Börsipäev 21. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile avaldas oma tugevad majandusaasta esimese kvartali tulemused Oracle. Kasumit teeniti $840 miljonit, mis aktsia kohta teeb $0.16 ehk 25% rohkem võrreldes eelmise aastaga. Ilma optsioonikuludeta oleks teenitud EPSi $0.22 ehk kahe sendi võrra analüütikute oodatust rohkem. Ettevõtte president ja CFO ütles: "We've now completed thirteen quarters of our five year EPS growth plan of 20% per year, and we are delivering earnings growth well ahead of that target."

    Ka tulu osas suudeti analüütikute ootusi ületada, kokku teeniti kvartali jooksul $4.53 miljardit ehk 26% rohkem eelmisest aastast. Võrreldes eelmise aastaga oli tulu kasv märgatav kõikides segmentides:

    Oracle tulud

     

    Suurimat tulu tõusu näitas tarkvara müük, mis oli kõrgeimal tasemel alates 2000. aasta internetimullist, samuti ollakse kasu saamas mitmete business application ettevõtete ülevõtmisest. On ju selle õigsuses palju kaheldud, kuna tihti on tekkinud tehnilised raskused ettevõtete tarkvarade ühendamisel. Viimasel ajal on siiski näha olnud  muutusi ja business application 36% suurune yoy tulu kasv on selle heaks tõestuseks. Üheks põhjuseks on ka SAPi aeglasem kasv, kellelt turuosa on võidetud: "We like our growth strategy of expanding into high-end industry specific vertical software as opposed to SAP's growth strategy of moving down market to sell software to small companies."

    Analüütikud näevad kasvuvõimalusi ja riske erinevalt, osade arvates on aktsia õiglaselt hinnatud, samas Citygroup on oma hinnasihi tõstnud $25-ni. Viidatakse tugevale kvartalile ja juhtkonna enda järgmise kvartali guidance'le ning paranevatele marginaalidele. Oracle' top 10 klientide hulgas ei ole ühtegi panka, kes võiks tulusid vähendada ning ettevõtluskulude üldist kahanemist maailmas pole märgata.

  • Eilne Goldmani debüüt oli päris huvitav. CIBC nimetab firma kvartalitulemusi "Yes, We are That Much Better Than Our Peers" tulemusteks ning toob välja, et igas kategoorias suutis firma väga hästi esineda. GS on nende top-pick finantssektorist tänu oma turuosale ning tootekategooriatele. Kuid huvitav oli jälgida aktsiahinna reaktsiooni tulemustele. Aktsiahind oli küll tublisti kerkinud, kuid tulemused üllatasid kõiki analüütikuid – aktsia lõpetas miinuses ning jääb vaid üle mõelda, mis juhtunuks siis, kui tulemused oleks olnud kehvad. Negatiivne reaktsioon headele tulemustele ei ole kunagi hea näitaja sentimendi osas.

    Eile teatas oma tulemused ka Fedex Corp (FDX). Citigroup kommenteerib tulemusi, öeldes, et aktsia on küll odav, kuid võib odavaks jääda veel mõneks ajaks. Katalüsaatorid aktsiahinna tõusuks nende arvates puuduvad.

    Firma rahvusvaheline äri on tugev, kuid USA majanduskeskkond on võtmas omaosa. Kõrged kütusehinnad ei ole veel täielikult jõudnud firma kasumiritta sisse lüüa tänu viitajale. Nagu ka eile mainisin, võib firma otsustada, et lükkab tänu kehvale majandusolukorrale edasi oma kapitalikulutusi. See on väga tähtis punkt ning ilmselt ei otsusta selle kasuks vaid FedEx vaid puudutab suurt osa USA ettevõtteid. Kuidas mõjub selline asi majanduskasvule, tööjõuturule, nõudlusele?

    Siia juurde soovitan vaadata selliseid näitajaid nagu U.S. CFO Capital Spending Expectations ja U.S. Small Business Trends (NFIB) Capex Plans, mis on võtnud suuna mitmeaastase madalseisu poole ning toetavad ettevõtete kapitalikulutuste vähenemise teesi.

    Esimene indikaator neist on leidnud lühidalt järgmist:

    SUMMARY OF SURVEY FINDINGS:

    -- Optimism reached its lowest point since the optimism index launched six years ago. Pessimists outnumber optimists by roughly a four-to-one margin, with 61.7 percent of CFOs more pessimistic and only 13.6 percent more optimistic about the U.S. economy than they were last quarter.

     -- Capital spending is expected to increase only 3.2 percent, and domestic employment will be flat, though outsourced employment should rise 5.9 percent.

     -- Weak consumer demand, high labor costs and credit market turmoil rank among the top concerns of CFOs.

     -- The mergers and acquisitions boom will wither due to tighter and more expensive credit and weaker economic growth; there will be a shift away from private equity buyers toward corporate acquirers.

     -- Companies are shrugging off Chinese product safety concerns and International Financial Reporting Standards (IFRS) accounting standards.

    Antud uuring toob ka välja asjaolu, et Fedi 50 basis point kärpimine ei ole firmade juhtide sõnul mingi imeravim.

    "Forty-five percent of CFOs say that a 50 bps drop will not help their ability to borrow, and another 37 percent say that it would only help a little."

    Lisaks ka üks huvitav pilt Citigroupi poolt eilse börsipäeva avatari jätkuks, kus viitasin General Millsi (GIS) sisendihindade tõusule ning plaanidest neid edasi tarbijale suruda:

     

  • Peale Oracle’i tuli eilse börsipäeva järel oma majandustulemustega ka Nike, kellele oli samuti tegemist esimese kvartaliga. Tulu kasv oli tugev, 3% ulatuses panustas sellesse ka nõrk dollar. Kokku teeniti $4.7 miljardit, mis on eelmisest aastast 11% enam. Ettevõtte CEO Mark Parker arvas ise asja kohta järgmist: “We're off to a strong start as our first quarter results reflect the power of our brands as well as the strength and diversification of the Nike, Inc. portfolio. We have an aggressive growth plan to achieve $23 billion in revenue by fiscal year 2011, and we're well on our way” Arvestades, et analüütikud ootavad selleks aastaks tulu üle $17 miljardi ja järgmiseks aastaks üle $19 miljardi, on tegu ambitsioonika, kuid teostatava plaaniga. 

    Kuna USA turg on niivõrd küllastunud, siis seal panustatakse küll turuosa hoidmisele, kuid kasvu otsitakse mujalt. Nii Euroopa, Aasia, kui ka Ameerika (va USA) on kasvu tugevalt panustanud, tulud tõusid vastavalt 16%, 22% ja 15%, kusjuures kasvu näidati kõikides segmentides. USAs seevastu tõusis tulu ainult 2%, millest 4% suurust tõusu näitas jalatsite müük, samal ajal kui riiete ja equipment segmentide tulu vähenes mõlemal juhul 1% võrra.

    Kasumit teenis Nike kvartali jooksul $569.7miljonit, kasumiks aktsia kohta teeb see $1.12 ehk 51% rohkem võrreldes eelmise aasta $0.74-ga. Kui maha arvata $0.2, mis saadi tänu varasemate perioodide kahjumitest tulenevale soodsamale maksumäärale (ainult 15% vs eelmise aasta 34.5%), siis näidati ikkagi tugevat kasumit. Sellele aitasid kaasa ka paranevad brutomarginaalid, mis tõusid 44.8% juurde.

  • Härra Greenspan taas majadeturu osas seisukohta võtmas, öeldes, et hinnad on alles väga vähe langenud ning uusi majasid ei suudeta jätkuvalt müüa ning prognoosib hinnalanguse jätkumist:

    Reuters reports a big overhang of property will bring U.S. house prices down further, but it is too early to say if the economy will plunge into recession, former Federal Reserve chief Alan Greenspan was quoted as saying on Friday. Greenspan said in an interview with Austrian magazine Format that low interest rates in the past 15 years were to blame for the house price bubble, but that central banks were powerless when they tried to bring it under control. "It's a difficult situation, there is an enormous overhang on the real estate market," Greenspan was quoted as saying. "Many buildings which just have been finished can't be sold ..." "So far, prices have dropped only slightly. But it was enough to cause alarm around the world," he said. "Prices are going to fall much lower yet." "However, it is too early to answer the question about a recession. We simply don't know yet. It depends on how flexibly the economy can react," he said.
  • Huvitav mees on ikka see Greenspan, või tema oli "powerless" kinnisvaramulli tekkimise suhtes. Huvitav kas ta kinnisvarahindade graafikut on USAs vaadanud ja märganud, et reaalseks mulliks läks asi alles siis kui ta intressid 1% peale oli tõmmanud? Mees üritab ennast ikka praegu totaalselt puhtaks pesta, ega vaevalt enam keegi sedagi mäletab, et ta 2005 aastal nimetas subprime laene "fantastiliseks finantsinnovatsiooniks".
  • kristjan,
    nõus, sest ametis olles ei julge keegi halbu otsuseid vastu võtta. sest siis oled sa paha ja võid kinga saada.
    bernanke pole parem.
  • Jah, eks ta ole, Greenspan oma intresside langetamisega 1%-ni võis vist kindel olla, et tema valisemisajal hoitakse suurem jama ära. Bernanke esimesed sammud on tõepoolest samades jälgedes, lisaks teda ilmselt pressivad vabariiklased (USA reformierakond) 2008 presidendivalimiste tõttu, kuna tugev majandus on nende üks viimaseid veenvaid argumente. Aga kas eesmärk ei peaks olema hoopis pikaajaline finantssüsteemi stabiilsus?
  • SideKick, arvestades seda, et Arktika polaarmüts sulab täna ajaloo kiireimas tempos, ei pruugi palutud veeuputus väga kaugel ollagi.
  • Dick Arms kirjutab Realmoney all, et turu ajutine üleostetud võib agressiivsele kauplejale pakkuda kiiret lühikeseksmüügi võimalust:

    The five-day has been the most overbought since the market high was made in July. We still have that overbought condition, and the 10-day offsets a big number Friday, so it, too, is likely to go to an extreme level.

    With such an overbought market, and with the averages all bumping up toward the all-time highs, I am inclined to at least move my stops in very close on long positions, but more aggressive traders may be well rewarded by doing some selling and even by putting on some shorts.
  • Rääkides lühikeseksmüügist, siis Douglas Kassi arvates on praegu parim lühikeseksmüügi kandidaat jaemüüjate holder RTH.
  • Euroopa ja Aasia pigem positiivsemates meeleoludes, üle hulga aja näeb täna aga punast Hiina turgu. USA futuurid indikeerivad päeva avanemist ca pool protsenti plusspoolel.

    Saksamaa DAX +0.82%

    Prantsusmaa CAC 40 +0.54%

    Inglismaa FTSE 100 +0.65%

    Hispaania IBEX -0.50%

    Venemaa RTS +0.39%

    Poola WIG -0.02%

    Aasia turud:

    Jaapani Nikkei 225 -0.62%

    Hong Kongi Hang Seng +0.56%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) -0.28%

    Hiina Shanghai B (välismaine) -0.25%

    Lõuna-Korea Kosdaq +0.82%

    Tai Set +2.43%

    India Sensex +1.32%

  • Pool Corp (POOL) on juba teistkordselt langetamas oma 2007. a kasumiprognoose. Kui 2. juulil antud kasumihoiatuses tõmmati FY07 prognoose alla $2.00-2.10 pealt $1.75-1.85 peale, siis nüüd oodatakse kasumiks $1.44-1.55 aktsia kohta.

    Peamise probleemina näeb CEO Manuel Perez de la Mesa nõrgenenud kinnisvaraturgu, mis on vähendanud uute basseinide nõudlust. Uute basseinide ehitamine on langenud 15-20% võrra ja olemasolevate basseinide hooldamistulud on jäänud samaks. Pool Corp on viimase kahe aasta jooksul avanud 27 uut müügikeskust. Sellega saavutatud „võimendus“ teeb firma eriti haavatavaks turu nõrgenemisele ja vähendab CEO hinnangul selle aasta EPS’i $0.15 võrra.

    Robert W. Baird’i analüütik David Manthey sõnul võib uute basseinide müük väheneda veelgi, isegi kui kinnisvaraturul hakkab olukord stabiliseeruma. Näiteks on Floridas uute basseinide müük vähenenud mõningatel juhtudel isegi 80%, kuid uute majade ehitamine 50-60%, mis võiks viidata basseinituru väga suurele sõltuvusele kinnisvaraturu tsüklitest.

    Tõenäoliselt pole tänane Pool Corp'i hoiatus heaks uudiseks ka teistele uute majade ehitamisest otseselt sõltuvatele firmadel. Esimesena tulevad pähe suured sisutustarvete jaemüüjad Home Depot (HD) ja Lowe’s (LOW), mööblitootjad ja kodumasinate valmistajad, nt Whirlpool (WHR).
  • Ühtteist nüüd pullidele ka. Baltic Exchange indeksi kohta juhtusin täna hommikul üht vanemat artiklit varemgi lugema, kuid nüüd on sellest kirjutanud ka Tony Crescenzi Realmoney all. Tegu on kaubalastide vedamise aktiivsust kajastava indeksiga maailma tiheidaimatel liinidel ning eile tegi kõnealune BDI indeks uue tipu. Baltic Dry Index'it on endine Föderaalreservi esimees Alan Greenspan alati hea sõnaga toetanud ning öelnud, et tema arvates on see üks parimaid indikaatoreid globaalse majandusaktiivsuse mõõtmiseks:

    Supporting the idea that confidence in the global economy remains intact is the recent increase in commodity prices. Similarly, continued vigor in world shipping rates also point to optimism. This is evident in the Baltic Dry Index, a key gauge of shipping rates in the world's busiest shipping routes. The BDI reached a new record high yesterday, at 8,619, a level much higher than in June, when it was as low as 5,254. A month ago, the index was at 7,289.

    The BDI, according to the Baltic Exchange, provides "an assessment of the price of moving the major raw materials by sea. Taking in 24 key shipping routes measured on a time-charter and voyage basis, the index covers supramax, panamax and capsize dry bulk carriers," that carry a wide range of commodities. The index, therefore, provides useful information on the pace of global economic growth. The index can be inflated by shipments of foodstuffs, but at the margin, the bigger influence is the pace of global economic growth.

    The BDI tends to correlate well with commodity prices, at least in terms of direction of change, owing to its correlation with economic activity. That is another factor that makes its continued buoyancy interesting.

    As I have noted for some time, the BDI is telling us that commodity prices might not react much to the slowing of the U.S. economy, owing to the strength in the other 80% of the world economy. This is because of a decoupling of the world economy from the U.S. as compared to past economic cycles.

    That said, if U.S. growth were to slip further, the decoupling would probably weaken, with international markets experiencing a larger impact than seen recently.
  • Päris huvitav video. Paul Kedrosky seletab intervjuud andes, et kui ta varem oli analüütikute arvamuse vastu, kuna paljud neist tegelesid investeerimispanganduse ja jumal teab veel millise muude töökohustustega nii, et analüüsi jaoks ei jäänudki enam õieti aega, siis nüüd on ajad muutumas ning tasub analüütikuid uuesti kuulama hakata. Samuti soovitab ta otsida suure turukapitalisatsiooniga ettevõtteid, mida hetkel katab veel väga vähe analüütikuid, kuna suure tõenäosusega tuleb katjaid ja uut raha large-cap'idesse juurde ning enamus kinnitab juba niigi varem teadaolevate analüütikute arvamust.

    http://www.thestreet.com/video/index.html?clipId=1373_10380854&channel=Market+Strategy&cm_ven=YAHOO&cm_cat=&cm_ite=#1201080324 (tuleb nimekirjast ise valida)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon