Invalda (IVL1L) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Invalda (IVL1L)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Leedu investeerimisfirma AB Invalda (http://www.invalda.lt/en) – valdusettevõtte kes omab kümneid erinevaid ettevõtteid Leedus, Lätis, ja Ukrainas. Mõned olulisemad tegevusvaldkonnad:
    Kinnisvara: InReal
    Farmaatsia: Sanitas ( 31,48% + 7,42%)
    Finantstegevus: Finasta
    Tootmine: Vilniaus Baldai

    Total Shares 45 008 376
    Free float 31,9%
    Mcap 560 mln LTL
    Trailing P/E ca 16-17
    Consolidated net profit 2005: 20 325 664 LTL
    Unaudited consolidated net profit Q1-Q3 2006 : 34 000 000 LTL
    Expected consolidated net profit 2007 : 76 970 000 LTL

    Usutavasti lähiaastatel suudab Invalda oma varasi ja kasumit oluliselt kasvatada. Omades IVL1L-i on võimalik osa saada arengutest erinevates majandussektorites. Väärtuse kasv tuleb ilmselt suures osas paljuräägitud konvergentsist Vana Euroopaga – elatustaseme ühtlustumine. Kuid mulle tundub ka et ettevõtte juhtkond on tugev ja julge otsustama (arvestades ettevõtete hulka mida on omandatud / edasi müüdud). Kas tegemist Rootsi Wallenbergide Investor AB väikese Leedu koopiaga?

    Oluline areng on see et Finasta (kuulub 100% Invaldale) kavatseb siseneda pangandusturule, planeeritav tegevuse algus 2008. Arvestades kogu grupi ettevõtete arvu ja tegevusmahte, siis võiks uuel Leedu pangal alustuseks ruumi olla küll. Tõenäoliselt nähakse uute klientidena ka Finasta olemasolevaid maaklerteenuse kasutajaid. Uudis ise:

    Finasta bank project moves forward
    BBN January 12, 2007 11:00
    Financial broker Finasta will become a bank as the board of the Bank of Lithuania approved the members of the soon-to-be Finasta board and supervisory board on Thursday. The bank is expected to start operating early next year.

    Kõige suurem risk mille oskan välja tuua võiks olla eelmisel aastal Sanitase poolt omandatud Poola (koopia-)ravimitootja Jelfa. Kui ülevõetud Jelfal peaks mingil põhjusel kehvalt minema siis mõju Sanitas-le ja Invalda-le on ilmselt suur. Meenutagem et sügisel lühiajaliselt peatati Jelfa tootmine ametivõimude poolt kuna vale ravim sattus teise toote kapsli vms.

    Kui keegi teab täpsemat infot Invalda ja tema tütarde kohta Leedu allikatest, siis võiks siia teemasse lisada . Kõik asjalikud kommentaarid on teretulnud!

    Oman väikest positsiooni.
  • In 2006, financial sector companies of Invalda group earned almost LTL 8 mln in unaudited net profit: LTL 1.65 mln was earned by Finasta, LTL 5.9 mln by Finasta Investiciju Valdymas and LTL 137,000 by Finasta Imoniu Finansai, which was set up in August 2006.
  • Invalda 2006 puhaskasum peaks umbes 2 kordistuma. Mõtteid liikumiste kohta?
  • Sanitase heade tulemuste taustal on ka IVL kenasti üles liikunud.
    Üks huvitav fakt: aktsia kauplemisaktiivsus 2006 kokku oli 39,6 MLTL, 2007 algusest tänase päevani on 38MLTL
    Nad võiksid aktsiad noteerida põhinimekirjas - see lisaks nn institutsioonide huvi.
  • miks Invalda langeb?
    Vastus on siin http://invalda.lt/repository/2008/Invaldos%20grupe%2020080825EN.pdf
  • kas invalda dividende ka maksnud on?

    või läheb kogu raha firmade üles ostmisesse?
  • ja ega Invalda oma osalusi repodega ei soeta?
  • Invalda tundub huvitav ettevõte tegevusvaldkonda ja haaret silmas pidades.
    kiwi ja Menace, kuidas valuatsioon praegu tundub? Sihiga 5 aastat.
  • printisin invalda struktuuri paberile.

    no ei meeldi mitte üks raas. liiga palju kv-investoreid/arendajaid.

    sama hästi võiks osta novs.pk-d või arcot.
    või siis cityt ja merkot.
    viimaste tegevus palju arusaadavam.
  • Ouna Ants
    minu hinnasiht oli 4-4,3. PE juba alla 2. Võtsin eile. Leedus ootavad bottom juba.
  • auchh

    The companies of Invalda AB group finance sector experienced the loss of 14.7 mLTL (4.26 mEUR) for 9 months of 2008, whereas for the same period of 2007 the companies earned net profit of 18.5 mLTL (5.36 mEUR).


  • väga karm tulemus. Oodati 128 mln lt kasumit, aga tuleb 30 mln lt kahjum
  • No see ei saanud olla päris ootamatu? Menace, mis põhjustel tuli loss?
  • Mida arvate lühemas perspektiivis. Läheb leedus ka ralli lahti?
  • Preliminary results of Invalda AB group for 9 months of 2009:
    - consolidated net loss - 51.5 mLTL (14.92 mEUR),
    - part of consolidated net loss attributable to Invalda - 52.6 mLTL (15.23
    mEUR).
    The consolidated result of Invalda AB group includes 53,1 mLTL (15.38 mEUR) of
    allowance for the possible losses in the real estate sector.

    The unaudited net loss for 9 months of 2009 of Invalda AB amounted to 40.4 mLTL
    (11.7 mEUR).
  • Üpris head tulemused, way better, kui ma ootasin.
    Käive kasvas üpris jõudsalt võrreldes II kvartaliga ja kui Q3 varade üleshindlust mitte arvestada siis teenis Invalda grupp 10-11 miot litti kasummi.
    Mõni asi jääb aruandes segaseks, ehk targemad pead oskavad aidata.
    Mida on mõeldud "Other operating taxes" all - invalda puhul kasvas see eelmise aasta 43-lt 406 tuhande peale?
    Kahtlane on ka "Other operating expenses" - kasv eelmise aastaga 86-lt 1 877-i
  • Tiltra grupp, millest Invalda omanduses on 44,8%, ostis 71% Poola teede - ja sildadeehitus firmast "Poldim gruppist".
    Poldim gruppi käive oli eelmisel majandusaastal üle 2 miljardi EEKU.
    Invalda on hetkel minu jaoks jätkuvalt üks atraktiivsemaid aktsiaid Balti turul.
  • Eelmine nädal saavutati võlausaldajatega kokkulepe, sellest siis ka tänane ralli. Ootaks kibedalt limiidimuutust.
  • mis selle tõusu taga on? vaikselt, aga järjekindlalt tiksub ülesse.
    on keegi seda ettevõtet lähemalt uurinud viimati?
  • See Invalda on seal paras AIG või siis eesti keeles Alta / Ühendatud Kapital. Keegi ei saa päris täpselt aru, kus algab ja kus lõppeb. Ja kas ellu jääb.
  • Ma olen ka nende aruannet uurinud ja juhtkonnaga kohtumas käinud. Peale seda oli ikkagi tunne, et ma ei saa aru, mida ma ostan. Lisaks jäi mulje, et vendadel tuli 2007. aastal ilmutus, et nemad peavadki kogu Leedu kinnisvara kahe aastaga välja arendama.

    Odav või mitte, seal mängitakse erinevate portfelliettevõtete ja nendevaheliste laenudega a la Alta. Ja kunagi ei tea, millal mõne listimata tütre laenutähtaeg kukub, mida refinantseerida ei suudeta. Sellest järgmisena ei tea, millal pank (või võlausaldajad) selle tütre ära võtavad. Sellest omakorda järgmisena ei tea, millist teist laenu selle tütre aktsiatega oli tagatud.

    Kui asjad välja töötavad, on mängu küll. Aga suutmata selle tõenäosust hinnata ei kavatse näppida.
  • Keegi mõnd Balti konglomeraati teab, kus väikeinvestorit hästi koheldakse? Ma ei ole paranoiline, pigem olen vahest sinisilmne, kuid sellistes ettevõtetes on raha "ära kadumise" võimalusi pagana palju.
  • Invalda management/omanikud ei jätnud tegelikult eriti susliku muljet. Aga nad olid üsna kurvad, et asjad on läinud, nagu nad on. Samas olid ka Alta härrad alguses tublid, seega pigem ei saa siit suuri järeldusi teha. Inimeste väärtushinnangud tihti muutuvad, kui äri hakatakse käest võtma.
  • Blink, kui viitsid, siis kirjuta veits LME teemas ka.
  • Invalda puhul annavad kaks börsil noteeritud ettevõtet suurema osa market capist kätte. IVL suurim holding peaks olema Sanitases, turuväärtusega ~75 MLIT ning Vilniaus Baldais (mööblitootja), mis teeb kokku kusagil midagi veidi üle 100 MLIT turuväärtust (koos Sanitasega).

    Edasi siis mingi (teede?)ehitusfirma Tiltra, mis ka Poolas tegutseb, kuid pole noteeritud. IVL enda market cap peaks kusagil 120 MLIT olema. Lisaks on muidugi terve posu igasuguseid muid ettevõtteid (veebis chart), aga neist on raske ülevaadet saada. Balti investorile suhteliselt tuntud Finasta müüdi möödunud aastal Snorasele.

    Tegelikult endale jäänud silma Vilniaus Baldai, mille käesolev aasta Q1-Q2 tehtud väikesed mikrokasumid, kuid Q3 juba väga tugev 8 MLIT kasum, näidates korraga nii käibe tõusu kui sisendite hinna langust. Mingist Finasta Q3 ülevaatest prognoositi sama jätku ka Q4.

    Arvestades, et Invaldal on raskuseid, võib olla hea aasta järel lootusi, et tuumikomanik tahab VBL hea tulemuse korral dividende maksta, mis võib päris ilusat yieldi tähendada. Invaldale on VBL küll 2008. aastal laenu andnud, kuid 2009 Q3 seisuga oli plats puhas.

    Laenude tagasimaksemise tõttu pole küll ettevõtte rahavood eriti head, kuid hea Q4 järel on äkki pilt õdusam. Olen ise pikalt Leedu mööblitootjate suhtes skeptiline olnud, kuna stabiilselt head käiku ei näidatud ka buumi tingimustes, kuid Q3 oli tõepoolest hea. Antud ettevõtte puhul muidugi risk ka see, et oluline osa toodangust peaks minema IKEA allhankesse, kes liiga hea kasumlikkuse korral kindlasti koheselt kotkana hindu üle rääkima lendab.

    Positsiooni siiski pole. Ei Invaldas ega VBL-s.
  • VBLi korraliku kasumi välistab tõesti IKEA kuigi nad ise selles mõned aastad tagasi suurt probleemi ei näinud. Juhtkond rääkis toona, et kunagi tegid nad mööblit puust aga nüüd saepurust ja kui IKEA veel hinda alla tahab siis teevad paberist :-)
  • Langenud sisendite osas peaks peamine võit tulema eelkõige madalast puidu hinnast. Elektrienergia hinnad Leedus 2010. aastast aga kusagil kolmandiku võrra üleval (kodumajapidamised). Omakapitali aktsia kohta midagi 11 LTL kanti. Aga eks pikaajaliselt tuleb muidugi selle IKEA stabiilsuse eest maksta. Samas 0-kasumit ka keegi kindlasti oma core businessi äriplaani pikaajaliselt sisse ei kirjuta. Ka mitte leedulased :-)
  • TaivoS,
    Vaata kinnisvaraga seotud kehi, kus laenud sees on. Võimalik, et suuremad pirukad ei tule Invalda enda aruandest väljagi. Erilise tähelepanuga uuriksin antud garantiisid grupisiseselt. Nt. see Finasta müük oli üks osa päästeoperatsioonist.

    Muidu LME osas vaatan uuesti peale Q4 tulemusi, siis kommenteerin vast ka vastavas teemas.
  • Enda mõtetes tõmbasin nendele ~10 kv-fimale üldse suure kriipsu peale, mis oli muidugi võib olla ennatlik. Tegelikult IVL osas vist asi minu puhul tõsisemaks ei lähe, natuke liiga keeruline praegu ja alternatiivseid võimalusi ka leiab. Sellest ka aru ei saa, on nüüdseks too päästeoperatsioon läbi või mitte. Sanitasestki on üksjagu kriisi käigus müüdud (tõsi, suhteliselt ammu - kui ei eksi, siis juba toona kui kriis hakkas alles siia jõudma). Aktsia kaupleb suhtkoht täpselt omakapitali hinnaga. Kui ettevõtte-sisene kriis ei ole veel ületatud, siis ei tundu kõige atraktiivsem kaev.

    Aktsia likviidsus on muidugi enam-vähem, võrreldes mõne teise eminendiga. Tänud ette tagasiside eest LME osas. Tolle orderbookid üldse olematud. 2-3 aastat tagasi oli (Läti kohta) vähemalt teatud spreadidega kaubledav kraam, nüüd isegi seda enam mitte.
  • St mitte, et Leedu kinnisvara ning sellesse investeerimine tingimata mõttetu oleks, aga just seetõttu, et palju seal tänaseks enam reaalset (füüsilist) väärtust järel on.
  • Kas keegi oskab sõna võtta, mis Invaldaga juhtunud on? Asjad liiguvad paremuse poole?
  • Järgnev pole mingi tark sõnavõtt, aga eks ta vist üldiselt nii on, et asjad liiguvad paremuse poole. Mäletan, et KL soovitas TI-s Invaldat osta juba siis, kui hind oli 13 liti peale langenud. Ise võtsin teda portusse eelmine aasta lihtsalt hasardi pärast, kuna vindus põhjas teistest kauem. Ei tea tast suurt midagi, aga müüma ka veel ei kipu.
  • See pagana "lotopilet" on portus juba nii jämedaks kasvanud, et peab hakkama uurima what the hell is going on. Tänane uudis siis Invalda vähemusosalusega Tiltra Groupi ühinemine raudteeinfra provideri Trakcja Polskaga. Viimasel paistab UEFA 2012 lävel tellimusi küllaga. Uues firmas Invaldal ca 12,5%.
    Ühtlasi õiendan, et KL ei soovitanud Invaldat osta, vaid ütles, et "tundub atraktiivne", kui hind oli 8 litti. Poleks kõige laastavam tolleagne investeerimisotsus olnudki. :)
  • invalda jh jube rakett olnud. Pakuti lausa 1 litiga vahepeal.
    Minul n2rvid ei pidanud vastu ja v2ljusin 4 pealt
  • Oluline osa Invalda liikumisest peaks olema põhjustatud ka Sanitase ja VBL tugevusest.
  • Millele see langus siis tugineb ? Kas kuskil halvad uudised või emotsionaalne müük ? Mis hinna juures teie krabaksite ?
  • Lühikese raha vendi oli ilmselt liiga palju sees. Paistab, et täna näevad nad uut võimalust Ukios. Endal käis ka see mõte korra peast läbi, aga vist passin. Puusalt tulistaks, et Invaldas on praegu veel parasjagu tulevikuoptimismi hinnas, aga pole viitsinud täpsemalt rehkendada. Fine with me so far.
  • Siit punktist mängiks küll juba põrkele.
  • Sedapuhku küll surnud kassile. :-) Aga ma usun ka, et pikaks minekuks see paha koht pole.
  • Pole ta surnud midagi, kerges šokis vast. :)

    Invalda eripära on see, et FA-meestele on ta üks pipar keha, tuleb õige mitme ettevõtte bilanssi kaevuda. Samas likviidsus meelitab kindlasti palju spekuliantaseid joonlauaga ligi. Mis seal salata, et ise ka n-ö puhttehnilistel kaalutlustel seda soetasin, kuigi pika perspektiiviga.
    Seda raha, mille muidu kasiinosse viiks, soovitaks vabalt Invaldasse panna. Võiduvõimalused on paremad ja põnev mängu jälgida ka.
  • Te ise ikka saate aru, millesse investeerite?
  • Ei maksa kõike sada protsenti ratsionaalselt läbi kaaluda. Tasub alati jätta teatud protsent kõhutunde otsustada. Kontrollitud, töötab.
  • Miks ma ei imesta, et mõned võrdlevad börsi kasiinoga. Mängureid ju jägub. :-).
  • Kontrollitud, vahel ei tööta ka. ;-) Õgemini töötab, aga valesti. Selge, et TaivoS-il õigus kui rääkida investerimisest. Kui aga teemaks on tehniline kauplemine, nagu ülal ongi, siis sageli ei teata tõesti, kas firma, millega kaubeldakse, ujutab laevukesi, töötleb piima või toodab viina.
  • Nojah, lõppeesmärk ju sama. :)
    Aga ausõna, minu "mänguline" osa portfellist on 5%, give or take. Kui IVL peaks portfellis mingi nipiga üle 10% kasvama, läheb müüki.
  • Sain ka päevaga korraliku summa teenitud sealt ;) Aga kas lätlastelt ja leedukatelt teenustasu ei võetagi ,et nii väikses koguses ostetakse neid ? Nagu zetoonidega tõesti mängiks :D
  • Kes muide eilse IVL põrkega rahule ei jäänud, võib täna sama asja APG-s proovida.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon