Börsipäev 17.august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17.august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aasias täna Nikkei -5,4%; Hang Seng -5,5% ja CSI 300 -1,5%. Tänane kauplemispäev ei erinenud oluliselt paarist eelmisest. Investorite riskikartlikkus põhjustas taaskord carry trade mahtude vähenemise ja jeeni tõusu pea kõigi piirkonna valuutade suhtes. Bloombergi andmetel on jeen käesoleva nädalaga teinud läbi viimase üheksa aasta suurima tõusu. Jeeni selline tõus jättis loomulikult jälje riigi eksportööridele. Samal ajal Austraalia keskpank ostis täna riigi valuutat, pärast selle enam kui seitsme protsendilist odavnemist USA dollari suhtes viimase kolme päeva jooksul. Samuti suunati lisaraha finantssüsteemi.

  • Hong Kong's Hang Seng Index has fallen 6% to 19432
  • Romet, 15. augusti börsipäeva algusesse panin kohe ühe graafiku hedge-fondide jeeni positsioonidest, mida oli väga tugevalt vähendatud. Seda vaadates tundub mulle, et jeeni carry trade'st rääkimine on muutumas vanaks teemaks.

  • WSJ-s on päris vahva pilt, mis peegeldab korrektsiooni suurust erinevates piirkondades üle maakera alates 19. juulist.

     

  • Hedge fondide positsioon on vähenenud, seda küll. Samas ei ole nemad ainsad, kes selle "rahamasinaga" tegelesid/tegelevad. Suur on siin näiteks kohalike jaeinvestorite osakaal. Kõigi jaeinvestorite asetamine "carry trade" mõiste alla on küll tinglik, sest kõik ei kasuta laenatud raha kuid mõju valuutale on sellele vaatamata olemas. Lisaks sellele tegutsevad hedge fondid ka kiiremini kui jaeinvestorid ja viimaste reaktsioon võib veel pikemat aega kesta.
  • Kaart on ilus aga paganama suur osa sellest lihtsalt hall ;))
  • Ma tahaks teada kes näiteks Sudaani või Zimbabve väärtpabereid omab?!
  • Seal vist pidi olema inflatsioon nii meeletu (tuhandetes %-des),et mitte mingid tõusud ei jõua sellele järele.:))
  • Rääkides Aafrikast, siis Citi kommenteerib täna Lõuna Aafrika jaemüüjaid:

    South African RetailersRetailers are all on sale…

     Market Woes — Certain sectors within South Africa have come under severpressure over the past two months, partly as a result of the US sub-prime issuesand partly as a result of negative sentiment. From the other side of the world, itwould appear that a tsunami has reached our shores. This note simply shows someof our long term valuation metrics and re-iterates our current views, in light of theexcessive punishment, attractive valuations and robust macro environment.

     Selected events are one off — In light of the recent market volatility we remindinvestors that despite the Government sector strike, during the month of June, theimplementation of the National Credit Act (NCA), the recent rate rises (Repo now at10%), and the higher food and fuel inflation, we still expect turnover and EPSgrowth across the board for the retail sector.

     Furniture is cheap — Furniture retailers are all trading on PE’s of under 8x toDec’07E, while offering dividend yields of +5%. Despite no short-term visiblecatalysts, without exception we think all the furniture stocks offer value in bothabsolute and relative terms.

     Clothing also attractive — The clothing sector is also attractive, with stocks tradingon PE’s to Dec 07E of between 9 and 12x. Our preferred picks within the clothingsector remain Mr Price (1L) and Foschini (1M).

     Switch from Food into Furniture and Clothing — In light of where we are in thecurrent cycle; outperformance of food stocks; and given the valuation multiples anddividend underpin, we would suggest investors switch into the more cycle furnitureand clothing counters from the "so called" defensive food sector.

  • Goldman Sachs usub, et Föderaalreserv on langetamas intressimäärasid 2007. aasta jooksul 4.5% peale, langetades neid 25 bpsi võrra 18. septembril või varemgi.
  • Kust nad teavad seda? See on selline informatsioon, millest ei tasuks üldse välja teha. Nimekad institutsioonid juba ligi aasta arvanud, et kohe-kohe tuleb intresside langetamine.
  • martk, arvestada kindlasti tasub sellega. 100% kindlalt nad ei tea, kuid ka vastavad lepingud näitavad üldiselt selle tõenäosuse suurenemist.
  • Sentinelile on appi tõtatud, et päästa neid likviidsuskriisist. Kirjutasin situatsioonist ka siin...

    Chicago Tribune reports hedge fund Citadel Investment Group has purchased about $500 mln of assets at discounted prices from Sentinel Mgmt Group, people involved in talks to rescue customers of the troubled cash-mgmt co said Thursday. "We are hearing the price was 85 cents to 90 cents on the dollar," said Jeffrey Barclay, a lawyer who represents some of the futures brokers whose money was trapped at Sentinel when the co froze redemptions earlier this week. Barclay, who was among those aware Citadel was buying part of Sentinel's assets, said many brokers are angry because they will be receiving less than the full value of the securities that are being sold to Citadel. The assets, Barclay said, are considered to be high quality. Barclay noted that the assets were originally purchased with cash from the brokers' clients, which mean the brokers have a legal obligation to protect the money. "There is going to be a fight over this," he said. "There are lawyers all over Chicago drafting lawsuits as we speak."  

  • Kuid üldiselt nagu eilegi börsipäevas kirjutasin, siis ilmselt selline intressimäärade kärpimine võib küll tugeva ralli põhjustada, kuid oleme sisenenud karuturgu ning vaid põrkeks see meie arvates jääbki. Pigem on see võimalus pikki positsioone vähendada ning võib olla isegi lühikesi suurendada. Igal juhul hoiame ise selles osas silmad lahti.
  • Fed cuts discount rate to 5.75% from 6.25%
  • Fed says FOMC prepared to "act as needed" to help economy

    FOMC SAYS DOWNSIDE RISKS TO GROWTH HAVE INCREASED APPRECIABLY

    FOMC SAYS FINANCIAL CONDITIONS HAVE DETERIORATED, COULD RESTRAIN ECONOMIC GROWTH

    Turg päris rohelises
  • KARM. ES hüppas hetkega 50 punkti.
  • Kopeerin eilsest börsipäevast lõigu, kus kommenteerisin potentsiaalset intressimäärade kärpimist (antud juhul küll discount ratega tegemist). Soovitaksin selle tõusu peale pigem kõiki positsioone vähendada kui juurde osta.

    Treasury Secretary Paulson ja Fedi Poole on täna WSJ-s ja Bloombergis kommenteerimas majandusolukorda, olles enesekindlalt ja positiivselt meelestatud majanduskeskkonna fundamentaalide osas ning et sub-prime probleemid ei ohusta USA majanduskasvu.

    Võimalik, et see ka nii on, kuid märgid räägivad pigem millestki muust. Seda juttu on ilmselt keerulisem rääkida miljonitele inimestele, kes on oma kodudest ilma jäänud või neile, kes enam laenu ei saa. Samuti Countriwide Financialile (CFC ), Accredited Home Lendersile (LEND), Sentinelile, New Century Financialsile (NEWC) või American Home Mortgagile. Samuti on märke täheldanud kindlasti Bear Stearnsi (BSC) investorid, Citigroup (C), mis on hädas väljastatud laenudega või isegi Wal-Marti (WMT) kliendid. Nende mätta otsast pilt nii ilus ei tundu.

    Oletatavasti on USA subprime jama isoleeritud ning tegemist on paratamatu ja “tervisliku” riski ümberhindamisega krediiditurgudel. Käesoleval nädalal tuli aga märke sellest, et ilmselt ei ole hädad piiratud ainult sub-prime’ga. Merrilli eilne kommentaar Countriwide kohta oli päris ehmatav – kehva likviidsuse tõttu võib firma pankrotti minna. Tegemist on ühe suurima laenajaga ning tõsi, ettevõtte edasise finantseeringu tingimused on tõsiselt kehvad. Seetõttu on keskpangad üle maailma süstinud pangandussüsteemi lisalikviidsust. Võimatu öelda, kas see viib kriisini, kuid reaalne on, et kui probleemid on piisavalt tõsised, võtab Fed ka ette vastavaid käike. See on tõstnud omakorda tõenäosust, et Fed kärbib intressimäärasid ning teeb 50 baasipunkti ulatuses seda isegi enne septembrikuist korralist istungit. Ajalooliselt ei ole selline asi uus – 2001. aastal kärbiti erakorraliselt 50 baasipunkti võrra intresse isegi 3 korda.

    Suurim erakorraline määrade kärpimine oli 2001. aasta 3. jaanuaril, mil Fed ehmatas turgu 50-baasipunktise kärpimisega. Tavaliselt kärbiti 25 baasipunkti. Nõrgeneva majanduse, ettevõtete kasumite jms taustal tõmmati lühikeseksmüüjad liistule ning Dow kerkis 2.8%. Samal ajal kerkis tugevalt alla müüdud Nasdaq 14% ühe päevaga.

    Kui tõesti peaks kokku kutsutama erakorraline istung ning kärbitakse määrasid, siis arvatavasti tähendaks see päris tõsist rallit turul – paljud sektorid on tugevalt alla müüdud ning valmis põrkama. Kuid kordan – PÕRKAMA. Usun, et probleemid on piisavalt tõsised ning põrkeks see kõik vaid jääbki – aasta lõpu osas olen jätkuvalt negatiivselt meelestatud. Paar viimast päeva on turul toimunud pigem paanikamüük, mida on näha ka suurest käibest. Suurimateks põrkajateks oleks arvatavasti majadeehitajad (XHB, BZH, LEN, TOL, DHI, KBH), finantssektor (CFC, BSC, KFN, kindlustajad PMI, RDN), REITid (IYR, VNO, ESS) ning kõrge võlakoormaga sektorid (näiteks kasvõi lennundus).

  • Ning tasub uuesti üle lugeda ka minu eilne kommentaar, kus kirjutasin aktsiate liikumisest ebakorrapärase intressimäärade langetamise järgsetel päevadel 2001. aastal (kuigi hetkel küll Fed piirdus discount rate'i alandamisega):

    --

    Minu poolt täienduseks siis Oliveri must-read kommentaarile. Nii palju, kui jõudsin uurida, on erakorralistest määrade langetamisest teatatud 17. septembril ja 18. aprillil 1 tund enne turu avanemist. 17. septembril oli esimene kauplemispäev börsil pärast 11. septembri terrorirünnakuid ning määrade kärpimisest hoolimata avanes näiteks SPY –7.9% ja lõpetas päeva –5.1%ga. Põhi tehti alles 21. septembri hommikul, mil oli kaotatud 14% rünnaku eelsetest tasemetest, milleni jõuti kiire ralliga uuesti tagasi juba 4. oktoobriks.

    2001. aasta 18. aprillil avenes SPY pärast määrade langetamist 1% ülevalpool, päeva tipp +5.5% ning joon tõmmati päevale alla +4% juures. 2001. aasta 3. jaanuari erakorraline määrade kärpimine tuli turule aga äärmiselt suure üllatusena – seda enam, et seda tehti päeva keskel. Näiteks QQQQ avanes –3%lise langusega, vahepeal oldi +22.5% plussis ning päev lõpetati +16.5%lise tõusuga. Kuid uskumatul kombel anti kogu tõus käest kõigest järgneva 3 kauplemispäevaga ning volatiilsust jätkus veel väga pikaks ajaks.

    Väike illustreeriv graafik ka siia juurde 2001. aasta 3. jaanuarist, mil lühikeste positsioonidega kauplejad jäid sõna otseses mõttes rongi alla:

    Aga 2001-2002 oli tegu tõelise karuturuga ning ka kõik määrade langetamise poolt tehtud põrked müüdi aja jooksul maha. Tasub säilitada ettevaatust - ega volatiilsus ole siis põhjuseta 5 aasta kõrgeimatel tasemetel.

  • Kas puttide omanikud on nüüd pmst surnud? Miks nad seda optsioonireedel tegid?
  • Momentum, kui poleks langetamist tulnud täna, siis oleks tulnud oodata esmaspäevani, nädalavahetusel pole selliseid liigutamisi tehtud. 3 päeva ootamist võib tänases finantssüsteemis väga-väga pikaks kujuneda. Hakati eilegi ju juba 14-päevaseid reposid väljastama.
  • Õnneks müüsin eile kõik oma putid maha. :)
  • Aga üldiselt see liigutus näitab, et fed on valmis situatsiooni toetama ning tunnistatakse probleeme. Discount rate (määr, millega Federal reserve laenab pankadele) muutmine ei ole kindlasti see, mis Fed Fund rate (määr, millega pangad laenavad reserve teineteisele), kuid Fed on ilmselt avatud vastavateks liigutusteks kui situatsioon peaks seda nõudma.
  • Lühikeste positsioonide katmine Föderaalreservi discount rate'i kärpmise teate ning aktsiaturu hüppe peale ning optsioonireede võivad tänase kauplemispäeva muuta aasta põnevaimaks.

    Here Comes the Cavalry
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    8/17/2007 8:54 AM EDT



    The Fed is riding to the rescue this morning. News is out that they will be cutting the discount rate by 50 basis points and are making other moves to enhance the flow capital. We are obviously up big on this news, but the question we have to ponder how far this can carry us.

    The answer is pretty darn far. A lot of folks are not positioned, and they will be scrambling to get some long exposure. Shorts are going to be squeezed, and option unwinding is likely to enhance the direction in which we are moving today.

    I've added a bit to my index longs using the QQQQ and I will be aggressively trading them today. I expect a good amount of volatility, but with an upside bias, so I will be trying to play the intraday swings.

    Long QQQQ
    ---------------------------------
    Ülespoole avanevad:

    A large number of stocks are gapping up this morning after the Fed cut the discount rate 50 basis points from 6.25% to 5.75%, and said it would act as needed to help the economy... M&A: RARE +35.5% (to be acquired by DRI for $38.15 per share)... Gapping up on specific news: OATS +18.8% (Court denies FTC's request for preliminary injunction related to WFMI and OATS' proposed merger), CFC +17.2% (upgraded at BofA, downgraded at Morgan Stanley), TMA +17.1% (Barron's highlights insider buying at TMA from July 25-August 7), ETFC +10.2% (issues supplemental portfolio disclosure)... Mortgage names seeing strength: LEND +11.2%, NFI +12.6%, IMB +12.4%... Financials strong: LEH +7.8%, MS +6.3%, GS +5.3%, BSC +5.0%, JPM +4%, BAC +3%.

    Allapoole avanevad - täna äärmiselt haruldane :) :

    Not many stocks gapping down with a broad pre-mkt rally in equities after the Fed cut the discount rate and said it would act as needed to help the economy... LINTA -2.1% (still checking for news), WPPGY -1.6% (co reported 1H results).
  • Crameri fännidele (Kass vaidleb tuliselt vastu):

    Cramer on CNBC says this will be the "biggest up day in history", in point terms...
  • cramerit ei maksa küll pimesi uskuda, sel tegelasel on alati ja ainult omad huvid mängus...
  • Turg teeb põhjasid ning suurem osa intressiorgiast on käest ära antud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon