Holding firma haldamine - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Holding firma haldamine

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuna Eesti majanduse madalseis pakub soodsaid võimalusi omandada osalusi väikeettevõtetes, siis tekkis plaan luua isiklike investeeringute haldamiseks holding OÜ. Sellega seoses ka paar küsimust, millele ehk siin foorumis osalejad kergesti vastata oskaks:

    1. Kas senised isiklikud osalused saab notaris kirjutada OÜ nimele (teiste osanike nõusolekul) ilma mingeid lisakulutusi tegemata peale notaritasude?

    2. Kui ettevõttel puudub igasugune regulaarne käive peale harvade osaluste ostu-müügi tehingute, siis kas käibemaksukohuslaseks registreerumine on vajalik? Milliste maksude tasumine on vajalik müügitehingute puhul?

    3. Kas ainsa juhatuse liikme ja osanikuna piirdub minu ainus reaalne varaline kohustus OÜle kuulutavate ettevõtete osakute ja aktsiate nimiväärtusega?

    4. Kuidas on kõige mõistlikum vormistada OÜsse pandud isiklik raha, mida kasutatakse investeeringute tegemiseks? Arvestades, et sageli on tegemist riskantsete investeeringutega, siis pikaajalise võlana? Kui jah, siis kuidas tuleks vormistada intressid?
  • 1) Teoorias jah, nagu on võimalik ka ise endale auto ehitada. Küsimus on, kas see on alati otstarbekas turva- jm kaalutluste poolest.
    2) Ei ole.
    3) Jah, kui seadust ei riku. Ei, kui rikud.
    4) Oleneb täielikult olukorrast. Intressid on alati kasulik vormistada rahas, kuna natuuras intresside arvestus on ülimalt keeruline. Intresside pealt, mida sinu holding sulle maksab, pead maksma tulumaksu.
  • to: morat , punkti nr. 4 puhul võid raha kanda ka OÜ osakapitaliks. Vaata ka:
    http://www.just.ee/14571
  • Sse lahendus on üldjuhul ebamõistlik, kui osakapital ületab 400,000 krooni, siis hakkab sellega kaasnema iga-aastane ebameeldiv kohustuslik kulu auditeerimise näol.

    Täiendaks suffiksi teist punkti, et müües osalust, kus tehingu "majanduslik sisu" on kinnisvaraobjekti võõrandamine, võib tehinguga kaasneda käibemaksukohustus. Sügavama huvi korral tutvu vastava suurepärase KKK-ga Maksuameti koduleheküljel.
  • Mina annaksin protsendita laenu ega jamaks intressidega. Tulumaks on sama - kas maksad eraisikule laenu intresse või dividende.
  • To Vanaema
    Intressita laenu ei saa anda, riigipoolt on kehtestatud miinimum intress mida peab arvestama (peast protsendi suurust ei mäleta).
  • Kui firma annab osanikule laenu, siis on vaja seda miinimumintressi arvestada, aga kui osanik annab laenu firmale, siis andku või nullintressiga.
  • Osaniku jaoks, nagu ka juhatuse liikme jaoks, kehtib laenukeeld. Üle 5%-lise osalusega osanikule ei tohi laenu anda, ainuke erand on kontserni emaettevõte.

    Eraisik võib anda firmale sellise intressiga laenu, nagu tahab, ettevõtete puhul võib tegemist olla maksu alla mineva tehinguga.
  • Kas see on võimalik ,et kui teen holding firma ,panen kapitaliks 40000 ja siis soovin võtta laenu ,et osta osalust mõnes firmas. Mis peab olema tagatiseks ,kas sobivad ostetava firma aktsiad? On see kuidagi võimalik ?
  • tagatis peab laenuandjale sobima, kui laenuandja peab ostetavaid aktsiaid piisavaks tagatiseks, siis küll.
  • Sai kunagi loomkatsetega kindlaks tehtud, et kui võtan 10M laenu siis tagatiseks 10M raha arvel ei sobi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon