Mis toimub Kreekas? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Mis toimub Kreekas?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • E24 artikli allikas on vist Reuters : EU seeks firm Greek aid plan
    _____
    Tundub et EU on unustanud luua menetluse, mis aitaks kordineerida selliseid situatsioone. Selline riigijuhtide suva arvamine ei ole adekvaatne. Euroliidu sees võiks olla kindel kord kuidas riigi pankroti korral toimida. Kes kui palju maksab ja kes otsuse teeb.
    _____

    Greek Prime Minister George Papandreou appealed to unions, which have staged strikes and street protests against austerity measures, to support his efforts to escape the debt crisis.
    "With full honesty toward Greeks, we talked about the point we have reached -- one step before being unable to borrow," Papandreou told the annual congress of the country's biggest union, GSEE.
    "We must avoid paying usurious interest for decades, condemning the country to a deep recession," he said.
    The premium investors demand to buy 10-year Greek government bonds rather than German Bunds continued to rise on Friday, with the 10-year Greek/German government bond yield spread widening as far as 333 basis points from 318 at Thursday's settlement.
    Economists say such rates would compound Greece's problems in a year when it has to raise 53 billion euros ($72.4 billion), 20 billion of it in refinancing between April 20 and end May.
    Papandreou said on Thursday he wanted a decision at next week's summit on a plan for financial support if needed, saying a visible EU mechanism could force market rates down and make it unnecessary for Greece to go to the IMF.
    Athens aims to shrink its budget deficit by four percentage points to 8.7 percent of GDP this year, with its economy seen contracting by 2 percent, based on central bank projections.
    An opinion poll on Friday showed two-thirds of Greeks expect the fiscal crisis to last more than two years. The survey by polling agency Metron Analysis for newspaper Eleftheros Typos also showed 72 percent think Greece will need aid from the EU.
  • Kiitus arwenile, ausalt öelda oli ka päramine aeg sellele teemale oma jutulõim teha! Muidu oli emotsionaalse pasaloopimise kõrval raske asjalikke Kreeka-teemalisi postitusi välja filtreerida.
  • Saksamaa kantsler Angela Merkel tahab, et euroala saaks võimaluse oma liikmeid välja visata, kui see on vajalik kriisi ärahoidmiseks
    Esialgu peetakse ilmselt silmas Kreekat
  • Kui Kreeka vassis statistikaga eurotsooni saamiseks, siis kas ei ole see kriminaalne ning Kreeka poliitikud ei kuulu vangi saatmisele? Hiinas oleks sellised hukatud. Minua rvates tuleks see kommunismi heroiseeriv KReeka lihtsalt eurotsoonist välja visata ja vaadaku ise kuidas hakkama saab.
    Seda enam,et kreeklased on oma ala meistrid, kuidas teisi lüpsta, ja samas arvan, et neil täiesti suva sest EUst
    1 näide nt sellest, kuidas kreeklased Superfasti laevad Tallinkile räige papi eest maha parseldasid
  • angelikel asjalikud mõtted, kuid viimase reaga läks ikka käest ära :)
  • Millest üldse selline erutus Kreeka hädade üle? Kreeka ju suht väike, "suurt pilti" eriti ei mõjuta. Mille poolest ECB-le oleks EUR-tsooni kuulv ja defaultiv Kreeka kehvem variant, kui mittekuuluv ja EUR kohustustega defaultiv? Kas EUR tsooni liitumisega jagatakse liikmele mingeid lubadusi neil raskel hetkel aidata? Venemaa, Argentiina defaultisid ka oma USD kohustustega. Mulle küll silma ei jäänud, et FED selle peale eriliselt õnnetu oleks olnud.
    Laseks Kreekal ise oma hädadega võimelda. Kui asi päris käest ära läheb, panevad ise EUR-ist plagama. Siis saab rahulikult devalveerimise kaudu palkasid vähendada, ilma et ametiühingud tervet riiki seisma ei pane.
  • Wolframalpha otsing on ka hea aktsiate ja muu võrdlemiseks ntx: msft versus aapl versus goog

    tutvustav video : Introducing Wolframalpha
  • Pangajooks? The Greek newspaper Eletherotypiha said there had been a rush to withdraw funds from banks after Mr Papandreou said the country had been "a step away" from being unable to borrow on the capital markets. Critics say the Greek leadership might do the country a favour by keeping quiet for a while. DT
  • Sakslastel on veel teisigi ideid, kuidas võiks abistada EU kuuluvaid pankrotistunud riike. [url]http://www.ft.com/cms/s/0/c36bf126-2d41-11df-9c5b-00144feabdc0.html[/url]. Ideel on jumet, iseasi kui kaua kulub ennem aega, et ideest saaks ka korralik tööloom.
  • Kreeka saab abi EU riikidelt ja IMFilt:
    All eurozone states to contribute to Greek bail-out:
    EUOBSERVER / BRUSSELS - All eurozone states have signalled their willingness to contribute to a potential Greek bail-out, with the region's leaders hammering out an agreement late on Thursday night (25 March).

    The exact details of how Athens would successfully trigger the new mechanism remain to be ironed out however, with any application for funds from the joint eurozone-IMF pot requiring unanimous euro member approval "based on an assessment by the European Commission and the European Central Bank."
  • Eurostat avaldas värskelt uusi andmeid Kreeka eelarvedefitsiidi kohta eelmisel aastal. Esialgselt prognoositud 12,9% defitsiit oli tegelikult 13,6%.

    Aga mis teha kui raha ei ole ja raha ei ole ning raha ei ole?
  • Veebruar
    Kreeka kaupade eksport MEUR 1219
    Kreeka kaupade import MEUR 3131
  • Veebruar
    Eesti kaupade eksport MEUR 621
    Eesti kaupade import MEUR 607
  • wow, Eestis elab 1,4 miljonit elanikku, Kreekas 11 miljonit
    Eesti SKP $19 mrd
    Kreeka SKP $330 mrd
    ..aga Eesti ekspordib vaid 2x vähem kui Kreeka
    Tundub, et ilma turismita oleks kreeka majandus ikka julgelt 2x väiksem
  • Eestistki öeldi vanasti et turism oli 10% SKPst (ma ei tea kas oli/on õige)
  • Elagu soome alkoturism :) Ida raha hakkab kah järjest rohkem Eesti tulema praegu.
  • Eesti väliskaubanduse käibeid lükkavad siiski üles ka ida-lääne suunalised kaubavood, millele me ise anname suhteliselt vähe juurde.
  • Levivad uudised et Kreeka aktsiaid ei või lühikeseks müüa.
    Kui on kedagi, kes on kursis Portugali likviidsemate aktsiatega siis võiks seda nimekirja promoda.
  • Wednesday, 28 April 2010
    GREEK TRAGEDY?

    LADBROKES has cut its price about Greece leaving the Euro zone, following the ailing country’s continued economic problems.

    The firm now offer 13/8, from 7/4, about Athens walking out on the single currency.

    Ladbrokes spokesman, Nick Weinberg, said: “Greece continues to teeter on the brink of economic oblivion.

    "It may get to the point where the only remedy for the sick man of Europe would be to call it quits.”

    Portugal is 3/1 to leave.
  • <"http://www.businessinsider.com/category/greece">Business Insider Kreekast
  • Ei Roubini ega Krugman ole siiani vastanud mu küsimusele, kas Eestil ongi enam mõtet devalveerida, äkki peaks kohe defaultima.
  • Krugman võikski laua alla jääda. Tema väljaütlemised ja teooriad on reaalsusest niivõrd taandunud, et lausa piinlik on.
  • Eurostat avaldanud täna ülevaate EU27 riikide avaliku sektori võla ning SKP suhtest 2009. aasta lõpus. Riike, mille võlg SKP-st ulatus üle 60%, oli 12.

    Auväärsel esimesel kohal keskmiselt hästi päevitunud härrad Itaaliast (115,8%), teine Kreeka (115,1%). Tagant poolt tulles on Eesti oma 7% uhkes üksinduses, edasi tulevad 14% juures Luksemburg ja Bulgaaria.
  • Arvopaperi vahendab Mark Mobiuse mõttekäiku, mille kohaselt laheneks Kreeka kriis parimal viisil nii, kus Kreeka maksab iga võladollari kohta tagasi vaid 0,25-0,5 dollarit.

    Ühtib samuti Roubini arvamusega, kus suur abipakett võib ajada raskustesse terve Euroopa rahaliidu. Kommenteerib ka seda, et kreeklased on rikkad ning kuigi elanikke on vaid 10 miljonit, kogusid nad näiteks Ateena olümpiaga 10 miljardit dollarit. Probleem olevat lihtsalt selles, et kreeklased ei taha maksta makse.

    Mina ise nii leebe ei oleks. Kui riik on ikka sellise suunaga, kus keskpanga tasemel ollakse valmis valetama ning võltsima, siis tuleb ka see süsteem täie rangusega läbi loputada. Aluspesu üle pea tõmmata ja õpetama elama nii, mis ka võimetele vastab. Mingi "poolkõva" variant on küll viimane asi, mida siin vaja pretsedendiks tuua. Pigem uputab rahaliidu hoopis selline lähenemine, miks peaksid siis riigid nagu Iirimaa, Portugal ja teised oma laenud tagasi maksma?

    IMF-i abiga riigi finantsid korda, eelarve tasakaalu, maksusüsteem toimima ning abipakett vastavalt sellele täies ulatuses. Kui Kreeka kõik kuradile saadab, siis lihtsalt kaubandusblokaad.
  • Jälle veidi põnevate nüansside vahedamist Soome meedia poolt. Reuters on kogunud mõningaid huvitavaid nüansse palgasüsteemidest Kreekas. Valitsuste poolt on aastaid jagatud toetusi ning soodustusi oma toetajatele.

    Üldkokkuvõtteks toodud see, et fantaasia osas kindlasti kätte ette pandud ei ole. Avalikus sektoris makstakse näiteks lisatasusid selle eest kui töötaja jõuab õigel ajal tööle. Metsandussektoris makstakse lisatasusid seetõttu, et töötajad on sunnitud välitingimustes töötama. Kui Eestis on küsimärgi alla pandud (ei tea küll kas enam kehtiv) avaliku sektori 13. palga süsteem, siis Kreekas saadakse praktikas tihti palka 14 kuu eest.

    Kreekas on sadu erinevaid komiteesid, mille 10 000 töötajat saavad palka riigilt. Ei ole küll lõpuni selge, mida nimetatud komiteed teevad. Muuhulgas saavad edasi oma surnud endisest ametnikust vanema pensioni 40 000 tütart, kes ei ole abiellunud või on lahutatud.

    Väidetavalt keelavat seadus ka ametnike vallandamise, kuid pensionile on võimalik jääda juba enne 50. eluaastat. Pensionite kasvu prognoositakse Kreekas 4x kiiremaks kui mujal EL-s.
  • Link otse TaivoS viidatud Reutersi loole kah:
    http://www.reuters.com/article/idUSLDE63R0QZ20100428

    Süvendab minus arvamust, et Kreekale pole tegelikult mingit bailouti vaja. Lihtsalt kuritarvitused lõpetada ja korralikult makse koguma hakata.
  • Tänks, tahtsingi Reutersi enda linki ka, Kauppalehtis polnud.
  • Muidu arvan bailouti osas enamvähem sama. Pigem on vaja time-outi, et toimkond toimetada jõuaks. On see time-out siis bailouti, laenu, garantii või mille iganes nime all.

    Samas kui distsiplineerimatus on juba nii kõrgel tasandil, tekib selle tegevuse käigus küsimus, mida võtta ja mida jätta.
  • Võiks vennaliku abi korras neile Ligi ja co appi saata. Järgmisel aastal oleks eelarve taskaalus ja kreeka mütoloogias uued tegalsased - põhjala krokodillid kes tulid ja tegid ennekuulmatuid asju. Veel mitmed põlved saaksid nendega lapsi hirmutada kui need korralikult putru ei söö.
  • Greece has a committee to manage Lake Kopais, which dried out in the 1930s
  • Martin Feldstein (Kristjani Businessinsideri lingist):

    Greece’s membership in the eurozone was also a principal cause of its current large budget deficit. Because Greece has not had its own currency for more than a decade, there has been no market signal to warn Greece that its debt was growing unacceptably large.


    Kuidas on reaalne, et Harvardi BA ja Oxfordi PhD ajab sellist juttu? Rõhub sellele, et drahmi devalveerides oleks saanud praegusest kriisist kergema vaevaga üle, mis ei ole tingimata vale, kuid et principal reason ja no signal? Please!
  • Võibolla on point selles, et drahmis noteeritud võlga poleks välismaised institutsioonid sellises koguses ostnud võis siis vähemalt mitte sellise intressiga ja see oleks pannud võla kasvule varem piiri.
  • Vihased kreeklased üritasid tungida ministeeriumisse

    hästi läheb see projekt, midagi pole veel kärpida jõutudki ja juba rahvas lammutab.
  • Cynic, see oli nii hea pirn, et ma kavatsen seda reprodutseerida! :-D
  • Cynicul on tegelikult õigus, drahmas noteeritud (või isegi euros noteeritud) Kreeka valitsuse võlakirjale poleks keegi heast südamest kolme A-d omistanud.
    Võibolla oligi probleemiks see et eurotsooni riigi staatusega käis automaatselt kaasas AAA noteering. Saksamaa ja Kreeka olid mõlemad AAA kuid Kreekal tuli laenu eest alati stabiilselt kolm protsenti rohkem maksta. Samas, investoritele asi meeldis, kui 'prudential regulation'iga' oli ette nähtud teatud klotsi hoidmine kolme A-ga paberis, siis miks mitte võtta sisse seda mis on tulusam.
    Kui sinna juurde liita veel aiateivaste loendamine riikliku statistika kogumise asemel ning muud riigivalitsejate poolt ettevõetud trikid siis ongi kompott koos.
  • Tore on muidugi see, et lõppude lõpuks hakkavad ikka tõelised peasüüdlased Kreeka probleemides välja tulema.

    ECB (et Kreeka vastu võttis), reitinguagentuurid (et AAA reitingu Kreeka paberitele andsid), Saksamaa (et liiga konkurentsivõimeline on), Lääne-Euroopa pangad (et olid nõus Kreeka võlga ostma).
  • Kas Kreekal oli tõesti mingil hetkel AAA reiting? Ma nagu mäletan, et enne kriisi oli neil BBB+ või midagi sinnakanti?
  • AAAd polnud ka minu mälu järgi. Drahmi võla reiting võis teoreetiliselt olla kõrgemgi kui euro võla reiting, sest drahmi said tegelased vajadusel ise trükkida ja selle võla defaulti polnud vaja karta. Karta oli vaja drahmi kurssi aga valuutarisk euro tulekul kadus. Tegelikult muutus valuutarisk seeläbi krdiidiriskiks aga seda investorid piisaval määral ei tunnetanud. Kui filosofeerida siis tegelikult ei olegi eurotsoonis riskivaba kaubeldavat instrumenti, sest ka kõige viisakama valitsuse paberites sisaldub nüüd mingi krediidiriski komponent kuna valitsused ise oma suva järgi eurot trükkida ei saa.
  • Kreekal oli S&P sovereign credit rating BBB+ detsembrist 2009, langetati tasemelt A- ning enne seda oli veel üks langetamine jaanuaris 2009 aga mis tasemelt ei oska hetkel öelda. Tõepoolest, tundub et mälu hakkab alt vedama, kiirelt otsingut tehes ei suuda enam kuidagi leida kohta kus Kreeka ja kolm A-d oleks kokku läinud. Seega korrigeerin iseennast, alates detsembrist 2009 oli Kreeka esimene eurotsooni liige mille reiting oli alla A-taseme.
  • Eurotsooniga ei kaasne automaatselt kolm a-d, sest näiteks Belgial on aastast 1988 AA+ ja Itaalial A+

    hea kokkuvõtlik tabel on siin:
    http://www.guardian.co.uk/business/2010/apr/28/greek-debt-crisis-standard-and-poors-country-credit-ratings
  • Lobisesin ühe kreeklasega. Kõik jutud Kreeka halvast seisust olevat ülepaisutatud. Ta kasutas selles kontekstis väga tihedalt sõna "bullshit". See oli ka kõik, mis ta kehvas ingilise keeles välja suutis pigistada.

    Prognoosin, et reaalsuse pikselöök saab olema valus.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon