Börsipäev 5. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilsed oodatust nõrgemad esmaste töötu abiraha taotlejate arvud, 444 tuhat vs oodatud 420 tuhat, lõid juba hommikul korraks turul põlved nõrgaks. Langust ei suudetud kohe tagasi võtta ning sellega oli poolteist kuud tasapisi ülespoole trendinud turul ka lõpp, mille järel joosti väljapääsude poole juba valimatult. Initial Claimside kõrge numbri järel hakksid omakorda levima hirmud täna hommikul augustikuu kohta avalikustatava tööjõuraporti kohta. Kui juulis koondati 51 000 töökohta, siis augustilt oodatakse näitu -75 000.

    Tööjõuraport tuleb 1 tund enne USA turu avanemist ehk kell 15.30.
  • Jaapani 2Q SKP number tuleb oodatus kehvem: 

    TOKYO (Thomson Financial) - Japan Inc. made drastic investment cuts during the second quarter to soften the blow of the higher cost of basic materials and weaker demand on corporate profits, according to a survey, and analysts believe this is likely to prompt downward revisions to GDP growth forecasts for the period.

    Ettevõtete investeeringud kapitali vähenesid 6.5% teises kvartalis. Analüütikud ootasid hoopis 2.5% tõusu. Esialgse data järgi langes Jaapani 2Q SKP aastaga 2.4%. Nüüd ootavad analüütikud langust vahemikus 2.7-3%. Üsna valus löök maailmamajandusele! 

    "The weak showing of seasonally-adjusted capex figures may push down the quarterly real gross domestic product by a further 0.4 percentage point," Mizuho Securities senior market analyst Yasukazu Shimizu said. 

  • ECB eilne teade 2008. aasta euroala majanduskasvu langetamisest varasema 1.8% pealt 1.4% ning tunnistamine, et intressimäärad võivad pigem langeda, on täna ka eurot rõhumas. Hetkel kaupleb euro $1.428 juures, kuid ära käidi ka $1.421 peal, mis oli viimase 11 kuu nõrgim tase.
  • EUR/USD puhul ilmselt mängib ikka veel mõningast rolli hedge fondide short USD - long commodity jms. positsioonide ümber keeramine
  • Henno arvamusega nõus, "short dollar-long commodities" oli ikka väga rahvastatud rong, nüüd kruvitakse positsioone maha. USD suhtes (EUR vastu) ma ca. 1-2.a. lõikes jätkuvalt positiivne, kuid paari nädala lõikes võiks nõrgeneda, liiga järsk liikumine.
  • Täna siis üle hulga aja see päev, kus $1 = 11 EEKi. Dollarist oleme korduvalt rääkinud nii foorumites kui ka artiklites. Üks viimaseid artikleid selle kohta siin. Võimalus lisaks siin eespool juba nimetatud short dollar-long commodity treidi unwindimisele meelde tuletada ka muid põhjuseid euro nõrgenemiseks ja dollari tugevnemiseks. 

    Sealt on pärit ka näiteks järgmine lause:

    Pärast niivõrd agressiivset dollari rallit teiste valuutade vastu on muidugi ootuspärane näha teatud hingetõmbepause. Samas, liikumise ulatus ja kiirus viitab sellele, et tegu pole vaid spekulantide raha liigutamistega ning tugevnemine võib kesta kauem, kui paljud arvavad. Varasem meeleolu dollari osas ‘ müü igat tõusu’ on praegu asendumas sentimendiga ‘osta igat langust’.

     

  • Kompleksmõju.
    Mingite uudiste põhjal tundub, et oli midagi sellist:

    Pärast NYC close´i oluline JPY carryde sulgemine. Mitmeid põhjuseid: margin traderite margin callid. Lisaks rumorid hedge fundide probleemidest: jõudis kätte punkt kus USA turu kukkumine, kestev commodity nõrkus ja USD ning JPY tugevus lihtsalt ei olnud enam talutav. Lossid teistes varaklassides sundisid carryt sulgema. Mõju süsteemi levimas nt EUR/JPY, AUD/JPY, NZD/JPY müükide kaudu. Seal edasi EUR/USD jne... Üldse volatiilne päev Aasias: NZD, AUD, JPY. AUD oli decoupling teooria lemmiksihtmärke real money fundide poolt, nemad müüsid öösel. Kõik see võimendatud väikesest likviidsusest.

    Lisaks krediiditeema suunalised infokillud: Hiina katkestab ajutiselt finantssektorisse investeerimise et mitte olla "dumb money" sihtmärk + Pimco eilne avaldus.

    EUR negat mõju jätkus ka eilselt pressikalt kus keskpank näis olevat mures kasvu osas, kuid IMO olulisem oli hoopis ECB laenamist ja collateral framework´i puudutav osa. Krediidivõimaluste karmistamine ei ole hea väljavaade (+ süsteemis Hiina ja Pimco ja hedgefundide probleemide rumorid). Seega eelmise aasta August peaaegu kus margin traderite carry mängud pannakse kinni ja hulgaliselt erinevaid krediidiprobleeme screene hittimas. Kõik see tekitab nummi volatiilsuse. Lootke, et päeva event risk ehk nonfarm payroll üllatab positiivselt. See forsseeriks protsesse veelgi :D

    ------------

    Üks huvitav artikkel Hiinast, reservidest, dollarist jm laiadest protsessidest. Kui Hiinlased hakkavad vastu töötama praegusele CNY niigi vaiksele tugevnemisele, siis see on küll päris huvitav pööre süsteemis. NYT: Main Bank of China Is in Need of Capital
  • EUR/USD ... here we go again ... päeva ja ühtlasi 2008 aasta põhi väikse gapiga tehtud
  • Merrill Lynch (MER) cut to Sell From Neutral by Goldman Sachs -DJ
  • USD imeb täiega... S.t dollari tugevnemine muudab sealsed finantsvarad veelgi atraktiivsemaks.
  • Ma pole see kuu mitte midagi eriti teeninud aga vähemalt USD jagu on midagi sisse tulnud. Kõige raskem turg viimase 7-8 aasta jooksul.
  • USD imeb täiega... S.t dollari tugevnemine muudab sealsed finantsvarad veelgi atraktiivsemaks.

    Mu meelest on see mitte ainult kahe, aga suisa mitme otsaga asi.
    1. Lühiajalises plaanis - Euros arveldajad saavad täna USD-s müüdud varadelt vähem eurosid ja ostes maksavad rohkem, ehk asi tuleb kallimalt kätte, kui kaks kuud tagasi.
    2.Pikaajalisemas plaanis - kui eeldada, et dollar tugevneb järgmised 4 aastat euro suhtes, siis jah muutuvad finantsvarad atraktiivsemaks.
    3. Lühiajalises plaanis - maailm on taala täis, millega polnud midagi suurt teha, väärtus vähenes ja tõmbas maailma inflatsiooni. Nüüd vähemalt väärtuse langus peatunud ja võlakirja omajatel rahulikum, võiks aidata turu tõusule kaasa.
    4. Lühiajalises plaanis - valuutakahjumeid tänu taala (ja commoditite) kiirele liikumisele ilmselt väga palju, võiks mõjuda negatiivselt finantsasutustele, seega ka -varadele.
    jne
  • Morgan Stanley initiates Potash (POT 150.39) and CF Industries (CF 123.43) with Overweights

    Kõrged hinnasihid on tingitud Morgan Stanley usust, et kasumite tipp saabub alles 2011. aastal ning on oluliselt kõrgemal, kui turg ootab. Praegust väetisetootjate aktsiate ligi 35%-list kukkumist peetakse põhjendamatuks, sest selle kohaselt tundub turg uskuvat, et kasumite kõrgtase saavutatakse juba selle aasta jooksul.

    POTi hinnasihiks antakse $280 ja CFi omaks $155, mis peaks suutma aktsiaid ka turu vastu tõsta.

  • Ok, see väetisetootjate jutt on NC-s ka kirjas.
  • arvon: sa kahtlemata tead, et valuutaturg on olemuselt 0-summa mäng, pole põhjust eeldada, et finantsasutused selles keskmisest halvemad on.
  • kristjan
    seda kahtlemata, nagu ka aktsiaturg ja üldse kõik siin maailmas. Lihtsalt finantsasutused on andnud kindlasti krediiti ka nendele osapooltele, kelle jaoks see pole nullsummamäng ja siis ühed pankrotistuvad ja siis jamad ka finantsasutusel oma kliendiga.
  • nagu juba öeldud, kui tapma hakatakse siis täiega, ehk lootuses valuutaga mitte lossi saada on olematu.
    8 aastat pandi lihtsalt näkku ja nüüd, kaitstes end kõige hullemast, kui taala alla 10 eeki kukkus, panevad kaks neegrit korraga sinnsamusesse
    see ei ole lihtsalt normaalne
  • Suitsuvabadele tubakatoodetele keskenduv UST tõusis eile päeva alguses $54-lt $57-ni. Põhjuseks olid kuulujutud, et Altria on USTi üle võtmas. Päeva lõpukes langes USTi aktsia siiski miinusesse tagasi, sest turg kõlakat ei uskunud. Tänaseks on aga selge, Altria on UST eest pakkumas $10 miljardit ehk $67 aktsia kohta. Sellest ka USTi eelturul kauplemine 20% kõrgemal võrreldes eilse sulgemishinnaga. Ühtlasi positiivne ka Altria aktsionäridele.
  • Long NOK 20.50 - selle "hoiatuse" peale.
  • Kes pole nii kiired kui enek, siis teadmiseks, et Nokia ütles äsja, et nende 3. kvartali turuosa jääb väiksemaks kui 2. kvartalis. Aktsia -10% (!).

    Nokia cuts its 3Q 2008 mobile device market shr outlook; Nokia now sees 3Q mobile device mkt shr below 2Q
  • Väga "mild" warning, Q2 turuosa oligi kuidagi imelikult kõrge, mis tähendab, et Q3 langus pole midagi liiga hullu.

    Kõik muu tundub on track.

    Nokia kaupleb siin nüüd 8x 2009 EPS.

    Turg on muidugi raske praegu.
  • Keybanc cuts their TEX tgt to $58 from $90 saying after reviewing TEX's downward guidance revision and attending the co's analyst day yesterday, they remain convinced that a significant disconnect exists between investor expectations for TEX's earnings over the next 12-18 months vs. the likely outcome.

    Põnev lause, eriti arvestades, et aktsia maksab $38.

  • Tõin keskmise natuke allapoole, 20.37 juurde. Nokia oli veel 9 kuud tagasi 40 dollari aktsia.

    Nokia tegi suhteliselt lihtsa vea eelmine kvartal, lubades, et Q3 püsib turuosa samal tasemel. Ja fakt, et nad kuu aega enne tulemuste avaldamist numbriliselt prognoose alla ei too on ka minu arvates positiivne.
  • Ida-Euroopas ka täna päris punane päev. Ukrainas näiteks pandi kauplemine seisma pärast 7% langust.

    Today at 12:45, Ukraine’s largest stock market, the PFTS, suspended trading after the day’s opening hours were marked by high volatility, large-scale price instability, and a drop in the market of roughly 7%. The decision was made by the PFTS Council after quotes for more than 75% of the stocks that constitute the PFTS Index basket dropped in today’s session. Trading will be halted until 3 p.m. Kyiv time, the PFTS said in a statement on its website. During the halt, shares prices have continued to fall in other markets, notably a 7.5% decrease in Russian markets.
  • Augustikuus koondati USAs 84 000 töökohta. Ootus oli 75 000. Seega headline number on oodatust nõrgem. Halb üllatus on töötusmäära liikumine 6.1% tasemele.
  • ma tavaliselt ei ole paranoiline ja konspiratsiooniteoreetik, aga vaadates turgude liikumisi eile ja täna ... kusagilt võiks miski uudis tulla, mis selgitab turuosaliste meeleheitlikult sibamise tagamaid

    meenub Euroopa turgude suur langus 21.01.2008, mille (vähemalt osaliselt) põhjustas Societe Generale tegevus Jerome Kervieli poolt võetud positsioonide sulgemisel - ca 5 miljardi EUR suurune kauplemiskahjum avalikustati vahetult languse järel

    raskustes hedge fondidest on siin sahistatud küll ... kas tuleb ka konkreetne kinnitus Suure Paugu kohta ... ja kas see on mõne olulise majaga seotud?
  • June nonfarm number revised to -100K from -51K ... vot siis
  • No mida siin imestada, kui pooled hedge fondid viljelesid long-commodities/short fin-consumer asja. Enamus fondibroileritest ei tohiks üldse siin äris olla.

    NOK 20.17
  • Vaatame nüüd tööjõuraportit ka pisut lähemalt. Töökohti loodi juurde jätkuvalt veel maavarade ja kaevandamisega seotud harudes ning hariduses ja tervishoius ja valitsussektoris. Mujal tegeleti agaralt töökohtade kaotamisega. Eriti agaralt kadusid igasugused administratiivsed töökohad, mootorsõidukite valmistamisega, kestvuskaupade ja tööstustootmisega seotud töökohad. Ehitussektor suhteliselt stabiilne (-8K) eelmise kuu -20K ja üle-eelmise kuu -50K järel.
  • Nokia siis -12%, OMXH indeks -6%. Viimati oli Nokia allapoole 14 EUR taset 2005. aasta keskel.
  • Nokia says it hasn't sacrificed gross margin - See on just see, mida ma Kuulda tahan. ja ilmselt turg/analüütikud ka. Pricing on Nokia puhul üks olulisemaid asju.

    Enamus suurte inv. pankade analüütikuid on Nokia suhtes positiivsed ja ma ei usu, et keegi neist hakkaks praegu downgrade laksama. Pigem tullakse kaitsma.
  • Nokia kommentaar oligi see, et turul on teised osalised tulnud välja agressiivse hinnastamisega ning Nokia strateegia on olnud hinnasõjaga mitte kaasa minna. Samuti on hilinetud mõningate toodete välja toomisega, kuid sellest esimesest põhjusest võib turuosa kaotuse peamised põhjused ilmselt välja lugeda.
  • Oktoobris peaks tulema Nokia 5800, mis meenutab paljuski iPhööni (the Tube).

    Tube puhul on aga funny see, et kasutatavad osad on vanadest telefonidest ja suur display maksab vähem kui 15 dollarit. Müüakse iPhöönist odavamalt aga marginid jäävad ikka heaks.
  • Hoiduge odavatest koopiatest!

    No eks näeme, kuidas see siin pädeb või pädema hakkab kui enamvähem kõik tegijad turul üritavad midagi sarnast teha
  • Merrill Lynch kommenteerib Nokiat:

    No change to our unit estimates (could go up)
    As warnings go this seems to be a mild one and more Nokia than market specific.
    Nokia does not give explicit revenue or EPS guidance, but today announced that
    it was lowering its market share expectations for Q3 from flat to down, while
    keeping its full year unit growth estimate for the year at 10% or more. We forecast
    7% and so their full year guidance is still higher than our base case.
    For Q3 we assumed a Nokia growth rate of +1% on the back of +4% market
    growth, based on the assumption that the impact of Nokia’s new product ramp
    would not impact the full quarter.

    Stock price looks overdone on the downside
    With our unit numbers already below Nokia’s base case the main risk to our
    numbers in 2008 is the absence of margin ramp in Q3. Into 2009 we currently
    expect the new product ramp plus lower losses from services (currently a 100bp
    hit to margins) to support our forecast. Trading 13% off its August peak before
    today’s warning, and 25% off at time of writing we doubt earnings will be falling
    this much.

    Reiterate Buy (30 USD hinnasiht)
  • Saksamaa DAX -1.83%

    Prantsusmaa CAC 40 -1.41%

    Inglismaa FTSE 100 -1.07%

    Hispaania IBEX 35 -2.34%

    Venemaa MICEX -4.27%

    Poola WIG -3.18%

    Aasia turud:

    Jaapani Nikkei 225 -2.75%

    Hong Kongi Hang Seng -2.24%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) -3.29%

    Hiina Shanghai B (välismaine) -2.67%

    Lõuna-Korea Kosdaq +0.80%

    Tai Set 50  -1.73%

    India Sensex -2.79%

  • Sitting in Cash Is the Best Position
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    9/5/2008 9:07 AM EDT

    The greatest misfortune of all is not to be able to bear misfortune.

    --Bias of Priene

    On Thursday, we saw some of the ugliest action of the year, and the mood is decidedly negative this morning as we await the important jobs report. Despite this gloomy atmosphere, investors who have been defensive and are holding a lot of cash should be feeling pretty good. This sort of poor action is what ultimately creates the best opportunities, and if you are prepared, the chances to profit are high.

    Unfortunately for the folks who have ignored the charts and have continually called for a market bottom, this is very painful. If you are holding almost anything, you are suffering losses. The market is at one of those junctures where there are no safe havens, and the only salve for the wounds is to hope that a rebound is coming soon.

    If you are holding high levels of cash, you are in good shape. You simply need to be patient and wait for charts to develop and opportunities to arise. If you are still holding a lot of long positions, your choices are much more difficult. Where people tend to get in trouble is to sit and do nothing. They freeze up and keep on hoping that things will rebound.

    At some point things WILL rebound, but it may occur from much lower levels that even getting back to where we are now may be a difficult task. A lot of people make the mistake of thinking that the stocks they hold now will be the best ones to make up the losses those stocks have produced. That is seldom the case. You are much more likely to recoup losses in different stocks. Don't be afraid to do some selling, even if it means taking some big losses. You might try to catch an oversold bounce, but clearing out some inventory can be a very liberating experience. Just make sure you are ready to eventually rebuy.

    The jobs report is hitting, and the numbers are very poor. Revisions of prior months are particularly poor, and it is looking more and more like we are mired in a recession.

    We are getting a strong negative reaction to the numbers. However this market is already down substantial and is technically oversold so some sort of bounce may not be far off as some panic sets in. I wouldn't rush to buy, but this is a sea of negativity and is the sort of setup from which a big bounce eventually emerges.

    This market is now badly broken, and strength will likely be greeted with some selling, but you can be sure that the bottom fishers are going to try sooner or later, although there success may be limited.

    Fasten on your seatbelt and adjust your trading helmet. This is going to be a bumpy ride.
    --------------------------
    Ülespoole avanevad:

    In reaction to strong earnings/guidance: ZQK +12.7%, ADCT +7.5% (also announces share repurchase program of up to $150 mln), ACET +4.6%... Other news: SNDK +24.1% (Samsung mulling options regarding SanDisk - Reuters), UST +20.4% (Altria said to be in talks with UST - NY Times), HOKU +15.3% (HOKU Scientific and Solargiga sign $455 mln polysilicon supply contract; also announces realignment of polysilicon capacity; outlines financing plan), SPNC +7.8% (modestly rebounding after yesterday's ~40% drop; confirms federal investigation).

    Allapoole avanevad:

    In reaction to disappointing earnings/guidance: CAE -9.3%, SWHC -5.2%... Select mortgage/financial names trading lower following ratings changes and reports of tightened ECB rules on collateral: AIB -6.3% (downgraded to Hold at Deutsche Bank), FNM -5.6%, FRE -5.5%, MER -5.4% (cut to Sell From Neutral by Goldman Sachs -DJ), IRE -5.4%, MBI -5.2%, PMI -5.1%, ABK -4.7%, WM -3.2%, BCS -3.0%, UBS -2.8%, WFC -1.9%, JPM -1.7%, GS -1.3%... Select communications equipment/tech related stocks showing weakness following NOK market-share guidance and commentary: NOK -11.3% (lowers its Q3 2008 mobile device market share outlook), STM -4.5% (downgraded to Sell at UBS), MOT -4.2%, RIMM -3.9%, QCOM -3.2%, ERIC -2.9%, ALU -2.6%, AAPL -1.9%... Select oil/gas names trading lower with oil moderately lower: REP -4.6%, STO -3.6%, RDS.A -3.1%, TOT -2.6%, E -2.4%... Select drybulk shippers trading lower after the Baltic Dry Index fell 211 points to close at 5,663 overnight: FRO -4.9%, EXM -2.9%, DRYS -2.9%, DSX -2.0%... Other news: FII -8.0% (trading ex-dividend)... Analyst comments: AMD -4.1% (downgraded to Sell at Merrill), AIG -3.9% (downgraded to Equal Weight at Morgan Stanley), PETM -3.5% (downgraded to Neutral at BofA), ANF -2.9% (downgraded to Sell at Citigroup), CIEN -1.9% (downgraded to Neutral at Merrill), SWY -1.8% (downgraded to Underweight at Morgan Stanley).
  • Tegelikult siin on teine tegur veel. JPMorgan teatas värskelt, et kogu mobiiltelefonide turu maht võib 3. kvartalil jääda ootustele alla. Kui see nii juhtub ja sisse arvestada veel Nokia lubatust väiksem turuosa, võib see investoreid Q3 tulemuste osas täiendavalt hirmutada küll ja määramatust lisada.
  • First Hour Sector Strength:
    Gold- GLD +1.3%, Livestock Commodities- COW +0.20%, Cons Stpl- XLP +0.10%

    First Hour Sector Weakness:
    Solar Power- TAN -3.7%, KWT -3.1%, Homebuilders- XHB -4.3%, Metals/Mining- XME -3.9%, Base Metals- DBB -3.2%, Steel- SLX -3.3%, Coal- KOL -3.3%, Ag/Chem- MOO -2.8%, Materials- IYM -2.3%, XLB -2.2%

  • DRYS teistkordselt juba välja stopitud ning LEH-ist samuti, hetkel veel positsioon AIG-s alles.
  • Mulle tundub, et kõige commodit-related müük on liiale läinud. See pole enam fundamentaalsetel põhjustel, see on forseeritud müük margin callide jms tõttu. Tulemas on nädalavahetus ja ma arvan, et kahte vaba päeva kasutatakse selleks, et mingeid lahendusi leida otse turgu tampimise asemel - otsitakse ostjaid suurtele pakkidele, mängitakse golfi ja püütakse midagi välja mõelda. Ühesõnaga, ootaks järgmiseks nädalaks commoditytega seotud asjadele bounce'i.

    Kuna ma võin väga vabalt siiski eksida ja müük võib veel jaburamaks minna, siis seekord otsustasin panustada callidega - risk limiteeritud, upside mitte. Valikusse jäid:

    AKS $37.5 sept callid. Hinnaks sain $2.55, praegu juba kõrgemal. Ilmselt päeva peale saab veel odavamat hinda. AKS on üks parimaid liikujaid ja alatine ülevõtukandidaat, kui bounce tuleb, siis on see esirinnas.

    BUCY $50 sept callid. Maksin $3.10 nende eest, praegu saaks ka odavamalt. BUCY oli oma majandustulemused juba varem ära öelnud, kuid üleüldine müük ja JOYG, TEX nõrgad numbrid on selle ka alla toonud. Aga mõne päevaga ca 30% kukkuda sisuliselt ilma uudisteta.. tundub ülepingutatuna.

    Kogused muidugi sellised, et valmis kõike kaotama - see oht on optsioonide puhul alati.
  • White House says no need now for new economic stimulus - DJ
    Turg tibake ülespoole liikunud.
  • Ahjaa, alusvara valikuks on tegelikult võimalusi palju, näiteks vaatasin veel WLT, FTI, NUE, X, FSLR, DRYS ja teisigi. Püüdsin lihtsalt välja valida need, mille bounce võiks kõige jõulisem olla - sellest loogikast lähtudes, et mida ma ostaks esmaspäeva hommikul, kui USO jms üleval on.
  • Võtsin natuke Quadra Miningut ja TC.
  • PS Näiteks nafta ise on vaikselt taastunud juba tunnikese, aga aktsiad ikka põhjade juures - müügisurve on just aktsiates järelikult. Samas on lõpuks tekkinud piisavalt ostjaid, et see müügisurve välja kannatada. Enam ei ole sellist panic sellingu tunnet nagu eile oli, kus vahetpidamatult ainult bididesse müüdigi. Reedene päev ka muidugi, aga ei ole enam sellist meeleheite lõhna.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon