Börsipäev 17. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Viimase kahe päeva Vitali (VTAL) tõusu võib seostada Toshiba skännerite esialgse eduga. Ametlikult hakati 320-lõigulist kompuutertomograafi müüma juuni lõpus, kui see installeeriti kolme haiglasse.

    Kuigi USA nõrk majandus mängib ka haiglate eelarvetes märgatavat rolli ning riik on vähem kindlustatud elanikkonna arvelt kulusid A Onekärpinud, ei tundu see oluliselt mõjutavat kompuutertomograafide turgu.

    Näiteks loodab Philips müüa USAs aasta lõpuks oma 256-lõigulist skännerit üle 50, mis on väga hea tulemus. Mäletatavasti suutis Philipsi Brilliance iCT hoida maailma parima skänneri mitteametlikku tiitlit tervelt 2 päeva (!), enne kui Toshiba tutvustas radioloogide suursündmusel – RSNA konverentsil – enda uusimat skännerit. Sellist tehnoloogilist täiust ei osanud oodata ka turu insiderid. Tegemist on ainsa dünaamilise ehk 4D skänneriga maailmas, mis suudab reaalajas näidata ka vere liikumist. Aquilion One’i võimekusest saab parema ülevaate Toshiba Medical koduleheküljel.

    Kahtlemata on tegemist ülikalli seadmega, kuid isegi tavapärases ER-is võib see kulusid vähendada üle kahe korra ning aega hoida kokku veelgi rohkem. Samas on see mõeldud ka kompleksemate probleemide avaldamiseks.

    Kui haige tuuakse reanimatsiooni terava rinnavaluga, siis tavapäraselt tehakse talle kõigepealt elektrokardiogramm (EKG), seejärel tellitakse tomograafia või test radioaktiivsete traceritega (nuclear stress scan) ning alles siis saadetakse ravile. Samal ajal piisaks, kui inimene pandaks lamama Aquilion One’i ning sama uuringu saab läbi viia oluliselt kiiremini, täpsemate tulemustega ning mitu korda odavamalt.

    Just eeltoodud tehnoloogiline üleolek on põhjuseks, miks üks USA juhtivaid meditsiinitehnika edasimüüjaid sõlmis Toshibaga eksklusiivse lepingu viimase toodete müümiseks. Broadline’i klientide hulka kuuluvad terved regionaalhaiglate ketid ja osariikide haiglate süsteemid.

    Kuna Aquilion One’i kogutud info muudab visuaalseks pildiks just Vitrea 4.1 tarkvara, siis on ka Vitali (läbi Toshiba teenitakse ca 50% oma tuludest) aktsia eilne ligi 7%-line ning kolmapäevane 10%-line tõus põhjendatud. Vital avaldab oma majandustulemused 7. augustil ning kuigi käesolevast kvartalist ei maksa veel palju loota, loeb juhtkonna nägemus tuleviku osas. Lisaks tuleb arvestada, et maailma suuruselt teisel turul Jaapanis pole Aquilion One’i veel müüma hakatudki.

    VTAL chart

  • Eilse Ühendriikide tööameti raporti kohaselt tõusis juunis tarbija inflatsioon, mille on tinginud rekordilised toidu –ja energiahinnad. Tarbijahinnaindeks (CPI) kiirenes kuuga 1.1% peale ning “tuum” tarbijahinnaindeks (indeks ei sisalda tooteid, mille hinnad kipuvad olema volatiilsed nagu näiteks nafta) tõusis 0.3%. Eelnevalt oodati ja loodeti tõusuks 0.8% ja “tuum” indeksi tõusuks 0.2%. Viimase aasta jooksul on inflatsioon tõusnud 5% peale ehk 17 aasta kõrgemaile tasemele. “Tuum” inflatsioon on aga aastaga tõusnud 2.4%, mis ületab FEDi poolt sihiks võetud “comfort zone” taset 2% võrra.

    Lõppude lõpuks suudeti ka Ühendriikide aktsiaturgudel teha lüke positiivsuse suunas olgugi, et majanduse väljavaadete osas pole põhjust suuremaks peoks. Investoreid toibutas toornafta hinnalangus, mis üha enam krediidikriisi eest varju pagenud inimesi meelitas jällegi aktsiapakke omama. Dow Jones tööstuskeskmine tõusis 2.5%, S&P 500 indeks tegi sama 2.5% tõusu, Nasdaq Composite kerkis veelgi enam ehk 3.1%. New York Mercantile Exchange toornafta hind langes $4.14 võrra $134.60 peale. Kahepäevase kauplemise järel on nafta teinud $10.58 suuruse languse. Mainima peaks ka Well Fargo & Co. dividendi kergitamist, mis tõi tagasi ka üldist rahu pangandussektorisse. 

    Graafik mõnedest Ühendriikide pankadest (periood 6 kuud):

    Seis kaks päeva tagasi

     

    Seis eilse börsipäeva lõppedes

    Siinkohal soovitaksingi heita pilk LHV pro-le.

  • ACE Limited (ACE) on $15 miljardi suuruse turukapitalisatsiooniga globaalne kindlustusettevõte, mis 10. juulil kinnitas avalikkusele, et firma uueks „kodumaaks“ saab Šveits. See tähendab aga aktsia eemaldamist USA börsiindeksitest, mis tekitab müügisurve indekseid järgivate fondide poolt. Samal päeval pärast turu sulgemist kinnitas Standard & Poor’s, et alates 17. juulist pärast börside sulgemist vahetatakse S&P500 indeksist välja ACE ja asendatakse ta MasterCard’iga (MA).

    8. juulil oli Citigroup ettenägelikult antud teemat kommenteerimas, langetades ACE’i soovituse „Hoia“ peale varasemalt „Osta“ reitingult. Samuti vähendati hinnasihti $58-ni varasemalt $73-lt. Põhjuseks just kartus, et Russell 1000 ja S&P500 järgivad fondid tekitavad tugeva müügisurve. Citi trading desk’i hinnangul oli nende fondide käes kokku umbes 45 mln aktsiat (13,6% väljasolevatest aktsiatest). Arvestades, et ACE keskmine päevakäive börsil oli 2 mln aktsiat, siis oli oht märkimisväärseks aktsia hinna languseks. Samas ütles Citi analüütik, et pärast nõrkust otsitakse võimalust reiting uuesti „Osta“ peale tõsta.

    Eile pärast turu sulgemist oligi Citi väljas kommentaariga, tõstes ACE soovituse taas „Osta“ peale hinnasihiga $63. Alates 8. juulist on 80.9 mln aktsiat vahetanud omaniku ja suure tõenäosusega said fondid oma soovitud koguse müüdud. Eriti paistis silma eilne kauplemispäev, mil aktsia tõusis 4% võrra massiivse 20.7 mln käibega. Lisaks on märkimisväärne, et ACE juhtkond on kasutanud allamüüki ostuvõimalusena, kogudes 37 tuhat aktsiat viimase kolme päeva jooksul.

    Seega suurepärane töö Citi analüütikute poolt ACE katmisel: reitingut alandamise hetkel maksis ACE aktsia $55 ja eilne sulgumishind oli $47. Usun, et näeme täna tugevat ostuhuvi jätkumist.  

  • Mis nendesse kompuutertomograafidesse puutub, siis üldiselt neid ilma sügava vajaduseta eriti noorematel inimeste peal kasutada ei taheta. Selle asemel on teemaks pigem MRI, mille protseduur võtab küll mõnevõrra kauem aega, kuid on tervisele märksa ohutum kui kompuutertomograafia.
  • Jah, selles suhtes on sul õigus. Mingi ülevaate kohaselt põhjustavad skännerid 1-1.5%-l uuritud inimestest vähki, kuigi teaduslikku kinnitust pole sellele veel leitud.

    Samas suudavad uued kompuutertomograafid tekitada siseorganist kujutise ühe pöördega, olles seetõttu kordi kiiremad ja täpsemad ning vähendades kiirituse hulka. Kunagi kaalus Medicare kulutusi skänneritele vähendada, kuid radioloogide ja teiste spetsialistide vastuseisu tõttu jäi see tegemata.
  • Nokia (NOK) suutis müügitulu osas analüütikute ootusi ületada, kvartali jooksul teeniti tulu EUR 13.15 miljardit (konsensus EUR 12.88), samas EPS EUR 0.36 vastas turu ootustele. Kui maha arvata Saksamaa tehase sulgemisega ning restruktureerimisega seotud kulud, oli aktsiapõhine kasum EUR 0.29.

    Devices & Servises segmendi tulud kahanesid aastasel baasil -1%, kuid Nokia Siemensi võrguüksus suutis näidata 18%-list kasvu. Tööstuse hinnatav müügimaht oli 303 miljonit telefoni (+15% yoy), Nokia suutis müüa 122 miljonit telefoni, mis tähendab 40.2%-list turuosa (eelmisel kvartalil 39%). ASP langes $74-ni, oodati $75.

    Jätkuvalt suudeti aastases võrdluses näidata suurt kasvu Aasias (+42.2%), Hiinas (+10.7%), Lähis-Idas ja Aafrikas (+23.4%) ning Ladina-Ameerikas (+39.1%), Põhja-Ameerikas oli kasv madalam ning Euroopas püsis müük eelmise aasta tasemel.

    Nokia CEO arvas tulemuste kohta: "Nokia delivered increased device market share and strong underlying profitability in the quarter. Looking at the rest of the year, we are optimisticand have had good feedback about the broad range of new products we expect to sell in our device business. In the second quarter we saw good momentum in the early stages of our services and software business, and we believe that the nextwave of growth will be driven by devices linked with services. On the infrastructure side, Nokia Siemens Networks delivered a second quarter with goodnet sales growth and improved profitability."  

    Aktsia +7%.

  • Kas keegi oskab kommenteerida, kas EBAY tulevikuplaanid on tõesti nii tumedad, et aktsia pärast tulemusi võrreldes eilse sulgemishinnaga pea 10 % miinuses. Või on tegemist pigem emotsionaalse reaktsiooniga keerulisel ajal?
  • Initial Claims on teist nädalat järjest oodatust väiksem - see on oluline. Ja ka kinnisvaraturul on ehitustegevus teatud määral aktiviseerumas. Kuigi osa sellest hüppest on puhtalt mingite arvestusmeetodite muutmise arvele võimalik kanda.

    June Buidling Permits 1091K vs 965K consensus, prior 978K
    June Housing Starts 1066K vs 960K consensus, prior 975K
    Initial Claims 366K vs 380K consensus, prior revised to 348K from 346K
  • Heino, Erko mainis siin, et oksjoniturg võib olla küpsuse saavutanud. Ja eks USA majanduse olukord ja inflatsioon on sundinud kliente tarbima odavamaid asju, mis vähendavad ka keskmist müügihinda ja sealt saadavat tulu.  

  • Lisaks on eBay täna saanud hulganisti reitingu alandamisi analüüsimajadelt:

    -) eBay downgraded to Neutral from Buy at Merrill.
    -) eBay downgraded to Neutral from Buy at Goldman.
    -) Thomas Weisel downgrades eBay to Market Weight from Overweight.

    Piper Jaffray, Bank of America ja Oppenheimer ei ole veel püssi põõsasse visanud.
  • RBC võtab seisu kokku järgmiselt: EBAY shares are cheap but will remain that way since the marketplace transition will likely be protracted and iterative, with eBay trying different things to increase buyer activity 

  • Olen väga tänulik asjalike kommentaaride ja viidete eest.
  • Euroopa ja Aasia põhiindeksid:

    Saksamaa DAX +2.22%

    Prantsusmaa CAC 40 +2.88%

    Inglismaa FTSE 100 +2.75%

    Hispaania IBEX 35 +3.08%

    Venemaa MICEX +2.37%

    Poola WIG +2.37%

    Aasia turud:

    Jaapani Nikkei 225 +1.00%

    Hong Kongi Hang Seng +2.48%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) -0.78%

    Hiina Shanghai B (välismaine) -1.10%

    Lõuna-Korea Kosdaq +1.34%

    Tai Set 50 -4.00%

    India Sensex +4.26%

  • AmTech on samuti eBay (EBAY) reitingut langetamas: American Technology downgraded shares with the company's GMV growth trending towards zero. Target lowered to $20.
  • NUE prelim $1.94 vs $1.83 First Call consensus; revs $7.09 bln vs $6.37 bln First Call consensus

    NUE sees Q3 $1.80-1.85 vs $1.95 First Call consensus

    Kuigi kolmandas kvartalis on väljas rohkem aktsiaid (EPS seetõttu väiksem) ning Nucor avaldab tavaliselt konservatiivseid prognoose, ootas turg selgelt enamat. Aktsia on -5% ning kaasa tõmmanud ka sektori teised tegijad. Tulude kasv on küll kõrge, kuid aasta alguse rallist oligi palju loota, et see kestma jääks.

  • Can We Get Some Follow-Through?
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    7/17/2008 7:36 AM EDT


    Don't worry about genius. Don't worry about being clever. Trust to hard work, perseverance and determination.
    -- Sir Thomas Treves

    Yesterday's exuberant bounce is continuing this morning as good reports from JPMorgan (JPM) , Coke (KO) and several others cross the wires. With major reports due tonight from Google (GOOG) , Microsoft (MSFT) and IBM (IBM) , the bulls are in good shape to keep this momentum going for at least a little longer.

    As is so often the case when the market bounces after a nasty downtrend, all the fears and worries that were weighing so heavily are suddenly forgotten and the primary concern is being underinvested. Investors who were outperforming by holding high levels of cash no longer can hide there and have to scramble to gain some exposure. That drives us up even further and causes more anxiety by those who are underinvested.

    That is the nature of bear-market bounces and is exactly what we are seeing right now. These moves can be big and vicious, and that is why they can be so dangerous, too. When they fail -- as they inevitably eventually do in bear markets -- they trap a lot of new money and dish out a new round of pain.

    So how do we navigate these dramatic swings? First, we need to keep emotions in check and make sure we keep in mind the bigger picture. We are nowhere close to breaking the market downtrend. A better market is going to require far more hard work. This strength right now is simply a reflexive reaction to a market that went down too far, too fast. We are getting relief from the negativity, but that doesn't mean that the reasons we are downtrending in the first place no longer exist.

    What we have to look for now is whether the market is ready to do the hard work to start a stair-step pattern higher. We need to hold on to some of the gains, digest them and then follow through to the upside. It is hard work of follow-through, rather than one-day rallies, that show the true character of this market.

    We are enjoying a very nice bounce right now, and the news flow is supporting more upside. However, let's be very careful about assuming we are out of the woods until the market shows us it is willing to do the hard work to break the bigger downtrend. We have a start, but much more is needed.
    -----------------------------
    Ülespoole avanevad:

    In reaction to strong earnings/guidance: HBAN +11.6%, RECN +10.6%, FCS +8.7% (light volume), NOK +7.4%, CMA +7.3%, HOG +6.3%, CCK +6.2%, KMP +5.3% (also increases quarterly cash position to $0.99 per unit, up 16% from a year ago), JPM +4.6%, DTLK +4.3% (light volume), ADS +2.6%, BLK +2.6% (CNBC reports MER has sold its stake in Bloomberg for $4.5 bln, will not sell its stake in BLK), BBT +2.2%, KO +2.2%, TBI +2.1%, HUN +2.0%, HOKU +1.7%, SPWR +1.1%... M&A news: CATS +45.3% (to be acquired by ONNN in all stock transaction valued at approx $6.24/share), BRL +16.3% (Teva in talks to buy Barr Pharmaceuticals - Globes Online)... Select mortgage/financial stocks showing continued strength this morning: DSL +10.4%, ABK +10.0%, FNM +9.7%, FRE +7.3%, AIB +7.3%, RBS +6.5%, WM +6.4%, LEH +6.3%, LYG +4.7%, BAC +4.5%, BCS +4.1%, MS +2.3%... Select airline names showing continued momentum with crude trading lower again: CAL +6.1%, AMR +5.7%, LCC +4.9%, UAUA +3.8%, DAL +3.2%, NWA +1.1%... Other news: CELL +11.6% (enters into agreement with Nokia to provide e-business and online activation services), ERIC +5.5% (up in sympathy with NOK), STM +4.9% (still checking), BMRN +1.1% (announces Biopten approved by Japanese Ministry of Health for the treatment of PKU)... Analyst comments: CNB +12.4% (upgraded to Overweight at JPMorgan), IFX +8.3% (initiated with Buy at Jefferies), ACE +2.3% (upgraded to Buy at Citigroup), SOLF +2.9% (initiated with Buy at Jefferies),CMCSA +1.4% (upgraded to Buy at Goldman - DJ).

    Allapoole avanevad:

    In reaction to disappointing earnings/guidance: VCLK -17.2%, EBAY -11.2% (also downgraded to Market Weight at Weisel, downgraded to Neutral at Merrill and DJ reports downgraded to Neutral at Goldman), PLCM -9.2% (also downgraded to Hold at Wedbush), UFPI -5.9%, TCBI -5.7%, YUM -5.0%, FMS -3.4%, XLNX -2.2%... M&A news: TEVA -1.7% (Teva in talks to buy Barr Pharmaceuticals - Globes Online)... Other news: URI -5.3% (still checking), RIO -2.8% (raises BRL19.4 bln in global share offering - DJ), CSIQ -1.8% (prices a 3.5 mln share common stock offering at $34/share), DD -1.4% (asks judge to enforce Bayer Chemical contract - Bloomberg.com)... Analyst comments: MT -3.3% (downgraded to Sell at Societe Generale), BBY -2.5% (cut to Sell From Neutral by Goldman Sachs- DJ), HST -2.0% (downgraded to Neutral from Positive at Susquehanna Financial), SBUX -1.5% (downgraded to Neutral at Piper), WFC -1.1% (downgraded to Neutral at UBS).
  • Et meie 'pildimaterjal' foorumites liialt tagaplaanile ei jääks, riputan siia taaskord ühe trendi muutumist kajastava graafiku - sedapuhku S&P500 börsil kaubeldava fondi SPY kohta. Järeldusi teha vaid omal vastutusel. 

  • Nafta hind on kukkunud alla $131 barrelist ja andnud sellega turgudele tuge juurde.
  • Tore kui see kukkumine ka tanklatesse mõjuma hakkaks aga sellele ju nii kiiresti ei reageerita kui nafta hinna tõusule!
  • Google on tulemuste järel üle 10% miinuses.

    GOOG prelim $4.63, ex items vs $4.74 First Call consensus; revs $3.9 bln vs $3.87 bln First Call consensus.
  • loodetavast energiamull lõhkes ja tullakse mulli dünaamikat arvestades 75% alla tipust
    suured liikumised tavaliselt märgistavad suuna muutuse algust
  • GOOG paid clicks oodatust parem, see võiks pakkuda bounce materjali.
    Aga ei puutu, liiga volatiilne, ei taha infarkti saada.
  • Noh, kas homme tuleb punane päev või tuleb punane päev.
    GOOG, MSFT, MER, COF kõik üsna hädiste tulemustega. Kui see ka turgu alla ei too, siis on shortimise ärakeelamine ikka tõesti hästi tulemusi andnud :)
  • Nojah, oleks saanud GOOG bounce mängida küll, aga alguses oleks tõesti infarkti saanud või siis oleks pidanud rõvedalt alla averagema hakkama.
  • IBM tulemuste üle ei saa ju viriseda. Homme ei tule väga punast päeva kui siis vilkuv punane!
  • Nääh, IBM on savi, kõvad tulemused küll, aga see ei üllata ja tõenäoliselt on nende numbrite taga mingi keemia kah. GOOG ja MER toovad inimesed (ja aktsiad) maa peale tagasi.

    PS Väike arvutustehe: kui MER book value on umbes 20 dollarit ja väheneb kiirusega 4 dollarit kvartalis, siis mitu kvartalit veel saab niimoodi jätkuda?

    PPS Bilansis tundub olevat piisavalt sodi, et vähemalt järgmises kvartalis sama edukas olla.
  • IBM reaktsioon on küll üsna hädine, ei paista väga turu päästja moodi :)
  • Ostjad otsivad juba grillivardaid, ilus juuli õhtu ju. Homme on nad platsis!
  • YHOO Yahoo! willing to sell whole co at $33 -- according to Bloomberg report -Update-

    Imelik vaikne reaktsioon on. Ma oleks punktist upside oodanud.
  • See ei tohiks suur üllatus olla, kuna täna hommikul YHOO aktsionäridele saadetud kirjas mainiti suures osas sama asja:
    "First, we will sell the entire Company to Microsoft for $33 per share or more if Microsoft will negotiate a transaction that delivers certainty of value and certainty of closing."
    Yangi jutust on varem ka välja tulnud, et $33 eest läheks diiliks, kui MSFT uuesti selle pakkumise teeks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon