Eesti investeerimisettevõtteid - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Eesti investeerimisettevõtteid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • BAD NEWS :( :( :(
    Russian brokerage says fails to meet some obligations

    MOSCOW, Sept 16 (Reuters) - Russia's mid-sized brokerage Kit Finance said on Tuesday it had failed to meet some of its financial obligations amid falling markets, signalling problems in Russia's financial sector.
    "Several large clients could not meet their obligations to us, the market is falling, liquidity is scarce, therefore we could not meet some of our obligations," Kit's head Sergei Grechishkin told Reuters.
    Grechishkin's comments were confirmed by Kit's press-service.
    A government source who declined to be identified told Reuters the situation in brokerages, which do not have direct access to the central bank's refinancing facilities, is worse than in the commercial banking sector.
    "The situation in investment firms is worse than in commercial banks," the source said.

    +
    UPDATE: Russian Stock Trade Halted In Biggest Drop Since '98

    Trading floors Tuesday were rife with talk that a local brokerage was experiencing difficulties. The Vedomosti business daily had reported Thursday that KIT Finance stood to lose around $70 million after betting the wrong way in the RTS futures market.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    KIT Finance Europe is a brokerage and investment firm headquarted in Tallinn, Estonia. KIT Finance Europe also has a representative office in Saint Petersburg, Russia.
    Since 2005 KIT Finance Europe has been providing customers from around the world access to the global equity markets.

  • Eksole, leverage ja commodity boom töötas eelmisel aastal igati hästi, see aasta tekitab aga sellevõrra rohkem probleeme.
  • One Moscow investment bank, KIT Finance, said on Tuesday night it had failed to meet payments on several financial obligations because clients had failed to meet payments to it. The bank said on Wednesday that it was in talks with a strategic investor on stake sale. One potential suitor, VTB, however declined to comment.

    Link

  • KIT oli siinne "turuliider" küll ainult nime poolest.
  • Vene repolaenajad on kuristiku äärel, kuid KIT Finance on neist sammu võrra ees!

    Raskustesse sattunud Venemaa investeerimispanga KIT Financeon teistest sammu võrra ees, kuna otsib juba probleemidele lahendusi, ütles ettevõtte Eestis registreeritud tütarfirma KIT Finance Europe'i juhatuse liige Kaido Kaljulaid.

    http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=9ce11b19-7cb9-43da-aa9a-6bdf1bdf1946
  • Ajaloo huvides info ka siia foorumisse.

    SEB likviidsusfondi ümberhindluse tulemusena kaotasid osakuomanikud -13,05%. SEB pressikas: SEB Likviidsusfond hindas ümber võlakirjade positsioone, 27.10.2008

    ÄP artiklid: SEB võlakirjafondist haihtus 200 miljonit krooni
    SEB likviidsusfond omas Islandi Kaupthing Banki võlakirju
    Kahe päevaga võeti SEB fondist välja ligi veerand miljardit
    Mart Sõrg: SEB pole minule riski teadvustanud
    SEB fondiosaku omanik: pank kinnitas, et raha kaotada pole võimalik
    Inspektsioon uurib SEB Likviidsusfondiga tehtud tehinguid
    SEB fondiosaku omanik: pank pettis!
    SEB investor: minu nõustaja on nüüd puhkusel
    Kunsing: me ei lekitanud infot
    Inspektsioon: fondi sulgemise otsustab fondivalitseja

    ERR, AK videolõik: SEB Varahaldus vähendas Likviidsusfondi väärtust 13% võrra

    AK videolõik toob välja asjaolu, et ümber hinnati kõik võlakirjad sellistele tasemetele millega neid täna reaalselt saaks müüa. See seletab ka hästi asjaolu, miks pressikas mainitud peamine põhjus (kolme Islandi pangaga seotud võlakirjainvesteeringute mahakandmine) ei anna nii suurt mahtu kätte kui hetkel alla hinnati. Tegelikult ma suutsin leida hiljutistest portfelli aruannetest ainult kahe (???) Islandi panga võlakirjasid. Kiirel pilgul vaadates viimaste andmete põhjal olid ülejäänud investeeringud portfellis pigem likviidse(ma)d lääne suurkorporatsioonide võlakirjad ja ülejäänud siis Eesti emitentide (sodi ???) omad.

    Kaks patuoinast: Glitniri ja Kaupthingi võlg.

    Glitnir Banki HF FRN 24/05/11
    Image and video hosting by TinyPic

    Kaupthing Bank FRN 29/06/09
    Image and video hosting by TinyPic

    Ma ei saa eriti aru kuidas lääne korporatsioonide võla hinnastamine senini võimatu oli. Likviidsust ja hinnainfot peaks ju olema. Samas ma kujutan vägagi ette, et Eesti sodi hinnastamine oli pehmelt öeldes "keeruline". Kas "kolme islandi panga" võlakirjade allahindluse kattevarjus tehti praegu Eesti sodi mark-to-market? Või on hoopis nii, et praegu hinnati alla see mis võimalik ja hinnainfo olemas (lääne võlakirjad) ja potentsiaalne hit Eesti sodi allahindluselt on veel ees.
  • Pigem on nii, et kui allahindlus teha, siis olgu see pigem liiga suur kui liiga väike selleks, et luua eeldus fondi mahu stabiliseerimiseks.
  • Likviidsusfondi võlakirjade teema sai alguse börsipäeva foorumis: Börsipäev 27. oktoober.
  • Pensionifondid ja likviidsusfondid on otsa lahti teinud, kuid oskab keegi pakkuda, kus kohast võivad Eestis järgmised kalad välja ujuda?
    Rahandusministeeriumi hallatava Stabiliseerimisreservi septembri aruandes on välja toodud iirlaste Depfaga seotud probleemid ja selle mõju reservile: "Arvestades Saksa valitsuse poolt antud garantiid on Depfa kohustuste tähtajaline täitmine tagatud. Antud hetkel takistab finantsturgudel valitsev üldine likviidsuse puudus Depfa võlakirjade müümist." Eelmiste kuude aruannete põhjal on Depfa paigutuse mahuks Stabiliseerimisreservis 400 mln kr.
    Ei taha väga kollaseks minna, kuid maailmas toimuvat vaikselt ja pealiskaudselt jälgides hakkab süda juba kripeldama meie kõige pühama ja kallima reservi pärast... Kas krooni kattevara investeerimise reeglistik suudab kogu finantsmaailma (või arenenud maailma võlakirjaturu) performance'it ületada?
  • Trigon peatab kuuks ajaks raha väljavõtmise ühest oma fondist. ÄP lk 8
  • Sidekick küsis börsipäeva teemas, kas varasemaid ülevaateid likviidsusfondist on. On küll, SEBi serveris on kõik ilusti tallel :)

    Oktoobri, septembri ja augusti ülevaated. Vanemaid on samuti netis.
    NB! Lingid on pdf-failid!

    Tegin huvi pärast ka ühe kokkuvõtte Excelis, mis oktoobri ja septembri vahel muutunud on. See on siin. Muudatused on keskel, punasega. Kriips tähendab, et osalust pole enam alles (aga kas maha kantud või müüdud, ei ole infot), null märgib Islandi kraami (sest nende kohta anti infot, et on maha kantud).

    Ma küll ei viitsinud protsente arvutada, mida kui palju alla hinnatud on - niigi raiskasin mõttetult palju aega sellele tabelile -, aga tundub, et Eesti kraam pole seal sugugi veel see kõige radioaktiivsem.
  • Septembri lõpu raportist leidsin Glitniri ja Kaupthingi. Mis nime all see kolmas Islandi pank on? Või tekkis see alles oktoobri kuus?
  • Trigon peatas fondi osakute tagasivõtmise

    Fondivalitseja AS Trigon Funds teatas, et Trigon Uus-Euroopa Väikeettevõtete Fondi osakute tagasivõtmine on peatatud kuuks ajaks.
    Osakute tagasivõtmine on peatatud ajavahemikul 27. oktoober – 27. november 2008.
    Teates viidatakse, et osakute tagasivõtmine peatatakse vastavalt fondi tingimuste punktile 7.14 ja investeerimisfondide seaduse § 146 lõikele 1, kuna fondi vara ja väärtpabereid ei ole praeguses turuolukorras mõistlik viivitamata võõrandada.
  • tech, mul sama küsimus. räägivad landsbankenist, aga nimekirjas sellist paberit pole.
  • SEB süüdistab kogu jamas kolme Islandi panka. Kaupthing 2,2%, Glitnir 0,7% ja siis väidetavalt Landsbankensi, mille osalus ilmselt oluliselt suurem olla ei saa. ÄP kirjutab täna, et osalus kokku oli 4% mahust. Kust siis see 13% tuli? Tegelikult hinnati kogu portfell alla. Q Vara ja Rüütmanni crap näiteks?
  • Mulle tundub, et siin on selge case- fondi NAV pidi olema juba pikka aega valesti hinnatud. Ilmselt loodeti augud vaikselt täis kasvatada ja mingil perioodil lihtsalt väiksemat tootlust näidata aga siis hakkas fondist raha välja minema ja aeg sai otsa. Vähemasti need, kes hiljuti fondi ostsid peaksid halduri vastu täiesti põhjendatud nõuet omama.
  • Raha+ üleöödeposiit+hoiused annavad 30. septembri seisuga kokku 29% fondi mahust, nende investeeringute väärtus just väheneda ei saa, järelikult hinnati kogu ülejäänud portfelli väärtus alla tunduvalt rohkem kui 13%. Islandi teema on tõesti vaid väike osa langusest.
  • SideKick, sa vaatasid seda minu exceli tabelit - seal on kõik vastused olemas?
  • Küsimus on pigem selles, et kuidas selliste positsioonidega fondi sai müüa jutuga et 100% on garanteeritud?

    See on pettus juba idees,mitte teostuses.

    Kui ikka müüdi sellise lubadusega?

  • Olin see "õnnelik", kes suutis veel laupäeval märkimisväärse summa SEB likviidsusfondi paigutada. Kui reaalseks hindate võimalust SEB poolt tekitatud kahju kohtu kaudu välja nõuda? SEB pidi laupäeval juba teadma, et esmaspäeva hommikust alates on osaku väärtus 100 eek asemel 87. Sellest hoolimata müüs SEB veel laupäeval osakuid hinnaga 100 eek tk. Pealtnäha puhas pettus/kelmus, mis arvate?
  • Küsimus on selles et ka kuskil on kirjas et ta garanteerib raha säilimise.Kui sellist sätet pole siis pole siin mingit nõuet.
    Põhimõtteliselt võivad nad oma fondi hinnata kuidas tahavad.Kui ei meeldi,müü ära.
    Trigoni näitel võib isegi mõneks ajaks üldse kauplemise sulgeda.
  • See ongi pettus. Organiseeri class action! Avalda kuulutus ajalehes, kutsu kahju saanud kokku. Believe me, kõik 3000 tulevad. Suuremate osapooltega poolige raha kokku, väiksemad loksuvad niisama kaasa, ja palgake advokaat.

    Mis on praegu selge?
    * Pressikas öeldud peamine põhjus (3 Islandi panka) ei saanud nii suure languse tuua
    * Avalikes aruannetes on näha 2 Islandi panka
    * Likviidsusfondis ei ole võimalik kaotada üleöö -13% rahast. Tegemist peab olema pikaajalise ja süsteemse häirega tegevuses. Pikaajalist ja süsteemset häiret saab ehk käsitleda pahatahtlikkusena.
    * Vahetult enne mahakandmist kadus ebatavaliselt suur kogus kapitali fondist
    * Niisama ei juhtu midagi! Kui asi hääbub, siis kukub kokku järgmine likviidsusfond, lipsuga onud keerutavad pöidlaid ja ütlevad sorry. Keegi peab enda peale võtma ebameeldiva võitlemise, tegemist oli karjuva ebaproffesionaalsusega.

    Kas sa oma raha kohtu abil tagasi saad? Ei tea, JOKK võib pääästa. Liiga lihtne on öelda, et "ups investeeringud ei tootnud. Sorry!"
  • Ühtlasi tekitab küsimusi, minus vähemalt, see allahindamise metoodika. Mis loogika järgi hinnatakse suht korralike tootjate nagu Aeroci ja Kolle võlakirju alla ligi pool, aga likviidsusporbleemides vaevleva E.L.L. Kinnisvara võlakirja hoopis üles?
    Mis asjad on need Novi Kreditna Banka Mari ja Eirles Two 132, mis endiselt portfellis vedelevad? 11-12-13 Pilukelluke-Imelaps-Imelehv?
  • prospektist: Kuigi Fondi investeerimispoliitika väljendab, et tegemist on madala
    riskitasemega Fondiga, ei ole Fondi positiivne tootlus garanteeritud.
  • ja kõigele lisaks tundub see likviidsusfond olevat koht, kuhu dumpiti SEB võlakirjaemissioonide jääke.
  • no näete,kui fondi prospektis on selline lause siis siin mingit case pole . pigem vastupidi,fond peabki kohe reageerima kui varade maht väheneb,et tagada fondiosanike võrdne kohtlemine.
  • arwen,
    see ei ole võimalik, et fondi varade väärtus vähenes üleöö. siin foorumis on enamvähem tõestatud, et vähemalt mingi periood varjati tegelikku varade väärtust.
  • Mari stands for Maribor. hakkab tulema. Aga miks ei või ülevaade minusugusele loll-investorile öelda, et Sloveenia panga võlakiri? Lühendame Maribori Mariks, las idioot nuputab siis, ehk on hoopis Mari-Elli vabariik. Jne.

    Ärge jätke kutid seda niisama. Mina ei jätaks, kui mul raha seal fondis oleks olnud.
  • Muidugi peab KOHE reageerima.

    Vaatame uuesti üle asjaolud mis olid süsteemis sisendiks:
    * Krediidikriis algas 2007 aasta augustis ja on kestnud üle aasta
    * Island on hetkel üks huvitavamaid ja rohkem kõlapinda leidnud makrotaskaalustamatus arenenud riikide hulgas
    ** Islandi probleemid ei alanud eile, vaid probleemid on samuti vähemalt aasta jooksul eskaleerunud

    Ja väljund:
    * SEB otsustas eile kogu portfelli ümber hinnata.

    Kui Eesti sodi võibolla tõesti on keeruline hinnata, sest efektiivne kauplemisplatvorm ja turg lihtsalt puudub, siis miks hinnati alles eile (Schlagbaumi faili alusel tinglikult "eile") alla nt Nordea, Swedbanki, Diageo, Kesko, TELE2 pabereid. Krediidikriis te ütlete? Ahah, vaatame uuesti üle sisendid:
    * Krediidikriis algas 2007 aasta augustis ja on kestnud üle aasta
    * ....
  • Kui ikka NAV-i arvestuses oli ilmselge viga ja fondihaldur pidi seda teadma, siis oleks neil, kes ostsid tegelikust NAV-ist kõrgema hinnaga osakuid, olema siiski võimalus hinnavahe kahjuna sisse nõuda. Kuna ma finantsasjadest eriti suurt ei jaga, siis ei kujuta ette kui objektiivne saab olla selle tegeliku ja õiglase NAV-i hindamine ja tõendamine. Kuigi kahjuasjades on üldiselt alati pagana keeruline tulemust ennustada, annab siin lootust see, et vähemasti esimese astme kohtutes on Eestis siiani valdav mentaliteet, kus "kapitalistinärudele näidatakse koht kätte". Usun, et SEB on siin ideaalne target, kuigi see kõik sõltub mõistagi ka kohtunikust, kes asja lahendab.
  • mulle on jäänud mulje, et SEB oleks rõõmuga edasi ajanud oma NAVi arvutuse rida, aga Finantsinspektsiooni ettekirjutus sundis neid selle suure ümberhindluse tegema, ja seda nii kiiresti, et ei SEBis suudetud otsust vastu võtta kuidas pank saaks augud täis toppida, investorite kahju hüvitada ja ise kahjumi sisse võtta, SEB badwill selles juhtumis võib kujuneda oluliselt suuremaks kui investorite kantud kahju, eelmainitu oleks võinud olla mõistlik otsus
  • samas ei võta ka keegi esimese astme kohtu arvamust eriti tõsiselt
  • to opex
    päris nii see ka ei ole. Kahju puhul ongi kohtuotsuses tihtipeale palju ruumi kohtuniku diskretsioonil ja siseveendumusel. Ja kui menetluslikult olulisi vigu ei esine, võib juhtuda, et ei ringkond ega riigikohus otsust ümber ei vaata sellises asjas. Igatahes, ma arvan küll, et kui mingi seltskond, kes siin hävis suudab korralikul majandusanalüüsil baseeruva hinnakalkulatsiooni kokku panna, võiks juba kasvõi põhimõtte pärast selle kaasuse käima tõmmata. Kui Finantsinspektsioon on tõepoolest mingi sellise ettekirjutuse teinud nagu Adamski arvab, oleks see juba omaette tõendusliku väärtsuega dokument. Menetluskulusid jagades on lõppkokkuvõttes igamehe jaoks tegemist kommirahaga.
  • Likviidsusfondi maht 24. oktoobril 1534M ja 27. oktoobril 1064M, kui nüüd see hinnalangusest tingitud efekt välja võtta, siis ca 270M on raha välja võetud eile? Ja see on 20% fondi mahust peale hinnalangust. Sama trendi jätkudes on fondijuhil varsti likviidsemad positsioonid (hoiused) otsas ja tuleb hakata ebalikviidsemat osa ehk võlakirju müüma.
  • Fond teeb SEBi vastu bankrunni, üleöödeposiit (cash), hoiused... ;-)
  • daamid ja härrad, tehke oma panused - kas -18% või +76%?

    TALLINN, 04. november, BNS - Gild Bankers teatas klientidele, et peatab kuni kuueks kuuks riskikapitalifondi Gild Arbitrage osakute ja võlakirjade märkimise ja lunastamise.
    "Me ei suuda tänastes oludes õiglast GILD Arbitrage'i varade väärtust (NAV) määrata märkimiste ja lunastamiste teostamiseks, kuna NAV võib järgmise kuue kuu jooksul suurel määral muutuda," seisab Gildi teates.
    Gild märkis, et on mitmete oma suuremate investeeringutega väljumise või väärtuse defineerimise lõpufaasis. See käib eelkõige investeeringute kohta Bulgaarias, Ukrainas ja Armeenias. Ukraina ja Armeenia investeeringutest soovib Gild väljuda 3-4 kuu jooksul või varemgi.
    "Siiani on need investeeringud meie arvutustes arvesse võetud madalate, konservatiivsete hinnangute põhjal ja tänastes muutuvates oludes on meil raske määrata nende õiglast väärtust," seisab Gildi teates.
    Gild Arbitrage'i osakute ja võlakirjade märkimine ja lunastamine on peatatud kuni 5. maini 2009 ehk kuueks lunastamisperioodiks.
    "Me jätkame GILD Arbitragei lunastamisi ja märkimisi niipea, kui oleme suutnud määrata õiglase NAVi," teatas Gild.
    GILD Arbitrage'i fondivalitseja ja suurima investorina on Gildi teatel tema esmane prioriteet fondi varade ja investorite kaitsmine.
    Gild ei ole huvitatud uute märkimiste vastuvõtmisest praeguses situatsioonis, kuna tahab vältida praeguste pikaajaliste investorite osa lahjendamist olukorras, kus näeb olulise potentsiaali peatset realiseerumist.
    Sel aastal ei ole fondil plaanis uusi investeeringuid teha.
    Gild märkis, et sõltuvalt valitud hindamisstsenaariumist võib Gild Arbitrage'i indikatiivne NAV olla viimase kuuga muutunud vajemikus miinus 18 protsenti kuni pluss 76 protsenti ning varade väärtus on vahemikus 56-121 miljonit eurot.
    Võimalikud kahjumid või provisjonid tulenevad eelkõige väikesest Baltikumi portfellist, kus tagatiste väärtus või nende likviidsus võib väheneda ning võib ette tulla laenuvõtjate suutmatust laene tagasi maksta, selgitas Gild.

  • +76% irw. On ikka humoristid ;) Seda kindlasti, et vaadates näiteks Hansa Kesk-Aasia fondi kukkumist 10lt 2le või Avaroni ja Trigoni balkanifondide crashi, on suur vajadus GILDil oma varasid üles hinnata.
  • Humoristid tõesti. 56-121 miljonit eurot? Tõsise näoga annavad sellise vahemiku?

    Noh, teinekord, kui pidu väga öö peale on jäänud, võib juhtuda, et ma ka ei oska järgmisel hommikul taskussse jäänud likviidsete varade väärtust adekvaatselt hinnata. Aga umbkaudu ikka tean, 2,5x mööda ei pane. Pärast üle lugemist selgub, et tavaliselt olen u 10% üles hinnanud :)

    Aga et nii mööda hinnata, peab ikka väga kaua pidu panema.
  • Küsimus on selles, kuidas müüa õnnestub. Kiirmüügi vajadus tekib siis, kui mõni osanik paanikasse satub ja tahab oma osa kohe lunastada - nii nagu see meie tavafondide puhul praegu on käinud. Siis on -18% kui mitte rohkem täiesti reaalne. Kuid see ei ole teiste osanike huvides. Nii et osakute lunastamise peatamine on tõesti pikema sihiga osakuomanike huvides. Normaalse müügiprotsessi korral, usun, et õnnestub plussis väljuda.
  • GILD on updatenud ka Eesti ettevõtete Top 100. Tipus endiselt Hansapank. Huvitav on, et Hansapanga väärtus on endiselt kõrgem kui kogu Swedbanki grupil, mis on börsil kaubeldav. Arco hakkab ka hästi silma, ca. 2.1 miljardiga. Tänane MCAP on ca. 420m. Aastaga +40%, samal ajal Merko -35%.
  • GILD on siis ka fondi selliselt üles ehitanud, et likviidsuskriis pitsitab. Paneb küll kahtlema kas siin mitte hariduse või kogemuste puudumisega tegu pole.
    Viimastel aastatel on piisavalt negatiivseid signaale olnud ja ettevalmistamise aeg on olnud piisavalt pikk. Täna fondijuhid räägivad mingitest välisfaktoritest, mis nende elu segavad ja väidetavalt kahjumit tekitavad. Kahjumit tekitab kehvade otsustega ikka investor või investori poolt volitatud fondihaldur.
    Otsused on ikka enda teha ja ennast pankrotti võib juhtida enda rahaga. Teiste raha pankrotti juhtida ei ole soliidne ja kui keegi tahab sellega tegeleda siis tehku seda vaikselt, mitte ärgu tulgu äripäeva sellega lehvitama.
  • See on ehe kullafond, mis järsku igal pool maailmas kõigil huultel on. "Praegune turuhind ei peegelda adekvaatselt väärtust, seega redemptionid lukku". Kas dollar või kroon või euro või leu või lev kui means of exchange on kadunud ja me oleme naturaalmajanduses tagasi. Pead ei saa anda, aga eila õhtal poes veel sai kroonide eest juustu küll. Igal asjal on hind, see kui asja hind on näiteks 20% face value'st ja see sulle vabsee ei meeldi, ei tähenda, et "hinda ei ole" või et "hind ei peegelda adekvaatselt väärtust".
  • Gildi samm on tegelikult huvitav 2RE. Nüüd ka Eesti HNWI-d peatuvad hetke ja mõtlevad, "hmmm kriis on kohal". Massive tajunihe. Likviidsus-nihe on juba toimunud, data-nihe ka. Selle tõttu ka kiirematel strateegia-nihe. Millegipärast aga taju veel ei ole tahtnud kohaneda. :P
  • Mnjah, uskumatu lihtsalt. Eesti riik pani peaaegu kaidokesele tootlusega ära
  • Kas selle aasta tulemuspalk läheb eduka investeeringu teinud ametnikule (opexi link) või saksa riigiaparaadile hea investeermisotsuse tegemise eest? Maksumaksjana hakkas lausa huvitama.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon