Apple’i turuosa koduturul ja tõstaks seda 75% maailmaturul.

    Täna hommikul USA aja järgi tuli välja tootja hinnaindeks(PPI). Kuigi oodati +0.4%, tuli numbriks +0.2%. Tootja tuum hinnaindeks (Core PPI) oli aga +0.3%, kuigi oodati +0.2%.

    Nüüdseks näitavad Fed fund futuurid, et juunis tõstetakse intresse 90%-lise tõenäosusega. Enne tänast oli tõenäosus 84%.
  • In a Rut? Do Something

    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    6/13/2006 8:55 AM EDT

    "Anxiety is sort of the opposite of ego. You're so sure you'll do everything wrong you're afraid to do anything at all. It results from over-motivation, leading to errors that lead to an underestimation of one's self. Work out your anxieties on paper and read. This calms the mind." --

    Robert M. Pirsig, "Zen and the Art of Motorcycle Maintenance"
      
     
    After another poor day of market action, anxiety is running high. The question on the minds of many is whether it is too late to sell, or should they tough it out now that we are already down so much? For many, this anxiety leads to a feeling of being frozen. They are afraid to sell because it feels like it's too late, and afraid to buy because the market action is so poor.

    This tendency to be frozen explains why so many people gave up huge gains when the bubble burst in 2000. They simply sat frozen in a haze of indecision and hope. The more their losses grew, the more reluctant they were to sell because they had already suffered so much pain.

    Sometimes it is better to just take action of any sort and not worry too much about how smart it may be, because initeria and indecision can be much more harmful than a poor decision. At least when you do take action, the likelihood is that it will lead to more action - and in the end staying active is often a positive.

    One of the great things about the market is that most any decision you make can be quickly reversed. If you make a buy or a sale, you can reverse it in a blink of an eye. Sure, you might suffer a quick loss and feel a bit stupid for doing it, but it is a form of very cheap insurance and most market participants do not avail themselves of it.

    If you are sitting there feeling miserable, uncertain and anxious over the recent market action, do something -- anything. Get yourself out of the rut of inertia and start thinking in a productive way. You may make some poor decisions but once you get the adrenelin flowing, you will feel much more in control of your destiny and that will lead to better trading.

    PPI numbers just hit and are mixed but still mild enough to generate a momentarily positive response Early morning strength has seldom held up lately and that tends to be self-fulfilling when it happens a half-dozen or so times in a row. Overseas markets were very weak. Oil traded back under $70 and gold was down $19 in early trading. It is going to be very tough slogging once again so stay tough.

  • Nomaeitea.

    If you are sitting there feeling miserable, uncertain and anxious over the recent market action, do something -- anything.

    Oli nõuka ajal selline anekdoot: ne nado dumatj - prõgatj nado.
  • See ei olnud anekdoot, vaid parafraseering ühest kultusfilmist, mis enamikel nõukogude inimestel sama hästi peas, kui eestlastel Viimne reliikvia.
  • uus29,
    ei tea, kui uus Sa investeerimises tegelikult oled, kuid siinkohal meenub aeg, kus Eesti Telekomi aktsia maksis ca 40 EEK ja müüdi paaniliselt. Kes siis julges mõelda oma peaga ja jääda kindlameelseks ning osta, see on praegult võidumees. Samasuguseid võimalusi on tegelikult kogu aeg kusagil. Tuleb ainult numbreid tunda ja osata asja perspektiivi hinnata.
    Seda tahtsingi oma eelmise kommiga (13/06/06 15:08) öelda.
  • Velikij, mis film see oli, mäluga on nagu on?
  • Ma ka vana inimene, mäluga on nagu on, aga pakun, et see oli "Operatsioon Õ ja Šuriku teised seiklused". Kuna tegu on paarist filmist (samad tegelased ja näitlejad) koosneva seeriaga, siis ma pole päris kindel, kas mainisin just õiget, aga suure tõenäosusega nii see on.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon