Finantskriis ehk loobume varadest võimalikult odavalt - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Finantskriis ehk loobume varadest võimalikult odavalt

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Hinnatasemed Baltikumi noteeritud varades on sellised, et tahestahtmata hakkab mingi hetk siia uusi kosilasi tulema ja üsna suurtele osalustele.

    Selle kohta uut teemat tegema agiteeris mind uudis, et Leedu investeerimisettevõte Invalda on müümas oma 20,3% osalust Leedu ravimitootjas Sanitas hetkel veel avalikustamata ostjale. Pole Invaldat kunagi väga tähelepanelikult uurinud, kuid võiks arvata, et sellisel ettevõttel on arvestatav võimendus peal ja täiesti võimalik, et tegemist teatud moel sundmüügiga. Tehing peaks jõustuma 2009. aasta 1. kvartalil ning olema väärt 30 miljonit eurot. Ilmselt ei müüdud tervet pakki, sest (30. juuni seisuga siiski) omas Invalda veel 25,13% Sanitasest.

    Täna turu negatiivsuse tingimustes Invalda ka 9% plussis. Sanitas ise limiidis, tõusnud 15%, seega siin nähakse lühiajalises perspektiivis positiivset arengut. Sanitase osas - müües 20,3% aktsiapakist 30 miljoni euro eest, oleks hind aktsia kohta 4,75 eurot ehk 16,4 litti. Sanitas sulgus täna 10,22 liti peal, kaubeldes vahepeal ka 8,8 litil peal. Homne plusspäev või isegi limiidis lõppemine on tõenäoline. Kauplejad võiksid huvi tunda ka Invalda kapitali struktuuri ning võimalike positiivsete tagajärgede vastu, mida selline kassavoog endaga kaasa tuua võiks, kuigi arvestatav kinnisvara-exposure peaks ettevaatlikuks tegema. Tõenäoliselt on Invalda praegu kõige rohkem peksa saanud Balti aktsiate kuumassa kärjessä.

    Sanitase Q3 tulemused seni avalikustamata. Grupi tasandil teeniti esimese poolaastaga 0,66 LTL kasumit aktsia kohta. Omakapital 399 miljonit litti ehk 12,8 litti aktsia kohta. Ettevõte laienenud Leedule lisaks ka peamiselt Poolas (Jelfa ost), kuid tütarfirmasid ka mujal (nt Sloveenias).

    Mingeid tõendeid selle kohta ei ole, kuid kui peaks pakkuma, arvaks, et ostja ei ole finantsinvestor. Selle tehinguga võib osaluste ümbermängimise Balti tugevate ettevõtete seas võileivahinnaga minu hinnangul avatuks kuulutada.
  • Sanitase kõige kõvem uudis on FDA accept Jelta tehasele. Ameeriklastel võib muuga olla kuis on, aga ravimeid söövad nad endises mahus, või vaat et rohkemgi veel. See et Jelta saab nüüd USA tellimusi vastu võtta, on kõva sõna. Olen samuti üsna optimistlik Sanitase suhtes; positsiooni veel ei oma, kuid plaanin võtta.
  • Jah, see on teine uudis, mis samuti mõju avaldab. Siiski ei saa ületähtsustada aspekti, et Sanitas sulgus reedel 8,8 LTL peal, omades omakapitali 12,8 LTL aktsia kohta ning tehing tehti hinnatasemel 16,4 LTL aktsia kohta. Tõenäoliselt ka kõige konservatiivsem äri, mis Invaldal portfellis on (kv-äride ja Finasta kõrval).
  • Sanitase ostja näol tegu siiski nähtavasti finantsinvestoriga. Ettevõte Baltic Pharma Limited, mis on Citigroupi riskikapitalistist tütar.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon