Liepājas Autobusu Parks (LAP1R) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Liepājas Autobusu Parks (LAP1R)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mis sa ise sellest aktsiast mõtled?
  • Ma mõtlen, et on mõtte seda osta et hoida 10 aastat +
  • Miks osta:
    1. See firma saab kasumit iga kvartal
    2. See on aine bussi firma Liepājas (nagu Tallinna TAK)
    Miks mitte osta:
    1. LAP1R ei ole likviidne.
    2. LAP1R ei maks stabiilselt dividende.

  • Oled sa uurinud, kuidas täpselt Lätis bussifirmade doteerimine toimub? Kas mitte kasum ei sõltu sellest, kas ja kui palju riik bussiliiklust doteerib? Minu arust see on bussifirmade puhul üks põhiküsimus ja risk, mida tuleb kindlasti arvestada.

    Antud firma puhul võib nt viimasest kvartaliaruandest lugeda, et Net Sales koosneb: a) Income from passenger transportation services (9/30/2009 seisuga 2560148 latti vs 9/30/2008 seisuga 2771664 latti- seega on pisut vähenenud, aga mitte palju) ja b) Subsidies (9/30/2009 seisuga 2529475 latti vs 9/30/2008 seisuga 1336387 latti- seega ligi 2x suurenenud!!). Kui sa suudad tuvastada, kuidas need subsiidiumid kujunevad, siis võiksid siin sellest teada anda- mul nt oleks väga huvitav teada saada; samas ei ole mul endal praegu aega, et rohkem süveneda. Näen siin ainult võimalikku riski ja piisavate teadmiste puudumise tõttu hoian igaks juhuks praegu eemale.

    Muide, veel riskidest. Viimasest (2008. aasta) aastaaruandest võib lugeda:

    "Risk management
    The Company is not subject to material foreign exchange risks, as income and expenditure is
    mainly denominated in lats. During prior years the Company has received bank loans with floating
    interest rate, thus the Company is subject to interest rate fluctuations risk. The operational results of
    the Company depend on the state and local government donations (loss compensation) that are
    granted in accordance with the regulations on loss compensation issued by the Cabinet of the
    Ministers of the Republic of Latvia."

  • Uurisin ka kunagi ammu Läti ettevõtete bilansse bargain huntingu raames ja pakkus antud firma huvi, kuid lõpuks sai siiski otsustatud mitte osta. Kas Tallinna Autobussikoondise aktsiate vastu tunneksid huvi?

    Kui huvitud mõnest Läti ettevõttest ning tahad pikalt hoida, siis vaata parem mõnd alahinnatud, kuid suuremat ja solid businessiga tegijat. LME äkki näiteks. Ehk saavad aasta-paari lõikes omal äri uuesti käima ka.
  • Mulle meeldib Läti ettevõtete hulgast nt klaasivabrik VSS1R. Nad toodavad põhiliselt ekspordiks, eriti head suhted on neil Saksamaaga (ka ettevõtte juhtide seas on mitu saksa nimega inimest) - seega müük ei sõltu neil mitte Läti, vaid hoopis Saksa ja muu Euroopa majanduse taastumisest, mis on väga positiivne. Lisaks said nad just hiljuti uue klaasisulatusahju valmis ehitatud (26. jaanuaril oli selle kohta börsiteade), mis peaks hakkama varsti ka tulemustes kajastuma. Aga uurige parem ise. Minul igatahes on, ja müüa ei kavatse niipeagi.
  • Tänane börsiteade näitab hästi, miks antud ettevõttesse investeerimine hea pole. Üsna pea pärast kasumite tõusmist, kärbitakse ka subsiidiumeid.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon