Börsipäev 31. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 31. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile sai bösipäeva foorumis mainitud ühe suure liikujana väikest kanada ravimitootjat AnorMed (AOM), mille aktsia tegi eile ca 96.8% tõusu. Põhjuseks Genzyme (GENZ) ülevõtupakkumine, mille AOM tagasi lükkas. GENZi poolt pakutud hind oli $8.55 aktsia kohta. Kui keskmine päevane käive on AOMi puhul 28 600 aktsiat, siis eile kaubeldi kokku ca 5,4M aktsiaga. Täna on eelturul aktsia üle $10 kauplemas.

    Millest selline tõus üle pakkumise hinna? Nimelt on võimalik, et AnorMedi ülevõtmiseks võivad huvi veel näidata suuremad tegijad nagu Amgen (AMG), Millennium Pharmaceuticals (MLNM) või ka Pharmaceutical Product Develoement (PPDI). Seega arvatakse, et aktsia on hoidmist väärt.
  • Nii täna kui homme on ohtralt majandusstatistikat: sissetulekud suurenesid +0.5%(konsensus +0.5%); kulutused suurenesid +0.8%(konsensus +0.8%) ning töötu abiraha(initial claims) taotlejate arv langes 316,000(konsensus 315,000) peale varasema 318,000 pealt. Homsetest makroandmetest tuleks silmas pidada kindlasti töökohtade arvu juurdeloomist(nonfarm payrolls), mida turg kindlasti jälgib. Hetkel oodatakse sellelt 125,000 numbrit. Varasemal perioodil oli vastavaks näitajaks 113,000.

    Praegu tundub, et trug on avanemas pigem positiivsetes toonides.

    Eilsest kütuse varude aruandest tõi Friedman Billings välja huvitava tõiga. Nimelt hoolimata kütuse varude ootamatust tõusust, jõudis etanooli tarbimine rekordtasemetele. Üldjoontes usub Friedman, et etanooli hinnad jäävad jätkuvalt kõrgetele tasemetele, millest lõikavad kasu Aventine(AVR) ja VeraSun(VSE).

    Ülespoole avanevad:

    Gapping higher on Earnings or Same Store Sales: SEAC +16%, JOYG +9.2%, GYMB +5%, JWN +4.9%, FRED +4%, AEOS +3.6%, CIEN +1.9%... Other Gappers: CYTR +12.4% (former CNBC stock-picking champ highlights stock), OLAB +8% (momentum buying), RCL +4.8% (co acquires Pullmantur S.A.) RMBS +4.4% (continued technical buying, short-covering).

    Allapoole avanevad:

    Gapping Down on Earnings or Same Store Sales: JDSU -14%, JOSB -17% (also Ryan Beck downgrade), LTXX -10% (also Needham downgrade), ... Other Gappers: AD -29% (Valassis sues to end merger), GG -5.8% (announces acquisition of GLG ,+23%, at significant premium), BOBJ -1.95%.
  • Ärme jäta ka vanameest mängust välja. Bernanke might be the surprise of the day. Lõunaajal peaks väike sõnavõtt produktiivsuse teemadel tulema.
  • Oli vist eilsetes uudistes kodumaine raport, kus räägiti vaesusest eestis ning kui suur osa elab alla vaesuspiiri. Kõlama jäi ka lause, et kõige suurem oht alla vaesuspiiri langeda on pensionäridel.

    Eilne USA Census Bureau Vaesuse ja Tervisekindlustuse ülevaade ütleb, et üldine vaesusmäär on USAs langenud 2004 aastaga võrreldes 12.7%lt 12.6%ni 2005 aastal, kuid jääb tunduvalt üle 2000 aasta 11.3% määra. Alla 6 aastased laste vaesusmäär oli 20%, alla 18 aastaste 17.6%. Tööealise elanikkonna määr 11.1%. Üle 64 aastaste vaesusmäär oli 10.1%. Ning muuhulgas toob välja, et, et mida noorem sa oled, seda suurem on tõenäosus, et sa oled vaesuses. Loogiline, mis?

    Muuhulgas selgub, et mediaanne sissetulek kodumajapidamistes tõusis 1.1% ja seda mitte palgakasvu tõttu vaid hoopis töötavate inimeste arvu kasvu tõttu.
  • USAs loetakse vaeseks, kes teenib alla 120 000 kr/aastas. Ma ei ole seal elanud, aga kas on väga raske USAs 10 000 kr/kuus hakkama saada? Mõni äkki teab?
  • MSM, raha pole kunagi liiga palju. On Eestiski neid kes sellise summaga enda elu võimalikkust ette ei kujuta.
  • Vaatame, mida targad räägivad:

    2005
    The median real earnings for men $41,386
    The median income of women $31,858
  • Eestis eile avaldatud sotsiaalmajandusliku uuringu tulemusena (millest kõik uudised rääkisid) selgus, et kõige rohkem elavad vaesuse piiril või alla selle töötud ja mitme lapsega pered ja/või ühe vanemaga pered.

    Pensionäride kohta toode eraldi välja, et kahel koos elaval pesionäril on risk vaeseks jääda kõige väiksem.
  • Kahjuks ei saa ma teleonu juttu tagasi kerida. Üritasin seda uuringut või uudist netist otsida, aga kiiruga ei leidnud. ooper, ehk on sul sellel viide olemas.

    MSM
    ilmselt saaks seda ostujõu pariteedi ja Big Maci ideksi alusel siiski kuidagiviisi selgeks teha.
  • Aimar,
    kuulsin eile seda uudist ise vähemalt TV3 seitsmestest uudistest ja hiljem ka Kanal2 Suvereporteris.
    Minu teada oli ka Päevalehe paberväljaandes selle kohta nupp.

    Aga nii palju kui ma praegu jõudsin netist selle uudise kohta mingit infot leida - on küll eilsete uudiste pealkirjadega link BNS-is, aga sinna puudub mul juurdepääs.
    Panen lingi ikkagi: http://www.bns.ee/activeNewsSearch.jsp
  • Tänud.

    Üle pika aja sai välja otsitud Big Mac'i indeks. Odavaim burger on hiinas $1.30, Euroalal $3.51 ning USAs $3.15. Sveitsis kalleim, ehk $4.90. (jaanuar 2006)
  • Good. Postimehe artiklist tuli välja lõik, et " ... üksikul tööealisel on oluliselt suurem risk ... ". Hmm, arvatavalt on aga vahe ka üksiku pensionäri ja pensionipaari vahel.
  • Kenake uudis veel päeva lõpuks:

    Billionaire investor Warren Buffett married Astrid Menks yesterday in a private ceremony, according to media reports Thursday. Buffett, 76, the chairman and chief executive of Berkshire Hathaway Inc. married Menks, 70, his longtime companion, in a private ceremony at the home of Buffett's daughter. Buffett's first wife, Susan, died in 2004.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon