Börsipäev 20. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 20. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Langus on üle kandunud ka Aasiasse:

    Nikkei 225 -6.8%
    Hang Seng -6%
    Lõuna-Korea Kospi -6.7%
    Austraalia -4%
    India BSE -4%
  • Tundub, et täna tuleb veel punasem päev kui eile ...
  • Vene paneb vast uksed kinni enne, kui uus põhi saavutatakse.
  • Venemaa otsus turud lahti teha tähendas MiICEXi langust 9% võrra, mis on madalaim tase alates 2004. aastast.
  • MICEX oli vahepeal tund aega kinni, kui nüüd on veerand tundi taas kaubeldud. Ei saa aru, mida nende igapäevaste tunniste peatamistega saavutada tahetakse...
  • Hmm! Huvitav, kas langusega ollakse juba nii ära harjunud, et mingit paanikat ja hammaste väljapõrumist täna ei tehagi?
  • Tallinna Börsi põhinimekirjas asuvast 18st Eesti börsiettevõttest on 9-l juhul hind allpool €1 euro piiri. Vaid 4-l juhul on hind kõrgem kui €3. Rahvusvahelises kontektstis klassifitseerivad sellised hinnanumbrid enamuse meie börsiettevõtetest pennystockideks ning peletab investoreid laia kaarega eemale. Kui aktsia ostuhind (bid) on 30 eurosenti ning müügihind (ask) 31 eurosenti, tõlgendub see juba 3.3%lises spreadis. Olgem ausad, see vahe on ikkagi üüratu!

    Tallinna Börs - spreadi vähendamiseks oleks aeg lubada kas poolesendilist hinna märkimist (ehk siis lubada noteeringuid 0.300; 0.305; 0.310; 0.315 jne) ning kehtestada lot size'ks 2 või lubada 0.1eurosendilisi noteeringuid (ehk siis 0.300; 0.301; 0.302; 0.303 jne) ja kehtestada lot size'ks 10.
  • Miks ei võiks olla kauplemine krooni põhine kunis euro tuleb.
  • koto,

    EUR põhine kauplemine omab positiivset emotsionaalset mõju, millest ma arvan, et ei tohiks loobuda. Nimelt, kui Eesti ettevõtteid käia Läänes tutvustamas, siis väga paljude jaoks on see meeldivaks positiivseks üllatuseks, et meil hinnad eurodes, samas kui Läti ja Leedu jamavad oma valutsidega.

    Seega võiks parem toimida vastupidiselt ning ka meie lõunanaabrid võimalikult kiiresti EUR põhiseks viia.

    Kuid suurte spreadide probleemi see muidugi ei lahenda. Kohtustuslik reverse split äkki?
  • Sest EURis kauplemine on meede välisinvestorite meelitamiseks. Sellest meetmest ei loobuta.
  • Kuidas EURis kauplemine füüsiliselt lahendatud on? Kas välisraha raha konverditakse Eesti aktsiatesse sisenemisel EEKi või mitte? Asjaolu on oluline rahavoolude seisukohast.

    Kui välisraha siseneks Eesti aktsiatesse €1bn ulatuses, siis toimuks teoreetiliselt valuutatehing short EUR/EEK (long EEK/EUR), ehk müüakse EUR et osta EEK (ostetakse EEK ja müüakse oma EUR) mille abil osta aktsiaid. Mistõttu see oleks EEK-posit mõjuga. Sisenemine varadesse eeldab valuuta olemasolu. Varahindade tõus regioonis = kapitali juurdevool = kauplemisvaluuta tõusuga.

    Kui välisraha väljuks Eesti aktsiatest €1bn ulatuses, siis toimuks valuutatehing long EUR/EEK (short EEK/EUR), ehk müüakse EEK et kolida tagasi EURi (müüakse EEK et osta tagasi fondi baasvaluuta EUR (ja tagastada see fondist väljujatele)). Mistõttu see oleks EEK-negat mõjuga. Varahindade langus regioonis = ebaatraktiivsem kauplemisvaluuta.

    Kui protsess otse käiks, siis kohaliku börsi tõus/langus rahavoolude tekitamise näol mingit mõju EEKile ei omaks (pidades oluliseks ainult suuremaid lääne institutsioone ja arvates välja kohalike väikekauplejate mõju).
  • Ühesõnaga. Road Show Läänes: Tulge investeerige meie ettevõtetesse. Kõik hinnad pennydes!!!! :)
    Ja Eurot näeme nagu oma kõrvu, veel mitu-setu aastat.
  • Paistab, et TAL1T puhul on leitud tase, kust teostatakse tugioste ning keegid on kergelt ostmas päris isuga ja müügipress on samuti natukene tagasi andnud, kuid käibed siiski üsna kesised nagu enamusel tallinna börsi ettevõtetest.
  • momentum, Eesti pankade deskid pakuvad välismaist päritolu klientidele settlementi EURis, st. kliendil ei ole vaja oma kontol olevat EUR konverteerida EEK Tallinna Börsi aktsiate ostuks, kuid keskpangas käib settlement ikka EEKis, st. panga kontolt keskpangas lahkub EEK summa
  • Kas ma sain õieti aru, et varahindade atraktiivsuse muutusest ajas tekkinud rahavool ikkagi on EEK-iga seotud?

    Ajahetk 1: eelajaloolisel ajal enne ELiga liitumist siseneb fond €1bn ulatuses Eesti aktsiatesse. Keskpank müüb 15,65bn EEK ulatuses kroone, et osta vastu €1 bn ulatuses EURe.
    Ajahetk 2: Stefan jm targemad kommenteerijad ärgitavad kohalikke väikespekulante macrotasakaalustamatuse ja krahhi ilmselgete märkide eelõhtul (pre hard evidence) tipus müüma. Eesti väikespekulandid müüvad ja tekitavad lumepalli mis lükkab aktsiad kukkuma.
    Ajahetk 3: lääne fondijuht avastab, et mida vittu *="(#KRT!!¤¤##" sellel tasemel enam ei ole oma disclosetava stake teavituskohust omavast positsioonist võimalik aktsiatest väljuda. Kuid... redemption käib edasi ja fondijuht on sunnitud müüma.
    Ajahetk 4: Aktsiad on alla tambitud, fondijuht lõpetab €0,5 peale tambitud aktsiate müügi ja üritab raha minema viia (long EUR/EEK e short EEK/EUR). Kuna aktsiaid tükkides on samaks jäänud, lihtsalt nende väärtus on vähenenud, siis keskpank saab fondijuhi orderi viia Eestis minema €250 mio. Keskpank ostab tagasi 3,9125bn EEK väärtuses valuutat ja tagastab €250 mio.

    Päris lõbus ju. Eesti väikeinvestorid on oma närvilise reaktsioonilise müügiga tekitanud lääne institutsioonidele korraliku mütsi ja kohalikule keskpangale reservi ??? :D :D :D :D :D :D

    Huumor oleks täiuslik kui just praegu asuks kohalikud väikeinvestorid ostu poolele, et siis mitme aasta pärast tulevikus loovutada aktsiad €1 bn eest sisenevale välisfondile. Vt eelnevalt Ajahetk 1 :D
  • Citigroup (C): Saudi Prince Alwaleed plans to boost Citi stake back to 5% - DJ
  • Initial Claims 542K vs 505K consensus, prior revised to 515K from 516K
  • Viimastel päevadel on Baidu (BIDU) kõvasti kõlapinda saanud, nii ka täna:

    RBC Capital Mkts lowers their BIDU tgt to $242 from $387 as BIDU takes steps to ensure that advertisers in its pharma/healthcare categories hold proper licenses.

    Antud hinnasiht on siiski veel üsna optimistlik, üleeilne Citi hinnasihi langetamine $300 pealt $110-ni tähistab uus Street low'd. Samal päeval järgnes Oppenheimer $118 sihiga ning eile langetas Credit Suisse oma sihti $184 pealt $138-ni.

  • Dec crude oil breaks the $50 level following the open of pit trade, making lows at $49.91; now off $3.71 to $49.91
  • Näedsa, jälle üks "analüüsimaja," kes peale aktsia rampimist oma sihte kärbib. Nii lõbus. Huvitav, kus nood tüübid nagu kuu aega tagasi olid? Igaüks oskab sihte kärpida, kui asjad juba hapuks läinud on.
  • Baidu downgrade'de katalüsaatoriks oli see:

    Government-backed CCTV reported over the weekend that several medical companies that had purchased rights to popular search terms do not hold medical licenses. That prompted a statement from Baidu on Monday acknowledging that its site could have been taken advantage of by unscrupulous medical companies.

    Seda enne ei teatud, aga kuna segmendist tuleb kuni 15% Baidu tuludest, on see üsna märkimisväärne. Enne nädalavahetust, mil uudis teatavaks sai, kauples aktsia $180 juures.

  • Jah, TV nädalavahetusel Hiinas spekuleeris, et Baidu müüb reklaami litsentseerimata ravimifirmadele. Aga kas see mitte spekulatsioon ei olnud? Midagi kindlat pole ju veel tõestatud?
  • et siis turg veel avanedes alla ja siis +10% põhjast, et jälle leelotada mõni tund halvema möödumisest
  • jyriado, mingi recovery rate on tõenäoline, aga kui uudis avaldatakse Hiina kesktelevisioonis, ju siis on põhjuseid.
  • Money Management Is the Key to Survival
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    11/20/2008 7:54 AM EST

    Those who have knowledge, don't predict. Those who predict, don't have knowledge.
    -- Lao Tzu

    As the major indices hit the lowest point in five years, we can't help but ask questions like, "How long will this bear market last?", "Are we close to a bottom?" and "How much worse can things become?"

    Predictions give us a sense of control when everything around us is falling apart. It doesn't really matter very much if they are accurate, because we can just reformulate them and continue to believe that things will play out as we hope.

    An investor should ideally maintain a totally open mind and react only as events unfold. When the market breaks down and starts to downtrend, you start to sell. When the market rallies and begins a strong uptrend, you buy.

    Of course, such an approach is much easier in theory than practice, but way too many investors don't even bother to try to respect the events that are unfolding in front of them. They stick with predictions, hopes and dreams about the market and take little action to protect their capital.

    After such a long period of inaction in a market that is down 40% to 50%, the big dilemma is whether it is too late to do anything. Why not hold on to the stocks we've been holding on to and wait for them to rebound rather than sell right at the point that is sure to be the bottom?

    The answer is that market players who have embraced a passive, averaging-down approach to the market need to change the way they think. They need to focus on the price action of the stocks they hold and forget the arguments about valuations and macroeconomics.

    The first step is to treat all your stocks as if you bought them at the opening price this morning. Based on that price, you should set stop losses on positions. That might be 10% below your current price or at some other logical level based on the chart.

    If your stops are hit, you sell the stock and then sit back and consider alternatives that might be better for your capital. If you buy, you once again employ very strict money management discipline, and you do not let your loss grow more than a set amount, such as 10%.

    Once you do this a few times, the logic and power of money management will make you feel in control again. You will no longer rely on predictions and hopes and dreams. You will be in the market when it is strong and get out when it is weak.

    This is one of the toughest markets you will ever see, and the best thing you can do is find a way to stop the losses if you are still heavily long. It is very easy to feel lost and confused when you are already down so much, but an easy change is at hand if you have the fortitude to do it and act as if you actually bought all your stocks at the open this morning.

    We have a little more selling this morning as markets worldwide continue to be stunned at how bad the economy is. The automakers are still struggling for a solution, and weekly unemployment claims are coming up. We should have plenty of news to move us around, but a major change in market character is going to take some time.
    ----------------------------
    Ülespoole avanesid:

    In reaction to strong earnings/guidance: PETM +11.1%, COIN +10.6% (light volume), GYMB +6.1% (also upgraded to Overweight at JPMorgan), MW +4.5%, PEP +4.0%, BKE +3.4% (light volume), HOTT +2.1% (also upgraded to Buy at Pali Capital), INTU +1.0%... Select gold related stocks showing strength: GOLD +8.7%, AU +5.0%, HMY +4.5%, AAUK +3.6%, GG +3.4%, AEM +3.1%, GFI +2.3%, GLD +1.7%... Select European financials trading higher: IRE +20.4%, RBS +17.2%, BCS +5.2%, UBS +4.1%... Other news: INFI +11.0% (global strategic alliance with Purdue Pharma and Mundipharma encompassing Infinity's early clinical and discovery programs), EYE +5.8% (discloses plan to reduce its fixed costs, includes reduction of ~5% of the global workforce), HITT +4.7% (will replace Sunrise Senior Living in the S&P SmallCap 600), OIS +3.6% (will replace SCSS in the S&P SmallCap 600), AXYS +2.0% (will replace ManTech International in the S&P SmallCap 600), IWOV +1.9% (will replace CPY in the S&P SmallCap 600), HPQ +1.0% (Cramer makes positive comments on MadMoney)... Analyst comments: CPHD +6.1% (initiated with Buy at Needham), ATR +3.0% (upgraded to Buy at Merrill), YHOO +1.1% (upgraded to Buy at Needham).

    Allapoole avanesid:

    In reaction to disappointing earnings/guidance: STP -20.5%, PAY -20.0% (also downgraded to Neutral at JPMorgan), GME -7.6%, WGOV -7.2%, SMTC -3.6%... Select solar names trading lower following STP results: TSL -11.6%, YGE -7.7%, CSIQ -6.9%, FSLR -5.1%, JASO -3.5%, SOLF -3.4%... Select financials trading lower: PUK -13.4% (following weakness in trading overseas), LNC -5.5%, ING -5.2%, DB -3.4%, GS -3.0%, JPM -2.5%, USB -2.0%, C -1.9% (Saudi Prince Alwaleed plans to boost Citi stake back to 5% - DJ), BAC -1.2%, MER -1.0%, WFC -1.0%... Select metals/mining names showing modest weakness: BHP -3.4%, MT -2.5%, RIO -2.0%, RTP -2.0%, BBL -1.3%... Select oil/gas names showing weakness with crude lower: CHK -3.4%, NOV -3.3%, RDS.A -3.0%, PBR -2.4%, BP -2.3%, COP -2.3%, XOM -1.9%, CVX -1.8%... Other news: GENT -26.2% (provides an update on the Phase 3 treatment trial of Defibrotide for Severe Veno-Occlusive Disease), DRYS -8.2% (showing weakness with Baltic Dry Index closing lower for the second straight session), GM -6.8% (Auto makers' rescue drive stalls - WSJ), GE -2.5% (in talks with four Asian sovereign wealth funds - Bloomberg.com), VIP -2.4% (still checking), MSFT -1.1% (files 8-K related to co's presentation of gains and losses resulting from foreign currency remeasurements)... Analyst comments: EGLE -10.9% (downgraded to Underperform at JPMorgan).
  • aktsiaturud vaatavad ettepoole ja uskudes majanduslangusesse ollakse samal ajal aktsiate osakaalu portfellides ettevaatlikult suurendamas

    World recession is here

    The poll showed that 84 percent of fund managers now believe the world is in recession., up from 69 percent on October and 44 percent in September.
    At the same time, 67 percent said that the global economy would weaken over the next 12 months. Only 22 percent saw it improving.
    The percentage of fund managers who were underweight equities dropped to 54 percent from 62 percent in October, for example, while those overweight in bonds dropped to 37 percent from 46 percent.
    A run on emerging market equities also appeared to have levelled off with 30 percent underweight versus 36 a month earlier.
  • Ma ei taipa siiamaani, miks Tallink spliti (fondiemissiooni) tegi? Kas tõesti seadusandlus ei luba aktsia nominaalhinda muuta 10 krooni -> 40 krooni?
  • Lased aga jutud lahti ja damage on täielik. General Electic (GE) kaupleb -11%; kuulujutud kapitali kaasamise kohta on ettevõte küll ümber lükanud, aga koll on juba august välja lastud... Kuigi aasta lõpuni on veel aega, siis 2007. aastaaruandes välja hõigatud eesmärki "In 2008, we should hit all of our financial goals and outperform the S&P 500" pole tänaseks täita suudetud. GE aktsia on sellel aastal langenud S&P 500 indeksist ca 20% võrra enam.

    Suurimad mured ümbritsevad AAA-reitingut, mida ohustavad kapitaliüksuse probleemid. Kolmandas kvartalis langes GE Capitali kasum 33% (kuigi tulud tõusid 2%), tõmmates kogu ettevõtte kasumit alla 22%. Kapitaliüksuse aktsiapõhine kasum jäi ootustele $0.07 võrra, kuid oli kooskõlas juhtkonna poolt septembris antud hoiatusega.

    Suurimat kasumilangust näitasid GE Capitali alasegmentidest kinnisvaralaenud (-62%), kommertsliisingu segment CLL (-56%) ning eraisikute ja väikeettevõtete finantseerimisega tegelev GE Money (-16%). Lennundus- ja transpordisektori finantseeringute tegelev GECAS kasvas 4%, ning energiasektori finantseeringut pakkuv EFS kasvas 20%. Aga ka viimaste kasvu säilimise võib tõsise kahtluse alla seada.

  • General Motorsi aktsia (täna -35%) käitumine viimastel päevadel tõestab taas, et kuigi ettevõte ise võib ju alles jääda - nii nagu on jäänud FNM, FRE, AIG ja terve posu muid selliseid näiteid, on tavaaktsiate hoidjad (common stock) sunnitud oma suud igasugustest arvestatavatest nõuetest ettevõtete varade vastu puhtaks pühkima...
  • Võib-olla ei jää alles ka, cash saab enne otsa, kui uus president asja käsile võtab. ;)
  • mis toimub solaritega, täna STP -30, LDK ja FSLR ka juba mitmendat päeva -10% juures :)

    ja kas SMOD-ist üldse kunagi asja võib saada?
  • rainerb,

    Kui nafta kukub kolinal ja siis veel turg ka kolinal kukub, siis päiksepaneelid on viimane asi, mida osta tahetakse...
  • Eile oli pullilõks mis rauad täna siis üles on seatud? Viimane tund tuleb põnev nagu alati. Ainuke mis viimasel ajal tõusnud on päike ja sedagi vähe näha.
  • Peab tõdema, et Citigroupi negatiivne nägemus ENER'i (Börsipäev 30. okt) ja SPWRA (Börsipäev 17. okt) suhtes on igati omal kohal olnud ja esmapilgul hulljulgena tundunud hinnasihid on tänaseks laias laastus realiseerunud. 
  • Noh, kuna mu seinalrippuval kalendril ilutseb tänase päeva juures kalendrikoostaja märge "kaduneljapäev", siis peaks asi ikka kaosega lõppema. Nagu Tallinnas. Kuigi Tallinna jaoks sobiks iga päeva kohta märge "kaduesmaspäev", "kaduteisipäev", jne.
  • Ka vana investeerimisguru Buffett peab pealt vaatama, kuidas tema BRK.A aktsiate hind sulab. Tippudest läinud 50%. Kass pakub Realmoney all välja, et äkki mõlgutab vanamees mõtteid oma osakute tagasiostmiseks. Saame näha...
  • Treasury Official says over 1,000 private banks have applied for TARP

    See peaks moodustama ca 15% kõigist aktiivselt tegutsevatest pankadest.
  • Turg on põhjadest kosunud, kas keegi päeva lõpuks nulli jõudmist ka pakub? Nasdaq on päeva algusest saati tugevust näidanud, ka praegu plussis.
  • Mis mu kalli CHK toimub?... miks tema ei kosu, vaid on -16.2%.... ei tea kas peaks hoopis juurde ostma?
  • lauri 175, pole CHK ainukesena niimoodi punases. Suuremad gaasi- ja kivisöesektori ettevõtted kõik -10% kuni -15%...
  • Kui graafikud väga nukraks hakkavad minema, siis võtke log scale maha, siis ei tundugi nii jube enam :D
  • stocker, sa oled täna pisut sadistlikes meeleoludes :) Pärast 50%list langust ja hommikust gap downi soovitad ekraani teisipidi keerata just nüüd, kui turud on -4% pealt +1% peale jõudnud :D Aga eks sellisel juhul annaks muidugi tavapärane allapoole liikuv graafik koduse tunde...
  • No nii, võtsin 30 000 eest CHK juurde, loodan et järgnevad päevad tulevad vähe rõõmsamad tema jaoks :) :( enam ei tea kas nutta või naerda. Aga eks elu näitab...
  • Nafta hind on läbi tegemas 10%list kukkumist. Nagu hommikuses loos kirjutasin, on viimaste kuude langus, kus algsest hinnast on järgi jäänud vaid kolmandik, kaasa toonud sektoris kapitaliinvesteeringute tegemise edasilükkamise. Pikemas perspektiivis maksab see paraku tarbijale kätte kõrgema hinnaga. Täna muidugi võivad tarbijad rõõmustada, kuid kapitalikulutusi energiasektoris ei tohiks edasi lükata, et tagada stabiilne pakkumine veel järgnevaks paarikümneks aastaks...
  • õumaigaad... sain GM täna 1,86 USD pealt ja näe - vahepeal oli lausa 4 all ... ja mina muidugi olin arvutist eemal...:(

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon