Alternatiivturg - Kas alternatiivne investeerimisvõimalus julgetele. - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Alternatiivturg - Kas alternatiivne investeerimisvõimalus julgetele.

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Suvel peaks käima minema alternetiivturg.
    Loe: http://www.aripaev.ee/3475/uud_uudidx_347508.html

    See võiks olla huvitav koht väikestele kuid väga kiirelt arenevatele firmadele fin vahendite kaasamiseks.
    Ja riskijatele hea koht investeerimiseks.

    Kas see üldse võiks käima minna Eestis?

  • Miks mitte? Börs on vihjanud, et seda ei hakatud arendama tühjalt kohalt. Nõudlus on enne olemas. Väidetavalt loodetakse aasta lõpuks (NB: alternatiivturg ise avatakse alles aasta teises pooles) turule meelitada kuni kuus ettevõtet. Sellist numbrit lahmida ilma eelinfota oleks üpris mõttetu. Kuna alternatiivne turg hõlmab kogu Baltikumi, siis ei näe ka probleemi miks selline number ei võiks täis tulla. Investeerrimiskultuuri kasvatamiseks/arendamiseks ning Börsile tähelepanu tõmbamiseks geniaalne ettevõtmine. Raha teenimiseks (piisava info ja põhjaliku analüüsi korral) mingil hulgal samuti. Seni puudus väiksematel ettevõtetel mugav pääs börsile. Nüüd on selleks võimalus. Rahakaasamise IPOd ettevõtte laienemiseks on igal juhu huvitavamad kui cashout IPOd. Praegu on Baltikumi ettevõtete jaoks parimaid aegu IPO korraldamiseks ja raha kaasamiseks. Saab näha milline ettevõte seda võimalust esimesena kasutab.
  • Tänases ÄPs artikkel firmast mis soovib ühena esimestest alternatiivturule pääseda. Virge Lahe, 12.03.2007 00:00, Väikefirma ootab alternatiivturgu

    Waldemar Assmannile ja Hegert Lepikule kuuluv elamuehitusega tegelev ettevõtete grupp Nova Haus ootab pikisilmi börsist oluliselt lihtsamat sisenemist võimaldava alternatiivturu käivitumist, et hankida suures mahus lisakapitali ettevõtte arenguks.

    "Lisakapitali hankimine on olnud meie arengu suurim piiraja. Täna oleme olukorras, kus väga head projektid seisavad laual ja ootavad finantseerimist. Vajame omakapitalile lisaks kohe 240 miljonit krooni ja see vajadus kasvab järgmistel aastatel oluliselt, olenemata sellest mis juhtub Baltikumi kinnisvaraturul," ütleb ASi Nova Haus üks omanikke Hegert Lepik.

    "Vajame kapitali nii tootmise innovatsiooniks kui ka näiteks kinnisvaraprojektide finantseerimiseks väljaspool Eestit," lisab Lepik. "Alternatiivturg oleks selleks sobivaks võimaluseks, sest seal osalemiseks on vajalikke nõudeid lihtsam täita ja sisenemine ei ole liiga kallis."

    ...

    Nova Hausi üks omanikke ütleb, et on juba sõlmitud alternatiivturule sisenemiseks on konsultatsioonilepingud nõustajatega, kes saavad ettevõtet esindades olema väga oluliseks lüliks börsi ja investori vahel. Ettevõte on valmis turule sisenema esimeste hulgas.

    Samuti on olemas ettevõttesse raha laenanud erainvestorid, kes on juba kindlalt lubanud tulevasel emissioonil osaleda, sest nad näevad ettevõtte aktsiaid ostes suuremat võimalust tulu teenida kui lihtsalt intressitulu saades.

    ...

    TAUST
    # Nova Haus Grupp alustas tegevust 2004
    # suuremad firmad: majatehas AS Nova Haus Element, kinnisvaraga tegelev AS Nova Haus
    # 92 töötajat
    # varade maht 2006. a lõpus 122,1 mln kr, sh omakapital 37,4 mln
    # käive 2006: AS Nova Haus Element 46,4 mln kr, AS Nova Haus 46,5 mln
    # kasum 2006: AS Nova Haus Element 6,5 mln, AS Nova Haus 26,2 mln
    # tänaseks väga kiiresti ja jõudsalt arenenud, plaanib tänavu kasvatada käivet üle kolme korra


    Link firma kodulehele:Nova Haus

    Mul pole kahtlustki, et alternetiivturg käivitub edukalt. Alternatiivturg loob väiksematele firmadele hea kapitalikaasamise koha. Paljude uute ja huvitavate (väike)firmade tulekuga aktiviseerub börsielu ning investoritele tekivad uued investeerimisvõimalused. Mõnus on see, et väiksemad ettevõtted vajavad kapitali just kasvamiseks ja arenemiseks. Cashout IPOsid on vähem. Seega tõenäoliselt on ettevõtetel müüa kasvulugu. Börsi eesmärk ongi pakkuda ettevõtetele raha kasvamiseks ja investoritele võimaluse investeerimiseks. Ja ettevõtetele lihtsa kapitalikaasamise võimaluse loomine börsi poolt on selgelt väärtust loov arendus.

    Kuna tegemist on väikeste ettevõtetega, siis riskid on muidugi kõrgemad kuid ilma analüüsita nagunii ei saa. Alternatiivturu avamise aeg oleneb nüüd rahandusmin´i ja justiitsmin´i poliitikutest ja bürokraatiaaparaadist. Kui kõik läheb kiiresti, siis avatakse alternatiivturg juba enne suve. Kui asjad venivad, siis alles sügisel.
  • Koalitsioonikõnelustel otsustati toetada alternatiivbörsi teket.
    Postimees
  • Koto, linki segas genereerimast see et sul oli ahref kokku kirjutatud, aga peaks olema a href. Link uuesti: Koalitsioonikõnelustel otsustati toetada alternatiivbörsi teket

    Tänane uudis: Sündiv valitsus lubab alandada makse
    Väga oluliseks saavutuseks võib Laari sõnul pidada kokkulepet alternatiivse börsi seadustamise kohta, mis võimaldaks aktsiaturule tulla ka väikestel, innovatiivsete ideedega tegelevatel ettevõtetel.

    Ma ei saa aru miks eksponeeritakse alternatiivturu (AT) loomist kui koalitsiooniläbirääkimiste olulist töövõitu. Uudiseid AT loomiseks tehtavatest ettevalmistustest tuli juba eelmise aasta jaanuaris (kui mitte veel varem). Protsess on käivitunud juba ammu. Vajalikud eelnõud ringlevad juba ministeeriumites, vaja on ainult ametnikele natuke piitsa anda ning neid tagant kiirustada. AT pole üldse koalitsiooniläbirääkimiste teema.
  • AT on nagu - Savisaare lubatud majanduskasv :))
    Kuigi debattides armastas vastu demagoogitsedes öelda "madalatele maksudele vaatamata on majandus kasv" :P
  • Mnjaa - kapitali kaasamine alternatiivturu kaudu. Ma pean olema veidi skeptiline, sest -

    a) kui on hea idee ja raha vaja, tuleb mingi venture capital mees ja alternatiivturgu pole vaja;
    b) kui on hea idee ja raha vaja, tuleb mingi private equity mees ja alternatiivturgu pole vaja;
    c) kui on hea idee ja raha vaja, saab teatud kontekstis ka pangast raha a alternatiivturgu pole vaja;
    d) kui on hea idee ja raha vaja, tuleb mingi sama tegevusala välismaa ettevõte ja ostab kogu kompoti ära - a alternatiivturgu pole vaja.

    Need seisukohad on muttatampimiseks avatud.
  • Karum6mm, good point. Ma ei usu, et alternatiivturust mingi imeloom tuleks ja väikeinvestorile ultra-hea teenimisvõimalus. Keegi mingeid tasuta lõunaid siina tooma ei hakka, pigem vastupidi.
  • Nii on seni olnud!
    Loodaks paranemist ettevõtete omanike arvamuses bõrsist!
    Karumõmm!
    Millises faasis oleks sina olnud nõus nt Werolisse investeerima !
    Kas AT-l olles oleks suudetud käpardliku, et mitte õelda kuritahtliku juhtkonna sellist tegevust piirata!(rapsiost ei tea mis hinnaga!) Pankrotivarana oli ostjaid nagu kärbseid ümber ...
  • Ma arvan, et sellest tuleb minimaalselt:
    1) Väga hea kohalike väikeinvetorite meelsuse mõõdik ja konjunktuursete tippude ja põhjade signaliseerija.
    2) Mõningaid väheseid fundamentaalseid ja natuke rohkem mittefundamentaalseid, spekulatiivseid pärle pakkuv turg, kuna Eesti on täis Mini-Lumaneid, kes toovad ettevõtte turule lihtsalt isikliku edevuse tõttu.
  • Werolisse ma ei oleks üheski faasis investeerinud. Pole minu stiil - ma lihtsalt ei suuda panna sentigi sinna, kus väikegi poliitiku lõhn juures on.

    Lisaks sellele - kes neid alternatiivturu ettevõtteid analüüsima hakkab? Igor Mang?
  • selles AT turu võlu ja valu peitubki, kes suudab õieti prognoosida või juhtumisi teeb hea valiku - kistakse taevasse, vastupidisel juhul võid aga leida end mudast.
  • Parafraseerides Sean Connery't filmis "The Rock":

    "Losers talk about using analysis, winners go home and buy on margin."
  • Ei see on selgelt jagatud turg:

    Pauksonid ja Igor Mang katavad researchiga kinnisvaraarendus sektori ettevõtteid(ilmselt suurim algne tulijate kamp),
    Arno Joala katab kõikvõimalikke tööjõumahukaid allhanke tegijaid ja Kuuse-Taadile jäävad muud ettevõtted.
  • suffiks, parafraseerides Futuramat...

    "Futurama"
    The Day the Earth Stood Stupid (2001)

    [Everyone on Earth except Fry is moronically stupid]
    Fry: What are we going to do?
    Professor Hubert Farnsworth: Duh, I know, let's play the lottery.
    Amy Wong: No, let's buy internet stock.
    Dr. Zoidberg: On margin. Zoidbee wants to buy on margin.
    Hermes Conrad: [holding a board in front of his face] Look at me. I'm invisible.
    Fry: Wait a minute, I know what's going on here. You've all become idiots.
    Bender: Hey, let's go join the Reform party.
    Everyone: Yeah.

    Ehk siis minu point oli see, et kui väikeinvestor läheb juba praegu pööraseks kätte ära, kui börsiettevõtted viisakalt oma andmeid avaldavad, veidi analüüsi on isegi kättesaadav jne, siis mida nad veel siis teevad kui mingi nn "alternatiivturg" tekib. :-D
  • need a, b, c, d poindid on arvestatavad, kuid:

    Ettevõte ei taha mitte üksnes raha kaasata vaid sellele lisaks avalikkuse tähelepanu ja hinnangut nende tegevusele (võib kõrvutada näiteks inimkilbiga- OEG).
    Eks karta on, et ambitsioonikate sekka kipub ka "kotiga" mehi ;) kellel ei ole tähtis miski kuu peale raha (mitte investeerimiseks) aga a, b, c, d viisil ei anta või pistetakse "kasti ja 6 jalga mulda peale...
  • vastus: ebaõnnestumine pidi olema kõige parem õpetaja st. pakun et kooliraha kasvab ja õpiperiood lüheneb :)
  • OKOB-ilt ka ka he point, kinnisvaraarendajad oleks kindlasti üks kamp kes alternatiivturule tuleks raha otsima. Võiks arvata, et ootavad üsna närviliselt AT saabumist, et kas ikka veab turg sinnani välja. Majandustsükli mõttes on ilmselt praegu siis kõige halvem hetk kinnisvaraarendajasse investeerimiseks.
  • Siit vestlusest järeldub, et AT on vajalik :

    a) mini-lumanitele, kes tahavad mainida vestluses, et "jah, minu firma on siin ikka börsil ka, jaaa" ;
    b) tegelastele, kellel on mingi kummaline motivatsioon teisi investoreid kaasata - a la mainitud "inimkilp" ;
    c) tegelastele, kes lihtsalt muud moodi üldse ei oska raha kaasata;
    d) "kotiga" meestele.

    Lisaksin siia omalt poolt veel :

    e) börsi infrastruktuuri pakkujale OMXile, kellel on vaja ka tulubaasi laiendada.
  • f) mingil tasandil ka mingitele cash-out'i tegijatele... maybe.
  • Kõik õige, olen ka ise skeptiliselt meelestatud olukorras, kus raha on küllaga ja puudu on just ideedest. Kui turu idee oleks kaasata raha asemel ideid, näeksin turul hoopis asjalikumat funktsiooni.

    A Karum6mm, see Weroli näide oli veider. Ei puuduta teemasid, kus poliitika lõhn juures? Venemaast käid ka kaarega mööda?
  • Parandus,

    Weroli näide EI OLNUD veider, aga viimase rea teine pool still stands.
  • Venemaast ma kaarega mööda ei käi - pigem vastupidi. Olen leidnud juba ammu ning leian ka praegu, et seal on commodity raha toel lükatud veerema nii suur hooratas, et seda niipea pidama ei saa. Ka olen ma leidnud juba ammu, ning leian siian, et demokraatia kui selline ei ole raha teenimiseks kohustuslik. Poliitika haisust kõrvalehoidmine tähendab seda, et ma ei usu täissöönud poliitikute võimesse äri ajada. Ehk siis "kord nägin ma unes poliitikut, kelle käsi oli enda taskus," ärkasin ja sain aru, et see oli olnud vaid uni.
  • Karum6mmi a) b) c) d) pointid on täiesti õiged ja midagi seal vaielda pole. need võib kokku võtta ühte lausesse - kui mujalt saab raha siis pole altrnatiivturgu vaja. samuti võib öelda igasuguse börsi kohta: kui mujalt saab raha, pole börsi vaja. väga paljud ettevõtted ka sellest põhimõttest lähtuvad, neile pole börsi vaja ja nad pole börsil.

    kas kuskilt on võimalik infot saada mis need altrnatiivturu erinevused saavad olema võrreldes tavabörsiga? ma küll usun et võiks olla nii neid kes tahaks väikestesse ettevõtetesse investeerida ja väikseid ettevõtteid kes tahaks alternatiivbörsi kaudu omakapitali kaasata ja oma aktsiad likviidsemaks muuta. see ehk on selle turu eesmärk, et need huvilised kokku viia.
  • mina küll see mees pole kes väidaks et ma kunagi mitte midagi AT ei osta ning eks see üks mõttetu asi on.
    tervitan seda et võimalused avarduvad, võimaluste rohkus samas ei tähenda et neid kiõiki kasutama kõiki peab.
  • Vaata, finantsist - sa oled ilmselt ka finantsist, kes suudab ise mingit analüüsi moodi asja teostada. Kui aga praegune keskmine investor lastakse sellise asja kallale, siis saab ikka päris palju "nalja." Ma soovitan kõigil vahetevahel lugeda ka inimeste kommentaare börsiteemalistele uudistele ÄP Online-s. Sealt saab päris hea läbilõike sellest, kuidas inimesed tegelikult mõtlevad. Kahju öelda, kuid ma näen neid inimesi oma vaimusilmas oma rahale "head aega" ütlemas.

    Raab, see on tõsi, et kui mujalt raha saab, pole börsi vaja. See on siinse keskkonna probleem. Võrdle Kontinentaal-Euroopa ja Anglo-Ameerika mudelit raha kaasamise osas, mõtle välja, kus meie asume ning sa saad selgelt aru, kust king pigistab.
  • kahtlemata on sul õigus, tegemist on riskantsema investeerimisvõimalusega, kasvõi juba seetõttu et nõuded informatsiooni esitamisele on tunduvalt leebemad. Olen ka päri et esimesed hurraaga pealelendavad investorid võivad saada kõrvetada - samas usun siiski, et inimesed on õppimisvõimelised ja suudavad kui mitte teiste siis vähemalt enese vigadest õppida ning on edaspidi ettevaatlikumad. Ning tahaksin usukuda, et isegi halvad valikud pole nii halvad, et nendega võiks mõne päevaga kogu oma investeeringust ilma jääda.
  • Karum6mm, eks sa pead ikka ise ütlema kust sul king pigistab. täiesti nõus finantsistiga, et võimaluste avardamine ei ole halb, kõiki võimalusi ei pea kasutama. börsil raha kaotajaid on igal pool ja kogu aeg. ei näe küll, et alternatiivturu käivitamine kaotajaid juurde peaks tekitama. küll lollid leiavad ikka võimaluse oma rahast lahti saada. kõiki selliseid võimalusi pole võimalik kinni panna. vast on ikka võitajid nii investorite kui ettevõtete seas rohkem tänu lisavõimalusele.
  • Riskikapital tahab paratamatult üsna suurt kontrolli saada projektis, mis tõenäoliselt on paljudele vastumeelne. Võib kasvõi lugeda tänast Allan Martinsoni arvamust sel teemal. Ise tervitaks küll alternatiivturu tulekut, kuigi tõenäoliselt raha paigutama ei kipuks puuduliku info tõttu. Lihtsalt valikute rohkus pole kunagi halb ja see loodetavasti aitaks Eestis tekitada USA-laadset börsikeskset ettevõtluskeskkonda.
  • jim viidatud artiklis tsitaat Martinsoni kohta:
    "Martinson ütles, et samas riskikapitalisti veenmisel oma ettevõttesse investeerima tuleb leida õige nurk, millega läheneda: "See on nagu naise ärarääkimine."

    Tegelikult pole naisajakirjanik seda olulist momenti kajastanud, et kohe pärast selle sententsi kuuldavale toomist AM ütles, et kõige tähtsam on teha valik, leida see õige. Aga see juba läheb Äripäeva stiili kajastava jutulõime temaatikasse.

    Aga mis seos on alternatiivbörsil ja asjaolul, et riskikapital tahab paratamatult üsna suurt kontrolli saada projektis, pigem küll firmas?
  • Velikij, kõigile ei sobi, kui keegi kõrvaline tahab liiga suurt kontrolli saada projektis, eriti eestlaste loomuse juures ilmselt. Alternatiivturg võikski sellele lahendust pakkuda, võimaldades kapitali kaasata ilma kontrolli loovutamata.
  • ärge ületähtsustage keskmise väikeinvestori infovajadust. Kui paljud praegustest aktsionäridest jooksvalt isegi enda investeeringute majandusaruandeid loevad ja analüüsivad?
    Pigem piirdub suuremal osal analüüs ikkagi Äripäevaga...

    ning ÄP on meil võimekas, küll ta jõuab ka mõnda AP raketti kajastada...

    jah, saan aru, et korralike infonõuete olemasolu on iseenesest distsiplineeriv ning läbi nende võidavad ka pühapäeva-investorid, aga ega nad ise ei pruugi seda teada
  • Ma arvan, et plaan on hea. Eesti suguses riigis on seda minu arvates väga vaja. Mina arvan, et see tugevdab konkurentsi mitmetes valdkondades. Muidugi ei ole ma üksikasjadega kursis ja oleneb kuidas see regulatsioon paika pannakse, asjast võib ka täielik fiasko välja kujuneda.
    Ma loodan, et AT kaudu pääsevad löögile noorte ja andekate inimeste ideed.
  • Miks ma suhtusin teadetesse alternatiivturu loomisest kohe poolehoiuga. Leian, et mõned AT-s peituvad potentsiaalid on:

    1) Analüüsiväärtus. Mida rohkem erinevaid instrumente ja mida rohkem erinevaid aktsiaid on turul kauplemas ning oma aruandeid esitamas, seda lihtsam on turgu analüüsida. Lähemas pektiivis võiks analüüsiväärtus selgemalt avalduda kinnisvaraga seotud IPOdes. Kas teile ei tundu imelik, et mitte ühtegi kahtlase väärtusega kinnisvarasektori IPOt pole praeguseks turul? Ma oleks "kotimehi" juba ammu turule oodanud ja praeguseks oleks oodanud mõnda eriti absurdse hinnaga või absurdse ettevõtte IPOt. Börsiteade stiilis "Kinnisvaraarendaja Vargamäe Apartments IPO on alamärgitud" oleks päris hea infokilluke. Arvan, et kui AT oleks juba praegu toiminud, siis oleks mõnda väiksemat kinnisvarasektori IPOt ka näinud.

    2) Sentimenti indikaator. Mõnus võimalus (väike)investorite sentimenti analüüsida. Haakub esimese punktiga.

    3) Väikeettevõtetele alternatiivne rahakaasamise võimalus. Madalad intressid pole igavane nähtus, AT lisab ühe alternatiivi kust raha saada. VC, PE, pangalaenud, võlakirjad jms võimalused muidugi säilivad. Rahakaasamise võimaluste mitmekesisus ei tee halba.

    4) Börsi eeliseid omav väljund väikestele või uutele ettevõtetele (paranenud ettevõtte läbipaistvus, parem kreiidireiting, selge firmaväärtus, suurenenud likviidsus, tähelepanu ettevõttele, omanike egoboost etc). Praegu puudub väikese omakapitaliga või liiga uutele firmadele ligipääs börsile. Täielikult puudub väikeettevõtete klaster, sest neil lihtsalt puudub reaalne võimalus kusagil noteeritud olla. Jim´i mainitud majanduse börsistumise argument on hea ja läheb samuti siia punkti alla.
    Lauri Lind eile ÄPOL-s: Alternatiivbörsile tuleks esimesel aastal 5-6 firmat
    "Neid ettevõtteid, kellel oleks vajadus minna, pole väga palju. Umbkaudselt öeldes võiks esimese aasta jooksul tulla 5 või 6 nime. Edaspidi rohkem, kuid esimese hooga ettevõtted ei torma," märkis Lind.

    Viimases Saldos Kaidi Ruusalepp: "Kõik üritused, mis me alternatiivturu tutvustamiseks teinud oleme, on olnud äärmiselt populaarsed. On paar ettevõtet, kes väga konkreetselt tahaksid turule tulla, aga nimesid ei tea veel nimetada. Need tulevad nõustajate kaudu ja nõustajad hoiavad viimase hetkeni nimed enda teada, kuni asi on täiesti kindel." Kui juba on olemas firmad kes soovivad AT võimalust kasutada, siis miks neile kätt ette panna? Nõudlus on olemas. AT oleks tõhus väljund. Kõik firmad ei pruugigi kunagi väga suureks kasvada. Kuid ka nende firmade omanikel võiks jääda võimalus saada aktsiatele turuhind.

    5) Teenimispotentsiaal. Jah tõepoolest! Ka suurema riskiga ja raskemini analüüsitaval alternatiivturul võib leida terasid. Kuidas aga teenida üldse mingit raha kui lihtsalt pole ettevõtteid. 12 noteeritud ettevõtet OMXT põhinimekirjas ja 3 lisanimekirjas pole just kõige suurem ettevõtete arv. Arvan, et Balti AT-le hakkab tulevikus toimuma rohkem IPOsid (või kuidas iganes nad sinna turule tulevad) kui IPOsid Balti põhinimekirjadesse või lisanimekirjadesse.

    6) Targemad väikeinvestorid, st küpsem investeerimiskeskkond. Kas me näeme AT firmade pankrotte? Muidugi! Kas me näeme "kotimehi"? Muidugi! Kas me näeme investoreid kes kaotavad mingil hetkel päris palju raha? Muidugi! POle isegi mõtet teha illusioone, et AT on geniaalne rahamasin. AT-ga kaasneb suurem risk. Aga läbi valusa kogemuse inimesed õpivadki rohkem. Kogu elu ei saa mullis elada. Mida haritum on kohalike väikeinvestorite baas, seda tugevam ja küpsem on tegelikult kogu turg. Ahne ja rumal investor on palju suurem risk. Börs võiks panustada ise ka investorharidusse ja AT riskid selgemaks teha enne kui AT päriselt käivitatakse. Kuid alati saab kasutada investori põhiõigusi. Õigus müüa jama korral oma aktsiad ja õigus mitte investeerida halva ettevõtte ettevõttesse väärtpaberitesse.

    Kõigi eelnevate punktide koosmõjus näen kaugemas tulevikus aktiivsuse kasvu. Tõuseb IPOde toimumise sagedus, suurenev kohalik investeerimisuniversum toob rohkem likviidsust, rohkem tehinguid, rohkem kauplejaid, rohkem tähelepanu. Kogenumad investorid muudavad turu küpsemaks ja sellest võidavad kõik.

    Lühidalt. AT launchimise plussid minu jaoks: mitmekesisus (raha kaasamiseks, ettevõtte müümiseks, investeerimisotsuste tegemiseks jne), infoallikas analüüsiks, aktiivsem st huvitavam ja võimalusterikkam börs, targemad investorid st küpsem investeerimiskeskkond.
  • Uhh, typod ja segane lause (Õigus müüa jama korral oma aktsiad ja õigus mitte investeerida halva ettevõtte ettevõttesse väärtpaberitesse. )
  • Seoses selle infovajadusega investeerimisotsuste tegemisel:
    Infot on vaja loomulikult, kuid olen päris kindel et ettevõtted kes vahendeid juurde soovivad on ka valmis infot jagama - põrsast kotis ei osta ju...

    Investeeringutes alati mingi risk olemas ju. Isegi suur-firmade puhul. Bränd kui selline on küll hea töövahend, kuid ka brändid ei ole igavesed ja olenevalt brändingu tüübist võib selline ettevõte ka vaid ühest eksimusest hävineda...

    lisaks momentumi viimasele postitusele:

    On veel positiivseid tulemeid lisaks neile mis juba mainitud said.

    Kuna ilmselt hakkavad need ettevõtted infot rohkem jagama (võrreldes minevikuga), siis muutub ettevõtlus selgemaks ja võimalik, et selline alternatiiv innustaks ka ettevõtteid rohkem tähelepanu enda arengule põõrama just numbrilises mõttes - konkreetsed eesmärgid alati paremad, kui udused eesmärgid...

    Sellest kapitali hankimise võimalusest kuuldes astusin enda jaoks ühe sammu võrra lähemale mõne idee teostamiseni, mis on juba mõnda aega peas kummitanud...

    Selline turg tekitab ka elukutselistele analüütikutele tööpõldu juurde ;)
  • Börsilt täna pressikas: OMX Balti börsid sõlmisid koostöölepingud alternatiivturu "First North" nõustajatega

    Alternatiivturu üks kõige nähtavam eripära reguleeritud turust ongi nõustaja roll. Alternatiivturu nõustaja on ettevõtte partneriks alates turuletulekust kuni börsil noteerimiseni või muul põhjusel alternatiivturult lahkumiseni. Nõustaja analüüsib ettevõtet alternatiivturule kauplemisele võtmise osas ning toetab ettevõtet kogu protsessi vältel, informeerides ettevõtet kõigist alternatiivturu nõudmistest ja kohustustest. Nimekiri alternatiivturu nõustajatest avaldatakse Balti alternatiivturu "First North" veebilehel, kus ettevõtetel on võimalik endale sobiv nõustaja valida.

    "Nõustajale on osaliselt delegeeritud ka järelevalvekohustus ettevõtte üle, lisaks on ta ettevõtte juhtimise ning avalike ja investorsuhete kvaliteedi eest moraalselt vastutav. Olles vahemeheks ettevõtte, börsi ja investorite vahel, on nõustajal oluline roll alternatiivturu arendamisel," tõdes Tallinna Börsi tegevdirektor Kalle Viks.

    Spetsiaalne Balti alternatiivturg avatakse Tallinnas, Riias ja Vilniuses kõigi eelduste kohaselt selle aasta keskel.
    -----
    Selle järgi tundub, et alternatiivturg ei tulegi selline prügiturg kuhu kõigile vaba ligipääs on ja piisaks ainult avalduse kirjutamisest et noteritud olla. Kõrgemad riskid muidugi säilivad vaatamata mõningasele nõustajate filtrile.
  • Kas herr Ansip rääkis täna midagi Alternatiivturust?
  • Riigikogu infotunnis paari sõnaga mainis .
    Ansip: praegu on meil muid tähtsamaid tegemisi -pronksiöö tagajärjed, aktsiiside läbisurumine, riigieelarve... jne.
    Alternatiivturu juurde tuleme kunagi hiljem!!!
  • Ja nagu ikka tuli meie kojamehele talv ootamatult. Põhimõtteliselt räägiti AT launchimise esmastest plaanidest juba 2006 kevadsuvel ja konkreetsematest tähtaegadest 2006 lõpul. Kaks lõigukest Saldo intervjuudest Kaidi Ruusalepaga.

    Töö käib, protsess liigub. "Tallinna Börs meelitab edukaid väikeettevõteid". Saldo, November 2006: "Me tahaksime plaanida seda õunapuude õitsemise ajaks. Tuleme täpsete kuupäevadega välja ilmselt veel selle aastanumbri sees," ütleb Ruusalepp uue börsinimekirja sünniajaks.

    Tekkinud on ilmselged probleemid. "Riik paneb pidurit väikeettevõtete börsisõidule". Saldo, Märts 2007: Rahandusministeeriumis on välja töötatud seadusemuudatused, millele justiitsministeerium eelnõu kooskõlastusringil andis väga konkreetse eitava vastuse. Eelnõu pendeldab ministeeriumide vahel ning isegi kui me oleme turu avamiseks juba kevadel valmis, on asi seadusandlikul tasandil toppama jäänud. Ja nüüd vahetuvad veel parlament ja valitsus.

    Üllatuslikult ilmus AT loomine ka koalitsioonileppesse. Valitsusliidu programm aastateks 2007-2011 2. aprillil 2007
    8) loob seadusandlikud tingimused väikese omakapitaliga (minimaalselt 1 miljon krooni) ettevõtete osalemiseks väärtpaberibörsi alternatiivturul;

    Seega EI OLE tegemist uue info ega uue probleemiga. Pronksiöö, uued aktsiisid ja riigieelarve ei tohiks olla takistavad asjaolud. Need protsessid on samuti kas varem teada olnud või alles tekkinud, kuid praeguseks oleks pidanud vajaliku seadusandluse loomine AT avamiseks juba igal juhul valmis olema. Vähemalt on nüüd antud selgem kuupäev millal AT avaneb. Käivitub halvem stsenaarium ja AT avaneb kunagi kaugemas tulevikus võrreldes Läti ja Leedu AT-ga väga hilja. Good job!
  • Kui väikesel ettevõttel siis õieti tasub alternatiivturule minna? Kas tõepoolest sellest minimaalsest miljonist ja heast ideest aitab?
  • Rääkides Põhjamaade kogemusest, siis kõige väiksem avalik pakkumine on olnud 21mln krooni juures. Samasse suurusjärku jääb ka kõige väiksem turukapitalisatsioon.

    Usun, et Eestis on idee poolest mõeldav ka väiksemate ettevõtete turule toomine. Eks lõppkokkuvõttes taandub kõik ettevõtte potentsiaali ja idee tasandile. Samuti on oluliseks avalikult pakutavate aktsiate osakaal.
  • See mio võiks ikka EURides olla. BNS vahendas reedel sellise uudise: Alternative stock market set up in Latvia: Several certified candidates for consultant's status are holding negotiations companies on their listing on First North.

    Kahju, et alternatiivturg meil avamiseks valmis pole. Ma arvan, et me näeks aasta jooksul 5...10 uut väikeesttevõtet börsil. Huvitav kas Trigon Agri oleks end Tallinnas noteerinud kui First North oleks juba avatud olnud.
  • Tulles BNSi uudise juurde, siis iseenesest on läbirääkimiste pidamine alles üks esimesi samme ning turule toomine on sellest veel kaugel. Juhtusin mõne aja eest rääkima ühe Taani alternatiivturu nõustajaga ja nende sõnul pole ime kui umbes üks ettevõte kümnest pärast eelselektsiooni tegelikkuses turukõlbulikuks ostutub.
  • Uus seadus: investori mõistust tuleb enne müüki kontrollida

    Valitsus kiitis tänasel istungil heaks mahuka väärtpaberituru seaduse muudatuse.

    AT launchimisele jälle natuke lähemal. Börs on peamiselt just selle seaduse venimise tõttu AT avamist edasi lükanud. Kui nüüd riigikogust ja presidendi juurest läbi käib, siis AT avataksegi ;)
  • Huvitav, kas nüüd LHV või Hansapank hakkavad minu eest otsustama, mis nende toodetest mulle sobib või mitte? Äripäeva tekstist loen seda igatahes välja.
  • Jah ttrust.
    Kõigepealt käid hulluarsti juurest tood tõendi ja selle põhjal otsustatakse mis sulle sobib :))
  • Uus seadus: investori mõistust tuleb enne müüki kontrollida!!!!

    No kui kauplema lubatakse ainult "tarku investoreid", kes siis kahjumit saama hakkab!
    Ja siis võiks ka kauplemispiirangu14% nõude kaotada sest otsuseid tehakse targalt, ilma emotsioonideta!
    Ja kui investor tunnistati "nn. reitinguagentuuri" poolt investeerimisvõimeliseks, kuid saab siiski kahjumit-kes kahjud katab!
    Vaadates riigivalitsejate-poliitkute tegemattajätmiste tõttu EL-le makstavate trahvirahade koguseid peaks hoopis ministreid kõigepealt atesteerima!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon