Trigon Agri (TAGR.ST) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Trigon Agri (TAGR.ST)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Noteeritud First North alternatiivbörsil (TAGR.ST)
    Fondi koduleht: http://www.trigonagri.com
    Aktsiaid kokku: 59,627,479
    Nominaalväärtus: 1 EUR
    Turuhind (28.12.2007): 2 EUR

    Kaalun investeerimist põllumajandussektorisse. Millegipärast ei leidnud siit foorumist ühtegi viidet Trigon Agri kohta...võibolla ei osanud otsida...Ehk kui teema on olemas, siis võiks admin selle ära kustutada. Kui teemat pole, siis oleks huvitav kuulata arvamusi Trigon Agri kohta.
  • Uuri ka Black Earth Farmingut. Trigon Agri veebis oli (kunagi) ka mingi Powerpointi presentatsioon nende tegemistest. Kasumisse jõudmise target oli vist 2008. või 2009. aastal.
  • bef'i tänane debüüt on päris nutune vaatamata esmasemissiooni väidetavale edule. trigoni liikumine 1.25 ->2.00 peale ilma sisulise uudisvoota on hea näide sentimendist, mis hetkel teraviljades valitseb. minu arust on sentiment natuke nagu tehnoloogiabuumi algusaegadel--pole vahet, mis su tulemused on, oluline on olemasolu selles sektoris.

    bef'i ja trigon agri suurim vahe on see, et bef toimetab ainult venes ja loob väärtust läbi maahinna tõusu ning teraviljakasvatuse, trigon toimetab lisaks venele ka ukrainas (kus põllumajandusmaad saab üksnes rentida) ja tegeleb ka piimafarminguga eestis ja venemaal. kumbagi aktsiat rahavoo või kasumikordajate järgi hinnata pole võimalik, sest neil pole täna veel rahavoogu. tegeldakse peamiselt maade kokkuostmisega. neid firmasid, kes sama äri teevad on viimasel ajal turgudele tulnud üksjagu, rootslastel veel selline firma nagu alpcot, brittidel landkom (aim'il listitud).

    trigoni lähenemine on vähem spekulatiivne, kui bef'il: ostavad muuhulgas elevaatoreid kokku, ehitavad lautu ja on keskendunud tootlikkusele. bef on suuresti ikkagi panustamine põllumaa hinnatõusule venes ja nende prospekti lugedes jääb mulje, et ostetakse enamasti sööti jäänud põlde--saad suuremaid tükke odavamalt, aga tootlikusega läheb ka kauem aega. samas on bef kordades likviidsem (alates tänasest) ja turuväärtuselt suurem.

  • Dagens Industri järgi kavatseb Alpcot Russian Land Fund minna (Stockholmi) börsile 2008 aastal. Firma/fond on ostnud kokku 81 000 hektarit vene põllumajandusmaad.

    Ei tea, kuidagi ei usu et venelased pikaajaliselt lubavad välismaalased teenida ja välja viia raha Venemaa loodusressursside baasilt. Küll lubatakse investeerida, aga siis tulevad maksud jne ma pakun. (Venelased ei vaja lääne kapitali, vajab ainult lääne oskusi. Neil kapital rohkem kui piisavalt.)
  • nafta ja metallide puhul on venelased minu tähelepanekute järgi teinud suuremaid piiranguid siiamaani ainult strateegilise tähtsusega (veel korralikult defineerimata mõiste, arvata võib, et see laieneb järjest väiksematele leiukohtadele) leiukohtade suhtes. Põllumajandussaaduste puhul moodustavad välisinvesteeringud vaid väikese murdosa kogu haritavast maast, nii suurt natsionaliseerimist, nagu muudes sektorites, siit pigem ei ootaks, kuigi nende seadusandlus seda lubab. Üks võimalusi on muidugi maksud, mis esialgu tunduvad tulevat kehtestatavate kokkuostu piirhindade näol.
  • Trigon Agri sai natuke kajastust. Marketwatch> Foreign plays on food

    Another direct play, he said, is Denmark's Trigon Agriculture AS , which also lists in Sweden. Trigon operates commercial cereals and dairy farms with 120,600 hectares of land under control in Russia, Ukraine and Estonia.

  • On kellelgi mõtteid asjanduse kohta?
    Teeb aga uusi põhju.
    Kas kah Vene-Gruusia konflikti mõju all?
  • Eestlased Peipsi taga mõisavalitsejaks

    Päris hea lugu Trigoni tegemistest Venemaa äärealadel ja elust-olust seal.

  • First Northi andmetel on Trigon Agri turuväärtus praegu 104 998 Kkr. Eeldatavasti on tegu tuhandete Rootsi kroonidega, seega arvestades, et viimane tehing toimus kursil 0,81 (SEK???) on aktsiaid 129,63 miljonit (omapärane on ka see, et ma ei ole esmasel otsingul suutnud ka aktsiate koguarvu kusagilt leida).

    Mingil pagana imelikul põhjusel ei ole Trigon Agri hinnaliikumiste juures iseenesestmõistetavaid linke ettevõtte finantsaruannetele.

    Kui nüüd vaadata esimese poolaasta kasumit (kurat teab, millest see tuli - viljamüügist või vara üleshindamisest), mis oli 4,46 MEUR, mis teeks 42,5 MSEK. Seega oleks juba poolaasta EPS justkui ligi 0,33 SEK. Teadete alt leiab küll käesoleva esimese poolaasta kasuminumbrid ja veidi tegevuse kirjeldust, aga kahjuks mitte selliseid elementaarseid asju nagu bilanss ja rahavoogude aruanded (kas First Northil asi mitte liiga lõdva pole?).

    Firma veebis olevast presentatsioonist leiab bilansi 2007. aasta seisuga. Omakapitali sealse seisuga 64,28 MEUR ja võlakoormus on väike, kuna rahastatud on end aktsiaemissioonidega, mitte laenu arvelt. Seega oleks omakapitali suurus selle seisuga kusagil 610 MSEK, mis teeks aktsia kohta 4,7 SEK. Pealegi toimus (vist) kusagil maikuus täiendav emissioon.

    Something doesn't add up. Kas First Northil kaubeldav valuuta on siiski EUR (kuigi turukapitalisatsiooni juures on kiri SEK)? Ja äkki on kellelgi linki Trigon Agri finantsaruandele 1. poolaasta seisuga?
  • TaivoS

    H1-aruanne:
    http://www.trigonagri.com/?content=4&articleid=28
  • Ma tänan.

    Praegu paistab mulle siis P/B 0,62. P/E-d raske analüüsida. H1 ja H2 vahel seal äris ilmselt volatiilsust palju ning peab raporti läbi nende äritegevuse staadiumiga veel tutvuma. Liiatigi on kasumiaruandest näha, et ilma väärtuse tõstmiseta (või provisjoni vabastamiseta?) raamatupidamises oleks H1 ikkagi kahjumis olnud.

    Väga madala P/B juures meeldib mulle firma võlavabadus, kuigi jäi kõrvu, et edaspidi tahetakse end aktsiate printimise asemel pangalaenudega finantseerida. Muidugi juhtkond on ka kallis.

    Stefan, mis asjast ise arvad? Jääb sinu maitse jaoks vist natuke liiga ebalikviidseks ja äkki ka häguseks?
  • Tegevusala peaks 1:1 kattuma Black Earth Farminguga.
    Nemad avaldavad korralikult aruandeid, põhjalikult on viimastes seletatud, kuidas "põllumehe aastaring" käib, mis kvartalis müüakse mis aasta vilja, mida külvatakse-lõigatakse jne. Taustainfoks üsna hariv materjal linnainimesele.

    http://www.blackearthfarming.com/financial_information/


  • muuseas, BEF veebilehel on olemas ka 2007 full year ja 2008 Q1 ja Q2 conference call'id mp3-dena.

    Kui huvi suur ja paar tundi vaba aega, siis päris huvitav kuulamine, nt. autos sõites. eriti kui enne kuulata vanemaid (kõik on veel ees ja huvitav) ja siis uuemaid peale (asi on tegelikumaks läinud)

    Nii Trigon Agri kui BEF-i peaks hiljutised Venemaa sammud - võimalik uue külma sõja algus jne panema hoopis uude valgusse.
  • Ootame huviga, millal jõuab järg ettevõtete kätte: Pihkva oblast piiras eraisiku õigust maaomandile kõige rohkem kümne hektariga.

    Või on tegu hoopis teatud ettevõtete osava lobitööga, et piiratud ressurss enda valdusesse saada? Vt. ka AS Trigon rajab Peipsi idakaldale suurt piimafarmi.
  • Viimane lõik oli muidugi huumorivõtmes;)
  • Põllumajandusega seotud teema. Eelmise nädala (20-26/09/2008) Economistis artikkel VEE (H20) teemadel. Trigonil oli vist valdusi ka Ukrainas - kui ma Economisti kaarti õigesti loen , siis Ukraina on kaardil märgitud kui "near physical scarcity".

  • Pihkva oblastis võetakse «liigne» maa käest - http://www.postimees.ee/?id=36101
    Kuidas seadusandlik prokuratuur suhtub majanditesse?
  • Trigon Agri ostab aktsiad tagasi, aga kurss ikka ei tõuse. Ettevõtte turuväärtus Stockholmis on praegu 60 MEUR, kuigi üksnes ettevõtte kassajääk oli 90 MEUR 30 juuni. Omakapital oli 190 MEUR. Trigon Capital omas 8% ettevõttest.

    Huvitav kuidas Helenius hetkel mõtleb. Kui ta tahaks ettevõtte väärtuse tõsta, siis oleks äkki kõige parem selle kõige põllumajandusäri maha müüa, muuta põhikirja, ja teha midagi nende 90-190 MEURiga näiteks Eesti kinnisvaraturul. Eks siin on kõik tohutult odavnenud, ja äkki oleks Trigonil ka siin kergemini tegutseda kui Venemaal ja Ukrainas...
  • stefan
    ..ja teha midagi nende 90-190 MEURiga näiteks Eesti kinnisvaraturul. Eks siin on kõik tohutult odavnenud, ja äkki oleks Trigonil ka siin kergemini tegutseda kui Venemaal ja Ukrainas...

    Helenius..90-190MEUR...Eesti kinnisvaraturg.......TPD...
    Liiga ilus et olla tõsi aga krt seda teab?
  • Eks Trigon Agri peab jääma Stockholm First North nimekirjas, aga ei välistaks et TPD teeks neile suunatud aktsiaemissiooni. Mingil moel tulebki TPD-le raha kaasata.
  • Tegelikult peaks Helenius TPDga midagi ette küll võtma.
    Seisab börsil nagu vöörkeha,.
    Võiks liita TAGRI-ga või teha ülevõtupakkumine vms.
    Lõppude lõpuks võib ju börsilt ära ka viia, kui midagi "heinamaaga" asjalikku teha ei osata!
  • ...igal juhul kahtlen kas neid 100 MEUR kunagi saaadetakse Venemaale...
  • no millegi eest ju tuleb sadu-tuhandeid hektareid maad ju välja osta... mina arvan, et vene riik on mõneks ajaks saanud õpetunni turumajanduse vallas ja lähemal ajal põllumajandusmaid taasriigistamas ei ole. põllu harimine on meeletult kapitalimahukas ja volatiilne äri. ei usu mina, et nad seal kolhoose taastama hakkavad. teraviljade globaalsed laovarud on isegi peale head 2008 saaki viimase 50 aasta madalaimad ja tõenäoliselt väga pikas perspektiivis on turuhinna trend siiski tõusev.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon