Inflatsio: raha ja hindade kukkumine - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Inflatsio: raha ja hindade kukkumine

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere kõigile!
    Kirjutan sellise minu jaoks väga huvitava teemaga: palju räägivad, et varsti tuleb inflatsioon ja hinnad kukkuvad, näiteks kui praegu võtta laenu siis tulevikus see laen ei makse nii palju nagu praegu on. Veel huvitab korterite ja majade hinnad? Näiteks ma ostsin endale korteri, ja maksab ta praegu 800 tuh, mis selle hinnaga juhtub? langeb, kui palju? Olen Narvast ja meil siin tuleb palju projekti ja tulevad ehitada eramajad meie kandis. Või sellega juhtuda korterite hinndade kukkumine?
    Mida arvate autode hinndade kohta? kuidas nendega tuleb jutt?
    Ja veel algaja küsimus, kui ma tahan teha investeeringu, alustada 10 tuh, millest alustada?

    Olen väga tänulik Teie vastuste eest, ja vabandust mu eesti keele ja vigade eest.
  • jah. sinu korter maksab pärast seda kui "inflatsioon tuleb" unbkaudu 1497 Krooni. Selles võid veenduda ise, kui korrutad 800K läbi ühe teatud inflatsioonikoefitsendiga. Autod maksavad veelgi vähem. Kustutage palun see foorum ära ja ärge säilitage, kui monumenti idiootsusele. Brouzer, anna mulle andeks...
  • brouzer,
    Sinu keeleoskusel pole viga midagi. Tubli ja tervitusi Narva!

    Inflatsioon on selline asi, mis on kahjuks olemas kogu aeg - see on selline rahaga seotud paratamatus ning ei hakka pikalt seletama. Inflatsiooniga hinnad tõusevad, mitte ei lange (seda nimetatakse deflatsiooniks). Kõrgem inflatsioon peaks endaga tooma kaasa ka kõrgemad laenuintressid, kuid intresse ei määrata mitte Tallinnas vaid Frankfurdis. Laenu hinnaks ongi see intress mida pead juurde maksma ning see on hetkel tõusutrendis tänu inflatsioonile ja muudele agregeeritud majandusnäitajatele.
    Korteri hinda mõjutab aga eelkõige selle asukoht, linna kinnisvara hindade üldine trend jne. On küll teatav seos inflatsiooni ja laenuintressidega, mis muudavad laenude kättesaadavust seega nõudlust kinnisvara järele, kuid kõige rohkem sõltub hind ikkagi kinnisvara üldisemast hinnatrendist.

    Autodega on lood nii, et eks see sõltub ikka margist ja mudelist, kuidas tema hind käitub. Inflatsioonil on oma osa hinnakasvus, samuti sõltub hind igasugustest maksudest ja tollidest.

    Väikeste summadega investeerimise kohapealt saad nõu erinevatest alustajate foorumitest (kuhu ka see sinu alustatud teema peaks kuuluma). Selleks, et ise hakata aktsiatesse investeerima peaksid kõvasti lugema ja õppima, seega mine parem oma kodupanka ja küsi tellerilt nõu.
  • CharlieF:
    mine arene kuskil, palun.

    Brouzer:
    kuskilt on kõik investeerimist alustanud. 10 000 on küll väike raha, aga sellega annab siiski nii mõndagi teha. Aga alustuseks tee endale virtuaalportfell. Lisa sinna 4-5 aktsiat, mille hinna tõus tundub sulle tõenäoline. Pane ka mõni optsioon (enne tee endale selgeks muidugi optsioonide teooria). Ja siis püüa selle virtuaalportfelliga kasumit teenida. Samal ajal loe investeerimise-alaseid raamatuid, foorumeid, bloge. Muuda oma portfelli vastavalt sellele, mis sa juurde õppinud oled. Ja kui sul juba midagi välja tuleb ja algtõed selged, siis võid reaalse rahaga proovida. Alguses natuke kauem kannatada ja õppida -- see tasub pärast kuhjaga ära.

    Korteriga on nii, et mitte keegi ei oska sulle 100% kindlalt öelda, kas selle väärtus veel tõuseb, kukub või jääb samaks. Tuleb vaadata, mida turg teeb, kuidas käitub ja siis teha omad järeldused (mis ei pruugi ka alati täppi minna). Mina näiteks usun, et kinnisvarahinnad langevad lähemas tulevikus. Siit LHV foorumitest võib leida ka neid, kes arvavad, et hinnad jäävad samaks või tõusevad. Noh, aeg näitab, kel on õigus (ja kes sellega raha teevad :)).
  • Schlag, ma kahtlen kas 10k on summa mille pärast tasub hakata õppima parimaid viise value/growth aktsiate otsimiseks. Sellised summad käivad fondides. See, millise sektori/regiooni ja aktiivse/passiivse halduse valida on oluliselt lihtsam. Aktsia hinna tõus oleneb peamiselt siiski sellest millises sektoris ta paikneb. Mul on raskusi arusaamisega inimestest kes tahavad oma paarikümnetuhandelisi portfelle aktiivselt hallata ja benchmark´i pidevalt lüüa. Kas tõesti on inimestel niipalju vaba aega mida raisata?

    soovitus Hull läbi lugeda oli küll lõbus :)
  • Üks erinev mõte Schlagbaumm'i omast.
    Minu isiklik soovitus - ära siiski kohe optsioone virtuaalportfelli lisa. Rääkimata päris rahaga ostmisest.

    Kui turg kukub, on asi OK. Kui turg püsib paigal, on asi veelgi parem. Kuid väga halvasti on siis, kui turg peaks tõusma. Siis tekib Sul mulje, et optsioonid on easy money, mis lihtsalt toodavad oluliselt kiiremini ja rohkem raha, kui aktsia/fondiinvesteeringud.

    Jah, enne on kahtlemata kasulik (optsioonide) teooria selgeks teha. Kuid ükski teooria ei aita edu puhul võimust võtva ahnuse vastu (aitab ainult reaalse raha kaotamine). Seega, proovi algul aktsiatega.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon