Laenu investeerimine väärtpaberitesse - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Laenu investeerimine väärtpaberitesse

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas oleks mõtet võtta 7%-ga laenu ja seda siis fondi/aktsiatesse investeerida? Ja kui siis kus näiteks võiks õnne proovida?
  • julgete meeste ees võtan alati mütsi maha ja teen maani kummarduse
  • ..."ei" ja "ja" aga mitte sellise suhtumisega, et õnne proovida. Viimast mine proovi kasiinos...seega "EI"
  • Kuskohas 7% -ga laenu antakse? Ma teeks pisikese OÜ, laenaks sealt 8 miljonit krooni ja laenaks selle edasi Baltikale 20% intressiga :)
  • richie,

    Kui puht finantsiliselt vastata, siis "jah tasub, kui sa suudad teenida suuremat kui 7% tootlust". Samas tuleb siin aga juurde arvestada, et laenuraha investeerimine (ehk siis võimenduse võtmine) iseenesest on riskantsem tegevus (loe: võib lõppeda kurvemalt) ning seda tuleks kindlasti arvestada. "What if?" stsenaariumi võiks läbi mõelda. Mis siis kui sellest rahast märkimisväärse osa kaotad?

    Investeerimine iseenesest minu arust muidugi taibukas tegevus ning see, kas kasutada selleks laenu või enda raha sõltuvb juba riskide võtmise valmidusest.
  • lõik 1st pikemast loost samal teemal ...

    Võtame Warren Buffetti. Kui keegi on olnud väga pikalt väga edukas, siis tema. Kõrvalepõikena – viimati oli tal portfellis 512 investeeringut. Tema firma Berkshire Hathaway aktsia tootlus 1987. aasta lõpust kuni tänavu märtsini oli aasta baasil 21%. Viimase viie aasta tootlus on madalam, kuid siiski kena 15,8%. Nüüd põnevam osa – firma bilansis oli 2007. aasta lõpul võõrkapitali ligikaudu 55%, mis teeb võimenduseks 2,21 korda. Omakapitali tootlus oli 2007. aastal 11,53% ja varade tootlus 5,07%. Viimase viie aasta varade tootlus on kõikunud 3,56% ja 5,75% vahel. Pärast võimendust on omakapitali tootlus olnud 8–13%. Paistab olevat lihtne äri, trikk seisneb võimenduses. Ent puhtalt aktsiaturul tegutsemise korral võib suurem
    langus sellise võimendusega firma tegevuse ruttu ära lõpetada.
    Moraal: hajuta ja võimenda. Mõistuse piires ja oma riskitaluvuse kohaselt.
  • SideKick

    Warren Buffetile kuuluvad ka sõnad, et neil, kes ei suuda 50% oma varanduse põlemist rahulikult pealt vaadata pole börsile asja, selles kontekstis ei ole valdavalt osal investoritel ilmselt võimenduse kasutamine kuigi mõttekas.

    MÕISTUSE PIIRES JA OMA RISKITALUVUSE KOHASELT
  • To: richie. Kui kaotad kogu raha börsil, on sul selleks puhuks "plaan B" olemas?

  • vot tekibki huvi et miks on valdavalt seisukoht et laenuraha väärtpaberitesse investeerimine on üliriskantne. no 1,2 aktsiat kui osta siis võibolla, aga fondidesse? pealegi, pikas perspektiivis ja läbi kogu aktsiatega kauplemise ajaloo on maailma aktsiaturud tõusnud keskmiselt, oli vist 10% aastas (sinna hulka krahhid kaasaarvatud). fondid lubavad 20+% tootlust, aga no 10+% igal juhul (tean, tean miski ei ole kindel, aga on väga väga väga tõenäoline). ainuüksi tähtajaline hoiustamine pangas annab juba 8% (bigis)! juba isegi niimoodi on võimalik teenida et ühest pangast laenad ja teises hoiustad;)
    plaan B oleks et elu tuleb alustada nullist peale;) nii et kaalul on Kõik,
  • Kui sul leidub sissetulek, millega pangalenumakseid saaksid sooritada, võid ju proovida. Aga see, mida sulle pangast fondide ja nende tootluse kohta räägitakse - seda ära küll puhta kullana võta. Mina sinu asemel käiks panga investeerimisnõustajast suure kaarega mööda.
  • Kui plaan B on nullist alustada, siis on mõningal määral isegi hästi läinud.
    Kõige mustema stsenaariumi korral pole sul mittemidagi ja lisaks on pangalaen ka kaelas.
    Muide, ise kasutan ka võimendust :)
  • to: richie. Süvene veidi lähemalt nendesse 8% -stesse pakkumistesse ja fondide tootlustesse. Ei ole nii, et elu lõpuni on 8% ja fondi tootlus 20%.
  • East Capitalil ja teistel Balti riikidesse investeerinud suurematel välisfondidel paistab viimasel ajal vesi ahjus olevat. Eesti ja Balti riikide aktsiaturud on langenud pea poolteist aastat. Esialgu näib, et selle lõppu ei paista kusagilt. East Capitali Balti fondi tootlus oli eelmisel aastal vaid 0,7%, selle aasta algusest ollakse 15%ga miinuses.
    Lõiguke Äripäeva saidilt.
  • Oleneb summast.. mis tagatiseks annad? Mõistlik võimalus oleks ise nokitseda, aga selleks peaks juba mõnus kogemustepagas olema. Deposiidi protsendile lootma jääda ei ole mõtet ning hetkel aktsiad mõnusalt miinuses. Kui ise nii palju riskida julgeks siis prooviks Gildi Arbitrage, aga sinna nad ilma korraliku summata vist(?) ei võta isegi jutule.
    Balti investeerimispanga GILD Bankers hallatava riskikapitalifondi GILD Arbitrage netotootlus oli 2007. aastal pärast kõiki kulusid 22,12 protsenti, teatas ettevõte.
  • Elu pole nii lihtne.Tasuta lõunaid pole olemas.Kasvõi,kui paned BIG-i teenima ja lõikad vahelt 1%
    Aga risk,et Bigiga mingi jama juhtub või lisaks varjatud ajaline ja rahaline ressurss,mis vajalik rahade liigutamiseks.
    Kui sa ei suuda ka väikse oma rahaga beatida turgu,mis kasu siis sellest võimendusest veel on.Ja aktsiaturgude 10-12% lootma jääda on ka suht nutune.Inimese eluiga on liiga lühike ,et taluda varaistioone.St jama lugu ,kui sinu inv perioodile langeb osaks 20 aastane turgude mõõn vms
  • richie
    Kindlasti tasub. Kuid sa pead tundma turgu, sa pead ennest kurssi viima (vähemalt ühe) börsiga, teadma tema liikumist ja rütmi. Ka sittadel aegadel ta liigub siiski. Ja lisaks - erinevatel summadel on erinev investeerimise/spekuleerimise profiit ehk lähenemine. Näiteks, on viimased kolm-neli päeva Venemaa LHV kaudu kaubeldav võimalus üles läinud täiega. Lausa tipp ju tehti! Loe ja tutvu! Peale selle on maailm avatud - näiteks LHV kaudu on võimalused ikka väga suured.
    Soovin süvenemist ja õnne ka!
  • Kui alla 2.a. kogemust, siis kindlasti ei tasu laenuraha investeerida, alguses reeglina tehakse korralikult vigu ning aktsiaturu keskmine tootlus (12%) jääb kättesaamatuks.
  • Jah, muidugi õige. Keskmine tootlus on meil kahjuks, jah, viletsavõitu... Eriti fonde vaadates! Aga see selleks.
    Kui ikka 2 aastat olla aktiivselt börsihuviline, siis peaks juba midagi ju teadma ka. Minu mõte on see, et peaks süvenema, jälgima (segmenti ) jne.... Kui aus olla, siis 7 protsendilise laenuga (oleneb muidugi terviksumma suurusest) on praegu Venemaal ikka kenasti võimalik tegutseda...
  • mina tulin laenu rahaga börsile.Yldiselt ei kahetsee ja laenu protsend on ka ca 7%.jim laenu sain Rootsi swedbankast vaevalt nad sulle 8 milli annavad aga 100 000 seki saab ilma tagatiseta kyll
  • Olen ka päris tõsiselt arvutanud-kaalunud pangast laenatud raha kasutamist. Paraku tundub, et skeem võiks riski väärivalt ära tasuda vaid siis, kui a)suudad tõeliselt hästi üksikaktsiaid noppida (väga kahtlane!) või b)ostad tõsisema turudepressiooni ajal suhteliselt valimatult fundamentaalselt odavat kraami. See viimane variant võiks lähiturgudel lähima aasta-paari jooksul kõne alla tulla küll.

    Kui ikka ülisoodsad võimalused "näkku karjuvad", igakuine rahavoog piisavalt positiivne, kuid kogunenud kapitali vähevõitu, tasub variant kindlasti kaalumist.
  • Laenuraha tahab pidevat igakuist tagasimakset + intressimakset. See pidev raha peab laekuma mingist muust allikast kui börs, sest börsil võib raha kuudeks "kinni olla".

  • Mehed, mis me intellektualiseerime siin sellise küsimuse peale? Kui inimene juba sellise küsimuse esitab, siis on vastus EI, EI ja VEELKORD EI!

  • Jah, selliseid asju võivad teha ainult need inimesed, kellel on Bloombergi terminal, valged spordisokid ja visiitkaardid!
  • võib võtta, aga alati on omad riskid kuid investeering ei pea olema riskantne, sageli on seda investor.
    Ja kui tahad õnne proovida, siis näitab see rohkem seda, et sul on kirg mängurluse vastu.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon