OMX Tallinn optsioonid - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

OMX Tallinn optsioonid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • miks nende optsioonide spread nii suur on? Näiteks ostes OMX Tallinna ATM optsiooni olen hetkega 40-50% hävinud juhul kui soovin optsiooni tagasi müüa ja indeks ise pole muutunud. Veel hullem on olukord rahast väljas optsiooniga, seal ostu - müügihinna vahe neljakordne
  • Tekkis endal ka sarnane küsimus, kaalusin OMXT rahas putte, kuid sellise spreadiga ei kannata kuidagi tehingut teha.
  • Sest hindu kujundatakse ütleme... vastavalt turusituatsioonile :)
  • Olen algaja ja soovin teada, mis valemiga need hinnad leitakse. Kui võimalik siis avaldage see, saab exxelis ise arvutada.
  • Turg on liikunud pidevalt ühes suunas, samal ajal on aktsiate likviidsused suhteliselt madalad, mistõttu on optsioonide volatiilsus tavapärasest veidi erinevad. Valem on tavapärane optsioonide hindamise valem Black-Scholes mudelist

     

  • Alo, aga volatiilsus ei muuda ju spread'i nii suureks?
  • Kui volatiilsuse spreadi suurendada siis suureneb ka optsioonihindade spread.
  • Tõnno korra on tunnistanud, et hinda kujundatakse vastavalt vajadusele ja võimalusele. Milleks see jutt valemitest?
  • Aluseks on ikka Black-Scholes mudel. Ja volatiilsus muutubki vastavalt turuolukorrale, mitte valemile. Valemi abil kalkuleeritakse optsiooni hind ning valemi üheks muutujaks on volatiilsus.
  • Alo, ma tunnistan, et ma ei saa aru, kuidas volatiilsus ja/või selle spread saab sellise spreadi tekitada. Äkki selgitad.
  • Kristjan, ostu-müügi volatiilsusel lihtsalt lai spread. Tulemusena ka optsioonihindades lai spread.
  • hansas on näiteks oluliselt laiem spread ku lhv-l , vähemalt oli see nii eesti telekomi optsooniga.
  • Kristjan ja teised - äkki me tahame hoopis sinnani jõuda, et ka LHV tahab spreadi pealt oma leiva teenida?:)

    Marti, hansas on euroopa tüüpi optsioonid ja neid ei saa kaubelda nagu LHV omi, see ka mõnevõrra mõistetavam.
  • Kui ostu volatiilsus on erinev müügi volatiilsusest siis tegemist on volatiilsuse spreadiga ning see avaldb otseselt mõju optsiooni ostu ja müüginoteeringu spreadile.
  • aga millest tuleb, et ostul ja müügil on erinevad volatiilused?
  • jeesus kristus, ma alles nüüd vaatasin putte. Tśiisas. Huvitav, kes neid küll ostab?
  • Uraani, need pole mitte erinevad volatiilsused vaid ERINEVAD volatiilsused. Eks kui konkurents oleks, siis sellist spreadi pakkuda ei saaks.
  • Pigem on probleem selles, et optsiooniturg on ise õhuke ja optsioonidiileril ei ole erilist lootust sama (või eksootilisematel puhkudel kasvõi sama alusvaraga) lepingut mõnele teisele kliendile mõõduka spreadiga edasi põrgatada. Ainus võimalus oma booki kaitsta on delta hedge ja kui turg on ebalikviidne on see väga kulukas. See kul väljendubki laias volatiilsuse spradis ehk teisisõnu jaeklient maksab upfront võimalike gap upide ja gap downide eest mis optsioonidiileri kasumi ära söövad.
  • Küsimus seoses optsioonitehingu ajastamisega: kas optsiooni bid ja ask määratakse LHV poolt ära lähtuvalt aktsia hetke bid ja ask hindadest või arvestatakse viimase tehingu hinda?
  • Optsioonide put ja call optsioonide hinnad sõltuvad vastavalt bid ja ask hinnast ning ka sellest kui suur on kogus antud hinna peal ning kui suur on optsioonikogus. 1 lepingu võib täita 50 aktsiakogusega turul, 100 lepingut on samas võimatu täita kui turul ka 1000 aktsiat müügis on, seega ise aktsiaordereid turule panna ei maksa, lootuses saada optsioonile paremat hinda. Selline tegevus peaks kvalifitseeruma kõigele lisaks ka turumanipulatsiooni alla.
  • lähtutakse hetkel ülaolevatest ostu- ja müügiäärtest.
    tänasel optsioonireedel tasub märkida, et optsiooni lõpphind arvutatakse kell 1200 oleva ostu- ja müügiääre järgi.
    selliseid seletusi on LHV tiim mulle andnud.
  • Millist riskivaba tulumäära LHV optsioonide arvutamisel kasutatakse? Euribori?
    Kui pika perioodi aegridasid kasutatakse standardhälbe leidmisel? 90 päeva?
  • volatiilsuse arvutamise metoodika ei ole (ega peagi olema) avalik info, seega ei maksa sellekohast selgitust LHVlt oodata.
  • Kas erinevatel pankadel saavad olla erinevad optsioonide hinnad?
  • Kuigi põhivalem on hindade arvutamisel reeglina sama on osa sisenditest panga enda määrata (volatiilsus ja ka riskivaba intressimäär).
  • ning ei pruugi valemidki 100% samad olla...
  • Balco - seisus kus reaalselt ei ole optitsiooniturgu, saavad küll. Tegemist on sisuliselt standriseerimata OTC instrumentidega millel puudub järelturg ja neil on kõik sellega seonduvad probleemid. Lisaks sellele ei pruugi erinevate pankade optisoonid olla samad (European vs American).

    Aga - on absurdne osta "optisoone" kui nende põhiparameetrid pole selged. Ja ei saa olla, et ühel turul on kaks või enam riskivaba intressimäära.
  • Kirjutasin eile, et soetasin Tallinki putte. Kahjuks siiski ilmneb, et kontole neid ei saanud.

    Nimelt panin LHV-s turuhinnaga orderi ostma TAL1T Feb 27.5 putte 3.20 pealt. Aktsia oli orderi sisestamise ajal paigal, bid/ask 1.57/1.58, seega eeldasin, et order täidetud.

    Kae imet, ei olnud. LHV maakler ütles, et "order jäi täitmata, kuna enne orderi täitmist oleks pidanud optsioonidesk saama vajaliku koguse aktsiaid ka turul müüa". Ehk siis hind tuli alla ja mina ei saanud oma putte, kuna nemad ei jõudnud piisavalt kiiresti aktsiad müüa. Ehk siis põhimõtteliselt LHV optsiooninoteeringud ei tähenda midagi. Nii ei saa rallit sõita.

    Mis te teete, kui kallis restoranis avastate prae juurest mädanenud kartulid? Ise sinna restorani ei enam ei läheks ja teistel ka ei soovitaks minna.
  • hetkel ei saa millegipärast optsioonidega üldse kaubelda
  • LHV sõnul olevat miski üldine IT probl börsil...
  • Esmalt jääb veidi segaseks väljend "LHV-s turuhinnaga orderi ostma TAL1T Feb 27.5 putte 3.20 pealt". Kas tegemist oli siis turuhinnaga tehinguga või limiithinnaga tehinguga? Eeldan siiski, et limiithinnaga tehinguga ning sellisel juhul tuleks vaadata optsioonide kohta toodud selgitust:

    Kuidas kaubelda Balti aktsiate optsioonidega?

    Sealt siis täpsustus:

    Optsiooniorderite täitmine toimub käsitsi ning võib võtta aega mõne minuti. Orderid täidetakse saabumise järjekorras.
    Optsioonide turutegija peab klientide võetavate positsioonide katmiseks ostma või müüma aktsiaid börsil. Tingimustel, kus aktsia likviidsus on väike või klientide huvi ühe optsiooni vastu suur, ei ole võimalik garanteerida optsiooniorderite täitmist varem kuvatud optsioonide hindadega.

    Seega orderid täidetakse saabumise järjekorras, seda esiteks ja teiseks madala likviidsuse korral ei saa kuvatud hinnaga tehingut sooritada.

  • Tegemist oli aski peale pandud limiithinnaga ostuorderiga ehk see oleks pidanud koheselt täitmisele minema. LHV maakleriga rääkides selgus, et order jäi täitmata, kuna optsioonidesk ei jõudnud piisavalt kiiresti reageerida.

    Alo, sa võid viidata igasugustele kenadele juriidilistele punktidele, millega te oma seljataguse olete ära kaitsnud, kuid see ei muuda kuidagi seda, et sisuliselt on tegemist kliendile koti pähe tõmbamisega.

    Mina olen ilmselt keskmisest teie kliendist kogenum ja oskan enda õiguste eest seista, aga enamus teie optsioonikliente ei saa arugi, et midagi viltu ja seisavad naeratades kott peas.
  • Oli analoogne probleem BLT optsioonidega, kus lähtudes varasemast Henno Viirese postitusest ("Balti optsioonide puhul salvestatakse orderile selle hetke optsiooni turuhind kui Sa orderi edastamise nuppu vajutasid, maakler täidab tehingu siis just selle hinnaga.") lootsin saada orderi sisestamise hinnaga, mis oli 27, sain aga 29'ga. Eriti jama veel siis kui soov saada vähem kui 10 lepingut (ei saa limiiti panna), siis ei tea absoluutselt mis sa sealt saad. Selline ebamäärasus on pehmelt öeldes jama, aga mis sa teed, kui tahad Balti optsioonidega kaubelda, siis tuleb ära kannatada.
  • kristjan, kas sinu ajal lhv-s Balti optsioonidega ei kaubaldus või toimis siis süsteem paremini (automaatselt)? Ehk siis nüüd kus sind enam pole on nad seal aeglasemaks jäänud?
  • Karvakera, ma mäletan sellest ajast mitmeid juhtumeid, kus sellise juhtumi puhul kliendile siiski hiljem optsioonid kontole pandi. Aga noh, see täna ei tähenda enam midagi.
  • Antud order jõudis LHV-ni eile kell 10.48, maaklerini 10.49 . 10.49.00-10.49.59 kaubeldi börsil tõesti 27940 Tallinki aktsiat 1,57, millest LHV ei teinud ühtegi tehingut, 10.50 tehti veel 2950 aktsiat hinnaga 1,57, millest taas polnud ühtegi LHV tehingut, siis olid 1,57 ostuäär ära müüdud ning Arbitrage selle hinna pealt katta ei saanud.

    Kuigi automaatne aktsiate kauplemise süsteem on inimesed mugavaks ja nõudlikuks teinud, siis optsioonide puhul kauplemine nii ei toimu ning iga orderi täitmine vajab eelnevat läbimõtlemist (kuidas mõjutab see lahtist positsiooni, kas turul on manipuleerivaid ordereid, kas kogu kogust saab täita) ning see võtab rohkem aega kui paar sekundit.

    Kokkuvõttes leian, et kotti ei ole pähe tõmmatud ning kiire kauplemise huvides on kasulik optsiooniorderite seadmise järel optsioonideskile üle helistada ja küsida kas orderit on võimalik antud tingimustel täita nagu paljud kogenud kauplejad teevad.
  • Ja veel kõigele lisaks tekib küsimus, mis takistab LHV'd suure spreadiga volatiilsel turul bid ja ask hindadega manipuleerimiseks turult vajaliku koguse läbi laskmist enne optsioonide välja kirjutamist? Pärast võib kliendile öelda, et sorry, oli vaja üks teine order enne täita ja nii läks hind kliendi jaoks ebasobivas suunas. Ei ole mõtet ajada, et see klassifitseerub turuga manipuleerimise paragrahvi alla jne - kes seda protsessi ikka kontrollima hakkaks, kui jutt käib paarikümnetuhandesest orderist.
  • Kevad 2006 kasutasin LHV opsioone üsna tihedalt ja siis ei täheldanud mingeid probleme, kõik orderid täideti mõne sekundiga aga nüüd on tekkinud arusaamatu viivis, mingi a`la 30sek ja enam. Orderid olid turuhinnaga, nüüd kasutan limiit hinnaga ordereid.
  • Alo, sa võiks aru saada, et klienti huvita, mitu minutit või tundi optsioonidesk seda oma avatud positsiooni arvutab. Klienti huvitab, et kui ta sisestab orderi, mis kõikide eelduste kohaselt peaks olema täidetud ja pärast avastab, et ei ole - siis on ta on pahane.

    Kui sa ütled, et see 3 minutit pole piisav, et kott oleks pähe tõmmatud, siis mis on piisav? 1 tund? 2 päeva?
  • To marek84: LHV vahendab optsioone ja LHV-l sisuliselt puudub oma aktsiate positsioon, Arbitrage on optsioonide vastaspooleks ja olen kindel, et turuga ei manipuleerita. Küll on ette tulnud, et optsiooni ostmisel, tuleb turule üles ka väike kogus aktsiaid, mis alandab optsiooni hinda, iseenesest kvalifitseerub selline tegevus turuga manipuleerimiseks.
    To TRX: optsioonide aktiivsus on tugevalt kasvanud ning orderid on seatud saabumise järjekorda enne täitmist, sellest ka viivitus.
  • Oletame, et maakler aktsepteeris orderi 10.49.59, viimane võimalus katmiseks oli 10.50.47 ehk alla minuti. Bbörsi reglement näeb ette, et aktsiaorder tuleb täita mõistliku aja jooksul (mis on defineeritud kui 2 minutit), optsioonide lehel oleme öelnud, et orderi täitmine võib võtta aega mõne minuti, mitte ehk liiga täpne mõiste, aga mingi ajavaru peaks jääma.
  • Order sisestati 10.48, klienti absoluutselt ei huvita, millal maakler selle aksepteerib.
  • Kliendile kuvatakse selline tekst:
    "Order võetakse täitmisele maksimaalselt tunni aja jooksul"
  • Ok, selge. Siis teie kriteeriumite järgi kui üle tunni läheb, siis on kott peas.

    Tere tulemast tagasi, 20. sajand!
  • Täpselt sama kogemus mul endal. Varem (4-5 kuud tagasi) sai üsna kenasti kaubelda ka väga väikeste liikumiste pealt. Tehingud tehti väga kiirelt ja korrektselt, siis sai turuhinnaga ostetud, praegu läheb tehingu teostamiseks nii palju aega, et limiithinnaga sisuliselt tehinguid teha ei saa, sest turg liigub eest ära, ning turuhinnaga põhimõtteliselt ei tee tehinguid, eriti veel olukorras, kus ei ole võimalik kindel olla, kui kiiresti tehing toimub. Seega olen suht loobunud väga lühikeste positsioonide võtmisest.
    Minu kogemus on sama, et kunagi sai helistatud, ning siis muudeti tagantjärgi isegi hindu veel ja teostati tehinguid, mis oleks pidanud toimuma.
  • Kristjan Lepik, kas sina tahaksid Tallinna börsi "tohutu" likviidsuse juures pidevalt likviidsusriski võtta? I guess not? Miks siis selline nutt ja hala ometi?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon