uued indeksid balti turul - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

uued indeksid balti turul

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • tänasest on siis uued indeksid: Balti üldindeks (OMX Baltic All-Share), Balti võrdlusindeks (OMX Baltic Benchmark), Balti kaubeldav indeks (OMX Baltic 10) ja Balti sektoriindeksid (OMX Baltic Sector)

    kas keegi seletaks lahti, miks neid nüüd nii palju on ja mis siin oluline ja mis mitte?
  • äkki järgmine äp artikkel abiks

    Uudis
    04.12.2006 12:01
    Tallinna Börsil uued indeksid
    Autor:Mariliis Pinn
    Tänasest on Balti väärtpaberiturul uued üld-, võrdlus- ja sektoriindeksid ning kaubeldav indeks.

    Uute indeksite käivitamine on samm Balti ja Põhjamaade väärtpaberiturgude integreerimisel, muutes Balti väärtpaberituru võrdlemise ja investeerimisotsuste tegemise lihtsamaks, teatas börs.

    Balti väärtpaberituru uude indeksiperekonda kuuluvad lisaks kohalikele üldindeksitele Balti üldindeks (OMX Baltic All-Share), Balti võrdlusindeks (OMX Baltic Benchmark), Balti kaubeldav indeks (OMX Baltic 10) ja Balti sektoriindeksid (OMX Baltic Sector), mis sisaldavad Tallinna, Riia ja Vilniuse börsidel noteeritud ettevõtete aktsiaid.

    "Koostöös turuosalistega välja töötatud võrdlusindeks ja kaubeldav indeks sobivad erinevate investeerimistoodete loomiseks ning ka tuletisväärtpaberite alusvaraks. See loob investoritele täiendavad investeerimisvõimalused, tõstab indeksisse arvatud aktsiate likviidsust ning muudab Balti väärtpaberituru nähtavamaks ja atraktiivsemaks," sõnas Kalle Viks, Tallinna Börsi tegevjuht.

    "Uued indeksid aitavad turuosalistel ning investoritel paremini jälgida Balti väärtpaberituru arenguid ning ning toovad välja atraktiivsed investeerimisvõimalused. Indeksite arvutamine on ühtlustatud OMX grupi reeglitega, mis annab võimaluse indekseid, ettevõtteid ja sektoreid paremini võrrelda ka Põhjamaadega," ütles Johan Rudén, OMX Balti turgude juht.

    Uued indeksid arvutatakse eurodes ning hinna- (PI) ja tulususindeksina (GI). Kaubeldav indeks OMX Baltic 10 arvutatakse ainult hinnaindeksina.

    Kaubeldavat indeksit (OMX Baltic 10 Tradable) arvutatakse reaalajas, üldindeksit (OMX Baltic All-Share) ja võrdlusindeksit (OMX Baltic Benchmark) iga 60 sekundi järel. Sektoriindekseid arvutatakse üks kord päevas, peale kauplemispäeva lõppu.

    Kõigi indeksite algväärtuseks on 100 ning algkuupäevaks 31.12.1999.

    Kaubeldava indeksi (OMX Baltic 10 Tradable) ja võrdlusindeksi (OMX Baltic Benchmark) koosseisud vaadatakse üle kaks korda aastas - 1. jaanuaril ja 1. juulil. Indeksi koosseis 2007. aasta esimeseks poolaastaks avaldatakse 15. detsembril 2006.

    Kohalike üldindeksite OMX Tallinn, OMX Riga, OMX Vilnius arvutamine jätkub, kuid senise Balti võrdlusindeksi BALTIX arvutamine lõpeb 2007. aasta 30. juunil, kuna see asendub OMX Baltic (OMXBB) võrdlusindeksitega.

    aripaev.ee
  • Kunagi pärisin Börsilt kohalikke turge jälgivate ETFide kohta. Vastuses öeldi:

    Reaalajas muutuva hinnaga börsil kaubeldava indeksifondi loomise üheks
    eeltingimuseks on kindlasti likviidse ning reaalajas arvutatava ning
    turumuutusi ja kauplemisaktiivsust kajastava aktsiaindeksi olemasolu -
    hetkel on meil Baltikumis kasutusel vaid põhiminekirja kajastav
    aktsiaindeks. Sellise uue võimaluse turu toomist analüüsime hetkel ning
    tulevik näitab, kas tuuakse turuosaliste poolt turule ka indeksile
    baseeruvaid finantstooteid nagu Baltikumi ETF.


    Esimene eeldus - reaalajas arvutatava ning turumuutusi ja kauplemisaktiivsust kajastava aktsiaindeksi olemasolu - on täidetud.
    Teine eeluds - koostöö turuoslistega - ka.

    "Koostöös turuosalistega välja töötatud võrdlusindeks ja kaubeldav indeks sobivad erinevate investeerimistoodete loomiseks ning ka tuletisväärtpaberite alusvaraks. See loob investoritele täiendavad investeerimisvõimalused, tõstab indeksisse arvatud aktsiate likviidsust ning muudab Balti väärtpaberituru nähtavamaks ja atraktiivsemaks," sõnas Kalle Viks, Tallinna Börsi tegevjuht.

    Ehk võtab mõni suurem turuosaline ka kinni ideest luua Balti ETF. Või veel parem, tuua turule Tallinna ETF, Riia ETF, Vilniuse ETF, Balti ETF. Oleks päris asjalik innovatsioon. Uutest indeksitest ka ühel Börsi alamlehel ja vastavas ingliskeelses PDF failis

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon