IMOS - suurt tootlust tõotav firma riskialtile investorile - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

IMOS - suurt tootlust tõotav firma riskialtile investorile

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • ChipMOS TECHNOLOGIES (Bermuda), LTD. (NASDAQ: IMOS) on umbes viietuhande töötajaga Taiwani firma (tootmine toimub Taiwanis ja Hiinas), registreeritud Bermuudal. Selline kombinatsioon ise on veidi kõhedusttekitav, negatiivsetest külgedest ka see, et varasemat majandusinfot on firma kohta raske leida (saadaval on aastaaruanded 2004 ja 2005, keerulisem on kvartaliaruannetega nendest kergelt kättesaadav 3Q2006. Firma keskendub kiirestikasvavate segmetidele, LCD ja DRAM vallas. Täpsem info siit: http://www.shareholder.com/chipmos/downloads/factsheet.pdf

    Majandusliku külje pealt , bilanss on normaalne (mitte küll nii hea, kui Baltikal või Merkol, aga mingit lõhkilaenamist ka ei paista). See-eest kasumiaruanne ja eriti kasumi kasv on klass omaette. P/E 10 ja ettevaatav P/E 6 juures. Vaatamata 40% kasumikasvule yoy, kaubeldakse firmaga sisuliselt Book Value pealt. Kuskil mainiti, et tegu on ilmselt ühe madalaimalt hinnatud tehnoloogiafirmaga. Viimasel ajal paistab silma ka firma huvi investoreid oma käekäiguga kursis hoida. Mind üllatas, et näiteks peale maavärinat Taiwanis oli firma kodulehel juba mõned tunnid hiljem info firma käekäigu kohta. CC on kodulehel üleval ja käive teatatakse iga kuu, umbes 10 päeva pärast aruandluskuu lõppu. Veidike usaldust lisab, et suured analüüsifirmad (näiteks Forbes) on viimasel ajal palju kiitvat kirjutanud firma kohta. Oman ise IMOS-e aktsiaid.
  • tänud info eest, hea ülevaade! kas on 4Q majandustulemuste kohta ka midagi teada? ja millal tulevad?
  • Astusin ettevaatlikult rongile, esimene ost väljaspool Balti turgusid, loodetavasti heaks sissejuhatuseks.
  • 3Q tulemused tulid 1 kuu ja 6 päeva peale kvartali lõppu, seega võiks 4Q tulemusi oodata ehk veebruari alguses. Et tegemist on aga majandusaasta lõpuga, võib põhjalikuma aruande valmimine võtta ka rohkem aega. Detsembri käive peaks avalikustatama aga 10. jaanuari paiku, seega üsna pea. 15. detsembril tõsteti 4Q käibeprognoosi 5% (uus prognoos $176 - $181 miljonit), see on aga minu arust väga tagasihoidlik, arvestades, et oktoobri käive oli $60,3m ja novembri oma $61,5m. Seega ootaks ka uue prognoosi ülemise piiri ületamist paari protsendiga. 5 detsembril toimus presentatsioon investoritele. See koos uue käibeprognoosiga suutis tõsta aktsia likviidsust (kaubeldavad kogused suurenesid päevas nii 100K jagu), lisaks murdis hind välja varasemast kauplemisvahemikust $5.50 - $6.20. Praeguseks on hind stabiliseerunud $6.80 juurde. Järgmine presentatsioon toimub 10. jaanuaril (umbes samal ajal kui peaks tulema 4Q käive). Kuna sellisele firmale on tuntus investorite hulgas oluline, ootaks jaanuari keskel järgmist hinnahüpet praeguselt tasemelt nii dollari jagu üles. Kui muidugi käive kasvab nagu oodatud.
  • Erilist hüpet pole hinnas olnud. Mida lähiajal oodata?
  • Toon ära väljavõtted viimasest CC-st. IMOS-e enda prognooside järgi:

    Revenue growth 2007 -> 25%
    Gross Margin -> high 20-s (27-28%?)
    Operating Margin -> 22-23%

    Cash Flow -> 300M (2006), 360-380M (2007)
    Capex -> 460M (2006), 260M (2007)
    Capacity utilisation -> 90-93% (2006 end)

    Paistab, et suuremad investeeringud on hetkel tehtud ja järgmine aasta pühendutakse rohkem vabade ressursside effektiivsemale kasutamisele (Capex). Lubati kulusid kontrolli all hoida (Operating Margin sama, mis 2006 lõpus, 2005 oli alla 20%). Minu arvutuste järgi siis 2007 käive kuskil 780-790M, kasum aktsia kohta $1,20-$1,22, ettevaatav P/E 2007 lõpus 5,7 (praeguselt hinnalt $6,90, eeldades, et suhe Operating Income/Net Income jääb samaks). Minu arust on firma fundamentaalnäitajate poolest ikka väga kõvasti allahinnatud. Lühiajaliselt määravad muidugi hinna rohkem investorite emotsioonid, seega tuleks ilmselt praegu hoolega jälgida (suuremad fondid "mõtlevad" tavaliselt 2-3 päeva peale selliseid presentatsioone, enne kui ostuotsuse vastu võtavad). Kui järgmise nädala keskpaigaks pole ralli alanud, tasub väga lühikese ajasihiga spekulantidel ilmselt kaaluda positsioonide likvideerimist. Selliste fundamentaalnäitajate juures jään ise pikemalt sisse, ei ürita nii madalalt tasemelt veel "päevakasumit" võtta. Esimene ümberhindamine, kui avaldatakse 2006 detsembri käive.
  • Tänud ülevaate eest. Kindlasti tasub silm peal hoida turu reageeringutel.
  • IMOS Chipmos Technology is one of best-positioned small-caps under coverage to benefit from DRAM - FBR

    After IMOS reported revs better than their estimates, Freidman Billings believes that continued strength in DRAM bit growth and a bit of upside to NOR Flash orders drove the better-than-expected Dec monthly sales. Additionally, their checks indicate that 1Q07 guidance could be down a few percentage points, off of the better-than-expected 4Q06 revs, thus providing further upside to their estimates, particularly CY07. Firm believes IMOS is one of the best-positioned small-cap cos under coverage to benefit from the strength in DRAM bit shipment growth in CY07. This, combined with steady NOR Flash orders and a rebound in FPD-related orders in the 2Q07 time frame, should provide considerable rev growth in CY07, some of which is not baked into their estimates.
  • Detsembri käive siis $60,5m - veidi vähem, kui ma oma kümme päeva varem kirjutatud kommentaaris lootsin, aga igati hea tulemus sellegipoolest. Vaatamata tugevnenud USD-le, suudeti ületada nii enda seatud, kui ka analüütikute poolt ennustatud 4Q06 käibeprognoosi ülemine piir. Paistab, et ka turg hindab saavutatut vääriliselt ja toimub korraliku käibega tõus. Kuna koos käibeprognoosi kergitamisega tõsteti ka GM-i, ootaks kvartaliaruandes kena kasumit. Hetkel endiselt pika positsiooniga.
  • IMOS-iga on kõik ilus kuni DRAM tsükkel püsib, kui DRAM tsükkel enam nii ilus ei ole, siis nemad kui teenusepakkujad kukuvad palju kiiremini kui DRAM tootjad. Usutavasti ka LCD-d on sama tsüklilised kui DRAM.
  • Darwinx
    oled Sa siiani pikk?
    Sattusin internetiavarustes aktsiale eile peale ning leidsin sooja arvamuse firmast. On kellelgi negatiivset (kavatsen lähiajal osta)?
    Jaanuari müük u. kahe nädala pärast?
    Märtsi alguses tulemused?

    Ärge lööge, kõrge palavik :-)

  • kaunis huvitav firma tõesti, pole endal aega uurida, aga mis firmadele seda testimist tehakse - on kuskil miski nimekiri?
    Olen viimasel ajal rammi turu kohta lugenud ja selle põhjal kaaluksin ostmist, aga loomulikult huvitaks võimalikult palju inffi :)
  • Ymeramees
    Pikk endiselt. Et aktsiahinnad kõiguvad ja mõni aktsia on vahepeal mõnikümmend protsenti üle- või alahinnatud, on tavaline. Imos on minu arvates mitte mõnikümmend, vaid 200-300% alahinnatud (neid fundamentaalseid põhjuseid, mille alusel selline hinang on tehtud, olen vaadelnud juba varasemates kommentaarides). Käive ja kasum on tükk aega hoogsalt kasvanud, hind aga kõikunud viimased pool aastat $5.50-$6.20 vahel. Hiljuti suudeti vahemikust välja murda ja seda tugeva käibe toetusel. Selline liikumine eelneb sageli uutele hinnatasemetele tõusmisele, mis minu arvamist mööda on IMOSe jaoks kuskil $14-$20 vahel aastase perspektiiviga. Seega ei ole praegusel hetkel eriti huvitatud lühiajalise $0.20-$0.30 päevakasumi püüdmisest, pean riski rongist maha jääda suuremaks, kui võimalikke võite kauplemise pealt. Hiljuti on paljud suured mälutootjad (Samsung, Elpida, Hynix) avaldanud küll kahtlusi mälu hinna languse suhtes, kuid ootavad kõik mälude müügi suurenemist (peamiselt Windows Vista tõttu).

    Mis riski puutub, siis kuigi MSN Money annab aktsiale parima võimaliku hinnangu 10 "...significantly outperform the market over the next six months with less than average risk...", pean mina siiski riski täiesti arvestatavaks. Nagu siin juba varem mainiti, on DRAM äri tsükliline (ei oska prognoosida Windows Vista võimalikku populaarsust/ebapopulaarsust). Firma asub nii poliitilistelt kui ka geoloogilistelt/klimaatilistelt tingimustelt (maavärinad, tsunamid jne.) riskantsemas regioonis kui USA/EU. Kui varem oli juttu kvartaalsete raportite esitamisest SEC-le, siis need on seal siiski täiesti olemas, ainult tavapärase 10-Q märgistuse asemel 6-K all. Eks otsides leiab riske veelgi, ent ma pole leidnud midagi, mis õigustaks turu keskmisest 2-3 korda madalamat hinda.

    iseliikur
    Põhjalikumat infi saab ilmselt aadressilt http://www.shareholder.com/chipmos/edgar.cfm# . Uuri Sep 26, 2006 avaldatud poolaasta aruannet (6-K, 1,348Kb). Seal lõpupoole ka suuremad kliendid ProMOS 26% käibest, Powerchip 15% ja Himax 11%. ProMOS on ka IMOSe omanike hulgas. ProMOS omakorda on "lähedastes suhetes" Hynix-ga, kes just avaldas rekordilised tulemused http://www.digitimes.com/bits_chips/a20070131PR201.html

    Lühiajaliselt määravad aktsia hinna kahtlemata peamiselt uudised ja emotsioonid. Selles osas ei plaani turuga võistelda, vaid keskendun rohkem fundamentaalnäitajatele ja eeldusele, et pikas perspektiivis kõiguvad aktsiahinnad oma fundamentaalselt õiglustatud taseme ümber. Seega jälgin hoolega iga kuu avaldatavaid käibe näitajaid ja kvartaalseid aruandeid. Kui just pole tegu mingi Force Majeure juhtumiga, korrigeerin oma seisukohta peamiselt majandustulemustele ja tulevikuväljavaadetele vastavalt. Nii et hetkel igati bullish.
  • IMOS on kahtlemata huvitav firma, aga eks omad põhjused ole ka, miks valuatsioon selline on nagu ta on.
    Nagu vist juba mainitud siin, turud on tsüklilised ja väga võimalik, et parimad ajad on käes. Et mälutootjate investeeringud võivad tipus olla, näitab näiteks LRCX reaktsioon viimastele kvartalitulemustele. LCD mängude "heast" käekäigust räägivad näiteks GNSS ja PXLW viimased numbrid. Kui Deutsche Bank alustas detsembris IMOSe katmist, siis pidas õigeks hinnata seda 10x järgmise aasta kasumit just tsüklilisuse tõttu. Seetõttu ma pakkumisi $14-$20 järgmise aasta jooksul küll tõsiselt ei võtaks - isegi kui lähemal ajal firmal väga hästi läheb, jääb ikkagi teatud discount alles halvemate aegade ootuses. Vt kasvõi naftafirmad - ka need kauplevad kõrge naftahinna korral üsna madalate kordajate juures..

    Mis puutub msn moneysse, siis selle reitinguid ma kuigi tõsiselt ei võtaks. Need ei arvesta absoluutselt ettevõtte tegevuse spetsiifikaga.

    Ära ei tasu unustada kindlasti ka konkurentsi - IMOS on oma sektoris suuruselt alles viies tegija, suuremad on AMKR, ASTSF, STTS ja SPIL. Väiksemana on kindlasti olnud lihtsam kasvada headel aegadel, aga kehvematel aegadel võib vastupidi minna.

    Darwinx, äkki oskad ise veel võimalikke negatiivseid külgi/riske välja tuua? Alati tuleb ju oma investeeringu nõrkasid külgi ka tunda :) Siiamaani on ainult positiivsest juttu olnud.
  • jim
    Asjalik kriitika, enamusega nõus, tahaks lihtsalt veidi täpsustada. Et paremad ajad on hetkel käes, paistab küllaltki tõenäoline. 2006 tõusis DRAM käive 33,6% ja 2007 ennustatakse "ainult" ca 15% tõusu (mis paraku on siiski üks tehnoloogisektori kiiremaid). Msn Money reitingut ei võta ka mina tõsiselt, tõin ta välja, kuna seal oli seletus "...less than average risk...", mis minu arvates sobiks ehk Toyotale ja IBM-le, mitte aga pisikesele tehnoloogiasektori aktsiale. Ent samavähe oluliseks, kui MSN reitingut, pean ma ka enamuste analüütikute hinnasihte. Kui analüütikute analüüse on huvitav lugeda ja sealt leiab tihtipeale põnevaid tähelepanekuid, siis hinnasihid on enamustel enam kui absurdsed. Minu teooria on, et paljud analüütikud kardavad turul rumalatena paista, kui nende hinnasiht erineb hetke hinnast üle 20-30% ja siis vastavalt sellele, kas oodatakse aktsia hinna tõusu või langust, lükatakse hinnasiht vastavale poole üles. Mingi põhjenduse suudab analüütik oma hinnasihile ikka leida, ükskõik, kas hirmsa riski või siis paranenud ilmastikuolud. Kui aktsia jõuab näiteks kuu ajaga pakutud hinnasihini, siis tihti seatakse samas suunas uus hinnasiht, ilma mingi lisainfota, toetudes vanadele andmetele. P/E 10 on minu arvates vähe firmale, millelt oodatakse järgnevatel aastatel 25% käibekasvu. Aga isegi kui võtta Deutsche Banki (Deutsche Securities?) pakutud 10x järgmise aasta oodatav kasum, peaks IMOSe hind olema $12-$13. Tagasivaatav P/E 10 annaks hinna veidi üle $10. Way to go.

    P.S. Ega Sul linki pole, mis viitaks Deutsche Securites analüüsile? Olen ainult lühikokkuvõtet lugenud.
  • Darwinx,

    Ega antud juhul turu hindamismeetodid väga ei erine selliste firmade puhul analüütikute meetoditest.. ja vice versa. Üldjuhul ei taha keegi maksta väga kõrget hinda võimaliku peak profiti põhjal - ja IMOSe puhul on võimalik, et tegemist on peak profitiga. Muidu olen osaliselt nõus, et analüütikute price targeteid puhta kullana võtta kindlasti ei tasu. Aga eks oma point ole sees nendeski.

    Üks asi, millega sa minu meelest ei arvesta, on dilution. Näiteks 3Q raportist hakkas kohe silma, et aktsiate arv suurenes 1,1 miljoni võrra convertible senior notede konverteerimise tõttu. Selline dilution mõjutab aktsiate arvu ja selle läbi ka kasumit aktsiate kohta - ja muidugi ka P/E numbreid. Uuri täpsemalt järgi, kui palju neid convertible notesid väljas on ja kuidas see aktsiate arvule võib mõjuda ja mis tingimustel need on. Enamasti aktsia hinna tõustes kasvab ka motivatsioon võlakirjad aktsiatesse konverteerida, mis kasvataks aktsiate arvu. Kui võtta seesama Deutsche analüüs, siis nemad panid hinnasihi 10x fully diluted 2007 EPS = $7.5 ehk siis ilmselt näevad nad päris korralikku dilutionit tulemas. Linki analüüsile kahjuks pole.

    PS Kuidas sa selle tagasivaatava P/E põhjal hinnaks saad üle $10? Kui ma vaatan viimased 4 raporteeritud kvartalit (4Q05 ja 1-3Q06), siis saab kokku EPSiks $0.74. Ja sealjuures pole veel arvestatud 3Q05 lisandunud aktsiatega.
  • Dilutioni tuleks ehk arvestada samamoodi, nagu teistelgi firmadel, et suhtarvud oleksid võrreldavad? 3Q2006 aruandes (tuhandetes) 68787, põhjalikuma 6m2006 aruande järgi, kui arvestada 2009 aeguva võlakirjaga, siis fully diluted 83803. Seega ca 18% võimalikult lisanduvaid aktsiaid. Midagi nagu on, aga selliseid aktsiaid on praktiliselt kõigil firmadel. Kui me spekuleerime, et kõik võlakirjad konverteeritakse koheselt, tuleks firma hindamisel ilmselt arvestada ka vähenevate intresside ja muutunud bilansiga? Võrreldes aga samadel alustel teiste firmadega, kasutasin US GAAP-i kasumeid ja varemmainitud 68787 tuhandet aktsiat. Kasumid siis SEC-le raporteeritud 6-K aruannete järgi (USD '000) 4Q2005 8600, 1Q 2006 18400, 2Q2006 24100, 3Q2006 16800. Kokku 67900, kasum aktsia kohta $0.99 . Siin võib muidugi veel arvestada muutunud NTD -> USD kursiga ja sellega , et 4Q2006 on juba lõppenud, ning 4Q2005 vägagi tagasihoidlik kasum lüüakse ilmselt 2-3x üle. Seega ei hakka vaidlema iga sendi üle, ja pakuks endiselt trailing P/E umbes 10.

    Kui Sinu käsutuses on täpsemaid andmeid, kui SEC-le raporteeritud, informeeriksid ehk ka teisi?
  • Sry, hetke trailing P/E ca 7.3, et saada Deutsche Securitiese pakutud trailing P/E 10, peaks aktsiahind tõusma ca $10-ni.
  • Hm, paistab, et see allikas, mida ma kasutasin, kajastas ROC GAAP numbreid, sina vaatad US GAAP numbreid, sealt see erinevus. Press releasedes on mõlemad numbrid ära toodud, nii et meil mõlemal omamoodi õigus :) Kumba tegelikult kasutama peaks, ei oskagi öelda - tavaliselt vaadatakse üldsegi pro forma numbreid :)

    Mis puutub dilutionisse, siis eks teised ettevõtted ka dilutevad, aga mitte päris nii hoogsalt, tavaliselt pigem optsiooniprogrammide läbi. Intressikulude alanemisele see vist siiski väga ei mõju, kuna paistab, et need konverteeritavad võlakirjad on ainult 1,75% intressiga.

    Ja ütleks seda ka veel, et ma ei taha sugugi väita, et tegemist pole hea ettevõttega odava hinna juures.. ma lihtsalt olen loomult pisut kahtlustav liiga hea näivate asjade suhtes :)
  • Siliconware Precision Industries Co. Ltd. (SPIL) täna tulemused:
    Siliconware Q4 net up, but sees weak Q1
    TAIPEI, Jan 31 (Reuters) - Siliconware Precision Industries Co. Ltd. (2325.TW: Quote, Profile , Research), the world's No.3 microchip packager, posted a better-than-expected 7 percent rise in fourth-quarter profit on stronger tech demand, but forecast a weaker first quarter.
    Slower seasonal demand and inventory adjustments by some clients could pull Siliconware's first-quarter sales 5-10 percent down from the fourth quarter, below analyst expectations of T$14.03 billion ($426 million), according to Reuters Estimates.

    Pikemalt siin

    Ei tea, kas üheselt võrreldavad, kuna Siliconware Market Cap on 4.40B ning Chipmos Market Cap vaid 498.02M.
    Võib-olla veel üks firma, mille tulemustest (siis 07.02.07) aimu saab: Amkor Technology Inc. (AMKR)
    Võimalik, et võrdlen siin siga ja kägu, sellisel juhul sorry läbu eest :)
  • ymeramees
    IMOS ja SPIL paistavad tinglikult sarnastena - sama sektor, tegelikult, kui ajalukku süüvida, siis ChipMOS Taiwan tekkiski alguses MVI ja SPIL ühisettevõttena. Lähemal uurimisel tundub, et erinevused on hetkel siiski palju olulisemad kui sarnasused. Nagu Sa välja tõid, on SPIL Market Cap 8,8 korda suurem kui IMOSel. Tegelikult on endine "tütar" kasvanud "emast" palju kiiremini ja käibelt jääb IMOS SPIL-le alla veel ainult 2,6-2,7 korda. Sektori siseselt paistab, et SPIL tegeleb laiemalt kogu pooljuhtide pakendamisega, IMOS on rohkem keskendunud DRAM, NAND ja LCD toodetele. SPIL ennustas pooljuhtide sektori kasvuks 2007 aastal 4%-6%, DRAM-le oodatakse 15%. 4Q2006 kasvas SPIL käive 1% yoy, 0,4% qoq, IMOSe käive aga kasvas 38,2% yoy ja 11,4% qoq. Ka 2007 aastaks oodatakse IMOSele 25% käibekasvu. Seega ei ennustaks ma neile kuigi sarnast majanduslikku arengut lähiajal.
  • Kui kellelegi pakub huvi IMOSe klientide käekäik, siis siin peaks olema veidi infot.

    http://www.xbitlabs.com/news/memory/display/20070131213658.html

    Et ei peaks otsima eestpoolt, siis kordan üle, et IMOSe suurim klient, kes kuulub ka omanikeringi on ProMOS. Samal ajal on ProMOS-l ja Hynix-l ühisettevõtteid ja vähemalt 2004 aastal ostis Hynix ka ProMOS-ilt 300-mm "fab capacityt". Nende kolme firma omavahelised suhted ja osalused üksteise ärides on hetkel minu jaoks veel veidi segased, kui keegi leiab selle kohta täpsemat infot, siis paluks ka siin foorumis teada anda.
  • viimase viie päevaga ~7% kukkumist, any comments?
  • DDR2 hinnad om kõvasti kukkunud... oleks teadnud, et vista tulekut nii silmaklappidega vaadatakse, siis oleks IMOS'i, QI, MU olnud kaunis kindlad shortid :)
  • DRAM hindade kukkumist ennustati juba rohkem kui kuu aega tagasi, see ei peaks turgu üllatama. Kogused see-eest peaksid jälle suurenema. Enamustel tehnoloogiasektori aktsiatel oodatakse käibe vähenemist 1Q07 qoq. Eelmisel aastal oli selline käibe vähenemine ka IMOS-el. Praeguseks on üks IMOS-e tütreid (ChipMOS Taiwan) avaldanud jaanuari käibe ja see isegi veidi ületab detsembri käivet - see on tehnoloogiasektori jaoks küllaltki erandlik. Suuremat käibekasvu ootaks teiselt tütrelt (ChipMOS Shanghai), kus avati 4Q06 mitu uut tootmisliini. Leian endiselt, et IMOS on fundamentaalselt kõvasti allahinnatud, lühiajaliselt aga ei takista miski teda emotsionaalsetel põhjustel ka koos ülejäänud tehnoloogiasektoriga kukkumast. Seega ootan, kuni trend muutub ja aktsia hind tõusma hakkab, siis ilmselt soetan veidi juurde.
  • Uudis aktsiate vahetuse kohta IMOS-e ja SPIL vahel paistab olevat küllaltki soodne IMOS-e aktsionäridele. Kui varem oli IMOS-el 70,4% oma tütarettevõtte ChipMOS Taiwan aktsiatest ja SPIL omas 28,8%, siis pärast aktsiate vahetust omab IMOS 99,2% ChipMOS Taiwani aktsiatest ja SPIL sai vastu 14,7% IMOS-e aktsiatest. Kuigi tuleviku suhtes on suurima potensiaaliga ilmselt IMOS-e teine tütarettevõte ChipMOS Sanghai, moodustab hetkel ChipMOS Taiwan-i kasum praktiliselt kogu IMOS-e kasumi. Seega osteti juurde ligi 29% kasumit ja müüdi selle eest oma osalusest 14,7%. IMOS maksis $191M ja SPIL $76M. Seega $115 miljoni eest ostis IMOS ca $17 miljonit 2007 aasta oodatavast kasumist (P/E=6,76). Arvetades veel, et firmale oodatakse kasvu 25% lähiaastatel, on minu arvates tegu igati soodsa tehinguga.
  • AMAT peab 2007 aasta nõudlust tugevaimaks DRAM+NAND sektoris. Samuti loodab IMOS-e suurim klient ProMOS laieneda kiiremini, kui varem planeeritud, kuna väiksema nõudluse käes kannatavad pooljuhtide tootjad vähendavad oma laienemisplaane, võimaldades ProMOS-il saada uut aparatuuri ennetähtaegselt.

    http://www.digitimes.com/bits_chips/a20070214VL201.html

    http://www.digitimes.com/bits_chips/a20070215PD207.html

    Seega IMOS ilmselt veelgi tugevam kui siiani oodatud 2007 aastal.

  • 2007 jaanuari müük võrreldes 2006 jaanuariga 40.6 %, dets. 2006 võrreldes ülesse 1,2%
    http://biz.yahoo.com/prnews/070216/hkf001.html?.v=53
  • Darwinx, kuidas tulemusi kommenteerid, "The company posted a loss of $9.2 million, or 13 cents per share for the quarter" kokkuvõttes mainitakse ka kursimuutustest tulenevat kahju? Tulemuste avaldamise järgne hind After Hours: 7.10 -0.41 (-5.46%).

    Hiljuti tõsteti hinnasihti 1y Target Est: 9.25 peale, lähipäevil näeme aga ilmselt ~7$ tasemeid, hea lisamise või hoopis õigeaegne väljumise koht?
  • Sheffield
    See "kahjum" oli ka minu jaoks paras üllatus (kuulates CC-d, paistis, et isegi Merrill Lynchi analüütik ei saanud kohe asjale pihta). Olen uurinud neid konverteeritavate võlakirjade kohta avaldatud teateid, aga pole täpseid tingimusi leidnud. Foorumites on avaldatud arvamust, võlakirju mitte ainult ei saa aktsiate vastu vahetada, vaid teatud juhtudel on võimalik teatud hinnavahemikus (pakuti välja, et kuni $8.16 aktsia kohta, kust see võetud on ei tea hetkel) saada aktsia turuhinna ja võlakirjas kokkulepitud konverteerimishinna vahe pealt rahalist boonust, kui võlakiri jäetakse konverteerimata. US GAAP aga nõuab sellise võimaluse kuludesse kandmist. Seega mida kõrgemale tõuseb aktsiahind, seda rohkem tekib arvestuslikku kahjumit. Samas kehtib ka vastupidine - aktsiahinna langedes teenib firma kõvasti kasumit. Asjalood selles osas segased, aga minule jäi vägisi mulje, et tegu on topelt kuludesse kandmisega - kui võlakiri konverteeritakse aktsiateks, ei saa selle eest lisaks rahalist hüvitust, kui aga võetakse välja rahaline hüvitis, ei saada enam aktsiaid (seega jääb väiksemaks aktsiate arv, mille vahel tulevikus kasumit jaotada). Praegu on aga mõlemad alternatiivid kantud kuludesse. See võlakirjade "ümberhindamisest" tekkinud kahjum on raskesti ette prognoositav, kuna sõltub tuleviku aktsiahinnast ja lisaks sellele on tegu küllalt suure summaga - 4Q2006 oli seda arvestuslikku kahjumit $0.31 aktsia kohta. Ilma selle ümberhindluseta teeniti sisuliselt kasumit $0.18 aktsia kohta (mis ületab analüütikute ootusi $0.02 võrra aktsia kohta).

    Kuidas väikeinvestorid sellele segadusele reageerisid, paistis järelturu hinnast selgelt välja. Suuremate investeerimisfirmade esindajad esitasid veidi rohkem sisulisi küsimusi, kiitsid juhtkonda firma kiire arengu eest põhitegevuses ja paistsid rahul olevat oodatava kulutuste vähenemise ning oodatava vaba rahavooga 2007a ($80M ehk umbes $1 aktsia kohta). Firma kinnitas ka varasemat käibekasvu prognoosi (20%-25% 2007a jooksul) ja eeldas SPIL-ga sõlmitud tehingust ligi 25% kasumikasvu (lisaks käibekasvust tulevale). Seega paistab tulevik ilus, aga võlakirjade hindamine US GAAPi järgi küllaltki segane. Ei oska hetkel pakkuda, kuhupoole hind liikuma hakkab. Väikeinvestorid hakkavad ilmselt pahameelest üllatuse üle ja ka segasest aruandlusest tulenevalt müüma, samas suured peaksid mingil hetkel kokkuostma hakkama (head tulevikuväljavaated ja madal valuatsioon). Pole ka võimatu, et mõni suurem konkurent proovib segast olukorda ja madalat hinda arvestades firmat välja osta -selleks paistab hetkel väga soodne võimalus olevat, arvestades, et firma äritegevus areneb igati edukalt. Ei oska hetkel mingeid soovitusi anda hinna lühiajaliste liikumiste osas, ehk on kõige kavalam võtta stradle, kui optsioonide volatiilsus väga suureks ei lähe, mingis suunas peaks hind ilmselt liikuma sellises olukorras, võimalik, et käib korraliku amplituudiga üles-alla.
  • IMOS-i oleks tore olnud osta 2004 suvel a 2 taala pealt - poole aastaga 15 taala peale hüpanud :D Viimased 2 aastat pole aktsiaga midagi toimunud - kõigub 6-8 koridoris edasi tagasi, see teeb natuke ettevaatlikuks, muud aktsiad ju enamuses korralikult tõusnud selle ajaga
    Aga eespoolne jutt huvitav, tekitas endalgi huvi asja vastu. Kas keegi on endal hinnasihi paika pannud, mille pealt osta, praegu nagu väike allatee?
  • Darwin - kas oled viimaste aegade arenguga kursis, kas mingeid uudiseid? Hind nüüd alla 7$, mida asjadst arvad?
  • Firma liigub koos mäluturu madalseisuga kaasa, kas siin on ruumi alla on iseasi teema... ilmselt olulisem on nõudluse teema ja see, kas IMOS on valmis ka DDR3 turu jaoks. Paljalt seda foorumit lugedes jäi mulje, et investeeringud on tehtud ja 2007-2008 püütakse ikka pigem marginaale parandada kui uut raha arendusse tampida. Seega vaevalt nad suudavad DDR3 testimist pakkuda - alguses pakuks see ilmselgelt väga kõrgeid marginaale ja oleks lihtsam asjad sujuma panna.
    Mälutootjatesse ma igatahes raha hetkel ei paneks, aga ilmselt lähiajal siiski tekkivad ahvatlevad võimalused pikaajalistel investoritel - DDR3 ja 65nm tootmine oleks siin märksõnaks.
  • Sellel on ju pool miljardit võlgu, 2/3 firma väärtusest ja need võlapaberid tõstavad Shares Outstandingu 33 pealt 66 peale tulevikus , ilma et see aktsia hind oluliselt tõuseks
  • Mina olen esialgu positiivselt meelestatud. Lühiajaliselt ilmselt käive küll väheneb 1Q ~5% qoq, aasta lõikes 1Q 2007 vs 1Q 2006 aga tõuseb ~30%. Mõjutamas peamiselt Hiina uus aasta, mis võttis ära mitu tööpäeva 1Q vs 4Q. Firma toimib ühes tehnoloogiasektori kiiremini arenevas harus, Vista tekitab mälude turul kindlasti kiiret kasvu, IMOS-e käibekasv 1Q ilmselt isegi ületab nende endi prognoosi 2007 a (20%-25%). Juba varem räägitud tehing, millega IMOS ostab välja 28,8% oma hetkel kõige kasumlikumast tütarettevõttest ChipMOS Taiwan sai ametlikult läbiviidud 27.03.2007, see peaks tõstma firma kasumlikkust veelgi alates 2Q tulemustest. Seega ootan kasumit korralikult üle $1 aktsia kohta 2007. Kuna firmal on veel rakendamata tootmisvõimsusi, paistab küllalt tõenäoline väide, et nad saavad 2007 a tõsta käivet ilma oluliste lisainvesteeringuteta ja seega genereerida ka korraliku vaba rahavoo. Fundamentaalselt on asjad paigas ja võrreldes konkurentide vastavaid näitajaid ei leia küll mingit põhjust, miks aktsiahind peaks olema alla $10. Kuna turul (vähemalt lühiajaliselt) määravad hinna emotsioonid ja viimasel ajal on sentiment suhteliselt negatiivne nii USA majanduses, kui ka aktsiaturgudel üle maailma, ei välista miski ka hinna kukkumist isegi praeguselt tasemelt. Seega endiselt ei võta mingit seisukohta lühiajaliselt, küll aga leian, et pikaajalises perspektiivis on firma tugevalt allahinnatud ja hoian oma positsiooni. Kui on märgata tõusu algust, siis võib-olla ka suurendan.

    To Sipsik21
    Mis puutub uute tehnoloogiate kasutuselevõttu, siis IMOS-e suurim klient ProMOS, kes kuulub ka firma omanikeringi, teatas 15.03.2007, et võtab Taiwani esimese mälutootjana masstootmises kasutusele 70nm tehnoloogia. Kuna IMOS on deklareerinud, et laiendavad/täiustavad peamiselt vastavalt klientide tellimustele, siis eeldan, et neil on olemas ka kogu vajalik tehnoloogia, et oma suurima kliendi uuel tehnoloogial baseeruvaid tooteid testida.

    http://www.digitimes.com/bits_chips/a20070315PD205.html
  • Purus
    Shares Outstanding on hetkel 70M, koos võlakirjade ja SPIL-i tehinguga peaks Fully diluted tulema kuskil 100M, nii 2009 a vist. Võlakirjadest veel niipalju, et suurel osal neist intress 1,75%. Seega võlakirjad selgelt orienteeritud vahetusvõimalusele aktsiatega, mingeid finantsraskusi neist eriti oodata pole. Et võlakirjade vahetamisel on erinevaid, üksteist välistavaid võimalusi ja US GAAP nõuab nende kõikide arvessevõtmist, toimus 4Q 2006 kasumiaruandes juba nn topeltmaksustamine. Täpsemalt eespool. Et võlakirjade osa on segane, ei meeldi ka mulle, ent analüüsides erinevaid lunastamisvariante, ei paista midagi ohtlikku. Peamine miinus, et paljud väikeinvestorid ei viitsi detailidesse süüvida ja näevad tonti seal, kus seda pole.
  • Thomas Weisel says based on their checks, they are reducing their ests on IMOS to reflect expected pricing pressure due to persistent significant DRAM ASP declines. Despite their reductions, they continue to believe risk/reward on the shares is favorable. Firm expects gross margin deterioration to be modest, and view favorably mgmt's apparent increased focus on free cash generation. For 2007, firm reduces their rev and EPS ests from $773.8 mln and $0.99 to $745.8 mln and $0.80, respectively. For 2008, firm reduces rev and EPS ests from $856.7 mln and $1.25 to $849.2 mln and $0.95, respectively.
  • Viimase kvartali tulemused eriti ei meeldinud - GM langes liiga kiiresti, käive jäi samaks, kulud aga tõusid. Leian, et ka praegune ligi $7 aktsiahind on nende tulemuste valguses täiesti õigustatud, ent psühholoogiliste põhjuste tõttu ootan hinna kukkumist $6 ligidale. Jätan aktsia jälgimise alla ja niipea, kui ilmnevad märgid kiire kasvu jätkumisest (igakuised käibearuanded), võtan positsiooni uuesti sisse.
  • Siis anna ka siia foorumisse teada uutest märkidest, mul endal pole kahjuks aega pidevalt jälgida, aga otsin sisenemiskohta
  • tundub, et kõik minu kartused osutusid siiski tõeks - vähenevad marginaalid LCD, DDR tootmises pitsitavad ka testijaid.
  • Täna peale börsi AMKR tulemused. Enne eelmise nädala kukkumist tegi aktsiahind uusi tippe.
    PRO on seda vist vaid tehnilise pildi järgi soovitanud.
    Keegi jälgib sektorit, kuidas arvamused?
  • Raske soovitada...mälude hinnad tõusnud ja kogused kasvanud, aga kui firma saab % ühiku turuhinnast testimiselt, siis on hinnalangus kaunis ränk. Seda enam, et hinnad siiski veel väga odavad ja valitseb tugev ületootmine.
    Küsimus seles, et kõik suuremad mälutootjad lubavad kasvu, aga hetkel on see viinud mälutootmise väga kehva seisu.
    Tegijaid palju ja tehnoloogia arendamisega on mindud juba liialt kaugele - tootmine vaid näiliselt odav, sest liinid maksvad järjest rohkem - head teeks kui mõni suurem tegija kaoks. Paremas seisus flash ja nand tootjad.
    Endal kasiino mõttes MU calle... IMOS liialt keeruline mulle - miski ei takista firmast raha välja viimist(mõtlen stiilis testimine odava hinnaga, et toetada mälutootmist). Paraku suvel ei jõua kõike jälgida, nii et võimalik et teen IMOS-le liiga.
  • AMKR tulemused segased. EPS oodatust parem ning marginaalid samuti, kompenseerides nii nõrka käivet. Revenue mix oli üheks probleemiks ehk liikumine low-end toodete poole. Samuti jäi käibeprognoos nõrgaks ning 2008. aasta peaks selles osas mõningate prognooside kohaselt veelgi probleemsem tulema (IC unit cycle). Citi annab aktsiale hinnaks $10 ning Deutsche hold soovitusega $13.
  • Sipsik, kuidas siis mälude hinnad tõusnud on? Pool aastat tagasi üritasin oma Macile giga mälu juurde osta, maksis üle 2 kilo kõvasti, nüüd vaatan - 525 krooni. Ja giga telefoni sisse käivat mälu saab juba mingi 250 krooniga.
  • Eile peale turgu siis AMKR väga tugevad Q4 tulemused ning ka Q1 näevad analüütikute prognoosidest paremat.
    Aktsiahind, mis niigi enne tulemusi eile 10% tõusis, kerkis järelturul veel 13%.

    AMKR Amkor beats by $0.18, beats on revs; guides Q1 EPS above consensus, revs above consensus (9.37 +0.85)
    Reports Q4 (Dec) earnings of $0.46 per share, $0.18 better than the First Call consensus of $0.28; revenues rose 9.4% year/year to $747 mln vs the $700 mln consensus. Co issues upside guidance for Q1, sees EPS of $0.25-0.29 vs. $0.23 consensus; sees Q1 revs down 7-9% q/q, which equates to approx $680-695 mln vs. $676.10 mln consensus.
  • Ka yks teine Taivani firma nagu Himax Technologies (HIMX) on oma Q4 tulemused avaldanud, mis vagagi positiivsed.
    Kogu 2007 aasta EPS on siis $0.69. Jarelturul ++++

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon