Milleks meile fondid? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Milleks meile fondid?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Turg on kukkunud ja depresioon igal pool ning raske on. Tõesti on see ilmselt nii, kuid ma ei tea ühtegi suuremat finantsasutust kes ei laliseks: „Ee turg kukub, me ei saa midagi teha, aga tahame teile parimat, olge ikka meie kliendid edasi ..ee aga me oleme 50% YTD all” NoT**a vi**u küll ..mille kuradi pärast on vaja fonde, mis tõusval turul liiguvad vähem üles kui turg ja kui turg kukub siis kukuvad kõik rohkem?
    2% haldustasu + a`la 20% edukustasu on menüüs. Kellegil poleks tasude maksmise vastu midagi kui teatakse, et tehakse head tööd.
    Swed
    SEB
    Sampo
    Nordea
    LHV
    Avaron
    Kawe
    KILD bankers
    JeeJeeREIT
    ...
    Kes neist on millegi positiivsega üllatanud? Mitte keegi. Ilmselt siia tänna tiba eksin, aga turgu pole suutnud neist keegi mitte ühegi elemendiga biitida kokkuvõttes.
    Pensionifondide raha paigutatakse umbes nii.
    1,5-2% haldustasuks kohalikule pangale
    See kohalik pank paneb mõnda JPMi fondi kus on omakorda 2% tasu ja osadel juhtudel lisandub 20% edukustasu
    JPMi fond kütab osa raha private equitisse kust 30% edukustasu ja 3% haldustasu
    Rääkimata sellest, et pensionifondide tehinguid peab ruutima läbi mingi teise panga ajast ja arust süsteemi
    Sick fuck.
    Keegi ei genereeri ise mingeid huvitavaid ideid vaid tehakse mingeid imelike diversifitseerimisi. Äärmisel juhul mõne riigi võlakiri või DCF fuckin-based investment.
    Ja siis tuleb reklaam telekasse.
    MEIE KOGEMUSTEGA NÕUSTAJAD ANNAVAD SULLE PARIMAT NÕU

    Siit siis ka ettepanek teha parem lototron, kus masin valib vastavalt riskitasemele lambi instrumendid ja aktsiad maailmaturul välja ning moodustab portfelli sellest, mis suure tõenäosusega biidib no ytleme näiteks seebi mis tahes fondi.
  • Minu teada pole Eestis ülikooli, kus õpetataks kauplema ?? Või on? Ja kui ei ole, siis kuskohast need spetsialistid tulema peaks?
    Igasugustel haldus- jne juhtidel tundub meie riigis koolitusrõhk olevat.
  • Nu aga see on ju selge,et mingi pinsaklipslane,kellel ka paar paberit kuskil taskus(ala koolitused TA analüüs
    ei suuda beatida ahvi,kes aeg ajalt MÕNUGA SELL ja BUY nuppe vajutab
    Suht ju winwin olukord.Kui turud langevad aetakse seakisa,et turud onkõiges süüdi,aga kui turud tõusevad nõutakse igasugsuguseid preemiaid,sest raha on ju tootnud "kogemustega" spetsialistid!
  • Seda juttu, et fondid on saatanast, tuleks rohkem meinstriim meediasse viia. Praegu kujundavad seal arvamust pangad. Kui on vaja majandusalast, küsitakse pangast. Kui on vaja teada, kuidas lihtinimene oma sääste peaks investeerima, küsib ajakirjanik panga vastutavalt nõuandjalt või PR-mehelt. Huvide konflikt? Suva!

    Tavapärased avatud investeerimisfondid peaks visatama ajaloo prügikasti koos kinnisvaramaakleritega. Selge see, et pikaajaliselt võidab inimene, kes pullikakast läbi näeb, endale mõne odava (välismaise) maakleri juures konto avab ja dollar- või value-averaging põhimõttel laiapõhjalisi globaalseid indeksaktsiaid ostab. Nii lihtne mõte aga nii raske tädi Maalini viia...
  • Hea jutt. Ja nii ongi. Madalate tasudega saab ka ise endale asjadest p2ris kerge ylevaate teha.


    Kaua l2heb selle teema kustutamiseni aega?

  • rehatrader sellist asju nagu "kus õpetatakse kauplema" ei ole,ega saa kunagi olema!!
    Keegi ei avalda oma ideid,mis $$$ toodavad,kui ta just idioot pole.Kas firmajuht avaldab ideid,kust ta saab osta Bentleid 1 eeguga sisse?Proff saab viidata standardvigadele(raha mitte lugemine,overtrading jne),aga keegi ei NÄITA näpuga,et hakka neid tehinguid tegema ja papp jookseb.
  • Tundub, et eile oli paljudel hea päev ja algab taas lollide fondijuhtide materdamine:)
  • Materdama hakata oleks viimane aeg, sest see mis toimub on viinud ainult pea vangutamiseni - riik on pankadele ikka uskumatu rahamasina kätte söötnud pensionifondide näol.
  • Kui pensionikeskuse lehelt II samba fondide tulemusi vaadata, siis eristuvad ülejäänutuest selgelt: LHV fondid, mis pikaajalise strateegiana edukad olnud ja Sampo, mille fondihaldurid ainukesene eelmise aasta lakse suutsid ette näha ja fondi vara osalseltki päästa.
  • mille kuradi pärast on vaja fonde, mis tõusval turul liiguvad vähem üles kui turg ja kui turg kukub siis kukuvad kõik rohkem?

    Turg on nullsumma mäng. Selleks, et keegi saaks turu keskmisest kasvust rohkem võita, peab keegi teine sellest vähem võitma. Järelikult - selleks, et intelligentne investor saaks pikaajaliselt teenida turu keskmisest suuremat tootlust, peavad kuskil eksisteerima ka fondijuhid... :P
  • PeaLik
    "Turg on nullsumma mäng." - seda väidet on raske vaidlustada jah, aga kas keegi suudab ka öelda, et kui suur see "turg" on ? Kuna vahendajad (pangad, maaklerid jne) elatuvad vaid sellest turust on investorite jaoks mäng selgelt miinusmärgiline !?
  • urmas13
    Väidetavalt ju aktsiaturud tõusevad.Sellele vahendajad panevadki rõhku ja $$$ peaks kõigile tulema:)
  • abesiki: selliseid fonde, mis vastavad enam-vähem sinu ettekujutusele fondidest (tegevuses mingi pretendeerimine aktiivsusele) on Eestis üsna vähe. Üritasin 2008 lõikes nende tootlustest mingi umbkaudse pildi kokku panna:
    LHV alpha -67,56
    LHV global -42,11
    Trigon top -63,63
    SEB Kasvufond -63,89
    Sampo Globaalne Kasvufond -50,22
    Kawe Investeerimisfond -39,9

    Paberil näitab sellest paremat tootlust arvatavasti GA fond, aga sellega on viimastel kuudel reaalselt tehinguid tehtud vast 0,3-0,5x NAV.
  • privador
    Loomulikult teevad. Aga arunatuke võiks ikka igaühel omal peas olla ;-)
    Enda kohta pean lisama, et vahel kipub ikka mõistust puudu jääma ;-)
  • Teema algataja küsib, „Milleks meile fondid?”
    Mina küsin aga mis siis oleks alternatiiv fondile ehk vaese mehe säästmisinvesteerimisele (iga kuu ~2000 krooni)... Selle vastu jah vaielda ei tasu, et tugevat lossi on enamus fonde saanud. Aga ikkagi, mis siis oleks alternatiiv natuke riski altimale (loe ahnemale) kodanikule?
  • urmas13, jah, oled õigesti aru saanud - mida rohkem koeri, seda lahjem lobi.
  • kannid
    Vabandus, et küsin, aga kas sul on euks hädavajalikud varud olemas (noh 6 - 12 kuud) ?
    Äkki peaks ikka põhitõdede juurde tagasi pöörduma, et "vaesel mehel" ei ole raha investeerimisest mõtet unistada ?
    (selge provokatsioon;-))
  • Vaene mees kogub hoiusele 2000 kaupa kuni 10 või 20 tuhat koos ja ostab siis indeksaktsiaid. Lihtne.
  • samad mõtted,kui ikka oled rott ja ei suuda 10k eeku aktsiate jaoks kokku koguda vms ja kes tahab investeerida 500 eegu kaupa,siis tasuks juba selle raha eest ehk mingihea raamat osta,mitte mõelda priske pensioni peale?
  • Täiesti juhuslikult käisin just eile Kawe Investeerimisfondi lehel infot otsimas. Põhjus väga lihtne - tekkis soov oma portfellis balti dividendiaktsiate osakaalu tasakaalustatult suurendada ning mäletasin, et mainitud fondi portfelli struktuur sobiks selleks otstarbeks ning ka tasumäärad olid eesti muidu täiesti hullumeelseid fonditasusid arvestades mõistlikud. Paraku tulin sealt lehelt täpselt sama targalt tagasi.

    Äkki keegi seletaks mulle, no mille kuradi pärast peaks keegi ostma fondi, mille:
    a) mille fondijuht pole märtsi lõpuks eelmise aasta aruannet suutnud üllitada;
    b) mille portfelli struktuuri viimane info pärineb eelmise aasta keskpaigast;
    c) mille osaku väärtuse ajalugu pole mitte kuskilt võtta.

    ?
  • sest ma olen olnud selles suhtes laisk, muud midagi. Kui tootlusenumbrid paranevad, on sellist infot muuseas palju rohkem mõtet uuendada, kuna alles siis hakkavad väikeinvestorid tavaliselt investeerimise pele mõtlema. Kogu see aruande numbriline pool on Swedbank'i kokku panna ja nemad on seda juba ammu teinud. Ja panen Q1 raportisse midagi detailsemalt praeguste positsioonide kohta.
  • kristjan
    Tavaliselt öeldakse sellise jutu peale - palgast maha !
  • 2000 krooni/kuus fondsäästmine on täiesti ok, AGA selle juures on esmatähtis minimiseerida igakuised teenustasud. Kindlasti ei tohiks teenustasud summaarselt ületada 2% aastas investeeringu väärtusest. Fondide valimisest nii palju, et vaatamata sellele, et 95% maailma fondidest jääb vastava turu tootlusele alla, eksisteerib siiski 5%, kes suudavad seda ületada. Mõned lihtsad reeglid, kuidas neid leida: Unusta 1,5%+ haldustasudega fondid. Unusta Eesti fondid. Unusta läbipaistmatu investeerimisstruktuuri või -ajalooga fondid. Unusta fondid, mille võrdlusbaas ei vasta portfelli tegelikule sisule. Eelista pikaajalise ja adekvaatse ajalooga fonde. Eelista passiivselt juhitud sektori ja regioonifonde. Ning reegel nr 1. - uuri välja, kes on fondijuht ning milline on kõigi tema juhitud tema investeeringute track-record läbi aegade.
  • Track record?
    Aga palun Maddoffi hedge fond!
  • Madoffi fond oleks käinud minu kriteeriumi punkti alla, et unustada tuleb läbipaistmatu investeerimisstruktuuriga fondid.
  • PeaLiK, kuidas su tootlus siis oli eelmisel aastal ja võibolla paar vihjet mis fondides sees oled hetkel?
  • 2008 YOY ca -40%; YTD ca -30%. Suuremad positsioonid: JPMF America Micro Cap, JPMF Latin America Equity, Franklin Templeton Japan, Franklin US Equity, Franklin Natural Resources, T.Rowe Global Emerging Markets
  • ...kui päris ausalt üles tunnistada, kiduneb portfelli nurgas ka Swedbanga, Avaroni, Sebi, Trigoni ja ka LHV toodangut kuigi rohkem põhjusel, et mul oleks lihtsam nende edenemist track-ida. Seega pole ma ka ise päris 100% oma investeerimispolicy-st suutnud kinni pidada.
  • PeaLik
    Ole hea ja tunnista ausalt, et mitu tundi nädalas kogu selle jälgimise peale läheb ja mitu % see portfellist teeb?
    Ehk küsimuseks on kas investeerimine on töö või hobi?
  • Täpselt 1x kuus löön tibud kokku. Fondiportfelli horisont on mul 10a. Väiksema, kui kuuajase perioodiga muutused ei huvita mind karvavõrdki. Tegemist on konkreetse eesmärgi realiseerimise nimel toimuva investeerimisega. Strateegia ja sihteesmärk on fikseeritud. Aktsiaporfelliga on lood sootumaks teised - sellega jahmerdamist võib tõesti tšillimiseks nimetada. :)
  • privador Re: Milleks meile fondid? 24/03/09 07:53
    rehatrader sellist asju nagu "kus õpetatakse kauplema" ei ole, ega saa kunagi olema!!
    Keegi ei avalda oma ideid,mis $$$ toodavad,kui ta just idioot pole. Proff saab viidata standardvigadele (raha mitte lugemine, overtrading jne), aga keegi ei NÄITA näpuga, et hakka neid tehinguid tegema ja papp jookseb.

    Ma siiski arvan, et see on Eesti eripära, et kauplemist ei õpetata. Olen kindel, et kusagil USAs või Inglismaal on see võimalik. Meil on börsikultuur veel nii värske, et riigiaparaat ei ole oma tegemiste keskel aru saanud börsi vajalikkusest. Need valdkonnad, mis on riigiaparaadi meelest vajalikud, on ka koolitusega kaetud, hoolimata sellest, et arst-jurist-itimees võivad luua oma firma ja rikkaks saada.
    Koolituse all mõtlen ma mingit toimivat algsüsteemi, millega oleks põhimõtteliselt võimalik alustada börsil tegutsemist. Poleks raske anda välja voldik, kus kirjas, et vaata seda ja siis seda ja siis seda jne ja kui mingi näitaja tõuseb, siis ilmselt turg langeb jne. Riigi seisukohast on ikka väga vale lasta kodanikel kulutada aega ja raha, et jõuda teadmisteni, mis miljonitel välismaistel kauplejatel ammu olemas on.
    Hea et TAd puudutasid. Mind paneb imestama siin mõne tegelase toon TA suhtes. Ei tasuks unustada, et TA õpikud on kirjutatud meeste poolt, kellel 30-40 aastat börsil tegutsemise praktikat. Julgen arvata, et LHV lehel ei käi ühtegi nii pika turukogemusega tegelast, mis tähendab, et TA mahategemisega tõmmatakse lihtsalt oma mainet allapoole (see on avalik tunnistamine, et puudub suur osa börsiteadmistest).
  • kristjani ülevaade ka siis väljas.
    http://www.kawe.ee/index.php?nid=153

    i like it.

    P.S. Ilmselt on kristjan üks asjalikumaid kui mitte kõige asjalikum portfelli/ fondi halduse maastikul Eestis.
  • Keegi ei sunni ju ometi fondidesse investeerima.
    See on ju teada fakt, et 65%+ fondide keskmine tootlus jääb alla indeksitele (S&P, 2008).
    Fondide kasutamine on ju mitmeti psühholoogiline - ilusa CV-ga Yale/Harvard MBA poolt juhitud (Eestist vist nii seksikaid härrasid/neiusid väga pole) seksika nimega fond tekitab mulje, et seal hakkab raha jänese kombel iseenesest paljunema
    See on klientide endi ahnuse süü, et nende raha kärssab.

    Muideks, kauplemist/investeerimist õpetatakse kasvõi LSE-s.
    Näiteks võivad enamik teist astuda LSE kaugõppesse.
    Maksab kogu 2 või 3-aastane programm (olenevalt kas Teil on olemas eelnev kraad või mitte) ainult 2,000 kuni 3,000 naela (tuleb odavam kui näiteks kolm aastat EBS-s või TTÜ-s käia).
    Isiklikult kavatsen selle sügisest ette võtta.

    Kui keegi maksta ei viitsi, siis ma võin teile saata e-mailiga LSE poolt määratud kohustuslike õpikute nimekirja ja võite ise kodus tegutsema hakata.
    Andke märku partel@isepankur.ee peale.
  • Hänni kohta, hea uudis veel see:
    "7. aprillil 2009.a. toimunud NASDAQ OMX Tallinn AS-i nõukogu koosolekul otsustati rahuldada Noteerimis- ja Järelevalvekomisjoni liikme Erkki Raasukese tagasiastumispalve ning valida tema asemel komisjoni liikmeks Kristjan Hänni."
  • Muidu on KH jutus kõik mõistlik, aga lõpus "Kahed valimised sellel aastal tulemas ja
    poliitikute jaoks oleks hädasti vaja näidata
    usutavaid märke majanduslanguse
    pidurdumisest. See peaks olema saavutatav."


    Pakuks, et poliitikutel ei ole vaja absoluutselt näidata, et majanduslangus pidurdub. Võitlus ei käi selle 20% häälte pärast, kellele see oluline. Palju olulisem on mitte eelarvet kärpida, et ülejäänud 80% liiga kurjaks ei muutuks. Neil on nagu taevase õnnistusena "üleilmne majanduskriis", mis on indulgents eelnevate aastate tegematajätmistele. Poleks ülemaailmset majanduskriisi, istuks me -4% ja perses kv-sektori otsas ja hõimupealikel oleks vaja natuke selgitada, miks me selles olukorras oleme.

    Varsti (st peale mõlemaid valimisi ja kui hakkab selguma, et senistest kärbetest ei piisa) võiks vabalt hakata tulema reformi kontorist retoorikat teemal, et ega meil seda eurot tegelikult väga vaja ei ole. 2 aastat tagasi "ei ohverdatud majanduskasvu eurole", nüüd varsti siis jälle ei "ohverdata ühiskonna heaolu eurole".
  • MIlleks võimelda ja otsida seda 5% aktiivselt juhitud fonde? Tõenäosus leida väga väike. Parem ostan indeksiaktsiaid ja võtan suht kindla võidu sama sektoris aktiivselt juhitud fondide suhtes välja.
  • Killhoven,
    eriti hea indeksaktsia liikumise puhul võid endale ka tulemustasu ja preemiat maksta :)
  • siseinfo Re: Premia Foods börsile (PRF1T) 25/10/10 18:43
    No tsükli alguses ostavad fondipoisid (ja tüdrukud) ikka rohkem seda kvaliteetkraami, mis juba a priori ei performi nii teravalt, kui mingi radioaktiivsem osa turust. Ja siis mingil hetkel tuleb raha peale,mis tähendab et seda tuleb hakata toppima ka sinna radioaktiivsemasse kraami. Kui poop propellerisse lendab, siis alguses püütakse müüa seda kvaliteetsemat kraami, mis on veel likviidne ja radioaktiivne jäetakse pärastiseks. Viimane kukub tsükli lõpus päris sodiks (-90%).

    Algab uus tsükkel - uued fondipoisid (vanad said kinga, obv) teavad , et radioaktiivne kraam kukkus eelmine kord sodiks. Sellest tuleb eemale hoida. Ostavad kvaliteetseid asju.... rinse & repeat, rinse & repeat.

    nier Re: Premia Foods börsile (PRF1T) 26/10/10 09:18
    Mis pauk? Hoopis imelikum oleks, kui omades aktsiaid annaks müügisoovituse ja püüaks siis aktsiaid müüa. Minu arust oligi ostusoovitusel hinnasiht kuskil 1.06 peal? Olles fondi(pensioni) osanik sooviksin küll maksimaalset tootlust saavutada ja mitte mingeid pikaajalisi (nn ettevõtte investeerimisoste) investeeringuid. Seega säilib >1.05 müü ja <0.96 osta (vastavalt muutustele võib olla teisi käitumisi kasutada, Näiteks < 1.00 osta jne...)

    jahe Re: Premia Foods börsile (PRF1T) 26/10/10 10:48
    mykoloog, proovi seda tööd ise, siis saad praktikas oma oma tarkust ja piisavat ettenägelikkust näidata.

    mykoloog Re: Premia Foods börsile (PRF1T) 26/10/10 11:11
    Mul tarkus ja ettenagelikkus puudub kahjuks. Aga ma teadvustan seda vahemalt endale erinevalt monest fondihaldurist.

    jahe Re: Premia Foods börsile (PRF1T) 26/10/10 11:49
    Lihtsalt ära tüütab: iga natukese aja tagant kerkivad esile mõned rohelised, kel puudub arusaam erinevustest oma isikliku väikese portfelli ja teiste inimeste varade haldamise vahel!

    Otse loomulikult unustatakse ära (juhul, kui üldse nendest teadlik ollakse!), et on olemas piiravad kitsendused nii investeerimispoliitika, varaklasside, regioonide, fondi piirangute (5/40), rahavoogude jm osas. Isikliku portfelli osas - ma vean kihla! - need puuduvad. NB! Ma pean silmas järjepidevaid endale seatud kitsendusi, mida ei tohi muuta.

    Ja pole ime, et vastutuse mõju tajutakse alles siis, kui peab ise teiste nimel otsuseid vastu võtma ja nende ees otsustest ja käitumisest aru andma.

    mykoloog Re: Premia Foods börsile (PRF1T) 26/10/10 13:41
    Mind jalle tyytab ara, kui esile kerkib moni vahem roheline, kellel puudub arusaam sellest, et fondi eesmark on oma osanike varade kasvatamine, mitte fondihalduri raske elu oigustamine. Otse loomulikult unustatakse ara, et oma raha eest fondiosakuid ostval inimesel on sygavalt pohhui fondihalduri vastutuse sygavusest. See inimene eeldab oma raha fondi viies - rohutaksin siinkohal et yldjuhul vaaralt, et tema raha kasvab rohkem kui indeksaktsiat ostes.
    Kui fondihaldur ei suuda piiravate kitsenduste ja piiramatu vastutuse tingimuses indeksit biitida, siis ei tasu sinna biznezisse ronida. Ei ole vaja tooga mitte-hakkamasaamist oigustada. Otsigu omale voimetekohasem too ja argu hadaldagu kui raske elu on, jumal kyll, peab veel oma raha kaekaigu vastu huvi tundvate inimeste ees aru andma, kus on kyll ebaoigluse ots.
    Voi jah, pigem oleks tapsem oelda, et tasub ronida kyll sinna biznezisse, niikaua kuni leidub lolle, kes sind usuvad.

    jahe Re: Premia Foods börsile (PRF1T) 26/10/10 13:48
    Hea mykoloog, minu seletus püüdis vastata Sinu asjatundmatule väitele: "...rahhi tuleb niipalju peale, et osta millist dirt cheap sodi tahad, siis peaks fondijuhil olema kyll voimalusi piisavalt oma tarkust ja ettenagelikkust naidata. Praktikas pole seda eriti naha olnud."

    Seletusega püüdsin Sind informeerida, et paraku fondijuht ei saa osta "millist dirt cheap sodi" ta parasjagu tahab. Aga kauboi oma kodukülast kaugemale näha ei taha. No ju siis seal ongi maailma naba. Jõudu!

    Yerba Re: Premia Foods börsile (PRF1T) 26/10/10 13:54
    Kui ma nüüd õigesti aru sain, siis fondidest tuleks laia kaarega mööda käia. Et olemuselt on nad asjad, mis töötavad viisil (lisasin ka asja näitlikustamiseks meelevaldselt nimed, loodan et mykoloogil selle vastu midagi pole):
    - Yerba annab näiteks mykoloogile 1000 krooni, et mykoloog raha kasvataks
    Võimalikud ulemused:
    a) raha kasvab ja kasumi teeb mykoloog Yerbaga pooleks
    b) raha kahaneb ka kogu kahju jääb Yerba kanda
    Kokkuvõttes - Mykoloog sai Yerba raha eest proovida kasumi teenimist. Kui ei õnnestunud, pole mykoloogil häda midagi aga Yerbal on kurb olla. Ja kui kasumit saab, siis see kasum on tänu kõikvõimalikele haldus- ja edukustasudele väiksem, kui Yerba oleks ise teeninud tõusval turul aktsiaid ostes.
    Siit tekib mul üldse küsimus, et miks inimesed fondidesse oma raha paigutavad? Soodsam igas mõttes oleks osta indeksaktsiaid?

    mykoloog Re: Premia Foods börsile (PRF1T) 26/10/10 14:08
    jahe, pidasin vaite "...rahhi tuleb niipalju peale, et osta millist dirt cheap sodi tahad, siis peaks fondijuhil olema kyll voimalusi piisavalt oma tarkust ja ettenagelikkust naidata" all silmas muidugi seda "sodi," mida fondijuht saab osta fondile kehtestatud piirangute raames. Aga hyva, ma ei risusta rohkem seda teemat.

    privador Re: Premia Foods börsile (PRF1T) 26/10/10 14:15
    Fondidesse panevad raha need, kes usuvad Harvardi voi Yale diplomiga diplomeeritud fondijuhte:)
    Pigem pohimottel, et ise olen loll, et las "targemad" keerutavad raha.
    Minu arust igasugune pensionifondide jms toimimine on yks suurim legaliseeritud pettus, milles riik on kaasosaline.
  • Ei tasu fondide kallal vinguda, kui fonde poleks, oleks spekulantidel siin Tallinnas suht nullsumma mäng.
  • ...ETFide turg pole ka piisavalt arenenud, et veidi peenhäälestatumaid portfelle tekitada. Lihtsalt ei ole kõiki otsitavaid parameetreid, valuutasid ja fookuseid. Lisaks sellele on ports selliseid investeeringud, mille puhul sellist igapäevast kaubeldavat likviidsust on raske, et mitte öelda võimatu tekitada-

    ETN-idest ei maksa aga üldse rääkida. Ma ausõna ei taha mingi toreda finantsinstitutsiooni krediidiriski võtta. Ka eksisteerib maailmas ka paras ports täitsa toreda olemise ja track'iga hekifonde, mis ei ole ega hakka kunagi olema kuidagi moodi börsil kaubeldavad.

    Naljakal kombel unustavad kirglikult fonde bashivad lugupeetavad ka ära selle, et fondiäri on Euroopas kenasti kasvamas. Asi on sealmaal, et Hong-Kongis elav onu võib sealsel kohalikul aktsiaturul laiema exposure'i saamiseks soetada Luxembourg'is "peetavat" Hong-Kongi fondi. Põnev, kuidas niivõrd saatanlik ja investorivaenulik biznis kasvada saab? ;)
  • Jah, keegi peab ju selle kahjumi ka kuidagimoodi turult minema viima.
  • Ma ka ei mõista, millest selline fondide bashimine. Fondid on nagu suu kohale kinnitatud musta dildoga roosad lateksmaskid. Kes tahab - kasutab, kes ei taha - ei kasuta. Ei ole kellegi teise asi kritiseerida, kas roosa, musta dildoga lateksmaski kasutamine teise isiku poolt on õige või vale. Vaba maa.
  • Suffiks, sellise suurepärase võrdluse peale kohe ei saa solvuda. Andekust peab kiitma! (::
  • Jah, aga kahjuks pole inimestel teadlikkust.
    Lihtsalt kurvaks teeb asjaolu, et kasiinode kohta on teadlikkus olemas...paha..paha
    Samas borsi vastu see t2ielikult puudub.
  • tähendab jätke see haletsus ja võltsvagadus, alati peab olema mingisugune seaduslik mehhanism mis eraldab kaks toodet, lollid ja raha üksteisest.
  • http://majandus.delfi.ee/news/uudised/swedbank-lubab-pensionifondidele-senisest-kordades-paremat-tootlust.d?id=34309641&l=fplead
    Läheb jälle lahti ja jumala abiga saab ehk järgmise kasvufaasi lõpuks pinsifondid kenasti aktsiaid täis ning siis saab turu põhjas taas riske juhtida/vähendada :-)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon