Fondidesse investeerimine - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Fondidesse investeerimine

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Plaan investeerida järgmisel nädalal 80 000.- EEK proptsionaalselt võrdestes osades järgmistesse fodidesse:

    1.Hansa Venemaa aktsiafond
    2.Hansa Ida-Euroopa Aktsiafond
    3.Hansa Balti Kasvufond

    Mida kogenumad tegijad sovitavad? Kas selline vali oleks OK? Kuidas Teie arvates turud võivad käituda? Kuidas peaks raha jaotama nende fondide vahel?

    Ette tänades,
    Margus
  • Sellise küsimusepüstitusega LHV foorumis esineda pole päris viisakas. Oleks siis lihtsalt regioonidega piirnenud...
  • Miks sellise küsimuse esitamine LHV foorumis viisakas pole? LHV kaudu saab osta kõigi nimetatud fondide osakuid.
  • fun
    Mina näiteks müün autovaruosi. Müün naaberfirma omi ka, kui endal ei ole.
    Kui aga keegi tuleb küsima, et mida tal oleks mõistlik naaberfirmast osta, siis ma saadan küll pikalt.
    Sellepärast ei olegi viisakas.
  • harryy,

    kas LHV-l on mõni avalik Venemaa suunaline fond, mida talkil viisakas osta oleks Hansa fondi asemel?
  • veidi ühekülgne suhtumine. Kui inimene oleks "viisakas" ja siia arutama ei tuleks, siis ta nohistaks omaette vaikselt ja ostaks ikkagi need Hansa asjad ära. Nüüd aga on LHV'katel suurepärane võimalus alustada lobitööd selle nimel, et teha inimesele selgeks, kuivõrd paremad LHV kaubad tegelikult on.
    Kõige rumalam käitumine kaupmehe poolt ongi just see, kui klient tuleb küsimusega naaberfirma toodangu kohta ja ta siis kohe pikalt saadetakse. Siis on 100% kindel, et see klient enam kunagi isegi ei mõtle pikaltsaatja poest millegi ostmise peale. Ja kohe kindlasti ei soovita ka tuttavatele. Kaupmees peaks pikalt saatmise asemel hoopis nõuga abiks olema ja soovitama samaväärseid tooteid oma portfellist. Halvemal juhul jääb klient ikkagi enda juurde kindlaks ja ostab naabri juurest, aga vähemasti on tal jäänud nõuandja firmast hea emotsioon ning asjalik mulje, kuhu võib ka teinekord sisse astuda ja ka tuttavatele soovitada. Ja kui kaupmees vähegi midagigi müümisest teab, siis asjalikkust üles näidates on tõenäosus hoopis enda kaupa lõpuks müüma hakata küllalt hea. Aga selline suhtumine, et "ahaa, te meie käest ei ostagi kohe kõike ära, minge te siis ka pikalt", on kahjuks suht levinud. Nagu see nõuandmine kelleltki tükki küljest ära võtaks.
  • LHV-l vist jaepoolepeal ainult pensionifond.
    Siiski teiste tegijate toodetest siin rääkida pean ma halvaks tooniks.
  • Suht robustne näide oli muidugi.
    Aga nii on lihtsam aru saada.
  • kõigepealt oleks vaja teada, et kas see on sinu ainus vaba raha hetkel ja mida sa soovid savutada.
    kui tahad kiirelt kõva pappi teenida siis võta optsioone. kui tahad pikemalt ja väiksema riskiga raha kasvatada siis tasuks kaaluda ajatamist ja/või lisada mõni teine regioon (vene, balti ja idaeuro suht sama kant) või sektorifond
  • https://www.lhv.ee/funds/info_group.cfm?group=2

    LHV on sisuliselt fondikaubamaja, osta saab laia nimekirja fondidest: Hansa, SEB, Trigon, East Capital jne.

    Kuna LHV ise oma fonde ei oma (välja arvatud LHV-Seesam pensionifondid), siis pole neil midagi selle vastu kui Sa ostad mis iganes muid fonde LHV vahendusel, ilmselt jagavad fondivalitsejad ja LHV sel puhul sõbralikult teenustasusid, lisaks on LHV veel nii lahke, et ei võta EVKs registreeritud fondide (Hansa, SEB, Trigon) hoidmisel kontohaldustasu.

    Minu arust on Hansa Balti Kasvufond õudne valik, selle võib vabalt välja jätta. Aasta alguse raha väljavool on viinud kõik likviidse kraami ja jätnud alles peamiselt radioaktiivsed osalused.

    Kahjuks ei ole uuemat Balti Kasvufondi investeeringute loetelu kui see. loodetavasti on täna pilt parem.:

    https://www.hanza.net/cgi-bin/inv/researchDocuments/BKF_inv_port_est.pdf

  • Uuem, aga mitte nii täielik loetelu (30. sept):

    Aktsiad:
    SAF Tehnika 9,9%
    Starman 8,8%
    Lietuvos Dujos 6,5%
    Snaige 6,3%
    Norma 6,3%

    Võlakirjad:
    Hansa vahetusvõlakiri (Arco Vara) 01.2009 5,2%
    Tallink 3.5% 10.2006 3,1%
    Hansapank FRN 03.2007 2,5%
    Alta Real Estate 13% 10.2008 2,1%
    Vilnius Pank 3.1% 02.2008 1,9%

    Võib vist öelda, et ei ole eriti parem seis :)
  • Kiirelt pappi ei taha teenida ja ainuke raha samuti ei ole. Soov on saavutada pikaajaline maksimaalse tootlusega investeerimisevõimalused kuhu ivesteerida ja igakuiselt portfelli suurendada.
  • Vabandan omalt poolt. Tõepoolest, LHV vahendab ju ka Hansa fonde, unustasin selle. Küsimus seega täitsa asjakohane :)

    Ilmselt on vastamisel abiks kui vastad küsimustele kauaks investeerida tahad ning kui suure summa kaotusega saad leppida?

    Ega Hansa Balti fondi sisu eriti põnev ei ole ning (minu arvates) ebahuvitavaid instrumente on üksjagu. Tasuks korra kõrvutada ka East Capitali Balti fondiga kui tingimata Baltikum sees peaks olema. Aktiivsem investor eelistab tõenäoliselt Baltikumis stockpickinguga tegeleda, Ida-Euroopa võiks aga fondina sees olla küll. Kaalu Hansa KIE fondi asemel ka SEB Kasvufondi. Vene fond on Vene fond.
  • Minu 2 soovitust:
    Kolme Ida-Euroopa fondi asemel võta parem üks tugev selle regiooni fond ja juurde teisi arenevaid turge (Aasia, Ladina-Ameerika).
    Sõltuvalt sellest, kui palju edaspidi igakuiselt juurde plaanid panna ma võib-olla ei investeeriks praegu kogu summat korraga, vaid näiteks 25K kohe, 25 talvel ja 25 järgmisel sügisel. Hetkel on turud pisut ebamugavalt kiiresti tõusnud ja IMHO langusrisk küllaltki suur.
  • Kui sellist fondivalikut nimetada diversifitseerimiseks, siis on see ka matkale minnes toidukorvi diversifitseerimine, kui kaasa võtta kana-, pardi- ja hanemunad.. et noh, kui ühed peaks katki minema, siis teistest saab ikka omletti teha hommikuti :)
  • Investeerides kolme fondi, mis investeerivad suhteliselt ühte ja samasse regiooni maksad liiga palju teenustasusid. Kuna kõik kolm on arenevad piirkonnad, kuid asuvad vägagi samas kohas, siis miks mitte panna kokku portfell, mis sisaldab erinevaid arenevaid piirkondi? (lauris71 jõudis sama ideega ette - näiteks Ida-Euroopa, Lõuna-Ameerika ja Aasia). Selline portfelli koosseis on loomulikult suhteliselt kõrge riskiga, seega soovitaks ka muid komponente lisada.

    Ning kui soovid investeeringut suurendada pidevalt, siis pakub LHV sobivat lahendust Kasvukonto näol. Saad investeerida erinevatesse indeksitesse, aktsiatesse ja fondidesse (ka börsil kaubeldavad) makstes suhteliselt madalaid teenustasusid. Kasvukontos hetkel võimalik mitmeid huvitavaid portfelle kokku panna ning hetkel on meil käsil ka näidisportfellide valikut veelgi täiendada.
  • Hetkel tundub ida regioonis Hansa Venemaa aktsiafond kõige perspektiivikam. Aga edasi, mida valida??? Teada on, et Hansa Venemaa aktsiafond on suure riskiga seotud ja suure tootlusega.
    Plaan ikkagi väikese ja keskmise riskiga arenevatesse fondidesse investeerida.
  • Palun soovitusi keskmise riskiga fonde Aasias ja Lõuna-Ameerikas. Kuidas tundub Hansa Venemaa aktsiafondi tulevik järgmised 6-12 kuud?
  • LHV vahendusel näiteks fondidest

    JF Asia Diversified
    JPM Latin America

    Latin America Discovery Fund (LDF) on börsil kaubeldav fond, samuti Asia Pacific Fund Inc. (APB), mõlemad siis USA aktsiaturul

    iShares MSCI Pacific ex-Japan (EPP) ja iShares S&P Latin America 40 Index (ILF) on indeksaktsiad
  • Seega siis tundub, et läheb järgmine nädal LHV-e kaudu ivesteerimiseks.

    Portfell siis järgmine:
    1. Hansa Venemaa aktsiafond
    2. JF Asia Diversified
    3. JPM Latin America

    Mida kogenumad ivesteerijad arvavad???
  • Lisan siia juurde, et oodatav tootlus aasta keskmisena oleks 10 - 20%, kas sellise tootlus oleks realne investeerides:

    1. Hansa Venemaa aktsiafond
    2. JF Asia Diversified
    3. JPM Latin America

    Ette tänades kõigile.
  • Mida arvata sellisest portfellist???

    Templeton Asian Growth
    JPMF Europe Dynamic
    Franklin Mutual Beacon
    JF Pacific
    Hansa Ida-Euroopa
    Hansa Venemaa
  • www.etfconnect.com on hea sait, kus saad lähemalt lugeda erinevate ETF-ide kohta.

    Aastiast meeldib mulle endale (kui huvitavad arenevad piirkonnad) GRR - arvestatav osa Indiat ja Hiinat.

    Ladina-Ameerikast jääb jah ainukese huvitavana silma ILF, mis järgib iShares S&P Latin America 40 Indeksid.
  • Võta pigem KIE (Kesk- ning Ida-Euroopa) fond. 9-l juhul 10-st on Venemaa osakaal maade lõikes üks suurimaid või suurim. Seega on riskid võrreldes 100% Vene fondiga veidigi rohkem hajutatud, kuid korralikku tootlust põhjust endiselt oodata.

    Kuna tundud riskilembeline, siis võiksid ju vaadata ka mõnda emerging makets fondi ning kolmandaks äkki midagi arenenud turgudelt, et riskitaset siiski veidigi ohjeldada. Seega näiteks:

    1. SEB Kasvufond (KIE)
    2. SEB Emerging Markets (nii Ameerika kui Euraasia mandri arenevad turud)
    3. SEB Nordic või SEB Global näiteks

    10-20% tootlus on reaalne, ise asi mis perioodi jooksul.

    kristjan vist magab, tavaolukorras oleks siin juba mõni Türgi fondi teemaline nali.
  • Sellist summat fondide vahel pole mõtet jagada.
    Investeeri ühte fondi -suurem risk suurem tulu-. Ise soovitaksin Venemaa fondi, kuid pead olema kannatlik ja mitte rabelem.
  • 10-20% tootlust järgneva 12 kuu jooksul. Ons see reaalne. Samas kui vaadata Hansa Venemaa raporteid siis praegu jookseb asi ilusasti. Olen valmis riskeerima.
  • Talk , ole julge ja õnn kaasa... iga algus on millegi algus!
  • to reno11, olen ka ise mõelnud sama. panna yhte fondi. hetkel kõige suurema tootlusega fond Hansa Venemaa. Olen ma õigesti asjadest arusaanud? Kas seda Hansa Venemaad praegu mõistlik osta? Eelmine aasta Hansa Venemaa tootlus 104%
  • Tänud Leiko, tundub et lõppes kannatus. Kysin siis nii. Millistesse fondidesse Teie paigutaksite raha, et teenida järgneva 12 kuu jooksul 10 -20 % tootlust???
  • hansa ida euroopa kinnisvarafondi. aga pärast 12 kuud tõmbaks sealt ilmselt ka rahad välja ;)
  • Kõik mille tootlus viimase aja jooksul on olnud eriti kõrge, selle parimad päevad on tõenäoliselt mõneks ajaks möödas. Jätkuv 100% aastatootlus on peaaegu sama võimatu kui pidevas õnneseisundis viibimine. Vahepeal peab musti päevi ka olema, et uus õnn jälle terendaks.
  • Ma ootaks momenti, mil toimuks mingi asi, mis viiks korraks fondi hinna alla, siis rabaks, praegalt nad liialt tõusnud, et liituda. Fakt on see et langus tuleb...
  • talk

    selle aasta mais kukkus Venemaa turg 8 päeva järjest ja tulemuseks oli -25%

    veel mõni nädal hiljem oli langus aasta tipust -32%

    küsin otse: kas saad endale lubada 25% investeeritava summa kaotust? kui vastus on EI, siis Venemaa fond pole Sinu jaoks
  • OPEC on otsustanud vähendada toornafta tootmist. see võiks mõjuda energeetika sektorile positiivselt. Äkki sellised indexiaktsiad nagu USO (US oil fund) või XLE (energy SPDR - ETF)
  • Minu meelest kasutatakse inimeste riskitaluvuse testimisel valesid termineid. "Aktsiaturg võib nädalaga kukkuda 25%, kas olete valmis selliseks kaotuseks". Turu langus pole kaotus niikaua, kui seda pole välja võetud. Nii nagu tõus ei ole võit niikaua kui seda pole välja võetud.
  • et kui ma oma kahjumis pos kunagi ei müü, siis kahjumit ei saagi? :)
  • Kui sa oma kasumis pos kunagi ei müü, kas sa siis kasumit saad? :)
  • 10-20% aastas on minu meelest absoluutne miinimum:-). Ise soovitaks ka Euro kinnisvara fondi, aga sel tuleb silm peal hoida ja õigel ajal raha välja tõmmata. Ise olen seal hoidnud raha viimased 4 nädalat ja olen 4% plussis.
  • mutionu, miks ma peaks kasvavat pos müüma kippuma? pigem hoian, kasvõi pensionini. õigesti tegid need kes hansat hoidsid, mitte ei müünud kuna hind oli jälle 20% tõusnud. ja teistpidi, miks ma peaks hoidma miinust kasvatavat pos? õigesti tegid need, kes tallinki mõistliku kahjumiga müüsid.
  • Turu langus pole kaotus niikaua, kui seda pole välja võetud.

    Ega ikka ei ole küll nii. Turgudel tuleb mark-to-marketit teha ja vaadelda kõiki oma positsoone antud hetke turuhinnaga.
  • lasse

    Seda kasumit, mida sa pole välja võtnud, pole ju tegelikult olemas niikaua kuni sa seda pole välja võtnud. Tänast positsiooni võib homme tabada kivina kukkumine mida pole enam võimalik püüda. 97 a. augustis oli iga jumala lambikunstnik omaarust miljonär. Tegelikult neid miljoneid, mis väärtpaberikontodel olid, tegelikult ju polnud olemas rahana. Seda raha POLNUD TEGELIKULT OLEMAS.

    kristjan.lepik

    Paha lugu, et nüüd võtan julguse võhikuna vaielda asjatundjaga, aga... võtkem seda siis kui küsimust: Kui aktsia kukub emotsionaalsetel põhjustel, ja ettevõtte fundamentaalnäitajatel pole midagi viga, siis kaotust ju pole tegelikult olemas. Omame ju endiselt sama suurt osalust ettevõttes. V.a kui mõõnahetkel lolli peaga maha ei müü. Või kuidas???
  • Et kui ostan aktsia ja ettevõte läheb pankrotti siis pole ma midagi kaotanud, sest aktsia on ju alles! Fonijuhid võiksidki halval aastal klientidele öelda, et mis te vingute mingit kahjumit pole te saanud. Osakud on ju alles.
  • Mutionu, ei minuga võivad ikka kõik vaielda :) Argumenteeritud vaidlus on vägagi arendav tegevus.

    Tuleb vahet teha müügiotsusel ja aktsia kajastamisel oma portfellis. Pikaajalise investoril on täiesti normaalne istuda vahetevahel miinuses positsiooni otsas, kui nende fundamentaalne nägemus ettevõttest endiselt jõus on, siis ei tohi lasta ennast lühiajalistest kõikumistest mõjutada.

    Teine asi on positsiooni kajastamisega - kui on aktsia langenud, siis on see sinu jaoks kahjum ja seda tuleks ka nii võtta. See kas su fundamentaalne nägemus ka tõeks osutub on alati määramatus.
  • mutionu ütles: Kui aktsia kukub emotsionaalsetel põhjustel, ja ettevõtte fundamentaalnäitajatel pole midagi viga, siis kaotust ju pole tegelikult olemas.

    Alati on võimalus, et me hindame ettevõtte fundamentaalnäitajaid valesti ja see, mida me peame emotsionaalseks languseks on tegelikult targemate turuosaliste reaktsioon just fundamentaalsete näitajate muutusele. Seda enam, et algajad investorid vaatavad fundamentaali tavaliselt mineviku näitajate põhjal a la P/E viimase 12 kuu põhjal jne., samas kui professionaalsed turuosalised üritavad ikka tulevikuprojetktsioonide põhjal oma otsuseid teha.

    Lisaks võivad emotsionaalsed põhjused ka korraliku fundamentaaliga ettevõtte põhja viia. Viimane hea näide on 1 suure Taani piimatootja müügi järsk langus araabia turgudel.
  • Okei, sellest saan aru, et langusele ei pruugi mõnikord enam tõusu järgnedagi, ja languse ulatuses tuleb kahjum n.ö arvele võtta. Aga tõusu osas ei saa küll kasumit arvele võtta enne kui see on välja võetud, ehk et väärtpaberid kasumiga müüdud. Kas saab ikka lubada majaehitajale kuue kuu pärast maksta summa, mis täna väärtpaberikontol ilutseb? Olgem ausad. Seda raha ei pruugi juba homme enam olla, kui täna välja ei võta. Või panen jälle metsa? :-P
  • mutionu, kasum ei võrdu vaba raha hulgaga. kasum on pigem raamatupidamise juures kasutatav mõiste. näiteks 20 milj. EEK suuruse aastakasumiga ettevõtte puhul ei istu reeglina see 20 miljonit pangakontol vaid on investeeritud näiteks põhivarasse.
  • See läks nüüd natuke teemast mööda. Räägime siin väärtpaberitehingutega teenitud kasumist või saadud kahjumist. Äriettevõtte raamatupidamine koos oma põhivaraga ja selle amortiseerimisega on teine teema.
  • kõik raha ühte regiooni? ei soovita, jaga rohkem üle maailma. soovitaks isegi Jaapanit.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon