Ettepanek LHV-le - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Ettepanek LHV-le

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Olen üsna veendunud, et LHV on parim investeerimispank eesti väikeinvestorile. Aga alati saab paremini, seetõttu teen ettepaneku uue teenuse osutamiseks, mille järgi ise tunnen puudust ja mis pikemas perspektiivis oleks ka LHVle väga kasulik.

    Nimelt soovin oma tütart (arvatavasti kunagi ka poega) kurssi viia börsimaailmas toimuvaga ning õpetada teda varajases lapsepõlves tegelema investeerimisega. Soovisin talle avada väärtpaberikontot, kus koos temaga osta tema taskuraha eest aktsiaid, summad oleksid üsna väikesed, ei ületaks 500 krooni piiri. Paraku selliste summade investeerimisel on tehingutasud protsentuaalselt ääretult suured ja muudab kogu investeerimise mõttetuks. Eesmärk oleks, et laps saab ise otsustada milliseid Balti aktsiaid ta osta soovib, sõltuvalt vanusest kas koos vanema abiga või hiljem juba iseseisvalt. Tütar oli mõttest vaimustatud, enamus pankasid pakuvad lastele kogumishoiuseid, siis miks ei võiks pakkuda ka lastele investeerimiskontosid?
    Kas LHV sooviks sellist teenust turule tuua? Minu silme läbi peaks teenus välja nägema nii:

    Lapsekonto – raha saab kontole lisada kuni 500 krooni kuus, konto omanik peab olema 6-18 aasta vanune, tehingutasu on kuni ~2% summast (ilma praeguse 50 kroonise tehingutasuta). Kui laps saab 18 aasta vanuseks, muudetakse ta konto tavapäraseks investeerimiskontoks koos tavapärase hinnakirjaga.

    Raha lisamise limiidi panemine on vajalik, kuna muidu hakkaksid paljud lapsevanemad lapsekontot ära kasutama, et kokku hoida tehingutasude pealt. Kindlasti on praegu terve hulk inimesi, kes tegelevad lapse nimel investeerimisega, kuid see on tehtud pigem maksude optimeerimiseks, kui lapse investeerimismaailma toomiseks. Seetõttu peaks olema võimalik lapse nimel avada kas lapsekontot või investeerimiskontot. Vajadusel võib kaaluda lisatingimust, et üks lapsevanem (või temaga seotud juriidiline isik) peab omama väärtpaberikontot LHV-s koos miinimum suurusega teatud perioodi jooksul.

    LHV võidaks eelkõige pikemas perspektiivis kliente juurde õpetades juba lapsi investeerimisega tegelema. Kui lapsed alustaksid juba praegu investeerimisega, siis kindlasti jätkaksid nad sellega täiskasvanuks saades.

    Sellised mõtted siis. Mida arvab sellisest teenuses foorumi ja LHV rahvas? Või kas keegi pakub Eestis sellist teenust?
  • Ma avaldan ka oma arvamuse.
    Kunagi oli selline vahva, nimetame seda siis teatmeteosesarjaks, kogumik nimega "Eneke". Samuti on piiramatul hulgal (kusjuures isegi eesti keeles, uskumatu eksju) välja antud igas kaliibris lasteraamatuid - seiklusjuttudest luuletusteni. Huvialaringid. Arvutimängud. Lihtsalt sõpradega suhtlemine. Ma millegipärast kardan, et laps jõuab oma elus spekuleerimisega tegeleda veel küll ja küll, las ta soojenduseks vahetab koolis kommipabereid, mudelautosid või Yogi-kaarte ja tegeleb asjadega, mis on talle jõukohasemad. Lapsevanema mureks on leida tema tegevustele kate. 18 aastat ju seda klassikalist lapsepõlve meil tavaliselt on, miks üritada seda omalt poolt läbi lapsevanema silmade vaadatuna ära rikkuda.
    Ei igasugustele lapse finantsinstrumentidele! Piisab täiesti oma taskurahast ja erakorralisest pangakaardist. Aktiivsemad võivad nädalavahetustel taararaha ka endale saada ja suvel töötegemist nuusutada.
  • Väga väärt mõte. Olen ise ka sellepeale mõelnud endamisi. Olen kasutanud alternatiive, et lastele investeerida. Aga see ei nakata lapsi iseseisvalt investeerima. Loodan väga, et LHV selle kiiresti ära teeb.
  • kris12 - mina pooldan mõtet, samas sarnase ideega toode on LHVl täiesti olemas "Lapsekonto" nime all. Balti aktsiatesse investeerimiseks võib ju avada tavalise konto, kanda sinna iga kuu 500 krooni ning võtta juba varajases lapsepõlves arvesse ka reaalsed tehingutasud. Milleks teha eeliseid tehingutasude ning piiranguid investeeritava summa suhtes.

    ruuki - ka õige. Mäletan, et tenisin oma esimese 50 rubla Montana kella ostmiseks välja kapsapõllul kõblates. Kõigepealt peaks õppima aru saama, kuskohast tuleb raha ning hiljem, kuidas seda investeerida.
  • Hakkame aga kasvatama uusi mängusõltlasi!
  • Vanal hallil ajal Norma müüs mänguruletti, pätakatel oli hea kätt harjutada.
  • Lapsed käivad suviti tööl, viivad taarat, koguvad raha. Mõlemal on rahakogumises kindel siht, üks tahab hobust, teine autot. Äritsevad mingite kaartide ja nänniga - ma ei tea kui pikk maa on sealt varastatud asjade ostmise-müümiseni või narkotsiga hangeldamiseni, aga tunduvalt parem mõte oleks aktsiatega kauplemine/investeerimine. Kasvukontolt ei ole võimalik eesti/baltikumi aktsiaid osta. Kris12 idee on hea, aga mulle sobiks ka see, kui kasvukontolt oleks võimalik Tallinna põhinimekirja aktsiaid osta.
  • Iauplemine 500 krooniga balti turgudel? Investeerimine ainult balti turgudele? Ehk oleks mõistlik siiski paigutada väikesed summad paremini hajutatud instrumentidesse, et võsukese 18. aastaseks oleks midagi, millest alustada.
  • Kui kellelegi antud teenus ei meeldiks siis ta ei pea ka seda kasutama. Sama moodi ei pea avama oma lastele erinevates pankades lastekontosid jne. Ma isiklikult ei tahaks hakata lapse nimel olevale kontole regulaarselt raha üle kandma vaid anda talle võimaluse ise otsustada mida oma rahaga teeb. Praegu on tema töö taarat viia ja lisaks lähevad kõik sendid ta valduses olevatesse rahakassadesse. Ning ta käib oma rahakotiga mööda maja ringi ja mõtleb mida rahaga teha ja kuidas seda juurde saada. Ning mida kõike osta saaks, kui suurem summa koos on.

    Lapse investeerimiskonto on alternatiiv aktiivseks säästmiseks ja konkureeriks eelkõige jaepankade poolt pakutavate lastele suunatud toodetega.
  • ...ja Jaan Tatika nimeline papist kuldauraha läheb seekorda jagamisele, ühe saab dumb & teise dumbow,

    vanadel headel aegadel sai äritsetud igasugu arvutijuppidega, oleks ma tollal teadnud, kui lühike maa mul oli minna varastatud asjade müümiseni või lausa narkotsiga hangeldamiseni. Aga näed, ei teadnu, ilmselt Jumal hoidis mind. Enam ma ei äritse millegagi, sest mine tea. Aktsiatega ma kauplesin ka, aga siis sai mängitud pokkerit ja aktsiad nagu sai panuseks pandud. Jumal tänatud, et aktsiad olid (mitte raha), sest selleks ajaks, kui ma need realiseerida sain, oli nende hind tõusnud ja millist jäi 10K üle, puhast, sai õlut selle eest ostetud.
  • to Dubow: Läbi Kasvukonto ei saa Tallinna börsil noteeritud aktsiaid osta seetõttu, et Eesti aktsiad peavad olema selle omaniku nimelisel EVK kontol, mis tähendab, et me ei saa neid poolitada. USA aktsiate puhul kogume klientide orderid kokku, ostame täisarvu aktsiaid oma kontole ning siis jagame sealt juba klientidele edasi vastavalt nende investeeritud summale aktsiad x.xxx täpsusega.
  • kris12,
    loomulikult.
    ja mul on rahakotiga mööda maja ringikäivast lapsest, kes mõtleb mida kõike veel osta saaks siiralt kahju.
    side lõpp.
  • Õppimiseks on lastele virtuaalportfell piisav.
  • Sten Pisang,
    aga lõppkokkuvõttes on ka Kasvukonto USA aktsiad ikkagi ju kliendi nimel?
    Et see esialgne ühisost on lihtsalt tehingutasude jagamiseks vms?

    Nii mulle teie klienditugi vähemalt kunagi ütles. Kas midagi on selles osas muutunud?
  • veidi teemast välja

    "Meie portaal - LHV " oleks vist õigem koht selliste teemade jaoks?
  • Hetkel pakub LHV lapsekontot, ühelt poolt on võimalik teha lapsele kasvukonto, mis on lapse nimel aga sellele kannab raha ja toimetab (muudab näiteks valikuid) lapsevanem. Teise võimalusena on teha lapsele investeerimiskonto, mis oleks lapse nimel.

    Lastele eraldi hinnakirja rakendamist ei poolda - õppida saab virtuaalportfelli kasutades ning vanemad saavad raha koguda lapsele vastavate toodete raames.
  • Lisaks võiks mõelda, mis avalikul börsil toimuma hakkab, kui kunstlikult madaldatud teenustasuga 2 või 3 aktsia ostud toimuma hakkavad!
    vastaspool peab ju ikka kohe tehingu eest maksma, mis ei teinud muud kui kraapis müüki pandud pakist vaid puru küljest.
  • kris12 - tee lastele virtuaalportfellid ja lepi nendega nt. kokku, millise virtuaalse tootluse naitamisel saavad nad sult reaalset raha, mille kannad kasvoi LHV Lapsekontole (voi osa Lapsekontole ja osa taskurahaks). Siis oled saavutad ka selle, et nad sulle aru annavad ja nou kysivad. Ja kui nad ara tydinevad vms. pole teab mis traagiline.

    Ise lasin umbes samal (st. harival) eesmargil enda oepoja ligi oma kihlveokontodele. Eeldasin, et kuna spordiuudistega on ta niigi kursis, peaks ta hakkama saama. Laias laastus oli diil, et kasumist 1/3 talle, teist samapalju jaaks kontole ja kolmandik mulle.
  • Ise sai omalajal 16a portfell LHV's tehtud, ainuke mida vaja on, on vanema allkiri ja nõusolek. Lapsevanem saab ka oma kasutajanimega siseneda järeltulija portfelli ja seda kaeda.

    Mingi 500 eek investeerimisest vaevalt tänapäeva noor enam väga vaimustuses on. Kui 1000 EEK on pandud ühe aktsia alla ja see tõuseb 35% ja sellest 350 EEK tulu, siis üks 15-18 aastane noor sellest mingit olulist feelingut vaevalt saab. Pigem, siis lapsekoolitamiseks soovitada tal töötada virtuaalportfellis, ning kui poole aastaga seal kaubeldes (miinimum tehinguid näiteks 10tükki) plussis on, siis saab näiteks 25 000, mida siis keerutada ja kasvatada, aga peab näiteks 1,5a pärast selle 25 000 maksma ja plussi võib endale jätta.
    Olen veendunud, et see motiveerib ja mõjub lapsele rohkem kui 500eek investeerimine.

    Alternatiivselt võiks siis lapsele kohe ta kuu taskurahast 500 maha võtta (tema nõusolekul) ja LHV'se kanda. 6000 eest saab ka midagi juba osta ehk.
  • See veel puudub et kui õpetaja koolis küsib miks õpilane täna ei suuda keskenduda ja nii morn on vastab too et "Börsikrahh".
  • Aatom,

    Just, ostetavad USA aktsiad on küll kliendi nimel, kuid neid hoitakse nn esindajakontol.

  • kris12-ga nõus.
    Ise mõtlesin samuti 12 aastasele poisile tema enda 1500 krooni algatuseks arvele panna, aga kas sellises vanuses protsente juba osatakse, et teenustasusid arvestada?
    Virtuaalist on vähe abi. Sellega erilist huvi majanduse ja investeerimise vastu ei ärata. Reaalne raha on ikka parem - võtad pangast välja, loed üle ja paned jälle panka tagasi :-)
  • Kena oleks ka LHV töötajate kontaktid koduleheküljelt leida. Mina otsisin küll, aga vot ei leidnud.
  • Viskasin kah pilgu peale. Justkui üle poolte naised, aga miks foorumites kirjutavad ainult mehed? Sealt ametinimetusi lugedes oleksid naised kah nagu spetsialistid.
  • Mul oleks ka kambale ettepanek teha.

    Raamatukogudes on tõsine puudus investeerimisalase kirjanduse järgi. Igaüks, kes tahab end vähegi edasi harida investeerimise teemal, peab mingi hetk hakkama tellima raamatuid välismaalt. Seetõttu jääb arvatavasti nii mõnigi investeerimisest eemale, või siis teeb valesid valikuid turul, kõrbeb ja loobub.

    LHV on siiamaani olnud üks tõsisemalt (väike)investorite koolitamisele pühendunud asutusi maarjamaal. Ma usun, et selle tühimiku võiksie Teie ära täita. Teha näiteks Tallinna keskraamatukogusse, mis ei asu LHV kliendikontorist isegi 5 minuti jalutuskäigu kaugusel, investeerimiskirjanduse riiul. Või ükskõik kuhu, keskraamatukogu on asukohalt parim ja Rahvusraamatukogust ei saa koju laenutada. Pealegi saab raamatuid tellida ühest raamatukogust teise ja ka näiteks Elvas oleks siis võimalik lugeda korralikku kirjandust valdkonna kohta. Esialgu ehk ligi paarisajast raamatust koosnev kogu, mõnda populaarsemat mitu eksemplari, aja jooksul seda pidevalt täiendada. Te oskate ise kindlasti mingi korralikuma kogu koostada, ja näiteks võiksid siin foorumikasutajad ka soovitada mida sinna lisada. Kogu teenus oleks muidugi tasuta, isegi mingit suuremat silti ei oleks vaja asjale külge vaja panna. Lihtsalt koduleheküljele lisada vastav alajaotus ja näiteks raamatute lühitutvustus, mida võiks igaüks siit foorumist ka täiendada. Samuti lisada lingid mõnele netist kättesaadale raamatule.

    Esialgu oleks muidugi raha väljavool ehk küllalt suur, aga meie kõigi targemad otsused investeerimisel on ka meie kõigi huvides. Ja ka Teie huvides. Rohkem haritud investorid teeksid targemaid otsuseid, teeniksid rohkem raha, tooksid rohkem teenustasudena sissa. Ja kui noor näiteks teab, et tema otsused on paremad tänu LHV toetatud raamatutest saadud teadmistele, tuleb ta tõenäoliselt teie juurde. Mitte mõnda suuremasse panka, mis soovitab talle ainult enda investeerimistooteid. Ma usun, et see projekt tasuks end majanduslikult ära maksimaalselt viie aastaga, aga veel suurem kasu oleks selle otsuse mõjust Teie mainele. Juba ainult see positiivne sõnum tooks kliente juurde.

    Minu arust on just sellisest projektist Eesti investeerimismaastikul puudu. Ja LHV on kõige õigem meeskond, kes selle ära võiks teha.

    Ühtlasi kutsuks üles ka kõiki kohalikke investeerimisdinosauruseid ühinema selle projektiga ja annetama raamatukogudesse kirjandust, mis Teil endil toanurgas tolmu kogub. Enamusel teist on midagi sellist. Isegi kui LHV ei peaks asja ette võtma. Sellist asja on väga vaja, ma usun, et Te kutid ei kahtlegi selles.
  • Väga hea idee Madis! Olen nõus kümmekond raamatut annetama.
  • LHV sisenes meediaturule.
    Sell Kalev :P
    /images/files/LHV_investeeri.pdf
  • Madis,

    Minu poolt pudeneks ka mõned raamatud.

    OP.
  • Tallinna Börs andis välja Eesti esimese investeerimisõpiku..

    http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=9bb99b7b-3941-4820-b0ca-85f1d1e01fd5&ref=rss
  • Oleks ehk oodanund veidi soojemat vastuvõttu, aga küll asi aja jooksul paraneb. Kui asja käima lükkame, tuleb annetusi veelgi. Loodetavasti. Endal ei ole hetkel midagi panustada, kuna enda raamatuid veel aeg-ajalt tudeerin, aga kindlasti hakkab minultki midagi aeg-ajalt tilkuma. Praegu me tervet riiulit küll kokku ei saaks, aga ma uurin lähipäevadel raamatukougde võimalikku huvi asja vastu ja annan arengutest siia ka teada.

    Tänan Streeti ja nextphase'i hea tahte ülesnäitamise eest ja kutsun jätkuvalt teisi nende eeskuju järgima. Kutsun ka teisi välja mõtlema võimalikke lahendusi, ehk on kellelgi siit kogemusi või ideid jagada.

    PS: raamatukogul võib tekkida huvi raamatute kohta. Ehk viitsite mulle meilile saata raamatute nimed, autorid, seisukorra, trükikoja ja trükiaasta, oleksin tänulik.

    Parimat,

    madis43
  • Hea idee, aga kuidas see protsessina välja peaks nägema? Kord aastas korraldatakse korjandusperiood ja siis pidulikult annetatakse mõnele raamatukogule? Korduveksemplare võiks ju jagada mitme linna peale. Tallinn-Tartu-Pärnu-Narva.
  • raamatud võiksid olla LHV uues uhkes kliendikontoris riiulil ja laenutamise õigus oleks LHV kliendistaatuses olijatel ... kliendiks vormistamine ei ole keeruline

    hetkel vaba kirjanduse loetelu võiks olla LHV veebilehel ka ja sealtkaudu käiks broneerimine-tellimine neile, kes kontorisse kohale ei viitsi tulla
  • Mul endal ei ole ka aimu kuidas see välja väiks näha, kõik ideed on teretulnud. Esialgu korjandusperiood, siis üleandmine. Edaspidi võiks igaüks juba ise käia ja viia raamatukogusse/desse, korra-kaks aastas kutsuks üles annetama, siis mingi korjandusperiood. Midagi sellist jah. Korduveksemplare on muidugi ühe linna siseselt ka vaja, aga kui peaks piisavalt edukalt minema, siis muidugi, nii paljudesse kohtadesse kui võimalik. Ma koostan ise mingi nimekirja raamatutest ja see võiks kusagil siin lehel ka rippuda.

    Samuti kui projekt peaks käima minema korralikumalt, võiks korraldada ka midagi raha korjanduse taolist. Arutaks foorumis/õlleklaasi taga läbi, mis raamatuid puudu/vaja oleks ja sõltuvalt võimalustele telliks midagi juurde. Ise olen valmis paar "kopikat" andma.

    eelmises postituses unustasin enda meili lisada, see on madis43@hot.ee
  • Head mõtted saavad alati teoks!
    Madis43 mõte on lausa geniaalne ja teeme selle kindlasti ära. Esimese sammuna kuulutaks välja raamatute kogumise, st kui kellelgi on üle investeerimisalast kirjandust, siis paluks tuua see Pärnu mnt 25 kliendikontorisse. Lisaks siis oleks hea ka nimeikir, kus toodud raamatud, mis igal juhul olemas peaksid olemas (kuigi soovita häid raamatuid foorum on need raamatud suures osas kokku kogunud). Edasine samm oleks siis vaja astuda LHV poolt, ning kõik võivad kindlad olla, et see ette võetakse.
  • Kõike ei tahaks alguses ära anda, aga oma viis tükki vast ikka leiaks. :)
  • raamatud võiksid ikkagi suuremale numbrile inimestele kättesaadavad olla. LHV kontorist ei saaks neid näiteks tartu ülikooli raamatukokku tellida, kus paljud majandust õpivad. Ei tea, kas LHV-l ruumi on sellise asja jaoks ja tõenäoliselt ei soovi LHV ise raamatukogu teenuseid pakkuda.
  • Mul on väga hea meel, et te selle asja üle võtsite kuna ise ei resideeru hetkel Eestis. Edu ja jõudu.

    Ja teistele: jõudu ja jaksu raamatukoormate liigutamisel!
  • madis43 - kuna olen ise alles algaja investor, siis midagi annetada ei saaks, aga tahan kiita ja toetust avaldada, vägagi tänuväärne ettevõtmine!
  • Lihtsalt teadmiseks, et raamatukogud alluvad ka autoriõigusseadusele ja peavad pidevalt iga laenutuse pealt midagi ka Autorikaitsele maksma. Täpsemaid summasid ja reegleid kahjuks ei tea. Idee on iseenesest muidu väga hea.
  • Ei suuda kauem kannatada ja küsin ära: Kuidas edeneb? Mõni vihje kasvõi...
  • To: kaur812. Need raamatukogude autorikaitse-summad on üldiselt pikka aega ette planeeritavad ja riigieelarves sees. Raamatukogul pole üldiselt karta, et keset aastat tekib erakorralisi kulusid seoses sellega.
  • kuidas asi edeneb? Plaanin ise ka millalgi lähiajal läbi astuda ja midagi anda.

  • Asi susiseb, kuid oodatust veidi aeglasemalt, osaliselt on see seotud teiste projektide rohkusega, kuid ka kolimisega uude kliendikontorisse.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon