Börsipäev 15. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 15. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna pärast turgude sulgemist avaldab oma neljanda kvartali majandustulemused Intel (INTC) ning mõned päevad hiljem teeb sama AMD.

    Intel on uue aasta jooksul saanud mitu soovituse langetust, põhjuseks on kõigi puhul toodud PC-de nõrka müüki Põhja-Ameerikas. J.P. Morgan langetas reitingu neutraalse peale ning BofA kärpis hinnasihti $32 pealt $26-ni. Kuigi tehnika müük on USAs paremini vastu pidanud kui muu jaekaubandus, on analüüsimajadel arvatavasti õigus ning ainukeseks küsimuseks jääb, kui suures mahus see Inteli tulemusi mõjutab. Inteli müügist ca 75% tuleb rahvusvahelistelt turgudelt ning eelmisel nädalal ütles ka CEO, et BRIC ja Ida-Euroopa näitavad väga tugevat kasvu. Seega võidakse USA nõrkus kuhjaga tasa teha teistel turgudel. Leidub ka positiivsema vaatega majasid, nt. Caris ja Credit Suisse on soovitanud aktsiat enne tulemusi osta.

    Muresid on Intelil veel, eelmisel nädalal lisandus ettevõtte aadressil järjekordne süüdistus, seekord konkurentsi solkimise eest. Süüdistus põhineb väitel, et Intel on ära kasutanud oma turupositsioonist tulenevat eelist konkurentide tõrjumiseks.

    Neljanda kvartali eest oodatakse ettevõttelt tulu $10.84 miljardit ehk 12%-list kasvu võrreldes eelmise aasta $9.69 miljardiga. Inteli juhtkond ise on välja öelnud vahemiku $10.5-$11.1 miljardit. Kasumiks aktsia kohta prognoosivad analüütikud $0.40 vs eelmise aasta $0.26.

    Võrrelduna AMD-ga on Intel suurepärases seisus ning jätkuvalt on võidetud turuosa. Neljapäeval tulemused teatavalt AMD-lt oodatakse aasta tagusega võrreldes sama suurt tulu ($1.79 vs $1.77), kuid olulisemalt suuremat aktsiapõhist kahjumit: -$0.36 vs eelmise aasta -$0.04. Määramatust AMD tulemustes on palju, eelmine kvartaliaruanne oli analüütikute prognoositust kehvem, kahjumit suurendas ATI firmaväärtuse mahakandmine $120 miljoni ulatuses. Lisaks ei ole suudetud tulla uute toodetega õigel ajal turule, lastes Intelil riisuda koore.

  • Apple (AAPL) fännidele meeldetuletuseks, et täna algab MacWorld. Võrreldes eelmise aasta iPhone’i tutvustamisega on samast klassist uudist raske loota. Pidevalt ei ole võimalik üllatada uue trendi muutma tootega, seega lubab iPhone’i ja Maci jätkuv müügiedu keskenduda järgmiste innovaatiliste toodete loomisele.

    Siiski ei möödu ilma uudisteta ka seekordne religiooniüritus. On spekuleeritud, Apple teatab 3G võrgus töötavast iPhone’st, mille kohta on ka AT&T kinnitanud, et toode sellel aastal turule jõuab. Lisaks on räägitud filmide laenutamisest iTunesi kaudu, ettevõte on läbirääkimistes juba järgmiste filmistuudiotega. Põhiliselt loodetakse aga kuulda välkmälu kasutavast ja vastupidavama akuga üliõhukesest sülearvutist, mille hinnaks võiks kujuneda $2000 - $2500. 

  • Kes on Venemaa aktsiaturgudelt investeerimisvõimalusi otsinud, on arvatavasti välja jõudnud ka Sistemani (AFKC). Tegemist on suure konglomeraadiga, mis põhilise tulu teenib telekomiettevõtetest. Näiteks omab Sistema enamusosalust Venemaa suurimas telekomis ja Vimpelcomi (NYSE: VIP) peamises konkurendis MTS-s (NYSE: MBT). 

    Sistema järjekordset töövõitu tähistab tegevuslitsentsi omandamine Indias. Kui Vimpelcomi strateegia näeb ette laienemist põhiliselt SRÜ riikidesse (lisaks Vietnam), siis Sistema proovib kanda kinnitada suurtes Aasia ja Aafrika riikides. Indias saadi litsents 21 regiooni katmiseks ehk sisuliselt ollakse üleriigiline operaator 23%-lise penetratsiooniga riigis. Kuigi praegu omatakse tütarettevõttes ainult 10%-list osalust, siis pärast litsentsi saamist tõuseb määr 74%-ni.

    Mis Sistema muid tegevusharusid puudutab, siis need on ära toodud järgmises tabelis. Andmed on 2007. aasta alguse seisuga ning kollasega on märgitud ka iseseisvalt börsil kauplevad ettevõtted:

    Sistema tulud

    2006. aasta lõpu seisuga jagunesid tulud:

    Sistema tulude jagunemine

    Ja kasvukiiruse järgi (%):

              Sistema tulude kasv

     

  • Tund aega enne turu avanemist teatatakse ka jaemüügi näitajad (retail sales) USAs. Numbrid on detsembrikuu kohta ning neil oodatakse 0.0%list nõitu ning kui automüük välja jätta, siis -0.1%list näitu. Arvestades mitme jaemüüja kesiseid kommentaare detsemri kohta on reaalsed ootused kindlasti madalad.

    Lisaks teatatakse veel tootjahinnaindeks, millelt oodatakse +0.2%list näitu. Kui näit oleks väiksem, siis viitaks see inflatsiooniliste survete vähenemisele. Eelmine kuu oli core PPI +0.4%. Tarbijahinnaindeks CPI tuleb juba homme ja ootused core CPI osas on samuti +0.2% (eelmine kuu oli +0.3%).
  • Nokia sulgeb 2008 aasta keskpaigaks tehase Saksamaal Bochumis ning viib tootmise muudesse euroopa tehastesse üle. Koondatakse ligi 2300 töötajat. Aktsia Helsingis +1.95% @ 24.14 EUR
  • UK tarbijahinnaindeks jäi detsembris püsima 2.1%, mis on Inglise keskpanga poolt seatud piiris 0.1% kõrgem ning seda olnud 3 kuud järjest. Tulemus seab kahtluse alla võimaliku baasintressimäära kärpe, mida loodeti näha käesoleval aastal. Euroopa suuremad indeksid reageerisid uudisele väikese, kuid järsu langusega.
  • Valgevene rahvakirjaniku jüngrite koolkond kirjutab subprimest
  • Välisinvestorid on agaralt USA finantssektori ümber noolimas. MER teatab, et on välja andmas $6.6 miljardi eest eelisaktsiaid - peamisteks ostjateks Korea Investment, Kuwait Investment ja Jaapani Mizuho Corporate Bank.
  • C says its raising a total of $12.5 bln of capital through the sale of convertible preferred securities in a private offering
    C results include $18.1 bln in pre-tax write-downs and credit costs on sub-prime related direct exposures in fixed income markets and a $4.1 bln increase in credit costs in U.S. consumer primarily related to higher current and estimated losses on consumer loans
    C prelim ($1.99) vs ($1.03) First Call consensus
    C announces it is lowering their qtrly dividend to $0.32 per share from $0.54 per share
  • Mõned huvitavamad kohad C tulemustest:

    The net interest margin increased 15 basis points versus the third quarter 2007.

    International consumer revenues increased 45%, driven by organic volume growth, the impact of recent acquisitions, a $507 million pre-tax gain on Visa Inc. shares, and a $313 million pre-tax gain on the sale of an ownership interest in Nikko Cordial's Simplex Investment Advisors. Average deposits and loans increased 21% and 30%, respectively, and investment sales were up 24%.

    Operating expenses increased 18%, primarily driven by the impact of acquisitions, increased business volumes, charges related to approximately 4,200 net headcount reductions, and the impact of foreign exchange. Expenses reflect savings from structural expense initiatives announced in April 2007.

    Krediitkaartide kohta:

    Higher credit costs were driven by a $493 million pre-tax charge to increase loan loss reserves, reflecting a weakening of leading credit indicators in the portfolio and trends in the macro-economic environment. Increased credit costs also reflected higher net credit losses, up 36%, driven by higher bankruptcy filings and increased delinquency flows. The managed net credit loss ratio increased 76 basis points to 5.11%.

  • Jan. Empire Manufacturing 9.0 vs. 10.0 consensus
    Dec. PPI Ex Food & Energy y/y 2.0% vs. 2.0% consensus
    Retail Sales -0.4% vs 0.0% consensus, prior +1.2%
    Dec. PPI y/y 6.3 vs. 7.1% consensus
    Core PPI m/m +0.2% vs +0.2% consensus, prior +0.4%
    PPI m/m -0.1% vs +0.2%, prior +3.2% -Update-

    Seega jaemüük oodatust nõrgem, samas inline tootjahinnaindeksi muutus on positiivne.
  • tundub nii jah.
    räägime - kui vaja pole, ja kui ei räägi, siis oleme koomas - käpikuid, sokke, kondaid jne... :)
  • Et asjad turgudel liialt roosiliseks ära ei kisuks, siis Intel kostitab karusid. Läbimüük oodatust pisut väiksem ning kasum jääb oodatule alla (kui erakorraline kulu 2.5 senti aktsia kohta välja jätta, siis vastab kasum ootustele). 1. kvartali müügitulude prognoosi keskpaik samuti oodatule alla. Aktsia lausa 12% miinuses ning koos sellega näeme QQQQ taga tänase päeva miinusnumbriks -5.0% .

    INTC prelim sees Q1 gross margin 56% plus or minus a couple points vs 55.7% Briefing.com consensus
    INTC prelim $0.38 vs $0.40 First Call consensus; revs $10.7 bln vs $10.84 bln First Call consensus
    INTC sees Q1 revs $9.4-10.0 bln vs $9.97 bln First Call consensus
  • QQQQ veel 2% alla Inteli peale. Ugly.
  • Midagi ilusat tõesti ei ole, unetutel võimalik tunni aja pärast ka konverentsikõnet kuulata.
  • natuke liiga räige reaktsioon selliste numbrite peale
  • Huvitav, kas GMKT-i unustasid karud seekord lihtsalt ära, või leiti, et muu kräpi kõrval on tegemist veel vägagi tipp-top asjaga ;-)
  • S&P500 ETF lühendiga SPY tegi börsivälisel kauplemisel paarkümmend minutit tagasi uue 52-nädala põhja $136.71. Kuid tänasest mustast pildist nüüd mööda vaadates tundub, et aktsiad tervikuna hakkavad turul investorite jaoks väärtust pakkuma.
  • Briefingu kokkuvõte Inteli konverentsikõnest:

    During the call, the company says that its Q1 revenue guidance is lower than is seasonally typical. INTC says this is due to a variety of smaller factors, including continued weakness in NAND pricing and the current economic indicators. Regarding the macro-economic front, the company says they are not seeing the same concerns that are being widely reported, and notes that 75% of their business is outside the U.S. However, company says it is still prudent to be cautious. The NAND competitive environment is worse than the company expected. The co says they feel good about about the cost improvements its made, and the divestiture of lower margin segments. However, the key element is the pricing environment. The company also says that lower CPU unit shipments will affect margins in 1Q08. In the PC space, the company says it is building capacity around 11% unit growth. The company says the shift towards mobility is a growth driver for the company, in addition to notebook prices coming down, which opens up new markets. INTC says its inventories are at a healthy level, and if anything, they would like them to be a little higher. 

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon