HKScan (HKSAV) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

HKScan (HKSAV)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Nagu paaris LHV foorumis juba öeldud sai, tuli HKScan reedel välja kasumihoiatusega, mille tulemusel aktsia –15% allapoole vajus. Hoiatus iseenesest ei tulnud üllatusena, kuid selle kriitiline ja karm sõnastus lähikvartalite osas pani ilmselt nii mõnegi analüütiku kahtlema, kas selle aasta lõpus loodetud liha lõpptoodete hindade tõus ikkagi realiseerub või mitte.

    Kuigi päris täpselt ei oska ka meie prognoosida, millal pööre marginaalides ja lõpptoodete hindades tuleb, kuid tulemata see ei jää. Sisendihindade tõus on seni HKScanile ja ta konkurentidele palju kurja teinud, kuid lihtsa ärimudeliga ettevõtte kasumlikkus peab aja jooksul siiski taastuma – juba täna vähendavad farmerid sigade kasvatamist, kuna see pole enam niivõrd kasumlik kui varasemalt. See aga tähendab pakkumise vähenemist, mis peab paratamatult kaasa tooma hindade tõusu lõpptarbija jaoks ja taastab HKScani, Atria ja teiste tootjate ajaloolised marginaalid.

    Nagu ideed juunikuu lõpus andes rõhutasime, on positsiooni mõistlik soetada mitmes osas, siis reedene stsenaarium näitas ka selle mõttekust. Aktsiad kauplevad nüüd €7 ligidal ehk alla 10x eelmise aasta 2007. aasta kasumit. Neto materiaalseid (net tangible) varasid on ettevõttel aktsia kohta ca €4.6, koos immateriaalsetega (intangible) €6.3 ning koos goodwilliga (tulenevalt hiljutisest ülevõtust) €8.4. Seega võib öelda, et kui erinevad patendi- ja kauplemisõigused arvesse võtta, kaubeldakse põhimõtteliselt juba üpriski raamatupidamisväärtuse peal, mis vähendab allapoole liikumise riski. Aktsia hind on täna €7 peal ka stabiliseeruda üritamas. Võimalik küll, et lähima 3 kuu jooksul olulist liikumist aktsia ei näita, kuid pisut pikemas perspektiivis ootaks huvitavat liikumist ikkagi. Odav valuatsioon, lihtne ärimudel ja tees, et sisendihinnad tuleb tarbijale edasi kommunikeerida (nii nagu nafta ja väetiste hinnatõus liigutas ülespoole teravilja hindu, samamoodi liigutab teraviljade hinnatõus ülespoole ka lihatoodete hindu), on need, mis aktsia meelepäraseks muudavad. Oleme aga kriitilise pilguga olukorda jooksvalt hindamas ning kui tundub, et teesi väljamängimine võtab oodatust kauem aega, tuleb meil ka paratamatult vastavalt reageerida. Siiski täna on järelduste tegemiseks veel liialt vara ja seda ka hoolimata juhtkonna hoiatusest.

  • HKScan’i Q2 tulemused olid investorite jaoks pettumust valmistavad, seda hoolimata eelnevalt antud kasumihoiatusest. Mis tingis prognoosidele allajäämise ja millised võiksid olla edasised arengud?

    Ettevõte raporteeris €591.9 miljonilise käibe juures vaid €4.4 mln suurust kasumit enne makse ja intressikulusid. EBIT marginaal langes 0.7%-ni, võrrelduna 2.9%-lise näitajaga eelmisel aastal. Kahjumit aktsia kohta teeniti kvartalis €0.09.

    Kui vaadata HKScan’i tulemusi erinevates geograafilistes segmentides, siis ootustele jäädi alla kõikjal välja arvatud Baltikumis. Kõige nõrgema tulemusega paistis silma Soome üksus, kelle EBIT marginaal langes negatiivsesse territooriumisse ehk –0.3%-ni. Selle taga võib näha jätkuvalt suutmatust üle kanda kallinevaid sisendhindu tarbijatele, kuid samuti külmutatud liha laovarude vähendamisest tekkinud kahjumit. Lisaks kajastusid Q2-s viimased Soome üksuse restruktureerimiskulud. Samas tänaseks on Vantaa logistikakeskus töötamas täie võimsuse juures, mis lubab ettevõttel saavutada paremat efektiivsust ning tõsta ka konkurentsivõimet.

    Kuigi HKScan ei ole täpsustanud restruktureerimise- ja laovarude vähendamisega seotud kulusid, siis analüüsimaja Nordic prognoosib antud numbriks €4 mln. Laovarude vähendamine võib toimuda ka Q3-s, kuid restruktureerimiskulutused peaksid nüüdseks olema täielikult tehtud.

    Seega usume, et HKScan suudab Q3-s või hiljemalt Q4-s parandada oma kasumlikkust. Lühiajalist leevendust võivad pakkuda ka langevad sisendhinnad – nafta ja loomasööda hind on hetkel tipust taandunud.

    Pärast tulemuste avaldamist langes HKScan’i aktsia €6.50-ni, kuid leidis sealt tasemetelt toetust ja on tänaseks stabiliseerunud €7 lähedal. Usume, et aktsia hinnale võiks tuge pakkuda €6.30 tase – just nii palju on väärt ettevõtte varad aktsia kohta (va goodwill). Jääme jätkuvalt ostusoovituse juurde pikaajalise hinnasihiga €12. Tõusu katalüsaatorina näeksime esimeste märkide ilmnemist kasumlikkuse taastumise kohta.

  • Miks HKScan oma toodetele Venemaal müügikeelu sai, vastupidiselt Altriale? Kas keegi teab lähemalt?
  • Ouna Ants, tegemist on hetkel mitteametliku infoga, mis ei pruugi tõene olla. HKScan'i müük Venemaale on marginaalne ja märksa suuremaks probleemiks võib osutuda jõulumüügis allajäämine Atriale, mis on samuti hetkel kuulujuttude tasemel. Siiski meie idee sulgemine ei põhine kuulujuttudel, vaid pigem hirmutas CEO päevapealt lahkumine, mis näitab, et asjad ei ole nii nagu peaks. Kindlasti ei lahkunud Kai Seikku põhjuseta ja seetõttu võib mõni eelpool mainitud spekulatsioonidest vägagi vabalt tõeks osutuda.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon