Ettevõtlus Rumeenias - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Ettevõtlus Rumeenias

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tervist,

    Alustasin väikest ettevõtlust Rumeenias/Bucharestis. Sellel ei ole mitte mingisugust seost aktsiatega, aga siiski otsustasin väikse teema üles riputada, et uurida ka LHV inimeste käest kas on mingisuguseid äriideesid, mida võiks seal rakendada? Kui kellegi peaks olema asja vastu huvi, siis andke teada ja võime asjadega edasi liikuda. Mul on seal väike kontor ja inimene töös, et hankida esialgset infot . Niipalju kui olen kohal käinud ja asju uurinud on see täiesti avatud turg igasugustele tegevustele!

    Jään ootama tagasisidet!
  • Väga huvitav! Kuidas seal võõramaalasi vastu võetakse ja mis keeles asju ajad kohapeal?
  • Ma usun, et päris hea näide oleks, et samamoodi nagu 10aastat tagasi Eestis soomlasi vastu võeti (ma mõtlen majanduslikust seisukohast, mitte lallerdavaid turiste). Väliskapitalile on ka valitsus väga avatud ning maksud päris soodsad. Tulumaks näiteks 16%!
    Mina suhtlen seal inglise keeles. Niipalju kui mina olen aru saanud, siis ega seal muud eriti ei räägita. Nende jutu järgi on nende keel sarnane Itaaliale ja nad saavad sellest aru natuke, aga ega nad sellepärast seda ei rääki. Ikka inglise keel.
  • Ehk siis paar mobiilimasti püsti panna ja alustada nagu Q-gsm eestis omal ajal?
    Minu poolt lihtalt idee kui selline, sest ausõna - Rumeeniast ei tea ma tõesti mitte midagi. Kuigi - ei saa salata, et mõningast huvi oskasid sa tekitada küll :)
  • ei tea, kui suured netihuvilised nad on, aga mobiilset Kõu-internetti CDMA võiks seal pakkuma hakata. Paarsada mio EEKu arenduskuludeks.
  • Kas neil on see odava poola kraami periood juba läbitud?
  • Oota, kas sa tõesti läksid Rumeeniasse, panid kontori püsti ja nüüd alles siis hakkad mingit reaalset äriideed otsima?
  • mulle tuli kah kohe selline nägemus, et kõige uhkema klaastorni ülemisele korrusele on renditud kõige uhkema vaatega avar kontor kus kristallist plaatidega töölauad uhkete toolidega, ja mac'id ja vaiod 5000 $ each

    tegelt vast kannataks panustada slaavlaste edevuse peale ja teha 1 lux asjade poekett, küll varsti EL sinna raha pumpab ja osa läheb arutult kallite asjade ostmiseks.

    Ah jaa, vbl oleks hea mõtte panustada põllumaj. arengusse: labida-, hobuseraua-, tööriista-, traktoripood....
  • Rumeenlased slaavlased nüüd küll ei ole, keel vähemalt on romaani keelte hulka kuuluv, itaalia keelega suht sarnane.
  • Rumeenias on pool rahvastikust romid ehk mustlased.
    Kui hea klient on mustlane, see on küsitav.

    On üksikuid helgeid isikuid, aga enamus kaldub siiski no education- no job valdkonda.

    Kõigepealt tuleb nad tööle panna ja alles siis saab neile midagi müüa.
  • Avalda mõni kontakt, mail näiteks, võtan ühendust
  • Tere tere ,

    Sõnastasin natuke valesti.
    Tegelikult mõtlesin seoses ideedega, et kas kellelgi on mõni idee, mõte, mida ta ise tahaks seal teha? Saaksin vb alguses abiks olla mõne kontakti leidmisega, esialgse info kogumisega jne. Ise käin seal vb üle kuu korra kohal, aga inimene töötab poole võimsusega ja ma tahaksin teda rakendada. Ei ole mingit klaasist kontorit ja nüüd mõtlen, et mis edasi.
    Mobiilimasti ja KÕU ideesid ma seal kindlasti ise rakendama ei hakkaks, sest pole finantsi, kogemust jne.

    Mõned vastused:
    Poola kauba periood kohta ei ole eriti aimu, aga tänavapildi järgi võiks öelda, et vist alles käib. Samas on see väga suur riik ning Bucharestis elab näiteks 3mil. inimest. Seega on seal turgu mis iganes kaubale.

    EL liigutab sinna päris suuri rahasid. Samamoodi ettevõtted - näiteks Nokia pani Saksamaal tehase kinni ja kolis Rumeeniasse. Saksas kadus umbes 300 töökohta.

    Mustlasi on seal muidugi palju, aga pool kohe kindlasti mitte. Olen kunagi kusagilt väikest statistikat vaadanud ning kui ma õigesti mäletan, siis jäi mustlaste populatsioon kusagil 2% kanti.

    Natuke üldist inffi, miks tasuks investeerida:

    When considering Romania as a possible location for developing their businesses, the foreign investors might benefit from the advantages offered by Romania:

    Market & Location Advantage


    * One of the largest markets in Central and Eastern Europe (over 21 million inhabitants)
    * Attractive location: allowing an easy access to the countries of the former CIS countries, Balkans, the Middle East and Northern Africa
    * Attractive location: at the junction of three prospective European transportation corridors nor. 4, 7 & 9

    Resource Advantage


    * Skilled labor force, with solid knowledge in technology, IT and engineering
    * Rich natural resources, including fertile agricultural land, oil and gas
    * An important potential for tourism

    Political Advantage


    * Stable executive power
    * Stability factor in the Area -NATO member
    * Stability Guarantee in South Eastern Europe
    * EU membership on January 2007

    IR Advantage


    * Bilateral agreements between Romania and other countries for investments promotion and protection (click kere to view)
    * Bilateral diplomatic relations with 177 out of 191 UN member states, plus the Holy See, the Sovereign Military Order of Malta and the Palestinian National Authority
    * Member of the UN and other international organizations, like: OSCE, Council of Europe and International Organization of La Francophonie
    * Free trade agreements with EU, EFTA countries, CEFTA countries
    * WTO member since January 1995

    Economical Advantage


    * Sustainable economic growth
    * Functional Market Economy status
    * Decreasing inflation
    * Permanent financial assistance for SME's Development
    * Increasing interest of Foreign Investors

    Improving Infrastructure Advantage


    * Well-developed networks of mobile telecommunications in GSM systems
    * A highly developed industrial infrastructure, including oil and petrochemicals
    * The presence of branch offices and representatives of various well-known international banks
    * A newly developed highway infrastructure
    * Commitment to improve the highway infrastructure to EU standards
    * Extensive maritime and river navigation facilities

    Social Advantage


    * Agreement between Government and Major Unions
    * No major Union Movements
    * Permanent dialogue with the employees associations
    * Labor relations regulated by the Labor Code

    Legislative Advantage


    * Legislation compatible with Acquis Communautaire
    * Similar legal provisions as in UE
    * Healthy fiscal policy regulated by the Fiscal Code
    * Competitive tax policy: 16% flat tax


    Kel huvi, siis minu kontakt on
    indrek@balkansolution.eu

  • ÄP-s täna arco mees räägib suht ülevaatlikus loos, et Rumeenia on kv-s 5 aastat maas Eestist, tea kas käib ka muude valdkondade kohta.....
  • Minu teada eluasemelaenuturg alles avaneb, samas kv hinnad on seal üpris kõrged.
  • a) see oli vist 2007 alguses, kuid mingis USA treiderite jutunurgas oli keskpäevane vaikus, kui üks mees ütles "Mehed, mis arvate Rumeenia kinnisvarast? Ma pole seal käinud, kuid paistab kõva kasvuvõimalus, investeerisin just sinna". Pooled neist polnud seal vist üldse Euroopas käinud. Et pole nagu eriti "avastamata aare"

    b) Arengust on Eestis tagapool ca. 5 aastat ja hinnad on pea samal tasemel ... kõlab kellegile nagu hea panus või?

    c) Äridega seal käinud räägivad, et korruptsioon on seal päris korralik ning kohalikud pigem väga laisad. Maal on elu ikka paras kiviaeg.

    d) Makro on päris kole, inflatsioon kogub kiirust ning jooksevkonto üha sügavamal defitsiidis. Ma arvaks, et seis halvem kui Baltikumis.

    Ehk siis kokkuvõttes seal kindlasti võimalusi on, kuid mingi ulme teenimiskoht see kindlasti pole. Ma arvaks, et tuttavama kultuuriruumi tõttu Baltikumis võimalusi rohkem. Aga noh "the grass is always greener on the other side" ...
  • Kuidas kohalikud võõrkeeli(inglise) oskavad?
    Kinnisvara arengut mina seal sellist ei näe kuna Euribor on hoopis teine kui ta meil boomi ajal oli.
  • Surfnet, jah, kohaliku keskpanga intress tõsteti 4. veebruaril 9% peale.
  • Käisin eelmine suvelõpp sõpradega autoga Rumeenias. Hinnad tundusid olevat sutsu kallimad kui Tartus. Bukaresti ümbruses oli igal pool kinnisvaramüügikuulutusi üleval. Kohalikud eriti inglise keelt ei mõistnud. Kui Ukrainas lollitasime miilitsa ära, teeseldes, et ei oska vene keelt ja ma näitasin oma rahakotis olevaid Rumeenia leusid ja Eesti kroone, siis trahvist pääsesin. Rumeenias aga pidasid mendid valepöörde eest kinni ja ütlesid kohe inglise keeles hallo, aga edasi ei tulnud neilt enam ühtegi ingliskeelset sõna. Nii nad siis võtsid ise teise juhi rahakotist kõik leud, mingi sadakond jäi puudu, aga lasid meid õnneks minema. Näitasid juhile ka mingit väikest paberitükki rumeeniakeelsete rikkumistega ja sinna lõppu oli kirjutatud käsitsi trahvid. Neil siis oli taktika, et nemad inglise keelt ei räägi, muidu vast me oleks sellest trahvist end ära rääkinud.

    Maapiirkondades oli täielik bardakk, inimesed karjatavad keset teed loomi, lehmad, pardid, kitsed jne. Igas majapidamises vist oli kümme lehma. Öösel sõites pidi väga ettevaatlik olema, sest inimesed kõnnivad peaaegu keset teed ja helkurit ei kanna. Nägime vähemalt ühte jalakäija surma pealt. Kiirteel oli hobusekaarikule ka tagant otsa sõidetud, kaarik oli kraavis. Lemmikauto on rumeenlastel Dacia Logan.

    Teid ehitati hoolega, Bukaresti-Constanta kiirteel oli väga norm sõita (130 km/h). Osad kohad olid aga auk-augus. 5 km sõitsin üle tunni. Vahepeal pidi ka põldu kasutama.

    Dracula lossis oli jama, väljas turul olid kõik kohad Dracula nänni täis, sees aga polnud kuskil ühtegi pilti. Korra giid mainis ameerika pensionäridele, et kes teab, äkki muutub tema teisel korrusel vampiiriks.

    Aga jah, ettevõtlust ei oskaks ma seal küll arendada, kui ainult põllumajandusvaldkonnas.

    Kokkuvõttes ei saa ma aru, kuidas nad seal oma keskmise palgaga hakkama saavad.

    Teine tera aga oli Ukraina, vot see oli tase ja unustamatu kogemus. Seal juba tasuks vast eestlastel midagi arendada. Nt Eesti Ehituse tütarettevõttel AS Aspil oleks tööd küllaga. Mõni osavam võiks smuugeldada suitsu ja bensiini.

  • opex kirjutas "ÄP-s täna arco mees räägib suht ülevaatlikus loos, et Rumeenia on kv-s 5 aastat maas Eestist, tea kas käib ka muude valdkondade kohta.....""... aga meie ka oleme varsti seal kus 5 aastat tagasi, milleks minna rumeeniasse kui eestist saab varsti uue ringiga alustada
  • good point, annelix
    käib kv kohta aga mitte muude alade kohta. Kuigi jah oleks naiivne loota, et seal rumeenias muudel aladel mingi kiviaeg valitseb.
  • ..jah, igasugused avaldused kui palju maas Balkan on ei tasuks väga sõna sõnalt võtta - naiivsed saavad seal sellise ca " meetrise mütsi" * ( *Kreisraadio neegri lugu )

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon