ERII, Energy Recovery - puhas veemäng - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

ERII, Energy Recovery - puhas veemäng

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Energy Recovery, Inc. tegeleb merevee magestustehastele energia tagasisaamise seadmete arendamise ja valmistamisega.

    Vee teemast ei ole siin vist vaja pikalt rääkida, märgiks ära vaid, et magestustööstuse aastast kasvu nähakse edaspidi nii 15-20% aastas ja suuremate projektide, kus ERII'l on suurem ja kasvav osatähtsus, oma nii 35-50% aastas. ERII FX tooted võimaldavad vähendada magestustehaste energiavajadust 60%. Kuna energia ongi üks põhilisi kulusid vee magestamisel, siis ettevõte on mänginud põhirolli soolatustamise laiemal levikul. Tänu FX toodetele on magestamine isegi tihtipeale odavam kui traditsioonilistest allikatest vee ammutamine, isegi Londonisse on plaanis ehitada magestusjaam. Seega on ERII praegu ühel perspektiivikamal alal oma üle 65% turuosaga põhitegija, võib öelda et isegi tööstusharu looja.

    Samas ettevõte enda 2007. aasta 35,4 miljonise käibega on siiski veel väike ettevõte neile omaste riskidega. Samuti on tegu ühe tehnoloogiaga ettevõttega. Siiski on ettevõttel uued mudelid arendusel ja üritatakse teha ka odavama otsa tooteid, et võistlust ennetada, turuosa võita/säilitada ja saada endale järelturu ning hoolduse käivet. Tööstusharu konservatiivsus lubab ka oletada, et uued tehnoloogiad ei saa just kiiret vastuvõttu. Praegu võib ERII aga küllaltki rahulikult oma asja edasi ajada, sest konkureerivate toodete (nt. DWEER) efektiivsus ja eluea hind jääb nende omast kaugele maha. Riskide hulka kuulub veel ettevõtte rasvased marginaalid, mis nüüd, ettevõtte börsil olles, on kõigile näha, samuti magestusjaamade tõusvad kulud ja sellest tulenev mõnede projektide ära jäämine/edasilükkumine. Ettevõtte saab tulud toodete teele saatmisel, mistõttu võivad lisaks eelnenud põhjustele kvartaalsed tulemused tugevalt kõikuda. Üleüldse on tegu suhtkoht commodity bisnissiga, mistõttu sõltub ettevõtte käekäik sõltuda lisaks ilmale (ja seda tegelikult ka!) ka energia ja muude toorainete hindadest.

    Igatahes, väga huvitav kasvuettevõte, millest võiks saada kasvava ja tarbija tugevusest küllaltki sõltumatu veeäri Gilette või Coca-Cola, aga ise ei julge praegustelt tasemetelt selliste riskide juures näppida eriti. Üks parimaid viise panustada puhtalt veesektorile ja jälgida sektori arenguid. Ise kavatsen esialgu ainult viimast teha.
  • naljakas, täna vestlesin inimsega, kes rääkis mulle lühidalt sellest ettevõttest, mõtlsein just pilgu peale visata
    ta seisab asjale suhteliselt lähedal. proovin järgmine kord põhjalikumalt puurida
    esmapilgul paistab kallis lõbu

  • ERII on börsile tulnud suhteliselt hiljuti. Tasub silma peal hoida, aga tundub tõesti, et 'tööstusharu looja' eest tuleb päris kopsakat hinda maksta (kui just väga agressiivset kasvu ei prognoosita järgnevaiks viieks aastaks). Panen siia ka ERII graafiku:

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon