BÖRSIKRAHH 2008 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

BÖRSIKRAHH 2008

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Noo nii oleks ikkagi viisakas uuele aastale vastu astuda. Uue numbriga jutulõimes.

    Alustuseks võiks ju pakkuda, et jaanuar-veebruar toimub 10% langust, sest detsembrikuine tõusulaine on olnud liiga optimistlike ja naiivsete väikeinvestorite ostupaanika tulemus. Suured on lasknud sel toimuda, et oma aastaaruandeid ilustada. Aasta algul pole enam kedagi lollitada vaja, pikk aasta aega sellega tegeleda.
    Kes esimesena müüginuppu jaanuari algul vajutab, see on võitja. Lisaks saab 1% tulumaksulangusest tulenevat kasumit!!!
  • Mida kauem "venitatakse", seda sügavam tuleb langus ja seda kiiremini hakatakse uuesti "üles" minema ;)
    a´la "7 halba ja 1,5 head aastat"...
    Kiirem laskumine- pehmem ja laugem ning kõrgema "pöhjaga" ;)
  • OMXT langus veebruari tipust aasta lõpuni oli 29%, juuli tipust aasta lõpuni 25% - nii et kahtlemata on börs juba kukkunud. Aga 2008 ilmselt alustab äärmiselt nõrga kinnisvara- ja jaekaubandusturuga, nii et likviidsuse tõttu usun et kukkumisruumi veel on.

    Mõned lühikommentaarid:
    ETL - Rahavoog piisavalt stabiilne, et konkureerida võlakirjaturuga. Tulumaksueelne kasum 2008 saab umbes 14 EEK/aktsia. Dividendide maksmiseni peask aktsia pigem pisut tõusma.
    OEG - Suur kukkumine tipust juba toimunud, aga ettevõtte sõltuvus Baltimaade turgudest võimaldab korralikut kasumilangust 2008 aastal - ja aktsia võib veel langeda.
    MKO - 50% tipust juba kukkunud. Ülekasumlik kinnisvaraarenduse aeg on möödas, järgneb ehitustegevus tihedamas konkurentsis. Sektoris on tekkimas ülevõimsus. Palju ebaselgusi, näiteks kuidas Lätis/Leedus äri seis on.
    EEH - Ehitussektor vabalanguses, Eston-ost liiga kallis, omakapitalibaas madal. Aga siiski, kui riigitellimused Eurooparahaga stabiilsed tulevad, siis kasumis ka madalkonjunktuuris. Aktsia ikka paarkümmend krooni liiga kallis.
    TKM - Ilusaim growth-case Tallinna börsil, ja aktsia on korralikult tipust kukkunud. Omab kümneid magusaid krunte Eestis/Lätis mille peale võib hakata ehitama kui ehitusturg kukub. Samas tugev tagasilöök kui jaekaubandus kukub, ja ebaselge kuidas suuromanikud käituvad väikeaktsionäride suhtes.
    ARC - 2008 ei ole mingeid kasumeid oodata. Aktsia muutub üha ebalikviidsemaks ja pargib kuskil 15-20 EEK vahemikusse, ja sinna ta jääb pikaks ajaks.
    TPD - Aasta nali Tallinna börsil.
    VSN - Risk -Tulevik raskem kui minevik. Ehitus ja jaekaubandus langustrendis.
    NRM - Nagu ETL, võlakirjasarnane paber. Väljaostutõenäosus 2008 pakun 30%.
    SKU - Kaubamärgi väärtus aina tõuseb, aga vist keeruline uute regulatsioonidega Eesti turul. Turg tundub juba päris küps olevat.
    TVE - Tõeline võlakirjaaktsia. Tuleb vaid hinnata kui suuri konsultatsioonikulud lekivad Inglismaale.
    BLT - Risk- Juba tulevatel kuudel võib numbrid üllatada negatiivselt. Hiina tekitatud Euroopa jaefirmade boomi vaibumas.
    TAL - Risk - Kõvasti üleinvesteeritud turul, likviidsusprobleeme võimalik, kahjumlike laevamüüke võimalik. Kütusehinnad teevad iga aastaga liiklus Rootsi ja Soome/Baltimaad ebakasumlikumaks. Konkurentsisurve mitmelt poolt. Teenitud rahavoog läheb kauaks ajaks vaid pankadele.
    KLV -
    SFG -

    Oman ise Tallinna Börsil vaid ETL-positsiooni.
  • Pealkiri võiks originaalsem olla ,mitte leierdada sama plaati.(siis peab asi ikka väga hapuks minema ,et ka sel aastal -30%)
    pigem 2008 stagnatsioon,PAIGALJOOKS,naha saab märjaks aga lõpetame seal kus aasta alustasime 700-750.
    Saab olema kindlasti sündmusterohke aasta.
    Toimub 2 olulist sündmust Hiinas olümpiamängud ja USA presidendivalimised,mõlemad tahetakse näidata heas valguses ja kui vaja siis on riigi sekkumine kindel.Vabariiklased saavad hävitavalt lüüa ja näeme ära naispresidendi sünni.
    Segastel aegadel on hea latti madalamale tuua,tootlus 10-12% on igati hea,igat lindu ei maksa püüdma tormata.
    Pööran rohkem röhku dividendidele
    Edu meile kõigile ,kõike raha ei maksa jätkuvalt mängu panna,nööri raha olgu ikka igaühel tagataskust võtta.
  • Vabariigi Presidendi uusaastatervitusest:
    "Aga ärme omista mõõdukamale kasvutempole tegelikust suuremaid ega valesid omadusi. Ärme usu neid, kes täna kriisi ja krahhi kuulutavad. Nad liialdavad ja eksivad, eksitavad ja hirmutavad. Neil pole õigus." (www.postimees.ee)
  • Head uut aastat kõigile!

    stefan,
    HAE
    No nii kehv ettevõte ta ka ei ole et nimekirja ei pääsenud! :)
    Ehitusturu tagasilõõk puudutab kindlasti ka teda, samas mitmed huvitavad uued koostööprojektid (Soome, Kreeka 50milli käivet juurde,Valgevene, koostöö Norra firmaga Singapuri laevaehitusele ) annavad lootust ettevõtte positiivsetele arengutele.
    Ettearvamatu käitumisega nii aktsia kui ettevõte- PKC osalus-edaspidised arengud!!!.
    Kohustused suht madalad, tööjõukulud kasvanud tugevalt.(Maksavad ju suht head palka-Keila oludes.)
    Äkki laienemiseks-arenguks vajatakse lisakapitali!
    Aktsia kaupleb pea kolme aasta tagustel tasemetel.
    Igatahes tasub radaril hoida ,minu arvates.
  • aasta 2008 lõpetatakse kõrgemal tasemel kui 2007.
    vähemalt minu arvates pretensioonikas peakiri pole seekord asjakohane.
    aga noh eks aeg annab arutust.
    kuigi aasta tuleb kindlasti põnev ja lahmides plussi ei jõua.
  • koto
    HAE - jah, arvan ka et on päris stabiilne ettevõte. Olen kunagi ammu seal käinud, ja arvan, et neil on hea juhatus. Peaomanikud on vist ka natuke aktsiaid juurde ostnud aastate jooksul. Ega tööstusettevõtetel rahvusvahelises konkurentsis pole kerge olnud kui pangad on pumpanud laenuraha Eesti turule sisse. Samas jah, on pangaraha nõudlus ka soodustanud HAE.
    EEG - Arvan, et veebiaadressid www.delfi.ee jt olid natuke kallid. Kergesti saadud raha (IPO), kergesti investeeritud raha (Delfi). Kalevi algatused pole ka abiks. Konjunktuur nõrgeneb. EEG olulisim vara jääb sõltumatus, usaldusväärsus jne (mis mõnes mõttes on kõik) - aga ma ei panustaks et avaldatavad majandusnumbrid 2008 oleksid eriti ilusad.
    SMN - ütlen vaid seda, et arvestades väljaostuhinda on välisinvestori usk traadiga telekomisse suur. Kui tal on vähegi õigus on see pigem ETL ostusoovitus.
  • kristjan - tunnistan oma viga. Sul oli õigus. Baltikum... not so good in 2007. Me a culpa. Luban olla uuel aastal vähem jäärapäine.

    The Baltic Benchmark Index closed down 9% for 2007. The more liquid Baltic Top 10 Index closed 18% down for 2007. This is the first time in the 21th Century that the Baltic market finished in the red.

    Veidi lohutab mind see, et õigel ajal sai vaatamata jäärapäsusele välja tuldud ning mäletamistmööda isegi sellelt turult pluss välja meelitatud.

    Aga 2008 - praeguse seisuga väga tõenäoliselt vähemalt esimeses ja teises kvartalis Baltikumi asja ei ole. Ma ei välista, et mõni "pick" võib performida, kuid ma ei usu, et tervet turgu laiemalt suudaks see ülespoole vedada. Raske on leida hetkel seda stoorit, mis Skandinaavia memmed taas saaks Baltikumfondeni osakuid ostma...
  • Mul on eelmise aasta osas veel kana lõpuni kitkuda opex'iga, kes Q1 arvas, et "kristjan hakkab juba hüsteeriliseks muutuma". Siin on spetsiaalne ainult opexile mõeldud link sellele arvamusele vastamiseks.

    No nii, sellega on nüüd asi klaar ja opex'ile omistatud "kõrgeima radioaktiivsusastmega kirjutaja" tiitel tühistatud ja auga privadorile, kes kindlasti oli solvunud, et tema sihikindlat üritamist selle tiitli suunas pole märgatud, edasi antud :-)

    Aga eelmise aasta eest minu erilised tänud LHV-foorumis kirjutanud järgmistele tegelastele, kelle kirjutisi on olnud minu jaoks huvitav lugeda: stefan, suffiks, Blink (Merko osas anname andeks), Karumõmm, US, loowi, siirius + veel mõned
  • Ja tohin ma küsida teie kanalihunike käest, kuhu kurat see börsikrahh siis nagu planeeritud on - noh nii ajaliselt ja veel sefim oleks kui teaks geograafiliselt?
  • kui eelmise aasta alguses olid 15 USA suuremat "maja" kindlad positiivses börsiaastas @ 2007, siis selleks aastaks on prognoosid seinast-seina. Seega konsensus puudub ja selle kujunemisel ühes või teises suunas on võimalik näha suuremat liikumist. Kas üles (mis pole sugugi võimatu) või alla (seda võimalust on endiselt mõistlik tunnistada), sõltub USA majanduse käekäigust. Kuna langusele panustajaid on praegu üsna palju, siis tavaliselt on karud "väheahned", mistõttu languse korral nad kasumit võtaks ja turgu toetaks. Nii et turg on mõnes mõttes vast isegi tugevam, kui eelmisel aastal. Aktsiad varaklassina on endiselt kokkuvõttes kas just "best show in town" aga igal juhul mõlemat pidi võimalusi pakkuv.

    Muuseas seda ka Baltikumis.

    VD: pool TWM-ist eile jälle kinni.
  • Deepsky, pole mõtet lasta ennast sõnast "krahh" hirmutada. Eesti kultuuriruumis tähistab "krahh" finantsintrumentide puhul alati "mõningast probleemi", "teatavat surutise prognoosi", "negatiivset (pehememas variandis vähepositiivset) väljavaadet ". Seega Börsikrahh = börsi vähene performimine/pikaajaline aeglane langus. Ei mingit ootamatut ja äkilist krahhi.
  • momentum,
    Kui sinu arust on "krahh börsi vähene performimine/pikaajaline aeglane langus", kuidas siis nimetada 1997/1998 a toimunud börsilangust? See küll nii aeglane ei olnud... Kui 2007 toimus meil sinu arvates börsikrahh, siis tuleks 97/98 kohta vist mingi uus nimetus/sõna möelda võ mis?
  • Mina igatahes 2007 aastal toimunut küll kuidagi krahhiks ei nimetaks. Seda langust pasundati igal pool nii pikalt ette ja kõigil kes soovisid, oli võimalik aktsiad normaalse hinnaga rahaks teha. Pigem oli tegu ikkagi korrektsiooniga pärast pikki ja suuri tõusuaastaid...
  • Aktsiate rahaks tegemisel pidasin silmas väiksemaid investoreid, mitte institutsionaalseid. Nendel kogused liialt suured, et isegi pika tõusu korral neid rahaks teha...
  • Tegelikult ma tahtsin viidata nähtusele, et Eestis kiputakse kohe ärmustesse minema. Nii kui on natukenegi probeeme turul, kisatakse kohe KRAHH!! KRAHH!! Ei ole mõtet ennast väljakutsuvast retoorikast häirida lasta.
  • Ja otseloomulikult on praegu põhjust turu suhtes negatiivne olla. Ma ei saa aga nõustuda väitega, et meie ees on pöörane krahh!
  • Head uut aastat, foorumlased k.a. kristjan.
    Esimest korda sel aastal foorumis ja kohe sellised üllatused (olen muidugi taaskord meelitatud korüfee tähelepanust).

    kristjan, viitsid äkki lingi panna, kus ja mille kohta ma hüsteeriast Q1 midagi aravasin, proovisin otsida igasugu "+" jm. variantidega kuid ei leidnud seda kohta. Saan Karum6mmi case põhjal aru, et Härrale ilmselt ei kõlba midagi vähemat kui mea culpa, kuid siiski.



  • opex: huhh, otsisin nüüd ise ka ja pean küll Sinu ees suuresti vabandama!

    kodanik koto hoopis oli selle au ära teeninud:

    kristjan Re: Tallinna Kaubamaja 14/12/06 10:33
    finantsist: minu iroonia on universaalne, mitte ainult suunatud TKM-i juhtkonna suhtes. Muusika kohalikul kinnisvaraturul on vaikinud. Terve hunnik inimesi on lähema aasta jooksul avastamas, et kinnisvaral on hoopis teine väärtus, kui sellel seni on arvatud olevat. Minu merko foorumis kirjutatud "muhkkatku" kommentaaris oli õigupoolest ainult üks oluline lause: "surevad ka rikkad". Sedavõrd suur osa kinnisvara hinnatõusust on Eesti tegelikest riskidest odavama krediidi ja osalt põhjendamatute tulevikuootuste kombinatsioon, et sellest lihtsalt peab see aur (loodetavasti) vaikselt välja sisisema. Või siis PARIMAL JUHUL mitmeid aastaid enam-vähem paigal püsima. Reeglina läheb lihtsalt teisit, kui parim võimalik. istusin mõned õhtud tagasi koos ühe britiga, kes meenutas emotsioone kunagise UK kinnisvaraturu crashiga seoses. Enesetappude arv kasvas, inimesed pidid oma kohustustega hakkama saamiseks töötama kahel kohal korraga jms. Ma ei ütle, et see peaks siin nii minema, aga välistatud see pole.

    koto Re: Tallinna Kaubamaja 14/12/06 10:45
    See on nagu AAMEN kirikus, et Kristjani hüsteeria süveneb! Võiks veid rahulikumalt võtta ja paanikat külvata! Juba enesetapud silme ees! What next! (btw:kahel kohal tõõtamine pole siinmail küll midagi enneolematut!)


  • koto otsis ja otsis aastast 2007 aga ei leidnud!

    Selge miks!


  • ma ei saa salata, et ma ei tunne mitte mingit piinlikust, kui ma ette kujutan, kuidas ilmsüüta opex sellele lingile vajutas... Ja kui opex mõistlik sell on, siis irvitab samuti selle apsaka üle, nagu mina praegu. No eks ole ju endalegi see link paslik ette võtta. Aga aitab nüüd sellest teemavälisest klaarimisest. Minu poolest võib alates opex-ile antud nähvakast kõik minu kommentaarid ära kustutada.
    :-)
  • kristjan Re: BÖRSIKRAHH 2008 02/01/08 10:41
    Mul on eelmise aasta osas veel kana lõpuni kitkuda opex'iga, kes Q1 arvas, et "kristjan hakkab juba hüsteeriliseks muutuma". Siin on spetsiaalne ainult opexile mõeldud link sellele arvamusele vastamiseks.

    Kannan auga tiitlit ja ei põe!

    Oli küll ka vastus sellele, mida kristjan taktitundeliselt ei maini:
    koto Re: Tallinna Kaubamaja 14/12/06 13:51
    Kristjan!
    No ära nüüd eufooriasse ka mine! :) (Irooniast rääkimata!)
    Nõus, et tuleb langus kinnisvarahindades, maj-s, bõrsil jne, kuid kas kohe peab seepi ja nõõri jagama!
    Eks neil läheb raskeks, kes viimasel paaril aastal eufoorias laenu võtsid!
    Ehk rihiks algul pehmemale maandumisele! Aeg näitab!

    Selgituseks: Sellel perioodil dets.06. oli eufooria TKM-s(tegi veel oma 10%tõusu 2 kuuga) ja ka OMX tegi veel oma 30% tõusu.
    Nüüd aasta hiljem majandus küll kiratseb ja võib rääkida krahhivalmidusest.(ka börsil)

    Mulle omistatud tiitli tõttu on mul vist lubatud sellel aastal eksida-rumalusi suust välja paisata. :)

  • Automaatsed kauplemissüsteemid moonutavad seda pilti. Samas, käibe tegemiseks oleks vaja kasumit, kasumi jaoks suuremat lolli. Kui lollid saavad langevate aktsiatega vastu näppe või ei jää laenumaksetest raha üle, siis kaovad nad turult aastakümneteks.
  • martk: Kross (R.I.P.) vanas Otiga saates: "ma ei oleks eestlane, kui ma usuks igasugust loba, prognoose, horoskoope".

    Kui sa paned ennast olukorda, kus sa ootad ja hakkad eelistama halbu uudiseid (kuigi see on praegu osalt ratsionaalne), ruineerid sa aeglaselt ennast, kui persooni.
  • Hansa Investeerimisfondide fondijuht Rasmus Pikkani arvab, et mõned aktsiaturud on Kesk- ja Ida-Euroopas (näiteks Baltikum) eeskätt emotsionaalsetest faktoritest tulenevalt põhjendamatult ülemüüdud.....Hea investeering on Ida-Euroopa ja Venemaa, sest arenenud maailma tsüklid ei mõjuta pikamaajalist konvergentsi.....Pikani sõnul paistab eriti silma Baltikum. „Baltikum on välisanalüütikute käest peksa saanud, sest nad arvavad, et ei saa minna nii hästi kui on läinud, midagi peab tulema ja seetõttu ei taha Baltikumi aktsiaid keegi omada ning nende hinnatase on tegelikust väärtusest madalam,“ selgitas ta. (Vt. tervet artiklit : http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=9ce3c7f0-a15f-40a0-80c6-d64b537c9cf0 )
  • Kristjan,
    Head aastat sullegi! Siinkohal ka tänusõnad ettevaatusele manitsemise eest. Mõtlesin just, et kas mõni tehing jäi tegemata või sai tehtud just seepärast. Esimesena tuli meelde Merko. Nimelt soetasin seal positsiooni vist novembris 2006 ja jõulude paiku pikale puhkusele minnes positsiooni alles jätta ei julgenud (sulgesin vist kogu Baltikumi). Tagasi tulles oli asi muidugi 20%+ üleval nagu kõik teised :) Vist näppisin aasta alguses veel korra, aga edaspidi jätsin rahule. Lasin kiirelt ka MKO foorumi läbi, et näha, mille eest ma tagant järele vaadates vastu pead peaks saama. 2007. aastasse ei jäänud midagi, 2006 novembris arvasin, et 17 EURi tasemelt on upside 30-50%. Arvestades, et hind käis EUR 26 peal varsti, oli see väide enam-vähem. Samas märkisin ka, et residential crash, mis tulemas on, ei mõjuta Merkot väga drastiliselt. See oli ilmselt liiga optimistlik. Aga see oli siiski aastal 2006 :). Kokkuvõttes olen MKO osas olnud sõnades julgem kui tegudes ja selle eest sulle ka tänud.

    Omalt poolt tänusõnad heade postituste eest:
    Kristjan, Stefan, SideKick, Suffiks (eriauhind sõnaseadmisoskuse eest), Karum6mm, Erki Kert, momentum, TaivoS, Anette, kristjan.lepik, WhiteNigga, US, Velikij, speedy.
  • Eesti (& muu Baltikum) turg: Olen muuseas päris pikka aega siinsete aktsiate osas avalikult suu üsna kinni hoidnud, minu viimane pikemaajalisem oletus oli kunagi veebruari lõpus "Profitile" saadetud kommentaar: "Sõltuvalt märkidest majanduse jahtumise kiirusest ja ulatusest, uue riigikogu koosseisu võimalikust mõjust ja börsiettevõtete majandustulemustest võiks ka kohalikul börsil saabuda konstruktiivsemad ajad, kus väga võimaliku negatiivse majandustsükli mõjule avatumate aktsiate hinnad võivad ka selle vältel (kasvõi aastaid) edasi langeda ja selle suhtes paremini kaitstud aktsiate hinnad võivad taas tõusta".

    Ja siis veel see kunagi siin foorumis kirjutatud arvamus, et siinseid aktsiaid võiks jälle üldse vaatama hakata 2007 teisel poolel või 2008 esimesel poolel.

    Muuseas minu kerge nagin karumõmmiga on aeg-ajalt saanud taas hoogu sellest väitest, et ta võib hoolikalt otsides leida mõne minu eksliku ultrakaruse prognoosi - lihtsam oleks tõenäoliselt leida mõni minu ekslik (veel mõnda aega) BULLISH prognoos (üks neist on järgnemas :-)). Pidada "ekslikuks" arvamust, et varem või hiljem sellised Venemaa, Hiina, Brasiilia jms taolised turud 50% alla võiks tulla? Muidugi võivad, küsimus on ainult "millal", mitte "kas".

    Aga eelkõige Eesti* aktsiaturu** (kuigi mitte kõigi aktsiate) suhtes olen ma aasta 2008 kokkuvõttes positiivne juba ka praeguselt tasemelt ja H1 halvad uudised on minu arvates suures osas juba hindadesse sisse arvestatud.

    --------
    *Niipalju, kui ma maailmas eestlastega olen kokku puutunud, on mul kujunenud veendumus, et meie praegused hädad Eestis ei ole kuidagiviisi geneetilised - meil on väga head eeldused maailmas läbi lüüa. See mõnel viimasel aastal tekkinud osalt ebaadekvaatne riskide võtmine - mis seal ikka, inimesed üritasid kiiresti rikkaks saada, kui see tundus sedavõrd lihtsalt saavutatav, olid ettevõtlikud jms tulevikus loodetavasti osalt säilivad loomuomadused. Lihtne aeg on juba jupp aega läbi. Aga:

    Come dance with the west wind and touch on the mountain tops
    Sail over the canyons and up to the stars
    And reach for the heavens and hope for the future
    And all that we can be and not what we are

    **indeksi tasemel on "wild card" minu jaoks Tallink, mis võib nii ühte-, kui teistpidi üllatada. VD: long Tallinki callid.

    VD: Long TEO, ETL, TVEAT, HELEK, EEG.

    huhh, ilmselt minu kõige pikem kommentaar seni :-)
  • NB! Siiski tuleb lisada, et leedukate osas geneetiliste probleemide puudumise osas seni teadlastel ühene seisukoht puudub ja kohati on nad ka ise eravestlustes selles suhtes pisut aeg-ajalt mures olnud. Minuarust on nad aga ikkagi OK.
  • Kristjan see kommentaar oleks palju lühem, kui sa iseennast niipalju ei tsiteeriks,
    aga eestlaste osas nõus - kui me ise endast ja enda majandusest hästi ei hakka arvama,
    ei hakka seda ka keegi teine!
  • ja vat teistega õiendama, õiendama oleme me ka meistrid, seda unustasin ka lisada, pluss veel muidugi see, et siin mõned peale enda arvamuse teisi arvamusi kuidagi kuulda (nojah, tsiteerima) ei kipu võtma. :-)
  • Aga pole hullu, mul on üks kuangine tuttav, kes oma portfellis Tallinki aktsiaid lausa "likviidsuspuhvriks" nimetab.
  • Täitsa nõus eeldusega , et ise peaks oma majandusse esmaselt lootusrikkalt suhtuma . Samas ei maksaks ehk kohe nagu unustada , et turulanguse ventiiliots on olnud ja on ka praegu omadega lääne fondihaldurite käes . Ja nende preestrid ju siin kogu aeg kohal olnud . Eks ka neile oleks mõnnam , kui kohalikud rohkem positiivsemad oleksid , saaks ju kõrgematelt tasemetelt asju rohkem laiali jagada . Ma usun , et nad pole just väga rõõmsad , et investorid on saanud ka pisut "teist usku" neist otseselt sõltumatute ususalgajate käest , kelle hulka liigitaks peamiselt LHV , aga on ka veel mõningaid teisi .
    Kinnisvara bullish run algas ju sellest , et turule tekkis väga palju vaba raha HP müügist , mis otsis tootlust . Sellele järgnes automaatselt pankade laenuralli . Ehk kuigi pangad on süüdi mullis , ei olnud nemad selle vallandajad . Õnneks aktsiaturule see väga suurt mõju ei avaldanud , tänu sellele siin ehk ka enam suurt mulli ei loodud . Kuid see ei tähenda , et turul pole enam kukkumisruumi . Soovitaks selletõttu olla ka bullish run -i suhtes ikkagi skeptiline , sest majanduskeskkond on viimase aastaga ikka palju muutunud . Lisaks on maailmas palju muutunud . Ja muutub ka praegu .
    Tänu väikeinvestorite paremale haritusele on nad ehk ka saanud vähem kahju viimaselt aastalt . Ja soovitus oleks ehk selline , et ei maksa fondide elu kergemaks teha , kui nad tahavad müüa . Osta soovitaks ikka siis , kui negatiivne arvamuste surve hakkab lõppema lääne poolt . Täna oleme minu arvates alles kskkohas . Ei maksa ju vastuvoolu ujuda . Ka reaalsed numbrid meie majanduse kohta alles hakkavad halvaks minema . Lähikuudel ei suuda eriti positiivseid uudiseid ette kujutada , kui mitte lugeda positiivseks a la inflatsioon ei saavutanudki üle 15% taset :) . Kinnisvara , meie identiteedi alusest , ei ole ka midagi rõõmustavat oodata vist . Intresside tõus , tööpuuduse kasv , inflatsiooni suur tõus , riskihimu globaalne vähenemine , USA suurenev nõrkus jne pole ju midagi uut , aga ei maksa neid asju ka eirata .
    Baltikumis on ostmisväärset , küll mitte palju ja neid on siin ka juba mainitud , kuid oluline on alati ajastus . Arvan paremad ajad ostmiseks veel ees olevat .
  • tuur kogub hoogu.

    Täna on korrektsioonipäev?
  • arvo, miks sa arvad, et turulanguse ventiiliots on praegu lääne fondihaldurite käes? Pigem võib juba märgata, et mõned siin toimetavad ja laiema regiooni vaatega investorid (ING) on oma osalusi vaikselt mõnes kohalikule majandustsüklile vähemtundlikus aktsias suurendanud. Mingil määral võivad vastavalt fondi mahu muutustele müümas olla mõned veel jäänud puhtad baltikumiproduktid (kuigi ka nende mahud on ajaloolistega võrreldes langenud, EC Bfond aasta lõpus kõigest 1,2 miljardit SEK) ja üllatavalt uimase ärkamisega institutsionaalsed investorid, kes alles reaalsete halbade uudiste peale regeeriksid, aga seda viimast ma väga ei usu - pole ilus teisi sellises lolluses kahtlustada. Seega pigem võiks selle aasta esimesel poolel Baltikumis hoopis kohalik väikeinvestor paratamatult tulevate halbade uudiste peale tekkivate kuuma-külma hoogudega midagi korraldada. Ja kui kunagi on kõigile selge, et majanduses siiski pehme maandumine on toimunud, on aktsiate hinnad jupp maad kõrgemal või kui maandumine tuleb oodatust raskem, siis (osadel) vastavalt madalamal. Võimalik eraisikute väärtpaberiinvesteeringute tulumaksuvabastus ja säästmine läbi investeerimise trummi tagumine on lähiaastal pigem kohalikule turule positiivne. Ja siis on pildil millagi (pakuks lambist Q1) oma veel jäänud lühikesi positsioone vaikselt sulgevad tegelased, seda jätkuvalt üsna õhukesel turul.

    Aga nagu ikka, kst.
  • kristjan , korrektsuse huvides peaksin muidugi lisama , et ka tõusu ventiiliots on nende käes . Lisaks võiks ka ING (näiteks) liigitada sama termini alla (lääne fondihaldurid) , kuigi otseselt ei pruugi ta seda ju olla . Lisaks saab ta endale lubada kaalutletud investeerimist , mida ei saa lubada fonihaldur , kes on sunnitud T+3 endisele fondiomanikule raha lauale laduma . Küll on aga tegemist lääne rahaga , mis otsib tulusat investeerimisvõimalust . Samuti näitavad OMX poolt üllitatud andmed vist , et väikeinvestorite osalus börsil on aastaga suurenenud , mis ju annabki kokku selle , langeval turul on osalust vähendanud lääne investorid , kellede hulgas on märgatavad tegijad fondid . Ja kui me vaatama ka praeguseid börsikäibeid , siis muidugi võivad nüüd ka kohalikud väikeinvestorid turgu liigutada .
    Aga , nagu vene jahipidamisel on omad eripärad , on need ka meie börsil . Ma arvan , et meie turu liigutajaks pole mitte see , kui kvaliteetselt me siin foorumites leiame aktsiatele õiged väärtused ostmiseks või müümiseks . Liigutajaks on fondi investeerija kuskil Soomes või Rootsis ja seega me peaksime lisaks enda analüüsile kindlasti püüdma tunnetada seda , millal teeb sealne investor otsuse osta või müüja . Ehk - me peaksime oma hea analüüsi viima kokku sealsete meeleoludega ja vastavalt sellele käituma . See on ka minu arvamuse üheks aluseks . Sest ma arvan , et sealne investor pole veel valmis raha panema tagasi ida-euroopasse , vähemalt Baltikumi mitte .
    Loomulikult on siin olemas risk , et turg tõuseb varem - head dividendimaksjad (ka ING valik) on atraktiivne valik , meie telekomid (mõlemad) ei kauple kaugeltki selliste väärtuste juures , nagu nende emafirmad ja turul vabalt kaubeldavad teised telekomid . Ka Norma . Ja nendele firmadele iseloomulikuks jooneks on see , et põhiomanik ei ole huvitatud börsil noteerimisest , suhtelist hinnastatust püütakse hoida madalana , seega on langus alati hea võimalus üritada neid turult ära tuua . Eks suured investorid midagi haistavad ja betivad . Ja sellised asjad võivad meie väiksel ja õhukesel turul suuremaid liikumisi põhjustada .
    Seega samuti , kst .
  • Vaatan, et Stefan ja KristjanH juba bullish, päris piinlik on nüüd üksi keset linna karukostüümis seista ..
  • Wall Streedil pidavat ka 70% rahavõlureid end pidama contrarianiteks
  • Noh , kui see peaks sind kuidagi aitama , siis ma võiksin praegu küll tulla sulle kõrvale skandeerima kameeleoni kostüümis , et siis olukorra muutumisel kiirelt värvi vahetada .... :)
  • kristjan.lepik
    Noh, päris nii pole. Oman ETL ja TEO mis on minu jaoks eelkõige hüperinflatsioonikaitse, parem omada telekomivõrk kui väärtusetu raha, juhul kui terve süsteemi krahhib. AGA, nad on kasulikud ka teises normaalsemas karustsenaariumis, oletame et maailmas jahtub makromajandus "tavalisel moel" koos kukkuvate intressidega. Sel juhul teenib näiteks ETL tänases seisus 14 EEK/aktsia tulumaksueelselt aastas, mis jääks sellistel tingimustel kaugeltki üle riigivõlakirjade üha langevatele intressidele.

    Teistest aktsiatest kirjutasin natuke üleval 31/12/07 19:50
  • Ma olen kulude säästmise eesmärgil eelistanud kameeleoni kostüümile kahte kostüümi - karu ja pulli oma, kuid mul praegu see jama, et pulli kostüüm on keemilises, peaks suvel millalgi kätte saama.

    Aga võiks siis Eesti investorite kohtumise tegema loomakostüümides, ma olen lastega Hirvepargis jalutamas käies ikka näinud, kuidas seal keskaegsetes riietes noored kogunevad ning mõõkade ja kilpidega tormijookse harjutavad, midagi sellist.
  • Järgmisel OpenCoffee Tallinn -s võiks selliseid kostüüme kasutada.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon