Daytradingu surm :( - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Daytradingu surm :(

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Siuke arvamus siis Äripäevas :)

    Arvuti võtab kauplejalt töö
    Romet Kreek

    Aeg, mil tehingute tegemise eest inimesi palgal hoitakse, võib mööduda. IBMi uuringu alusel võib 2015. aastaks kaotada Londoni finantsturgudel töö üheksa maaklerit-kauplejat kümnest, kuna inimene teeb rohkem vigu ning ei suuda börsi kaudu ka alternatiivsetel turgudel võistelda arvutitega keerukamate ja suuremate tehingute sujuval täitmisel.

    Inimene kaldub mõtlema, et arvutiprogrammis on algoritmidena võimalikud tegutsemisvariandid sisse programmeeritud. Lisaks ei käi arvutitarkvara lõunal ega soovi tehtud töö eest heal aastal kopsakaid boonuseid.

    Lisaks maaklerfirmade ja pankade maakleritele ähvardab töökohtade kaotamist ka ostu- ja müügiotsuste põhjal aktiivselt juhitud fondides ja suurinvestorite juures tehingukorralduste sisestajaid.

    9/10 maakleritest ja kauplejatest kaotab IBMi uuringu kohaselt Londoni finantsturgudel töö 2015. aastaks. Arvutid saavad inimestest paremini ja kiiremini hakkama keerukate tehingute tegemisel.

    Iseäranis ebasoodsasse olukorda satuvad päevakauplejad ehk daytrader'id, kui teisel pool oma kontol kauplevate institutsionaalsete investorite juures on nende vastas paar programmeerijat/tehnilist hooldajat mitmekümne arvutiga, mis iseseisvalt otsivad reaalajas tehinguid ja langetavad otsuseid oluliselt kiiremini ja efektiivsemalt kui inimestest daytrader'id. Ka on neil piisavalt rahalisi vahendeid. Kui asi nii kaugele areneks, võib lühiajalisel kauplemisel kaduda hirm ja ahnus - arvutiprogrammile on mõiste "hirm" võõras, küll aga on programmeeritud maksimaalne lubatud risk ja kaotus. Otsuseid langetataks emotsioonivabalt ja ilma isiklike eelistusteta. Ühe tuleviku päevakaupleja kontoris teevad tehinguid inimeste asemel erinevatel turgudel vaikselt mitukümmend arvutit.

    Sellise päevakauplemise ettevõtte juht võib lebada palmisaartel ja vaadata, kuidas suurest torust raha tuleb. Päris nii kerge see muidugi pole - ka riistavara ja tarkvara osas tuleb ette tõrkeid. Raha teenimine pole sugugi kindel, sama lihtne on arvutite puhul raha kaotada.

    Kui inimeste asemel hakkavad massiliselt otsustama arvutid, saame päris omalaadse kapitalismi - miks mitte suured kõikumised üle päeva. Ka 1987. aasta börsikrahhi ühe võimaliku põhjusena on toodud välja automaatne kauplemine.

    Kuid mis juhtub siis, kui karjaga kaasajooksmise asemel hakkavad arvutid ise turgu suunama? Kui tavalised daytrader'id tahavad ka kümne aasta pärast mängus olla, tuleks võib-olla hakata mõtlema võidurelvastumisele ehk automatiseeritud kauplemisele.

    Kas kirjutada ise tarkvara või tellida töö programmeerijatelt? Kuidas anda ette arvutile otsustamismehhanism? Võib-olla ootab otsustamisel oma pead kasutavat daytrader'it samasugune saatus, nagu tööstusrevolutsiooni ajal vokiga ketrajat ketrusmasinate levikul.



  • Mul ei ole kahju, et ma Äripäeva lugemise ära lõpetasin ...
  • Fit sinu kommentaariks on ainult :( aga aastaks 2015 võivad programmid palju paremaks minna. Kramnik juba kaotas males.
  • iseenesest mitte liiga utoopiline jutt, aga inimese eeliseks jääb siiski just paindlikkus, mis võib küll välja lüüa ebaefektiivsusena, kuid teatud juhtudel aitab võibolla arvutiseeritud kauplemisstrateegiaid lüüa. Arvutiseeritud strateegiad on kindlate reeglite järgi sees ja kui need endale piisaval hulgal selgeks teha, võib leida võimalusi strateegiate ettearvatuse tõttu. Aga noh, see minupoolne üdini teoreetiline käsitlus.
  • Üle tüki aja üks humoorikas artikkel ÄP-s :)
  • Nalja kui palju. Kui Microsoft ei suuda Windowsi kirjutada ilma vigadeta, siis tahaks näha jõlle, kes tradingu jaoks perfektse proge teevad. Lahe oleks, kui a la Goldman või Merrill kaotavad laksust paarkümmend miljardit, kuna proge koodis oli täht valesti või keegi leidis loophole.

    Malega pigem ei võrdleks, viimases on igal hetkel max 3-6 reaalselt mõeldavat varianti, kokku ca. 10-30 võimalikku käiku üldse. Deep Blue ja selle järglased ei pea käiku arvutades kontrollima, et ega Saddam ei ole putku pääsenud või metroo kusagil õhku lennanud. Kas hr. Kreek kujutab ette, kuidas kõik võimalikud faktorid daytradingu progele sisse kirjutatakse?
  • Arvatavasti on nutikatel inimestel võime mingi nipp arvutist üle olemiseks välja mõelda.
    Finantsturgu ja malet mu arvates võrrelda ei saa kuna tegurite arv on erinev ning males vähe emotsioone.

    Eeldada võib, et arvutisüsteeme tekib palju, need mingil moel kopeerivad teineteist ning seda asjaolu võib teatud piirides ära kasutada just paindliku mõtlemisega inimese poolt - seega võimatu ei ole aga ilmselt plussis lõpetajate arv võib väheneda.
  • Ei ole ühtegi teoreetilist põhjust, miks arvuti ei võiks absoluutselt kõigil aladel olla oluliselt parem inimesest. Paraku on töötav tehisintellekt olnud nagu juhitav termotuumareaktsioon - lähima paarikümne aasta jooksul saavutatav juba 50-test aastatest peale.
    Mis ei tähenda, et ükskord sinnani ei jõutaks.
  • Heh Äripäev, see IBM-i research paper on kah kes teab kui vana juba. Iseenesest on kogu jutt väga õige, nii ilmselt asjad kujunevadki. Juba praegu hakkab vaikselt tekkima olukord, kus investeermisprotsessi juures on rohkem IT haridusega inimesi kui majandusharidusega spetsialiste. Specialiste lastakse vaikselt lahti NYSE põrandalt, fondijuhte asendatakse täielikult arvutite poolt juhitud kvantitatiivsete strateegiatega jne. Ühest küljest ei ole sellles midagi halba. Kes kasvõi kord NYSE-l orderile filli mõnikord ca. paarkümmend sekundit oodanud, teab miks NASDAQ-i arvutite juhitud dealer turg parem on. Price improvement NYSE-l on muidugi mõnikord argument inimeste kasuks. Õnneks on ka NYSE oma Hybrid süsteemiga põrandalt eemale liikumist alustanud.
  • Ennustan, et 15 aasta jooksul kaotab 90% Äripäeva (aja)kirjanikest oma töö. Sisutühja jutu genereerimine või välismaistest väljaannetest vigaselt tõlkimise tehnoloogia on juba praegu olemas. Kusjuures, tõenäoliselt suudaks selline arvutisüsteem leida avaldamiseks värskemaid artikleid kui kahe kuu vanuseid (City trading jobs to fall by 90% as banks take up algorithmic technology, IBM-i raport).
  • huvitav küll miks paljud siin nii üleolevalt antud artiklisse suhtuvad. tegemist täiesti tõsiseltvõetava teemaga. ei tasuks nii piiratud mõtlemisvõimega kogu aeg olla, et näha ainult kuidas arvuti miljonilisi diile teeb. .
    prof kaupleja kõige olulisem ongi otsutuskiirus - teha väga kitsas ajalõigus kiiresti enamasti õigeid otsuseid. arvuti eeliseks tulebki siinkohal kõige selgemini välhja - mõningate sekundite vältel suudab see läbi kalkuleerida suurel hulgal erinevaid stsenaariume ja kombinatsioone ning parima tõenäosusega valiku langetada.
    muidugi vaevalt et arvutid ilma inimeste osaluseta ja kontrollita päris üksi hakkama saaksid - kasvõi uudiste tõlgendamine vms, kuid reaalses päevakauplemises likviidsel turul võiks neist kindlasti kasu olla. Samuti eeldan et peaks olema võimalik eelnevalt kindlaks määrata riski ulatus vms. Stop-loss on ju näiteks ka praegu juba LHVs klientidele saadaval
  • finantsist, uudiste tõlgendamise oskuse arendamisega tegeletakse hetkel väga aktiivselt. Suurematel majadel on lähiajal kuuldavasti ka konkreetsed klientidele pakutavad lahendused valmimas. Eksperimentaalsed projektid jooksevad muidugi juba pikka aega, juttude järgi vägagi edukalt.
  • finantsist, rõõm on lugeda sisukaid põhjendusi ja seda, et tood välja mõne valdkonna, kus arvuteid senisest oluliselt rohkem rakendada saaks. Kas Äripäev lisas midagi omalt poolt artiklile? Vihjed palmisaartele, rahatorudele ja hirmust jahumine pole ju väga sisukas jutt, ega?

    Äripäev oleks võinud omalt poolt näiteks uurida, millised konkreetsed valdkonnad arvutite poolt "ohustatud" on. Näiteks traditsiooniline maaklertegevus (automaatsed tehingute edastamised/klapitamised jmt), inimesed, kes kauplemisel palju TA-st lähtuvad jne (see, et ka praegu automaatsed kauplemissüsteemid olemas on, ei kahtle ju keegi!?). Samas on selge, et valdkondi, kus on vaja suuremal määral seoste loomist ning analüütilist mõtlemist, arvutiga lähiajal asendada pole võimalik (enne, kui reaalne tehisintellekt välja töötatakse): sümpaatiamängud, uudistest vihjete lugemine jmt.

    Asjaolu, et igas pangas suureneb IT-spetsialistide hulk, ei anna põhjust muretsemiseks, et näiteks start-up ettevõtete finantseerimise jmt VC rahastamise üle hakkaks otsustama arvuti.

    Äripäeva kohta ütleks siis veelkord: tahaks lugeda analüüsi ja põhjendusi, mitte 2 kuud vanade "uudiste" tõlkimist. Küllap oleks siis ka üleolevat suhtumist suurusjärgu võrra vähem.
  • Daytrading, minu nägemist mõõda, on win-lose mäng. Üks võidab, teine kaotab... asja siluvad pikaajalised investorid. Kui nüüd arvutid panna omavahel daytradingut tegema on kaks varianti. Daytradingu kasumid kuivavad kokku, kõikumised kaovad, ehk turg muutub ülimalt efektiivseks, likviidseks ja stabiilseks. Teine variant on, et kõikumised muutuvad hästi suureks ja etteprognoosimatuks. Esimene variant tähendaks daytradingule surma (ka masinatega daytradingult teenimisele), teine variant hiilgavaid võimalusi, ka inimkauplejale.
  • Samal teemal

    Isaac Asimov
    The Machine That Won the War / 1961

    eesti keeles ka ilmunud (Jaan Kaplinski tõlkes)

  • Veidi varskemat infot samast protsessist Reutersist.

    Tue, Dec 05, 2006 -- LaBrance laying off floor traders ...
    LaBranche, one of the biggest trading specialist companies on the New York Stock Exchange, could lay off more than half its floor traders in coming months as trade automation increases, the company’s chief executive told Reuters. The company is facing difficult times, as investors increasingly trade electronically instead of opting to work with human market makers.

    Inimsekkumisega brokerage on kyll valja suremas aga daytradingul on hasartmangumekk juures, ehk see niipea ei sure.


  • Huvitav kuidas see uurimus daytradingu surmaga seotud on? Jutt on ju sellest et maaklerid võivad mingi hetk ära kaduda, mitte see et traderid ära kaovad. Maaklerite osa on ju niigi läbi aastate juba praegu oluliselt vähenenud, eriti vaadates samal ajal toimunud tehingute hulga kasvu.

    Selleks et osta / müüa mingi ports aktsiaid ei ole ostja/müüja ja turu vahele vaja teist inimest, kes kahe erineva programmi vahel väärtusi copy paste abil ümber tõstaks.
  • Paistab et mõned ei tee vahet maakleritel ja päevakauplejatel.
  • Daytrading võtab just pöörded üles minu loogika järgi.
  • Kuulsin juba aastaid tagasi, et mõni paneb enda eest Metastoqi tööle. Ei ole kunagi seda proovinud, aga programmi kasutamine oleks nagu päevakorrast maha võetud, või mis?
  • fun
    artikli all pidasin silmas teemat kui sellist mitte konkreetselt äripäeva oskusi või puudusi artikli kirjutamisel või tõlkimisel. Mis puudutab ÄP kvaliteeti siis sul jääb alati võimalus lihtsalt mitte seda väljaannet lugeda - keegi ei sunni sind selleks või tee siis ise parem väljaanne . Isiklikult hindan võimalust lugeda emakeeles igapäevaselt ka majandusalaseid uudiseid vaatamata sellele et vahel mõneski küsimusest erinev arusaam. Endal pole aega et kogu aeg netis surfata ja välismaistel saitidelt infot koguda - seega mugav kui keegi vähemalt pool tööd sinu eest ära teeb
  • HUvitav oleks teada kuidas staaridel läheb:Fit,Viies,Okob,Pets,Karumõmm ja mõned veel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon