Börsipäev 31. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 31. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna oodatakse USA presidendilt sõnavõttu subprime-laenude teemal ning meetmeid, mis aitaksid inimestel oma kodud endale hoida. Väidetavalt lubab Bush Federal Housing Administration’il, mis kindlustab madala ja keskmise sissetulekuga laenajate kinnisvara hüpoteeke, garanteerida laenuandjatele oma maksetega hiljaks jäänud inimeste laenusummad. See tähendaks, et pankadel poleks põhjust enam nii agressiivselt maju klientide käest ära võtta ja neid odavate hindadega turule müüki paisata(foreclosures). Kogu muudatus hõlmaks laenuvõtjaid, kes on oma maksetega hiljaks jäänud vähemalt 90 päeva.

    Päris huvitav areng igaljuhul. Lähenevate presidendivalimiste eel on poliitilised pinged demokraatide ja vabariiklaste vahel rahva soosiku võitmise nimel aina kasvamas. Kui veel mõned kuud tagasi räägiti, et subprime laenude probleemid on piiratud, siis hetkel minnakse ikkagi taas riigi rahakoti järele…

  • Bloombergis intervjuu Bank of America esindaja Levy’ga tänase Bernanke kõne teemal Jackson Hole’is, Wyomingis. Levy arvab, et Bernanke seal otse mingeid vihjeid ei anna, kuid ootab siiski kaudseid juhtnööre intressipoliitika teemal, uskudes, et vastasel korral teemast mööda hiilides tõlgendavad seda turud kui valet sammu ja seda, et housing probleemide lahendamine võtab oodatust kauem aega.

    Levy ootab intressimäärade langetamist, kuid ütleb, et tark tegu oleks seda teha alles 18. septembri miitingul, kui vähegi võimalik, sest vastasel korral kaotab Föderaalreserv usaldatust, olles eelmisel kohtumisel probleemide tõsiduse arvestamisega niivõrd tugevalt mööda pannud. Bernanke on Jackson Hole’is üles astumas kohaliku aja järgi kell 8 hommikul, mis USA idaranniku aja järgi teeb kell 10.00 ehk pool tundi pärast börside avanemist enne pikale nädalavahetusele vastu minemist (esmaspäeval Labour Day).


    Intressid ja Fed on täna kuum teema ning ka teises intervjuus ootab John Horner Deutsche Bankist intressimäärade alandamist septembris ja oktoobris, kuid on pigem arvamusel, et tänaselt miitingult selgeid signaale selle kohta ei tule.


    Kolmas ja väga huvitav intervjuu on seotud mu tänahommikuse lõiguga president Bushi teemal, kes tahab, et valitsus aitaks subprime laenuomanikel lööki pehmendada. Benjamin Pedley LGT Bank’ist usub, et Bushi tänane sõnavõtt muudab Bernanke elu veelgi keerulisemaks ning ütleb, et tema jaoks tähendab see samm seda, et intressimäära langetamise tõenäosus väheneb (sest valitsus püüab niigi juba fiskaalmeetmetega probleeme lahendada). Volatiilsuse kadumist aktsiaturgudel mees lähiajal küll ette ei näe.

  • Kas see ameerikas tehtav riigi poolne laenumakse toetus pole mitte see mida Savisaar ka meil soovitas ja mida vist maha tehti väga valjult?
  • Kui FED hakkab riigi rahaga toetama, siis pole kellelgi mõtet laene edasi maksta.
  • Bushi tänane kõne toimub kell 11.00ET ehk tund pärast Bernanke esinemist. Bloombergis artikkel Bushi kõne teemal siin.

  • Tund aega enne börsi avanemist teatakse eraisikute juulikuine sissetulekute kasv (ootus +0.3%), kulutuste kasv (+0.3%) ning PCE inflatsiooninäitaja (ootus +0.2%). Eelmistel kuudel olid need numbrid vastavalt +0.4%, +0.1% ja +0.1%. Kell 10.00 ET kuuleme veel juulikuu tehaste tellimustest (ootus +3.0%).
  • Ega paratamatusest mööda saa ning kui 'senine leivalaud' jääb kitsamaks, tuleb ka ettevõtteil enda tegevust vastavalt kohandada. FTs ongi kauaoodatud uudis selle kohta, et investeerimispangad on oma tööjõumahte 10% kuni 15% ulatuses kärpimas. Kõige valusamalt kannatavad erinevate krediidi ja võimendusega seotud osakondade töötajad (olid ju LBO'd veel kõigest mõned kuud tagasi äärmiselt populaarsed, siis nüüd laiutab selle koha peal suur auk).
  • PCE Core 1.9% y/y vs. +2.0% consensus
    Personal Spending 0.4% vs +0.3% consensus
    PCE Core m/m 0.1% vs. +0.2% consensus
    Personal Income 0.5% vs +0.3% consensus
  • Tänane Briefingu illustreeriv pilt tuleb Nasdaqist. Midagi siit välja lugema ei maksa väga hakata, turge mõjutavad eelkõige Bushi ja Bernanke kõned.

    Nasdaq 31. august

  • Will a Bailout by Bush and Bernanke Fix It?
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    8/31/2007 7:17 AM EDT


    Few sinners have been saved after the first 20 minutes of a sermon.
    -- Mark Twain

    As we look forward to the three-day Labor Day weekend, the question to ponder is whether scheduled speeches today by President Bush and Fed Chairman Ben Bernanke are going to save the subprime sinners and put this market on the fast track to new highs. In the early going, the market is enthusiastically anticipating a bailout of various sorts and a quick solution to all that ails us.

    Over the last week or so, market participants have become keenly focused on the idea that the Fed is going to cut interest rates in the near future. There is little doubt that anticipation of such a move is so high that it is being priced in to a some degree already. The big question is whether the market can gain much more traction when the news does hit. Many market players are already expecting any spike up on an interest rate cut to fizzle rather quickly.

    The big excitement this morning seems to be over a scheduled speech by President Bush in which he is expected to announce some measures to help subprime mortgage borrowers. In particular, it is expected that he will propose tax breaks, easing of FHA insurance rules when mortgages are more than 90 days behind and new rules in regard to predatory lending.

    But will these measures do anything to really solve the problem? Some will argue that these sorts of moves are band-aids that don't address the root of the problem, which is a soft real estate market and people who have way too much debt.

    Cutting interest rates, giving tax breaks and beating up predatory lenders are certainly positives that will help matters, but it would be downright naïve to think that the fallout from the subprime issues can be easily contained. It has already spread and is infecting financial markets in a variety of ways, and we still have no real idea of how much damage will ultimately be done.

    So enjoy the rally this morning, but be very skeptical of the idea that the subprime problem is going to be so easily solved. The likelihood is that strong action today will set us up for a good shorting opportunity in the very near future.

    Overseas markets are up big and futures are indicated sharply higher. The day before the Labor Day weekend is typically a positive one, and the bulls are likely to be given some room to roam. Don't be too quick to fade them.
    -----------------------------
    Ülespoole avanevad:

    Gapping up on strong earnings/guidance: OTEX +16.8%, OVTI +11.2%, DELL +1.8%... M&A related news: LEND +40.9% (Lone Star proposes amended tender offer; is prepared to change the offer price to $8.50 per share)... Mortgage/Financial related stocks gapping up ahead of President Bush's speech on subprime reforms: FMT +13.0%, NFI +9.7%, MTG +9.5%, BZH +8.7%, TMA +7.5%, CFC +6.2%, LEH +3.0%, BSC +2.2%, GS +2.0%, MER +1.9%... Other news: TRCA +14.7% (TRCA's Somatuline Depot receives FDA marketing approval for the treatment of acromegaly), AGIX +9.6% (continued momentum following 60%+ run over past two days), ARIA +4.8% (profiled in Inside Wall Street - BusinessWeek Online), BNI +1.0% (Buffet's Berkshire Hathaway bought another 845K shares).

    Allapoole avanevad:

    Gapping down on weak earnings/guidance: AEIS -8.5%, WIND -7.0%, UNFI -2.8%, CMOS -2.6%... Other news: CBSS -2.6% (CBSS to be replaced by MCHP in the S&P 500).
  • Mich Sentiment-Rev.: 83.4 vs 83.0 consensus
    Factory Orders: 3.7% vs 3.0% consensus
    Chicago PMI: 53.8 vs 53.0 consensus

    Kuid Bernanke esimesed sõnad: not Fed's responsibility to protect lenders, investors from consequences of decisions

  • Bernanke says will watch timeliest indicators, information gained from business, banking contacts
    Bernanke 'stands ready' for more actions to provide liquidity
    Bernanke says further credit tightening, if sustained, increases risk housing weakness deepens, lengthens
    Bernanke says monitoring situation closely, "will act as needed" to limit adverse effects on economy
    Bernanke says not Fed's responsibility to protect lenders, investors from consequences of decisions
    Bernanke says deliquencies among adjustable rate subprime mortgage likley to rise further
  • Tänane Times spekuleerib, et Google toob oma mobiiltelefoni turule juba järgmisel nädalal. Gphone, millest olen lähemalt kirjutanud siin, hakkaks maksma vaid $100. Kui varasemalt arvati võimalikuks tootjaks LG Electronics'i, siis selles artiklis mainitakse hoopis Taiwani päritolu HTC-d.

    Tegemist on loomulikult kinnitamata andmetega ning Times'i artiklit on võimalik ise lugeda täispikkuses siit.
  • Ei saa just öelda, et tänane turu käive väga madal oleks, kuid keskmisele jäädakse kenasti alla. Arvestades, et täna oli veel Bernanke ja Bushi kõned ning hulgaliselt makroandmeid, ei saa tänast tõusu küll tugeva käibe põhjal tehtuks lugeda. Kuu viimasel päeval enne pikka nädalavahetust ei julge ka karud õhukesel turul pullidega võitlema hakata. Järgmisel nädalal on Labour Day järgselt juba aga oluliselt rohkem silmi turgu jälgimas ning kahtlustan, et ka karud tulevad agressiivsemalt välja.
  • Sten, kas see on mingi aprillinali?:D Gphone?:D Ma praegu esimest korda kuulen ja ajas alguses südamest naerma. Nüüd ajab lihtsalt muigele.

    IPhone, Gphone.

    Dell võiks näitkes Dphone teha ja Nokia Nphone, oleks asi selgem, kui need mõtetud seerianumbrid:)
  • Ajakirjanduses on selline nimi läbi jooksnud korduvalt. Ei ole päris kindel, kas tegemist on tõepoolest reaalse nimekandidaadi või lihtsalt nö projekti nimetusega. Minu arvates igastahes sobiks päris hästi :)
  • jutud erinevate i-toodetest on suht kaugele jõudnud. iCar???

    U.S. computer company Apple (AAPL) and German automaker Volkswagen are discussing the possibility of building an "iCar" which would feature products by the producer of the ubiquitous iPod personal music player.
    http://www.usatoday.com/money/autos/2007-08-29-volkswagen-apple-icar_N.htm
  • Kuigi Apple tooted on iseenesest ka head siis osa brändi edust seisneb soovist erineda. Millal tuleb see päev kus inimene tõmbab jalga Isokid ja Iboxerid, läheb võtab Ikülmikust mahla ja lippab Iauto poole ja äkki avastab et ta tõepoolest "erineb" aga mitte enam niimoodi kui esimest Macbooki ostes.
  • John Doe,
    Su arutlus on poolik.
    Mitte mahla, vaid Imahla.
  • NB! Applel on prefiks "i" väikese tähega. Järgneb suurtäht. Veidi sarnane programmeerimises muutujanimede nimetamisele.
  • Hmm tõepoolest, vabandan. Kommentaari kirjutades ise ka imestasin miks iBoxerid ei näi nii seksikad kui eeldada võiks. Nüüd kohe etem :P
  • Huvitav, kas Apple saavutab seda, mida on taotlenud kogu aeg näiteks Amway?
  • kas see i täht iseenesest ideena patendeeritud ei või olla? Et gPhone ja iPhone on ju selgelt ühesugused!
  • Ma vaatan nüüd ja olgem ausad, gPhone ei näe üldse hea välja võrreldes iPhonega :) Ilmselt ka seetõttu, et oleme harjunud ikka suurt G nägema igal pool. Iseasi muidugi, kas tuleb hoopis GPhone...
  • Ja GPhone'i klienditeeninduse punktid on siis G-punktid? Hmm....
  • Google on vist oma G-Punkti Tallinnas juba ettenägelikult käima pannud: http://gpunkt.ee/

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon