Börsipäev 30. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna tuleb uudisterohke päev, seega turgudel liikumiseks põhjuseid küllaga. Alustuseks oodatakse Q1 esmast SKP numbrit, mille puhul loodetakse näha 0.5% suurust kasvu. Õhtul meie aja järgi kell 21.15 avaldatakse FOMCi intressimäärade otsus, kus tänasest eeldatavast langetamisest saab tähtsamaks toon, kuidas nähakse tulevikku. Laialt on levinud arvamus, et krediidikriisi põhi on tehtud, usaldus hakkab taastuma ning määrade langetamisseerial on mõneks ajaks kriips peal.
  • Lisaks siia väikse artikkli GDP kohta ning juhiks tähelepanu viimasele lausele.

    Gross domestic product probably increased at a 0.3% annualized rate in the quarter after a 0.6% gain in the fourth quarter, according to a survey of economists conducted by MarketWatch. That's awfully slow, but is it compatible with a recession?
    While some people use the old rule of thumb that a recession is defined as two consecutive quarters of declining GDP, the actual working definition is a bit more nuanced.
    According to the economic historians at the non-profit National Bureau of Economic Research, a recession is defined as "a significant decline in economic activity spread across the economy, lasting more than a few months."
    It turns out that you can have a recession without two consecutive declines in GDP (we did it in 2001). Indeed, if the $160 billion in fiscal stimulus has the desired impact on the second quarter, the economy may be on track for the first recession in U.S. history without any quarterly decline in growth.
    How can that be? Perhaps because GDP is a pretty crude measurement of economic well-being. It measures the output of the economy, but not some of the things that matter most, such as jobs, income and wealth.
    GDP is a quarterly accounting gimmick that may not be an accurate reflection of the economic reality. It includes inventory stockpiling and export growth, things that don't really increase the living standards of Americans.
    For the first quarter, almost all the expected growth in the economy should come from inventory growth and exports, with very little (or no) increase in either the amount of money individuals or companies earned, or in the things American households and businesses bought. We made a little bit more stuff, but it went into warehouses and onto ships, not into our homes and workplaces.
    Final sales to the domestic private-sector probably fell at a 1.3% annual rate in the quarter, according to Goldman Sachs economist Seamus Smyth. That would be the first decline since 1991 and would be a far better assessment of the economy's health than the 0.3% growth in GDP.
    The economic historians who judge whether we've been in a recession use a variety of indicators, including GDP, but also job growth, income growth, industrial output and total sales by businesses.
    By all of those measures except GDP, the current data show a recession is probably in progress. (Nothing is set in stone yet, because those numbers could be revised significantly.)
    The average person judges a recession mainly on one criteria: Is anyone hiring? If jobs are plentiful, then the economy is doing OK. If jobs are scarce, the economy is poor. By that standard, the economy is struggling, with payrolls down by a total of 232,000 in the past three months. On Friday the Labor Department is expected to report another 80,000 jobs were lost in April.
    For individuals, incomes are the other major factor in assessing the economy's strength. After-tax incomes adjusted for inflation have been stagnant since September, even as the population has grown. The pie is being sliced thinner.
    On the business side, inflation-adjusted sales have fallen at a 5.2% annual pace in the past three months and are essentially unchanged from six months ago.
    Industrial output has also stalled over the past six months, even with the weaker dollar boosting exports.
    If GDP does show a small positive number in Wednesday's report, no doubt many people will cheer that the economy has therefore avoided a recession. But that's not what the other economic numbers show

     

  • Neste Oil (NES1V) on jäänud peale kesiseid tulemusi tugeva müügisurve ohvriks.

    Kasum kukkus 1 kvartalis 158 miljoni eur-i pealt 119 miljoni eur-i peale vs konsensuse ootused 162 miljonit eur-i. Kasumi kahanemise põhjuseks halvenev majanduskeskkond ja nõrk USD.

    Aktsia on kukkunud 21 eur pealt 18.80 eur peale ning JP Morgan kärpis hinnasihti 26.5 eur pealt 23 eur peale.

  • Briti tarbijausaldusindeks langes aprillis 5 punkti -24 punktini, mis on 1992 aasta novembri tasemel, seega pea 16 aasta madalaimal tasemel.

    "With the news dominated by stories of recession, the credit crunch, housing market falls, and future petrol and food price increases, it will take more than a quarter-point reduction in interest rates to alleviate the current gloomy mood of the U.K. consumer," said Rachael Joy of GfK NOP's consumer confidence team, referring to the Bank of England's decision earlier this month to cut its key interest rate to 5%.

  • Artikkel küll eilne, kuid seletab hästi DUG idee ühte nurgakivi: Fed could burst oil's bubble.

    Kuigi tuleb möönda, et päris sellist stsenaariumi me lühikese ajaga ei oota: "If [the dollar] strengthens 10%, there is a good bet that [oil] prices will fall by $ 40"

  • Goldman Sachs: "On the commodity side, we do not think Forex is that important in explaining commodity price volatility. This means that even if the dollar stages at recovery, it will not necessarily signal a turn in commodities."
  • Madis kuule, kas sulle ei tundu vahel, et sa oled natuke hiljaks jäänud commodity ralli suhtes? Selles suhtes, et praegu on juba kõva ralli ära olnud, jube raske on ju öelda, kui kaugele minnakse.. kõik need põhjused, mis sa tood, kehtisid ralli alguses, nüüd hakkavad need kergelt aeguma. Mina ei tea, kas tipp on praegu või kunagi tulevikus, aga samas ma ei tea kas seda, et tipp EI ole praegu.

    PS Kas mitte commodity aktsiate ostmiseks kõige kehvem aeg polevat siis, kui valuatsioonid on kõige madalamad?
  • Eurotsooni aprilli inflatsioon üllatas positiivselt, kui Reuters ootas 3.4% siis tegelik muutus 3.3% vs märtsi 3.6%.

    Töötusmäär jäi samale tasemele 7.1% ning tarbijausaldus indeks jäi -12 punkti peale, kuigi oodate kerget halvenemist -13 punkti peale. Tootjaususaldus  indeks siiski valmistas väikse peattumuse, kui langes -2 punktile oodatud -1 punkti asemel vs 0 märtsis.

  • jim, ma ei ole hiljaks jäänud kuhugi, olen seda härga taltsutanud juba mõnda aega:) Ja ma ei näe küll, et need põhjused kaduma hakkaks, pigem tuleb neid juurde. Ma avaldan enda arvamust lihtsalt seetõttu, et oponeerida neile kes räägivad mullist. Sest siin on küllaltki raske aru saada, mis tasemel miski mull on ja enamus argumente mulli poolt ei ole kuigi veenvad. Et äkki siiski ei ole tegemist mulliga ja ehk eksisteerib võimalus, et nafta võib ka praegustelt tasemetelt multibagger olla. Seda võimalust ei tasu naeruvääristada juba seetõttu, et selle täitumisel oleks juba küllaltki tõsised tagajärjed.

    Rääkides commodityaktsiate tasemetest, siis mulle meenub eelmine aasta, kui sai esimest korda ostetud Quadrat. Ettevõte lajatas letti kvartalitulemuseks EPSi 1,34 ja ma ostsin seda kusagilt kaheksa ringist:) Ütleme, et töötas päris hästi:) ja seda ka langevate toorainetehindade järgul. Madalatelt kordajatelt ostmine on halb siis, kui tooraine hind peaks langema, aga enne tuleks veenduda, et nad ikka alla lähevad.
  • Madis43, kui suur osa on sinu hinnangul commodity rallis olnud dollari langusel?
  • umbes nii suur, et toorained on kallinenud dollarites lihtsalt dollari languse võrra rohkem pluss midagi veel peale. Kui suur see midagi on, ma ei oska öelda, ma ei ole nii tark ja ka kellelgi teisel ei tundu rohkem aimu olevat. Dollari langust on kogu tee peetud peasüüdlaseks, spekulandid on ainus kurjajuur olnud juba nafta @30 juurest... samamoodi, nagu USA väliskaubanduse defitsiit oli juba kaheksakümnendatel nii üüratu, et oleks pidanud riigi käpuli ajama... Ma ei hakkaks siinkohal huupi pakkuma, sest ma ei oska tõesti öelda, las need, kes "teavad" asjast rohkem pakuvad välja, millal on mull ja millal mitte.

    Aga enamasti need kes räägivad mullist, räägivad, et US on vbla surutises pluss spekulatiivne raha. USA nõudlus on maksimaalselt veerand võrrandi ühest poolest ja teha järeldusi ühe kaheksandiku vajaliku info pealt on igasuguste kriteeriumite järgi kergelt... Seda enam, et USA roll praeguses rallis on üldse enam kui kaheldav, mõne tooraine puhul langes USA tarbimine kümnendi algusest kogu tee. Seega USA tarbimise langus ei tähenda automaatselt hinna langust vaid võib tähendada ükskõik mida. On ka ennustusi (ja mitte mingisuguseid kaheksandajärgulisi puusalt tulistamisi), mis ütlevad, et ka USA tarbimise olulisel vähenemisel oleks tulemuseks mõne konkreetse tooraine hinna kahekordistumine tulevikus.
  • Võrrandi põhiline pool on siis Hiina, India ja muud sellised? Aga kui need jäävadki igavesti röögatu kiirusega arenema, siis miks mitte osta neid otse, mitte kaudselt toorainete kaudu?
  • sest nafta tõusis sel ajal kui börss langes 50%. :) Aga toorained ei ole ainult bet Chindia peale, need on ka hedge enda kasvavate kulude vastu.
  • võrrandi kolmas pool on siis oluliselt laiem investorite ring, kes täna toorainetesse raha paigutab ...

    piltlikult öeldes ... kui alguses ostis tooraineid ainult Jim Rogers ja veidi hiljem lisandus käputäis hedgefonde, siis täna on juba isegi pensionifondide raha toorainetesse liikumas, rääkimata privaatpanganduse portfellidest jne. ... ehk täna on toorainetesse kui varaklassi liikunud raha hulk hüppeliselt kasvanud
  • jah, kuid see on enamuses futuurides, kui futuurilepingu ülerullimisele ei järgne kauba vastuvõtmist jääb spekulliv raha siiski pinnavirvenduseks, tekitab või suurendab kontangot, aga mitte enamat. Nõudluse suurenemiseks on siiski vaja ka tooraine reaalset turult kadumist, aga vaevalt et Calpersil tagahoovis naftahoidlad on või Citi keldrites vasehoidlad oleks.
  • ADP tööjõuraport on viimasel ajal olnud kehv alus reedese nonfarm payrolls ennustamiseks, aga vähemal hetkeliselt liigutas turgu tublisti üle konsensuse tulnud number küll ... +10K vs -60K
  • Q1 GDP (Annualized) +0.6% vs +0.5% consensus, prior +0.6%
  • Ja edasise kärpimise tõenäosus langes veelgi.
  • Madis, selleks, et tuvastada mulli olemasolu ei ole vaja üldse numbrites tuhnida. Pilk graafikule ütleb kõik. Ma näen massihüsteeriat. Paraboolne tõus lõppeb alati kollapsiga!
    Ma tahaks samuti nagu Jim küsida, kus need inimesed 10 aastat tagasi olid? Siis ei tahtnud mitte keegi naftat omada, ei tahetud ka kulda ja eurot. Need olid täiesti perspektiivitud kohad.

    Samas, ma usun, et nafta tipuni läheb veel natuke aega. Tipp peaks nägema välja terav ja dramaatiline - nagu kulla graafik. Kui me saame sellise tipu, siis alles läheb väljaspääsu suunas tormijooksuks.


  • martk, ma ei ole mingi kaardispets, aga see kaart ju ei näita, et siit ei võiks järgneda 20% lõikust ja siis aasta pärast uus ralli. Siin sa võrdled midagi, mis on tõusnud 5 korda millegagi mis on tõusnud peaaegu 20 korda, mõõtkava järgi otsustades kas natuke vara ei ole neid ühte patta panna? Rääkimata pikemaajalistest graafikutest, eelmise commodityralli puhul oli nafta tipp eelnenud kümnendi keskmisega võrreldes umbes 15 korda kõrgem ja kulla puhul veelgi rohkem (küll spetsiifiliematel põhjustel, aga siiski).
  • Saksamaa DAX +0.52%

    Prantsusmaa CAC 40 +0.10%

    Inglismaa FTSE 100 +0.20%

    Hispaania IBEX +0.04%

    Venemaa MICEX -0.08%

    Poola WIG +0.11%

    Aasia turud:

    Jaapani Nikkei 225 -0.32%

    Hong Kongi Hang Seng +0.61%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) +4.83%

    Hiina Shanghai B (välismaine) +2.39%

    Lõuna-Korea Kosdaq +0.41%

    Tai Set -0.29%

    India Sensex -0.52%

  • State of Flux

    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    4/30/2008 9:15 AM EDT

    By a continuing process of inflation, government can confiscate, secretly and unobserved, an important part of the wealth of their citizens."
    --John Maynard Keynes


    The Federal Open Market Committee announces its latest decision on interest rates today at 2:15 pm ET. It is widely expected that they cut interest rates by a quarter point.

    In the past, the market has always been anxious for reassurance that the Fed was ready, willing and anxious to deliver more cuts as the economy falters. This time, the market is focusing much more on the issue of inflation, and there are plenty of folks who are now saying that the Fed has gone too far with the cuts, just like they did back in 2001-'02. Back then, the easy money led to a housing bubble. This time it is creating a bubble in commodities.

    Until now, the market has been pretty sanguine about the possibility of inflation. The thinking has been that our slowing domestic economy will help to cool inflationary pressures, while at the same time booming overseas economies will help to keep things from becoming too weak.

    After one of the biggest months for the indices in many years, the Fed decision today puts us on the cusp of a thematic change in market thinking. For months now, the concern was getting out from under the bad debt issue. The Fed has dealt with that in various ways and things are getting better, but we still have to wrestle with a weak economy and the fallout from cheap money and a weak dollar.

    If the Fed shows greater concern about inflation and the weak dollar today, that is likely to help accelerate a market rotation that has already started in the past week or so. Money has been slowly leaving groups like agriculture, base metals and even oil and moving into financials and big-cap technology.

    The shift is not an easy one and will not take place without some setbacks. A weaker dollar and higher interest rates are negative for multinational companies that do a lot of business overseas and for banks that make money on the interest-rate spread. Nonetheless, these groups are more sheltered than the cyclical groups which have led us up lately.

    The market is in a state of flux as we await to see what the Fed does. The big question is what will be the focus of market players going forward. It is going to be much more difficult to ignore inflation and the weak dollar if the Fed indicates it is going to pause in its rate cuts even though there are clear signs the economy is still struggling.

    My game plan at this point is to simply not make any big bets, but to watch carefully for what market themes develop. I'm concerned that the Fed is going to be a negative for the indices, especially since they are a little technically extended and hitting some overhead resistance. After a great month, there may be some inclination to take profits as upside momentum cools. We lack clarity at this juncture, and that means we need to be patient and wait for the market to make up its mind. The Fed is going to help us do that.
  • RE: Madis Toomsalu @ 30/04/08 15:32

    Ja edasise kärpimise tõenäosus langes veelgi.

    Kas kommi loogika on selles, et majandus on tugev, datast midagi väga negatiivset ei ilmnenud ja seetõttu pole vaja ka majanduse toetamiseks enam jätkuvalt intressi langetada?
  • April Chicago PMI 48.3 vs 47.5 consensus ... ja see on näitaja, mis ennustab vägagi täpselt homme avaldatavat ISMi
  • Mingi meediaportaal tavaliselt pärast FEDi otsuseid teeb sellise analüüsi kus võtab eelmise FEDi pressika ja uue FEDi pressika ja siis markeerib muutused ja annab omapoolse kommentaari. Kas keegi saaks anda lingi eelmisele sellisele analüüsile?
  • madis43, nafta põhja tuleb lugeda 1999. aastast ehk siis nafta hind on tõusnud lühikese ajaga (10 aastat on lühike aeg) juba 12 korda. Ma ennustan, et tipp tehakse $130 või $150 juures. 130 dollari juures tekib kindlasti paus, kui ka kohe suurt kukkumist ei järgne. Kui hind on sinna kanti jõudnud, siis vaatan olukorra uuesti üle. 13-15-kordne hinnatõus on juba küps mull küll.

    Kaart näitab seda, et see asi lõppeb halvasti ja kaart näitab ka potentsiaalseid tippe. Samuti näitab kaart seda, kuidas tipust tagasi tullakse - kui tõus oli paraboolne, siis tuleb ka langus paraboolne. Ning, kui juba hoog sees, siis ei huvita kedagi naftapullide hala, et pikas perspektiivis jääb naftat vähemaks või et nõudlus ju tegelikult kasvab.

    Mina soovitaks eemale hoida, sest enamiku jaoks lõppevad need asjad kurvalt. Sina Madis arvatavasti ärksam ja suudad tulekahju tekkides esimeste hulgas väljuda.
  • 60. aastatel oli nafta keskmine hind alla kolme, 80ndatel oli 21-22 juures, 90. aastatel oli nafta hind 17-18 kandis, 2010 aastatel... kui graafikud midagi loevad, siis mina loeks välja, et järgmisel kümnendil oleks keskmine mõnuga üle saja. Ma ei suuda küll leida kuuekümnendate põhja, aga ma ei hindaks liikumist põhjade-tippude järgi, sest need võivad olla moodustunud mis iganes põhjustel (kasvõi hõbeda tipp eelmise pullijooksu ajal) ja võivad varieeruda vägagi suurel määral, ka seekord võib lühikeseks ajaks näha hindu, mida keegi praegu välja öeldagi ei julge. Lisaks aktsiates pikkade possidaga mässates ei ole ka ilgest spaigist suurt kasu.

    Okei, üldiselt ma noodijoontelt väga ennustusi ei tahaks teha ja graafikuid ei saa siin eriti argumendiks pidada. Aga erinevatel põhjustel, millest mõningaid siin nii nafta kui commodity teemas juba on lahatud, tunduks praegu, et tulevikus on veel olulist demand destructionit oodata. Mis tasemetel see toimub, ei ole praegu veel ennustatav.
  • Kas keegi julgeb teha mingit kiiret FEDi-eelset analüüsi? Mida teeb FED ja kudias turg käitub?
  • "The Fed is very likely going to find a way to signal a wait-and-see approach," Merrill Lynch economist David Rosenberg wrote this week. "That should not, by the way, be confused with an end-of-the-cycle approach."

    Why the Fed's not done cutting rates
  • Fed says economic activity 'remains weak'
    FOMC lowers Fed Discount Rate 25 bps to 2.25% from 2.50% -Update-
    Fed says uncertainty about inflation outlook remains high
    FOMC lowers the Fed Funds target rate by 25 bps to 2.00%
  • 2 liiget - Fisher ja Plosser - soovisid, et intressid jäetaks samale tasemele.
  • Peaks mainima et FEDi retoorikameistrid on teinud äärmiselt head tööd. Statement jätab neile suhteliselt vabad käed tulevikus, sest otsest väljavaadet sealt lugeda ei saa. Üpris neutraalne statement.

    FOMC statement. Release Date: April 30, 2008
  • Ilgelt põnev värk, kaks pool pääeva kogu turg istus käte peal ja ootas seda whopping eventi.. lõpuks tuligi, kiire suhsäuh siia-sinna ja ongi kogu lõbu läbi. Sitt etendus, peaks ütlema.
  • Hmm, turuosalised siiski leiavad, et statement dovish biased kuna ei too välja otsest pausi mida viimastel päevadel on hakatud ootama. Good point. Dovish bias natuke jah.
  • Macrot on ainult vähestel kordadel parem SPY peal kaubelda. EUR/USD või muud paarid ja gold või muud commodityd paremad.
  • paistab, et turg ei olnud selleks valmis
    ja nüüd saab dollar peksa ja nafta rallib?
  • neil peaks põhjust ikka olema dovish, nafta hinnatõus on suure osa maksuvabastusest juba ära söönud ja infla peaks inimestel elu küllaltki raskeks tegema. Räägiti juba, et on oodata uut maksuvabastust, ei tea, kuidas sellega praegu jääb...
  • olulist ka mujalt maailmast ... S&P tegi kauaoodatud liigutuse ja tõstis Brasiilia reitingut, sealne aktsiaturg rallib kõigi aegade tippudel ja põhjust on rõõmustada ka Brasiilia võlakirjade omanikel ... neid peaks ka "local currency emerging market bond" fondid pilgeni täis olema
  • Fisheri ja Plossneri olulisus on see, et nad on pigem tuntud hawkid, vastavalt 3-ndat ja 2-t korda. Tegelikult oleks huvitavam info olnud kui nad oleks soovinud langetust :P

    Speedy, turu sentiment viimastel päevadel oli see, et oodati FEDilt selget signaali cuttimiste lõpetamiseks. Tehtud on üpris kiire kannapööre langetamiste kestuse ja ulatuse ootustes ja futuurid juba mitmed mitmed päevad varem ei näidanud selleks meetinguks ja tulevikuks enam sügavamatel langustel nii suurt tõenäosust ilmnemiseks. Eks EURUSD ja commodityd tegid selle sama liigutuse kaasa. Ehk USD tugevnes (osaliselt ka muidugi EZ data pärast). Olgugi et statementis otseselt midagi tuleviku kohta ei öelda, oli selline statement siiski liiga teravas vastuolus viimastel päevadel kujunenud sentimentiga ja turg vist ootas selgesõnalisemat vihjet stiilis: "Me oleme valmis, see on viimane cut!" Seda aga ei juhtunud. Ja seetõttu on statementil dovish bias.

    Siiski me peaks olema kusagil langetuste lõppfaasis. See võib vabalt siiski jääda viimaseks langetuseks. Kõik sõltub sisse tulevast datast.
  • keegi mäletab, kui madalale eelmine kord intresse alandati (2002-2003)?

    kellegil on pikaajalist FED intresside tabelit/graafikut?
  • vt eilset päevateemat "ja kõik saab selgemaks", seal 1 graafik
  • proovi seda
    http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Federal_Funds_Rate_%28effective%29.png

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon