Börsipäev 3. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 3. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilsel kohutmisel Kongressiga ütlesid General Motors (GM) ja Chrysler, et ainult jaanuarini vastu pidamiseks vajatakse $15 miljardit.

    In exchange, the companies have agreed to slash their payrolls, shrink their dealership rosters and make other changes to ensure they'll be able to pay the money back. The automaker chiefs will defend the plans at hearings tomorrow and on Dec. 5. 

    Kõik on tore, ainult et ei räägita põhilisest - kuidas oma lootusetult ajale jalgu jäänud mudelivalikut parandada. Hoolimata sellest, et nafta hind on kõvasti langenud, siis tarbija naasmist kütuseõgardite juurde oleks üsna naiivne loota. Kui aga vaadata GMi eilset pressikat, siis peale Malibu ei paista ühtegi fööniksina taevasse tõusvat marki.

  • Selline tulekahjude kustutamine ei saa olla jätkusuutlik. ala et meil homseks vaja 15 miljardit.
    Mingi muutus peab siin tulema. Pankrottide laine. Kõik pangad ja ettevõtted mis majandada ei suuda läevad pankrotti. Riigid võivad küll mingil määral seda protsessi viivitada kuid tegemist on pigem suurema shoki vältimisega kui majanduse turgutamisega.

    Krahhid lõpevad siis kui mullid on tühjaks lastud.Eriti laenumullid.Ka Eestis.
  • Muutused GM-i ja Chrysleri mudelivalikus saavad alata siis, kui tarbijate poolt hakkab tekkima vastav nõudlus. Ei mäleta küll, et oleks sealkandis näinud mõnda Fiat Uno või Renault Clio sarnast sõidukit liikumas. Mulle tundub, et valdavale osale sealsetest tarbijatest meeldivad seni ikka suured autod (või siis alternatiivina sõidetakse metrooga). Euroopas on muidugi asjad teisiti.
  • SUURED olid ju nõus 1 doltsise palga eest terve aasta töötama kui laenu saavad :)
  • Ouna Ants, esiteks tuleks tarbijat piisavalt hästi tunda, et prognoosida nõudluse muutust (Toyota turuosa suurenemist vaadates polnuks seda eriti raske teha) ja teiseks saab nõudlust ka ise tekitada. Seda aga ei tahetud teha, sest mida suurem auto, seda rasvasemad olid marginaalid. Chevrolet Malibu küll saadi valmis (ja minu meelest kukkus välja väga õnnestunult), kuid sellest üksi on vähe.

    Olen ka seda meelt, et vähemalt üks USA tootja võiks vähem olla, samas sotsiaalselt (miljonid töökohad) oleks see paras katastroof. Seepärast sellel vast juhtuda ei lasta.
  • OMXT tõusupäev - ei pea olema hiromant - USA ju eile tõusis:)
  • "Paistab, et eestlased on riskialtid põhjaõngitsejad, kes püüavad tabada aktsiahindade põhju." eilne Äripäev
    Mida artikkel, kust siis veel ostma peab tipust või? Põhjapoolt on kindlasti risk suurem kui tipu poolt. :D
  • Meie aja järgi täna varahommikul langetas Research in Motion (RIMM) oma kolmanda kvartali kasumiprognoose. Tulusid oodatakse $2.75-2.78 miljardit (varasem prognoos oli $2.95-3.10), konsensuse prognoos oli $2.96 miljardit. Kolmandik tulude langusest tekib osade valuutade langusest dollari vastu ning ülejäänud majanduse nõrkusest tulenevast müügimahtude langusest. Kolmanda kvartali EPSiks oodatakse $0.81-0.83 (varasem $0.89-0.97).

    Tõenäoliselt saab RIMM täna mitu hinnasihtide langetamist ning aktsia müüakse hoolimata suurest kukkumisest alla.

  • hiromant marct.
    Kui statistikat teed ja analüüsid, siis OMXT ei käi kaugeltki mitte USA-ga ühte jalga.
    Täiesti omasoodu liigub see siin kuskil perifeerias.
  • RIMM visati täna Goldmani conviction buy listist ka välja. Samas ma poleks küll ülearu kindel, et see hoiatus nii ootamatu oli peale kõike seda negatiivset viimastel päevadel smart phone'ide ja handsetide äris ning Palmi hoiatust.
  • Jah, seda küll.

    DB on RIMMi hinnasihti langetanud $30-ni (varasem $40) ning Oppenheimer $50-ni (varasem $60).
  • Eile õhtul teatas oma tulemused ka Sigma Design (SIGM), mis olid kooskõlas kahe nädala eest antud hoiatusega.

    Reports Q3 (Oct) earnings of $0.27 per share, $0.02 worse than the First Call consensus of $0.29; revenues fell 29.3% year/year to $46.8 mln vs the $46.4 mln consensus. 

    Kõige paremini võtab tulemused kokku järgmine kommentaar:

    Although SIGM continues to be the market leader in IPTV, poor visibility and a weak macro environment leaves us on the sidelines at this point.

    Kuna ettevõte teenib kasumit, bilansis on hunnik vaba raha ning globaalselt ollakse IPTV osas turuliidrid, pole äritegevusele midagi ette heita. Aktsial on olemas suur potentsiaal, kuid paremaks hakkab heal juhul minema alles 2010. aastal, sest makromured rõhuvad veel liiga valusalt. Samas ei oota ka suurt langust, pigem dead money.

  • kes see siin tõusust rääkis? :) Peab ikka olema küll hiromant, et Tallinna liikumist ennustada.

    marct, ma ütlen sulle ette:
    -Kui usa kukub, siis tallinn kukub
    -Kui aasia kukub, siis tallinn kukub ka
    -Kui usa ja aasia kukuvad mõlemad, siis tallinn kukub ka mõnuga
    -Kui euroopa kukub, siis tallinn kukub samuti
    -Kui kukuvad euroopa ja usa, siis tallinn kukub
    -Kui kukuvad euroopa ja aasia, siis tallin kukub
    -Kui kõik eelpoolmainitud peaks tõusma kõikemõeldavates erinevates kombinatsioonides, siis tallinn reeglina kukub

    -Mõnikord tallinn ei kuku, vaid hoopis tõuseb. Miks, kuidas, millal- sellest pole keegi aru saanud.

    Tallinn EI KUKU RAUDSELT, KUI:
    -Börs on suletud
    -Aktsiahinnad tõusevad.

    C. (peaksin mingi raamatu kirjutama vist selle kohta :))
  • Kunagi üks kommentaator (vist ÄP oma) ütles umbes nii et kui mitte arvestada neid aktsiaid mis tõusid siis börs langes :-)
  • CharlieF
    See oli hea:), tööl on hea naerda, kahjuks keegi ei kuule nii head naeru:(!
  • A, kui juba etteütluseks ja astronoomiatunniks läks, siis ma ütlen ette, et börsi tõusmiseks on vaja peamiselt ühte olulist tegurit ja selleks on: ostjad turul. Välisinvestoritel tõuseb sõna Baltikum peale vererõhk üle kriitilise piiri, kohalikud ,, käsitöölised on ennast juba kurguni seda põhjavett täis imenud ja need, kes võib-olla veel ostaks midagi, ei oma enam vahendeid.
    Seega, kes ostab ?
  • Mina, aga vara veel, varem oleks tasunud omxt-le put`te võtta, enam ei julge, aga samas, kui telekom, norma ja tvesi vähe mõistlikumale tasemele jõuavad(kaua ikka surnuid piinata:) peaks omxt kõvasti kukkuma, ilma, et ehk baltika ja oeg enam palju kukuks, aga mis seal suurt vahet on, kas baltika maksab 0,75 või 0,6(tiba sund müüke) ja oeg 0,52 või 0,4?
  • Ma betiks sellele, et RIMM-i hoiatus teeb kõige rohkem kahju hoopis AAPL aktsiale. RIMM ise pakub põrkemängu. Kummalised mõtted.
  • väike täpsustus: "kõige rohkem" siis mitte protsentuaalselt, vaid selles mõttes, et võib vabalt terve päeva alla tiksuda vaikselt, samal ajal kui RIMM mõnusalt põrkab
  • CharlieF
    Tunnistan, et oled parem hiromant kui mina :D
  • BofA langetas GOOG sihti 650-lt 500. Aktsia ise 275. Kõvad poisid!
  • Aga mõelge inimesed kui mingi kuradi SsangYang või Hyundai ostab Volvo ära.
  • Solarfun Power tgt cut to $3 from $5 at Jefferies following in line Q3 results and disappointing 4Q and '09 outlook

    Siit oleks veel päris palju kukkuda.
  • abesiki,
    rong on liikuma hakanud - Tata Motors juba ostis Jaguari
  • Bloomberg.com reports that mortgage applications in the U.S. surged by a record last week as lending rates plunged after the Federal Reserve pledged to buy mortgage-backed debt. The Mortgage Bankers Association's index of applications to purchase a home or refinance a loan jumped 112% to 857.7, the highest level since March, from 404.4 the prior week. The group's refinance index skyrocketed 203%, while the purchase index rose 38 percent. The Fed's announcement sent the rate on 30-year fixed mortgages down to a three-year low, sparking demand to refinance adjustable-rate loans. Even so, rising unemployment and faltering consumer confidence will keep most buyers sidelined, signaling the three-year housing slump hasn't reached bottom yet. 

    30-aastase hüpoteeklaenu intressimäär oli ka üheks peamiseks põhjuseks, miks nii uute kui ka olemasolevate majade müüginumbrid septembris tõusid, kuid oktoobris jälle ära kukkusid. Graafikult on näha, kuidas määrad septembris langesid, oktoobris taas viimase aasta tippude lähedale tõusid ning seejärel taas väga järsult langenud on. Tegemist on Fannie Mae 30 aastase laenuga (Bankrate 30Y fixed average ei näidanud veel langust uutele põhjadele):

    FNM 30Y

  • Ise panustaks ka ennem AAPL-i langusele kuna tal on küllaltki palju veel kukkumis ruumi.Üllatavalt tugev on ta seni olnud
  • Apple on ka toodete ja turgude suhtes oluliselt paremini hajutatud. Mis muidugi ei tähenda, et aktsia ei võiks langeda (globaalselt nõrk tarbija = vähem igasuguseid tilulilusid), aga ainult RIMMi hoiatuse peale küll viimasest suuremat kukkumist ei ootaks.
  • Kaufman notes what started out as stock outs on the iPod touch at Amazon.com (AMZN) from Black Friday is starting to spread to other retailers and iPod models. In addition, from their checks, iPod touch, iPod nano, and even iPod shuffle are seeing spot shortages on different colors and capacities across several retailers including Best Buy (BBY), Target (TGT), Wal-Mart (WMT), and Crutchfield.com. Frankly, they find these sell-outs on iPods surprising given how difficult the macroeconomic environment is, putting a crimp on consumer spending.
  • November ADP Employment Change -250K vs -205K consensus, prior revised to -179K from -157K

    Indikatsioon reedesteks tööjõunumbriteks küllalt negatiivne.
  • Morgan Stanley küll RIMMile hinnasihti ei anna, aga 2009. kalendriaasta EPSi on päris korralikult kärbitud: $4.62 -> $3.53.
  • General Electricu (GE) puhul on populaarseks saanud uus hinnasiht $18, peale eilset GE Capitali restruktureerimiskava teatavaks tegemist on sellise sihi andnud Goldman Sachs, Deutsche Bank ning Credit Suisse.
  • Citi on ka üsna ettevaatlik RIMMi suhtes. Reiting endiselt "Hoia" ja hinnasihti alandatakse $43-ni:

    Stock Call — Despite ~65%YTD decline, we believe RIM is not a fresh money
    buy until there is more clarity on demand & success of consumer push &
    stability in GMs; also need further cuts to consensus estimates as we don't
    think this is 1 qtr issue. We continue to model meaningfully below consensus.
  • kui lootus qqqq tõusuks pakitseb kõigi hinges, siis suure tõenäolisusega võiks selle edasi lükata 24.5 - 25 kanti, siis peaks küll tõus(põrge) tulema
  • Kui turgu iseloomustavad pealkirjad hakkavad otsa saama, siis võib ka nii väljendada:

    More like Mon. than Tues. 

  • DOE Inventory Data:
    Dept of Energy reports that crude oil inventories had a draw of 456K (consensus is a build of 1000K); gasoline inventories had a draw of 1534K (consensus is a build of 1000K); distillate inventories had a draw of 1721K (consensus is a build of 700K).

    Crude oil moved back into positive territory after crude oil inventory showed an unexpected draw; currently up 4 cents to $47.00

    Spekuleeritakse veel tänasel sessioonil $50 taseme murdmist.
  • RIMM plussis ja AAPL miinuses. Kumb neist nüüd hoiataski hommikul?
  • UCO graafikut Trader ei näita
    liiga uus asi?
  • Tulles tagasi päevale alguse pannud autotootjate juurde, siis siin on üks täitsa nummi võrdlustabel GM vs Toyota
    http://www.npr.org/news/specials/gmvstoyota/

    Ma ei tea, kas see link on varem LHVst läbikäinud või mitte, aga seal on toredat infot. Eriti indikatiivsed on väljad nagu Profitability per Vehicle, Average Plant Capacity Utilization, Production Time per Vehicle, Health Care Costs per Vehicle, Average Labor Cost per U.S. Hourly Worker, jne.

    See on küll 2005. aasta võrdlus, aga vaevalt et miskit GMis väga muutunud on - kuigi nad said 2006. või 2007. väidetavalt ütlemata laheda kokkuleppe UAW-ga ja see pidi neil aitama gaziljon dollarit säästa, on nad endiselt teel pankrotti.

    In a nutshell - Toyota toodab kiiremini ja maksab tunnipalgalistele selle eest vähem palka ning vähem ravikindlustust. Toyotat ei vaeva ka rämedad pensionikulud endistele töötajatele. Lisaks saab neist andmetest luua lahedaid suhtarve - jagades tunnipalgaliste arvu toodetud autodega, on näha, et Toyotal on oluliselt vähem tunnipalgalisi kui GMil. Samas "valgekraesid" on Toyotal auto kohta rohkem - ma eeldan, et see tähendab ka, et Toyotal on auto kohta rohkem insenere jms.

    Kokkuvõtteks - kui demokraatidel vähegi tervet mõistust on, peaks laskma Suurel Kolmikul rahus põhja minna, restruktureeruda, UAW-le keskmist sõrme näidata ning tühistama ära 2 fleet rule'i. Tegelikkuses peavad demokraadid suure tõenäosusega Detroidi autotootjaid "too big to fail" ja hakkavad põhjatusse auku raha loopima. Nii et mõeldes jaanuarile võivad GM ja Ford ka praegustelt tasemetelt paari kuu perspektiivis mõistlikud ostud olla.
  • Turg leiab alati põhjuse rallimiseks. Nüüd vähenesid naftavarud, kuigi muud varud suurenesid. Oppaa... cool aid ruulib ikka täiega.
  • UCO graafik jookseb edgea kaudu hetkel. ISLANDI streigib:D
  • edgeas on vist ainult 1 tehing toimunud
    a vahet pole, CL ja USO on olemas
  • General Motors: Hearing boutique firm making cautious intra-day call on GM
  • Fed's Lacker says reasonable to expect econ recovery sometime in '09
    Fed's Lacker says recession started mild but worsened since September
  • Legg Mason's Miller says looks as if bottom's in - DJ

    DJ reports it looks as if the "bottom was made" in the stock market, both from a psychology standpoint and from what we've seen in the credit markets, Legg Mason value manager Bill Miller said today. Unless there's a complete disaster scenario, the market in the next 12 months "should be looking at a reasonably good rebound," he said at Legg Mason's year-end briefing. "Panic is really hard to sustain," Miller said. "So I think a worst-case scenario is that the market just moves sideways."
  • FED BEIGE BOOK-OVERALL ECONOMIC ACTIVITY WEAKENED ACROSS U.S. SINCE EARLY OCTOBER
  • FED-MANUFACTURING ACTIVITY DECLINED NOTICEABLY, HOME SALES DOWN IN MOST DISTRICTS
  • Positiivsemast küljest:
    Beige Bk: Price Pressures Easing
    Beige Book says housing market activity low but stable
  • Kui kellelgi huvi täpsemalt lugeda, siis siin väljavõte:

    Summary of Fed's Beige Book -- Overall economic activity weakened across all Federal Reserve Districts since the last report

    Overall economic activity weakened across all Federal Reserve Districts since the last report. Districts generally reported decreases in retail sales, and vehicle sales were down significantly in most Districts. Tourism spending was subdued in a number of Districts. Reports on the service sector were generally negative. Manufacturing activity declined in most Districts, and new orders were soft. Nearly all Districts reported weak housing markets characterized by reduced selling prices and low, but stable, sales activity. Commercial real estate markets declined in most Districts. Lending contracted, with many Districts reporting reductions in residential, commercial and industrial lending and tightening lending standards. Agricultural conditions were mixed with a relatively good harvest but concerns about profitability. Mining and energy production and exploration started to soften due to lower output prices. District reports generally described labor market conditions as weakening. Wage pressures were largely subdued. District reports characterized price pressures as easing in light of some decreases in retail prices and declines in input prices, particularly energy, fuel, and many raw materials and food products... Consumer spending weakened during the reporting period. Retail sales were described as weak or down in the New York, Cleveland, Richmond, Atlanta, Chicago, St. Louis, Minneapolis, Dallas and San Francisco Districts. In Kansas City, consumer spending slowed sharply. Recent retail sales were steady compared with early fall but were lower than a year ago in Philadelphia and were mixed in Boston. Some Districts reported decreased purchases of big-ticket items, including furniture, appliances, electronics and luxury items... District reports indicated that vehicle sales deteriorated since the last report. Sales of more expensive and less fuel efficient vehicles were particularly slow... Manufacturing activity declined noticeably since the last report. Almost all Districts noted reductions in exports... Residential real estate continued at a slow pace nationwide... Business and consumer lending activity continued to slow in most Districts. New York reported weakening loan demand in all categories, while Kansas City and San Francisco also witnessed substantial lending declines. Credit standards rose across the nation, with several Districts noting increases in loan delinquencies and defaults, especially in the real estate sector. Credit conditions remained tight... Wage pressures were largely subdued.

  • Fed's Lacker says does not think Fed should provide loans to US automakers - Reuters

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon