Investeerimisest - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Investeerimisest

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Vaatasin, et siin seni alajaotuses "investeerimine" sellist teemat ei õnnestunud leida. :-)

    Mida arvab investeerimisest David Swensen
  • väga hea lugu, ma olen juba mõnda aega üritanud investoreid samades seisukohtades veenda, kuid mitte kõige edukamalt ... sest passiivne investeerimine on ju nii igav :)

    It's because the other two factors, security selection and market timing, are a net negative.

    There's no way that spending a few hours a week looking at individual securities is going to equip an investor to compete with the incredibly talented, highly qualified, extremely educated individuals who spend their entire professional careers trying to pick stocks. It's just not a fair fight. You know who's going to win before the bell rings.


  • Seda lugu võiks Äripäevale näidata. Nad arvavad siiani, et väikeinvestori tasandi stokkpikkimine on "THE WAY" ning ka paraku levitavad seda arvamust.
  • Sounds sensible. Tekkis lausa himu tellida see "Unconventional Success". Olge hääd, nimetage veel mõned raamatud, mida peate investeerimiskirjanduse must-read panteoni kuuluvaiks. Suskaks siis korraga juba veel paar raamatut ostukorvi - saab ühe postiljonitasuga suurema portsu. Ette tänud!
  • Henno viimast lõiku arendades:

    Väikeinvestoril on ebareaalne lüüa professionaale, professionaalide enamus (fondijuhid) kaotavad indeksitele, ahv börsitabelitesse pliaatsiga juhuslikku kohta täppe tehes peaks keskmise tulemuse saavutama (st indeksiga võrdne olema). Seega võiks vist professionaalid lahti lasta ja Mati Kaalu kasvandike abi paluda õigete aktsiate valikuks? Indeksaktsia ostmine on ka muidugi üheks võimaluseks.
  • Hmm.. pisut halva formaadiga tuli välja.
    Kui sa kõike ei taha/viitsi lugeda, siis The Four Pillars of Investing on hea ja lihtne ja The Intelligent Asset Allocator katab asja natuke sügavamalt.

    Kas läbi LHV on üldse võimalik Vanguardi fonde osta?
  • Ma ise kavatsen just amazonist tellida sellise raamatu nagu:

    Market Wizards: Interviews with Top Traders

    Äkki oskate veel soovitada, mida oleks algajal mõttekas lugeda? Nt mõnda raamatut tehnilise analüüsi kohta? Ma ei saaLHV raamatukogu kasutada, kuna elan välismaal.
  • Loobu udusest ja hägusest infost, ürita kvaliteetsemale ja adekvaatsemale infole lähemale jõuda. TA uurimine ei anna midagi kadestamisväärselt unikaalset juurde. Muidugi võiks pikema protsessi huvides ka TA raamatuid lugeda, aga ma lükkaks need kolmandaks valikuks. TA asemel ürita esimesena fundamentaalse poole pealt midagi lugeda: leia parem paar textbooki "accounting" ja "(macro)economics" nime kandvatelt riiulitelt.

    Intervjuuuraamatutest Inside the House of Money meeldis mulle rohkem kui Market Wizards.
  • Tänan soovitamast! Ma arvan, et intervjuuraamatud annavad palju, kuna vahendavad reaalset kogemust, mis sest et need kogemused pole praeguse hetke kontekstis alati otseselt rakendatavad. Raamatupidamisest ja makromajandusest arvan üht-teist juba teadvat. :)
    Muide, tegelikult leidsin nüüd, et siin on olemas ka spetsiaalne raamatute soovitamise foorum:

    https://www.lhv.ee/forums/index.cfm?id=55071&start=1
  • renata1
    Ära võta tõsiselt neid, kes TA-d maha teevad. Kui sa FA meestega rääkima hakkad, siis selgub, et nad vägagi vaatavad graafikuid.
  • renata1

    Liar`s Poker

    rehatrader

    It's because the other two factors, security selection and market timing, are a net negative

    TA on market timing abivahend, market timing on nullsumma mäng, kindlasti ei peaks selles mängus osalemine olema esimene prioriteet, mida algaja investeerimishuviline endale seab

  • Henno Viires
    Miks on market timing nullsummaga mäng? Äkki selgitaksid?

    TAst tahaksin rohkem teada sellepärast, et tundub, et elame praegu "huvitavatel aegadel", kus lihtsalt raha kuskile investeerimisest ja siis selle unustamisest pole kasu, sest prognoositakse veel 2 a langust. Seega on vaja graafikuid jälgida ja vahel ka kiiresti tegutseda. Kuigi tundub, et põhiliselt liiguvad graafikud selges korrelatsioonis hommikuste uudistega, oleks kasulik ka TA teooriatega natuke kursis olla. Vähemalt praegu olen sellisele arvamusele jõudnud.

  • Tehnilist analüüsi (TA) ei tasuks maha kanda siis, kui kavas ongi hakata puhtalt TA alusel teistelt turuosalistel senthaaval raha ära võtma. Sellisel juhul tasub aga sellest tegevusest sõna "investeerimine" küll ikka väga kaugel hoida.
  • Kelleltki senthaaval raha ära noppimist ma praegu eesmärgiks küll seadnud ei ole. Lihtsalt tahaks rohkem teada, mis värk selle TAga on, ja eks ma siis otsustan, kas seda kasutada või mitte. Ega see ainus raamat ei ole, mis ma hankida kavatsen. Tellin ikka korraga terve portsu. Tundub, et praegu on sobiv aeg turule sisenimiseks. Olen juba nii kaua oodanud, et rohkem ei viitsi, tahaks juba midagi proovima hakata.
  • Selgitan, miks algajal on kasulikum TA-d õppida, mitte FA-d.
    Oletame, et homme tuleb välja mingi firma kasuminäitaja, mida oodati 2 miljonit, aga juhtus olema 2,1 miljonit. Mida see algajale ütleb? Mitte midagi. Kas 10-aastase kogemusega FA spetsialist oskab kohe numbri avaldamise hetkel öelda, mida tuleks teha järgmise 10 sekundi jooksul, et ka 3 tunni pärast olla kasumis oma tehinguga? Kahtlen väga. Kas FA spetsialistil on ees graafik, kus ühel teljel antud firma kasum ja teisel teljel vastavalt sellele aktsiahinna muutus? Kõlab hästi, aga veenge mind, et see nii on ja see graafik FA meestel ka toimib (keegi võiks sellise graafiku siia enne tulemuste avaldamist üles panna).
    Samas võtame TA. Vead trendijoone (paar klikki) ja jääd mängu jälgima. Positsiooni hoiad nii kaua, kuni lõpuks hind trendijoone läbib. Ülilihtne. Iga algaja saab sellega hakkama. Kui joone vedamine on selge, võib vaikselt uusi asju juurde õppida.
  • Noh, kui 2 aastat veel kukume, siis saada see rehatrader oma TA ja trendijoontega põrgu ja hakka putte ja shorte kokku kühveldama. Ongi kogu muusika :D
  • rehatrader- ma olen kogu aeg rääkinud, börs- see on imelihtne...
  • rehatrader, ülalpool üritati vist rääkida siiski sellest, et väikeinvestor ei peaks lühiajaliselt ehk niipalju rapsima.

    aga see trendijoonte asi tundub huvitav. kui viitsid, siis ole hea, viska paar ideed börsipäeva teemasse näit. tänase päeva kohta.
  • nõustun 100% puhk-iga,
    Tagantjärele ongi imelihtne. Ja TA toimib nagu kulda. Ja FA toimib nagu kulda. Aastataguseid graafikuid vaadates võin kõigile ülitäpset investeerimise/kauplemise nõuandeid anda. Ainult, et.... selles suhtes, mida oleks mõistlik olnud osta/müüa aasta tagasi ;)

    aga krt, proovi käigult hablada... tagajärjeks on enamikel juhtudel surm ja häving, nutt ja hala.
  • ah, charlie, sa lihtsalt ei oska asja... reha hakkab meile kohe börsipäeva foorumis näitama kuidas see trendijoonte asi funkab, siis saad targemaks ;)
  • arusaamatu, miks David Swenseni investeerimispõhimõtete tutvustamisega alanud foorumis on äkki jutuks tehniline analüüs, mille suhtelist kasutust David Swensen ise on viidatud loos välja toonud

    katsuks siin rääkida investeerimisest ja TA juttudeks kolida mõnda muusse teemasse

    renata1, market timing ei ole isegi mitte nullsumma mäng, vaid miinussumma mäng (null - tehingutasud) - see tähendab siit teenitav kasum tuleb kellegi teise kahjumi arvelt, kusjuures kasumi teenijad vs kahjumi saajad ei ole mitte selline ilus 50-50 jaotus, vaid pigem selline 30-70 või isegi hullema suhtega, võrdlus käib siis passiivse investeerimise vastu

    muidugi, kui on soov miinussumma mängus osaleda, siis soovitaksin küll harida end pigem security selection kui TA kaudu market timing teemal


  • 1 pilt räägib ikka rohkem kui 1000 sõna

    see tumedates pükstes kodanik on just trendijoone vedanud ja jälgib mängu :)
  • Warren Buffett on öelnud: In the short run, the market’s a voting machine and sometimes people vote very unintelligently. In the long run, it’s a weighing machine and the weight of business and how it does is what affects values over time.

    Ehk siis lühiajaliselt võib turg olla väga ebaratsionaalne, kuid pikemas perspektiivis pääseb reaalne väärtus pea alati esile. Tuleks ka lisada, et Buffetti jaoks ka 1.a. on lühike perspektiiv, pikem perspektiiv pigem 10.a. Seega kui investori investeerimishorisont on 5.a., siis TA peale väga palju aega ei peaks kulutama, pigem tööd teha varaklasside vahel raha jaotamise ning varaklasside sees valikute tegemisega.

    Samas, mida laiem investori silmaring, seda suurem võimalus edu saavutada ning TA põhitõed võiksid selged küll olla, kasvõi sisenemis-väljumiskohtade valimiseks. Kusjuures TA/psühholoogia roll hindade liigutamisel suureneb just hulludel aegadel (nii mullid kui krahhid).

  • ma olen kristjaniga selles mõttes nõus, et laiem silmaring on kasuks, aga TA ei ole asi, mida peaks silmaringi laiendamisel esimeses järjekorras õppima, see näiline lihtsus ja kergesti õpitavus paneb paljud algajad sellest vaimustuma (isegi sai 5-6 aasta eest hoogsalt jooni tõmmatud), lisaks on TA huvitav võrreldes näiteks FA põhitõdedega, aga kui meelelahutuslik aspekt välja jätta, siis on kasutegur väiksem kui enamasti foorumites kiputakse arvama
  • topeltlisa suured tänud kristjanile Swenseni lingi eest!
  • Täiesti vabalt võin mõnele FA fännile mõne joone tõmmata, aga nagu eespool öeldud, tahaks siis ka mõnda FA põhjal tehtud ennustust näha ja sama konkreetset, et 'hind homme kukub'.
    PS! Minu kommentaar oli momentumile vastukaaluks. Keda häirib, siis võtkegi niimoodi.
  • Üldiselt õpetati mulle väikesest peale, et parim viis ilusaid sirgeid jooni tõmbama õppida on alustada ringide joonistamisest. Mida sümmeetrilisema ringi suudad pliiatsiga joonistada, seda sirgemaid jooni ka pärast tõmbad. Noja nagu siinsed suured TA gurud kindlasti nõustuvad - sirgeid jooni on kindlasti vaja TA juures. Täppisteadus ikkagi ju.

    Algajad TA huvilised võiksidki siis ringide joonistamisega alustada. Näiteks võtta ette mõne firma 10-K aruanne ning joonistada sümmeetrilised ringid ümber sellistele sektsioonidele nagu "Business Overview", "Customers" jne. Tutvuda võiks ka ringi sees oleva infoga. No lihtsalt nii...igaks petteks. Et TA pärast täpsem oleks vms.

    :)



  • nextphase, sa oled ajast maha jäänud...ilusad sirged ja värvilised jooned tekivad graafikule iseenesest, nagu nõiaväel. Kui neid natuke pingsamalt uurida, võib teinekord märgata, et pealpool sinist joont ei ole mõtet väga agressiivselt müüja ja allpool punast joont võib vahetevahel isegi lühikeseks minna ... ;)

    pildikesi Paunverest: http://www.hot.ee/blackbox//black%26blue.png
  • asto,
    tõesta seda live`s, et sinu kollased, lillad ja sinised jooned funkavad.
    nii tagantjärgi võiks joonistada ka triljoni pildile, et näe ..kuidas oleks siin ja seal mürgeldanud.

    Mingi eriti high level wall streedi hai oled, et nextphase`i ajast mahajäänuks nimetad?
  • rehatrader Re: Investeerimisest 16/03/09 10:56
    Täiesti vabalt võin mõnele FA fännile mõne joone tõmmata, aga nagu eespool öeldud, tahaks siis ka mõnda FA põhjal tehtud ennustust näha ja sama konkreetset, et 'hind homme kukub'.

    minu arvates võiks avada selle tarvis uue teema ja korraldada võistluse kus TA mehed postitavad 100 börsipäeva järjest õhtul peale USA turu sulgemist TA graafiku põhjal selle konkreetse vastuse, kas S&P500 homme tõuseb või langeb, siis saame näha kas õigete vastuste hulk on oluliselt suurem kui 50%?

    huvilised saavad ka kihlvedusid sõlmida ... abesiki, nextphase? :)
  • abesiki, kui sa graafikult seda välja ei lugenud siis olgu täpsustatud: WPP - weekly pivot point; WOR - weekly openin range. Need on täiesti objektiivsed data point'id, lihtsad numbrid, mida taustaks kasutada.
  • Kui 100 TA meest postivad 100 päeva järjest oma S&P prognoose, siis kolmel jorsil on puhtalt õnnest õigeid vastuseid 60%. Ja need, tuleb välja, ongi need kõige kõvemad treiderid.
  • Kuidas homme CITIGROUP INC (NYSE: C) päeva lõpetab? (või siis ka täna)
  • http://1.bp.blogspot.com/_0jshcRmzyKA/SbuI4YWu3iI/AAAAAAAAVM0/yJZpFQ06ICM/s1600-h/SPX.png
    laupäeval joonistas keegi sellise.Nii 780 paiku tasuks tähelepanelik olla.
  • Nii 780 paiku tasuks tähelepanelik olla.. See on standardne xxx in S&P is the key level jutt, mida mingid absull suva mehed telkus ajavad. Mida ma seal 780 juures siis tegema peaks? Müün või ostan? Lihtsalt tähelepanelik tasub igal ajal olla -- näiteks autoteed ületades.
  • http://ronsen.blogspot.com/2009/03/saturday-morning-quickie.html#links

    tee mis tahad.
    ,lihtsalt võimalus graafikule kriipsude vedamise paikapidavust kontrollida
  • S&P istub praegu täiesti juhuslikult viimase languse Fibonacci 50% tasemel ja kahe viimase languse 38,2% tasemel, mis enam-vähem kattuvad. Ilmselt on seisak sellel tasemel juhuslik ja seletatav mingite fundamentaalsete näitajatega :)
  • Põrge 710 pealt on täiesti juhuslikult Fibonacci 23,6% tase, mis pidas hästi :)
  • neid pidi näha saama teises teemas ja ENNE millegi toimumist...
  • Ajas on asi.
    Kas siinsed FA mehed oma positsioone üle päeva üldse hoiavad? Vaevalt siin Buffett-it on silmas peetud, et osta ja unusta kümneks aastaks.. Pigem osta, minsa-paar vahet ja müü. Kõige parem on müüa siis, kui uudis Briefing Platinium-isse jõuab.
  • stocker, Sinu poolt kirjeldatud tegevus ei kvalifitseeru investeerimiseks, prooviks ikka teemas püsida

  • Abesiki pakkus vist isegi kunagi Lepikule mingit raha,kui teeb mingi arv tehinguid ja näitab,et ta suudab TA-ga plussi jääda.
    Lepik loobus,põhjuseks toodi vist suut ajaresurss:) Aga VÄIDETAVALT ta pidavat tundma inimesi kes indeksite TA tasemetega ilusti pappi kokku kühveldavad:)

    Mul on küsimus,kas kuskil haridusasutuses ka TA-le viidatakse?Nt teed magistrilõputöö TTÜ-s teemal "TA kauplemine"
    Huvitav kas selline teema läheks läbi?

  • Henno, siia sai sekkutud just seetõttu, et hakati TA-d maha tegema.
  • Here we go again.
    See vaidlus on nagu nohu või tripper, mis võib tabada igat teemat suvalisel ajahetkel. Muide on olemas ka selline teema, kus saaks kohe vabalt antud teemal lasta:
    https://www.lhv.ee/forums/index.cfm?id=15407&start=1
  • TA töötab, sest teda kasutatakse. TA-d kasutatakse, sest et ta töötab. Lihtne. Iga süsteem töötab kui piisavalt palju inimesi seda kasutavad, püüdes veel süsteemist n-ö kavalam olla, selle liikumisi ette aimata.
  • hea on vähemalt see, et kuskil mingid rämedad 20 aastase kogemusega hedge fondide mehed (kellel on a`la 100 korda rohkem infi käeulatuses kui keskmisel isehakanud kauplejal) pungestavad, et üldse plussis suudaks püsida ja siis eksisteerib triljon TA traderit kes ütlevad: "see on ju lihtne, sinine ja punane joon and cash out!"
  • antud teemas küsimus ei ole selles kas TA töötab, vaid selles kas TA annab parema tulemuse kui passiivne investeerimine a la osta ja hoia

    TA töötamine on suvaline positiivne tulemus, kuid vähemalt ohtrate EMH testide põhjal TA ei loo osta ja hoia strateegiaga võrreldes lisatootlust, kes viitsib googeldada "EMH tests", siis on sel teemal lugemist kui palju, muidugi on ka EMH suhtes palju kriitikat, investeerimises ei olegi kõik must-valge ... truth is out there :)
  • Investeerimisel on vahe sees, kuhu investeerida.
    Kas see on investeerimine, kui paigutada raha iga kuu kindlates summades indeksisse? Või on see kogumine? Ajalugu silmas pidades, aktsiaturud ju tõusevad.
    Hoopis raskem ja higistama panev on see, kui sa pead otsima ja tuulama, et leida ettevõtteid, kellel on suur kasvupotentsiaal, aga turuosalised seda ei märka. Kui oled piisavalt kogenenud ja numbrite armastaja, siis lööd sellega indekseid kõvasti. Algul võib tunduda see muidugi aja raiskamisena ja tüütu. Pealegi ei pruugi kohe kõik laabuda ja loss on kerge tulema. Kui aga täppi paned, pole varajasem kaotus enam määrav.
  • Aga palun kas keegi siin tudengitest ei tahaks lõputööd teha nt TA-st.
    Saaks lõplikult joone sellel teemale joone alla tõmmata:)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon