Börsipäev 2. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilne kiire langus USA turgudel annab taas põhjust vaadata tehnilist pilti. Nagu ma teisipäevasel seminaril ja varasemates foorumites olen välja toonud, ootame mõnda aega juba turgudelt korrektsiooni. Nasdaqil polegi olnud erilist jõudu ülespoole liikuda ning juba mõnda aega on rühitud külgsuunas. TA seminaril sai välja toodud, et aktsiad kipuvad liikuma oma ajaloolise volatiilsuse piires, Bollinger on selle jälgimiseks väga hea indikaator ning nagu toimus Nasdaq puhul paaril korral varem, kukkus ka eile turg ära ning peatuti 20 päeva libisevale keskmise all. Jah, ka paaril korral varem on toimunud lühiajalised korrektsioonid 20 päeva MA juurde ning põhimõtteliselt võiks eeldada, et optimistid põrgatavad turu üles tagasi. Edasise suuna osas on ka teistsuguseid arvamusi, et olukord on suhteliselt sarnane maikuisele suure korrektsiooni eelsele perioodile. Mida räägib meile tuntud VIX, ehk investorite hirmuideks? Nagu näeme CBOE volatiilsusindeksi graafikult, on VIX jätkuvalt väga madalal tasemel, mis tähendab, et investorid on hetkeolukorra suhtes üsna kindlad ning pole oma positsioone hedgemas. Ka maikuus olime samal tasemel. Olukord muutus aga väga ruttu. VIX võtab volatiilsuse arvestamisel arvesse optsioone, mis on enamvähem rahas ning kui vaadata rahast väljas optsioonide aktiivsust, mida VIX ei peegelda, siis siis selgub, et put optsioonide aktiivsus on tõusnud ning ilmselt ollakse oma positsioone siiski kaitsmas. Ajalooliselt pole volatiilsus niivõrd madalas äärmuses olnud. Arvataasti jätkab VIX enne aasta lõppu ka tõusmist.


    Eilne korrektsioon tõi Nasdaq, S&P, DJIA oma 20 päeva libisevate keskmiste juurde tagasi. Olen varem jälginud ka McLellani indikaatorit, mis võtab arvesse kogu turgu ning sealsete tõusvate ja langevate aktsiate suhet ning näeme, et näiteks Nasdaq langevate aktsiate osakaal on olnud suurem kui tõusvate aktsiate osa. Ostsillaatoril on näha ka madalamaid põhju, samal ajal, kui Nasdaq ise ülespoole rühkinud on. Väike vastassuunaline liikumine. Nii STO kui RSI on juba mõnda olnud tasemel, mis näitavad üleostetust - on aga sellegipoolest vaikselt olukorraga harjuma hakanud ning allapoole tulnud. Toon ära ka Nasdaq 6 kuu graafiku, millel on trendi peegeldav ADX indikaator, paraku ei liigu see alates septembris indeksiga samasuunaliselt. Langev must joon (ADX) tähendab seda, et tehniliselt pole indeksi tõusu enam tõusutrendiks nimetatud. Indikaatoritega vastassuunalised liikumised on enamikel juhtudel ohtlikud ning annavad märku võimalikust muutusest turul. Seega vaatame, mida toob eelturg ning milliseks kujuneb tänane kauplemispäev.

  • Indeksite futuurid eelturul plusspoolel. Vähemalt eelturul paistab optimismi olevat.
  • WMT Wal-Mart Oct same store sales increase 0.5%, co preannounced +0.5%
    The Company continues to see a negative impact on comparable store sales from the hurricanes last year and the
    extensive remodeling program, according to Tom Schoewe, Wal-Mart Stores, Inc. executive vice president and chief
    financial officer. "The U.S. Wal-Mart stores that were not impacted by the 2005 hurricanes had comps of approximately
    1.7 percent in October," said Schoewe. "Last year, we saw a positive impact on comps from customers who restocked their
    homes after the hurricanes and this continued through the end of the fiscal year. The impact on comps from hurricanes
    will continue, but will soften somewhat during the next three months."

    Kuulda on turul ka kommentaare, et WMT võib investoreid ehmatada novembris juba kergelt negatiivsete SSS näitajatega, mis
    on vastupidine turu ootustega ehk taastumisega SSS trendis. Siiani raporteerinud minu jälgitavatest jaemüüjatest pooled on negatiivsed, teine pool pigem inline.
  • Täna kaks huvitavat biotechi ViroPharma (VPHM) ja penny staatuses Xoma (XOMA). Esimene teatas täna oma kolmanda kvartali majandustulemused 0,08 better than expected. FY06 oodatakse in-line. EPS kolmandas kvartalis $0.33, aasta varem EPS 0.31. Tulud kasvasid aastaga 54.3% $55.2 mljoni dollarini vs $44.9 mln oodatud. Ettevõttel on ainuke FDA aktsepti saanud ravim Vancocin, mille müük kasvas $55.1 mljonini. FY06 müügiks oodatakse $162-170 mln in-line. Eelmisel aastal müügitulu kokku $132.5. Vanococini müük eelmisel aastal $125.9 ning mis näitab väikestviisi tõusu. Tänase parema müügi põjal võiks öelda, et järgmisel aastal ei tohiks $200M täitmisega probleeme tulla. Kuigi 2010 aastaks risk kaotada siiski Vanococini müügitulu, sest turule on tulemas geneeriline analoog. Kliinilise uuringu staadiumis olevad Maribavir ja HCV-796 lähiaastatel küll müügitulu ei too, kuid on näidanud positiivseid testitulemusi. VPHM käis eelturul 5% plussis ning on nüüd 2% 13,10 juurde jäänud.

    Xoma on penny staatuses väike antikehasid tootev biotech, kes täna teatas koostööst jaapani farma Takedaga. Xoma enda kasumirida on negatiivne, kuid mis seal salata, koostööd tehakse nii Novartise, SGP kui Genetechiga (Raptiva) ning litsentsi- ja lepingutulud ongi ettevõtte ärieesmärgiks. Küll tänu Neuprexile prognoositakse 2009 aastaks on juba ka positiivset kasumipoolt. Koostöö Takeda tähendab Xoma jaoks kokku ca $100M. Xoma käis eelturul ca 20% plusspoolel ning kaupleb nüüd 17% plussis, 2,43 juures.
  • Indeksite futuurid on ka miinusesse vajunud. "October same-store sales figures continue to disappoint in comparison to such strong September sales growth."
  • Shark tuleb tagasi ohu juurde, mis võib turgudel pahandust teha - pärast nii tugevat tõusu on investorid languse korral kiiresti valmis kasumit võtma ning seeläbi võidakse piltlikult öeldes langevat lumepalli suuremaks keerutada.

    Watch a Rush for Protection
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    11/2/2006 8:55 AM EST
    Click here for more stories by Rev Shark

    "Be more concerned with your character than your reputation. Your character is what you really are while your reputation is merely what others think you are."

    -- John Wooden


    The news media tend to do a very good job of finding reasons why the market has made a particular move. They clearly and succiently explain what the market has done and then find reasons to explain that action. For example, yesterday's selling was chalked up to poor economic data by some, and to fear about Democratic success in the upcoming election by others.

    Although the news and events in the headlines may indeed be catalysts that cause the market to move, the real reason the market does what it does is character. The same news at a different time can produce a much different market reaction if the basic conditions and character of the market are different.

    After the big run the market has enjoyed in recent months, the character of things is quite different than it was back in July, so reaction to news is quite different now than back then. We seem to be at a point where the market is looking for reasons to do some selling and take profits.

    There was nothing that dramatic about the economic news yesterday and if anything the political situation shifted slightly to favor the Republicans after John Kerry's failed joke attempts. Still, that was minor. The key was that the character of the market was such that it wanted and needed a reason to sell off and relieve the overbought conditions. The market was going to find a reason to pull back one way or the other. It wasn't the news that drove the market; it was the market that colored the perception of the news.

    Our job from here shouldn't be to try to predict news but to understand the character of the market so we understand its tendencies as news is released. I'm concerned that we are now shifting away from the "all news is good news" attitude we enjoyed during earnings and to an "all news is a good reason to lock in gains" attitude. There are some big profits to protect and it won't take much to nudge market players to protect those gains.

    Although the action yesterday was quite poor, it is premature to assume we are going to start a major decline. This may be nothing more than a healthy pullback that shakes out some excessive optimism and leaves us ready for a rally to conclude the year. Or it may turn out to be the first cracks that signal a breakdown. For now the bulls are still in the driver's seat but there are some troubling signs.

    We have a bounce to start the day and we have to wonder if the bears were emboldened enough yesterday to hit it. Overseas markets were down fairly mild given the selling in the U.S. Oil and gold are soft at the open.
  • Gibraltar Industries pakub täna head kauplemisvõimalust põrgates $21 toetustasemelt.

    Allolevalt päevasiseselt graafikult on ka põrge ilusti näha ning läbi on murtud ka tänasest päevasisesest tipust $21.35 all.

  • Gaasivarud vähenesid reservidest -9 bcf-i võrra. See vastab ka enam-vähem ootustele, mis jäid -10 bcf-i kanti. Eelmise aasta samal nädalal tõusid varud +29 bcf-i võrra ning viimse 5-aasta keskmine on olnud +20bcf-i.
  • Tulime LHV Pro all välja uue pikaajalise kauplemisideega lühikeseksmüümise näol. Sedakorda ettevõtteks Clorox(CLX), kelle tulemused on tugevalt seotud Wal-Marti tegemistega. Meie lühikeseksmüümise põhjused ja hinnasihid on juba pikemalt lahti kirjutatud PRO all.
  • selline küsimus vahele, et mida näitab see "Relative Strength" seal tabelis
  • RSI ehk Relative Strength Index (suhteline tugevuse indeks) näitab kas aktsia on üleostetud (kui RSI > 70) või ülemüüdud ( kui RSI < 30). Ehk kui RSI murrab 70 alla tagasi, siis on see pigem müügisignaal ja kui üle 30, siis vastupidi. Põhjalikumalt saad lugeda RSI ja selle arvutamise kohta siit.

  • Päevakauplejad vist vaevalt indikaatoreid väga vaatavad. Rohkem uudised ( täna RHAT ) ja trendijooni ning volume`t
  • COGT tuleb täna peale turgu tulemustega
    väga kõikuva käibega ettevõte, mis ei ole viimasel ajal midagi rõõmustavat suutnud näidata
    nagu jim ütles: üks firma millel iga kvartal on kohe kohe tulemas käivet, aga millegipärast jääb tulemata

    minu mõte lihtsalt selline, et upside võimalus on suur ning halvad ootused on juba hinnas sees
    viimane downgrade paar päeva tagasi loputas teda kõvasti

    üle tulemuste hoidmine on riskantne, kuid riski tulu suhe paistab soodne
  • ei tulnud ka seekord midagi põnevat
    tulemused korralikult under street, jagati ümmargusi lubadusi järgmiseks kvartaliks

    alla liikumist aga ei tulnudki ning järelturul sai praktiliselt sama hinnaga kinni panna

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon