Korea kriis - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Korea kriis

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • No pakkuge, mis stsenaarium järgmiseks käivitub?

    a) Rahunevad maha ja hakkavad tasahilju jälle suhteid siluma.
    b) Paugutavad piiril natuke musklite näitamiseks püssi ja rahunevad maha.
    c) Lähevad täiega kisklema ja hakkavad üksteist nukema.

    Väga häiriv asjaolu antud loos on Kim Jong Ili hiljutine välkvisiit Hiinasse. Kui ka põhjus muus peitus, pidi Cheonani intsident paratamatult jutuks tulema. Nüüd aga paneb Kim täiega ülbet teksti, tühistab mittekallaletungipakti jne. Mida võisid Hiina liidrid Kimile selles küsimuses öelda?

    a) Anna minna. Katame su perset, kui vaja.
    b) Selle asjaga läksid liiale. Nüüd vaata, kuidas üksi hakkama saad.
  • Hull lugu. Neil seal tuumapomm ka veel varuks.
  • olge rahulikud, Kim Jongil on verevähk ja hullu varsti enam pole
  • Kui Kimil varsti minek, siis võtaks ikka viisaka kaaskonna ühes.
  • Taskuhitleri teeb ohtlikuks asjaolu, et ta teab, et teised teavad.
    Teavad vangilaagritest, piinamistest, näljast ja tagakiusamistest selles jumalast hüljatud maapealses sitaaugus. Kim Jong-il annab endale väga hästi aru, et reziimi leevendamine tähendaks tema füüsilist elimineerimist. Teda ootab sellisel juhul Husseini saatus- selles pole kahtlustki.
    Kuna tal midagi kaotada pole, võib sealt oodata mida iganes- ka sõjalist konflikti.
  • Nukema vast üksteist ei hakka. Isegi Põhja-Korea peaks aru saama, et peale esimest nuke väljasaatmist pommitatakse neid endid kiviaega tagasi ja ükski koer ei haugu. Kui P-K peaks siiski Seouli poole mõne nuke saatma, siis pole Lõuna-Koreal & USA-l vaja ilmselt samaga vastata. Hakkama saab muulgi viisil ja kogu moraalne õigus jääks sel juhul ühele poolele.

    Ise pakuks, et kogu asi laheneb Põhja-Korea mõningase mossitamisega ja kogu sealne trall jätkub endist viisi. USA/L-K ei taha sõda, P-K ei saa seda endale lubada. Minu arusaamist mööda on just Kimi järeltulija üle suur võimuvõitlus seal. Kui see tõele vastab, siis nad peaks ikka katki hammustama, et igasugune sõjaline konflikt nullib nende kõigi võimalused pumba juures jätkata.
  • No peamine võti ongi see, et täna pole ei Hiinal ega Põhja-Koreal võimalus seda sõda võita. Pigem võiks olla sõda USA huvides (segadus Ida-Aasias, piirkonna arengu peatamine mõneks ajaks) kui Hiina huvides, kes alles arendab oma tehnoloogilist ja sõjalist võimekust USA-le järgi. Nii et kui seal ka peaks konflikt tekkima (mida ma ei usu), siis pole see kahtlemata Hiina huvides. Samamoodi teab ka Põhja-Korea juhtkond, et tal ei õnnestu USA vägesid poolsaarelt välja lüüa. Küll aga on oht, et rezhiim ise variseb sõjas.

    See tõdemus on Korea poolsaare probleeme vaadates peamiseks võtmeks. Seega reaalset sõda seal ei tule :) Patiseis jätkub.

  • Kim Jong Il sümboliseerib inglise keele sõna "brinkmanship", ja hetkel pole selles osas midagi uut juhtumas. Ähvardusi on tulnud temalt pidevalt. Lõunapool/USA on ka lubanud "preemptive strike" kui ta püüab liigutada oma rakettid, ja sateliitidega nad loodetavasti õnnestuksid ka sellega - ja Kim teab sedagi.
  • Pigem taandub küsimus sellele kas ja kuidas suudab Põhja-Korea juhtkond oma sõjapalavikus armeed ohjes hoida. Kui ikka ööd ja päevad tuleb suurelt juhilt ja õpetajalt patriootilisi jutte ning üleskutseid lõunapoolne marionettreziim merre pühkida siis piisab ühest kaalikast piisavalt suure toru taga et ahelreaktsioon käivituks.
  • Aga äkki on lugu hoopis vastupidine? Operation Valkyrie 2.0, anyone?
  • ...muidugi võimuvaakumis P.-Koera on ilmselt kordades hirmuäratavam kui praeguse liidriga P.-Korea.
  • Võimuvaakumis Põhja-Korea annab lõpuks ometi sealsetele elanikele lootusi muutusteks. Diktaatorid stabiilsuse nimel on alati halb idee. Peale kõige on igasuguse võimuvaakumi kõige reaalsem tulemus reformid turumajanduse suunas, mis iseenesestmõistetavalt toovad kaasa rohkemal või vähemal määral poliitilisi demokraatlikke reforme ning lõdvendavad jäika ideoloogilist survet.
  • No varem või hiljem vajub see jama seal kokku ja seejärel istub kogu see õudus Lõuna-Koreale kraesse, sest võimalus, et Põhja-Koreast saab Lõuna-Korea kõrval iseseisev demokraatlik riik, pole ilmselt kuigi tõenäoline.
    L-Korea majanduse seisukohalt on see ikka päris suur suutäis allaneelamiseks. Saksamaa ühinemine on selle kõrval kuki-muki.
  • Samas P-Korea ülesehitamine tõmbaks kogu regiooni majanduse uuesti korralikult käima. Infrastruktuuri võib vabalt mõne aastaga matta triljoneid dollareid.
  • ah et nagu sõna otseses mõttes hakkad paberraha maa sisse kaevama?`
    infra ehituse jaoks on ikka masinaid ka vaja, ega kogu maailma ehuitusparki sinna kokku ei tooda...
  • No algus on ilmselt ilus, sest orja staatusest tööliseks tõusev Põhja-Korealane on ilmselt nõus ka ainult peotäie riisi eest käed rakku rabama. Aga aasta-paari möödudes, kui poistel on kõht täis, inimõigustest tekkinud mingi hägune aimdus ja rahamaitse suus, tõmbab see sotsiaalsed pinged ikka korralikult üles.
  • 1) Sõjaks ei lähe, sest see pole mitte kellegi huvides. Välja arvatud võibolla Iraan ja Venezuela, aga need ei suuda protsessi mõjutada.
    2) Kim ei saa endale sõda lubada, sest tema juhitaval 20 miljoni elanikuga pommiaugul ei ole ühtegi rahvusvahelist liitlast. Maailmas on enam vähem ainult 1 riik, kes suhtub tema pommiauku reservatsioonidega neutraalsusega - Hiina RV. Ja isegi hiinlased kohtlevad teda pigem kui joodikust ja lapsepilastajast vanaonu, kes on rõve, keda laste lähedale ei lasta ja keda kutsutakse ainult siis koosviibimistele, kui on vältimatult vajalik. Alternatiiv on veel hullem, sest hiinlastel on juba praegu probleem põgenikega. Sõda tähendaks aga talumatut põgenikevoolu. Ehk hiinlastele on Kim esialgu parem variant, kui no Kim, kuna keegi ei tea, mis siis juhtuks.
    3) Hiinlased, jaapanlased ja USA ei saa endale sõda lubada, sest see paneks regiooni majandusele ja pingelisele stabiilsusele räige põntsu.
    4) Lõuna-Korea ei saa sõda lubada, sest inimeludes, infrastruktuuris ja majanduslikus heaolus selle eest makstav hind oleks vastuvõetamatu.
    5) Venelased ei saa endale regioonis võimalikku sõda lubada, kuna selle lahendus muudaks ühel või teisel moel jõujooni piirkonnas, mis on Venemaa strateegiliste huvide seisukohalt ülioluline piirkond. Venelastel on aga vaja võimalikult kaua seal hoida status quo'd ehk pingelist stabiilsust. See hoiab nende 2 suurimat globaalset konkurenti ohjes. Sõja lõpplahendus oleks ühel või teisel viisil kas "ameerika võit" või "hiina võit", seega igal juhul "venemaa kaotus". Praegune olukord, kus USA ja Hiina huvid vähemalt mingil määral põrkuvad ning samas on kõik rakkes, Venemaale üpris kasulik. Stabiilsus, turvalisus ja visibility (välja arvatud riigisiseselt) on Vene geopoliitiliste huvide suurim takistus. Boonusena on DPRK praegusel kujul probleemiks ka Jaapanile ning iga asi, mis jaapanlaste hinge kriibib, teeb venelastel südame soojaks. Kuriilide teema.

    Üldiselt oleks võibolla aeg Lõuna-Koreal teha Kimile pakkumine, et näiteks maksab temale ja kogu ülejäänud niiditõmbajate klikile näiteks $5 000 000 000 aastas ja annab täieliku amnestia kui nad DPRK'st Nicaraguasse nahuj tõmbavad, enne seda kogu raskerelvastuse disablevad ja DMZ'sse pargivad ning mõne praegu koonduslaagris nälgiva, kunagi Juche ideesse piisavat innukust mitte üles näidanud moderaadist Stalinisti interim pealikuks määravad. Lisaks võtavad sellele kõigele Baracki käenduse. Valitsev klikk saab säilitada oma elustandardi Nicaraguas ehk DPRK'ga võrreldes ultraindustrialiseerunud non-extradition heaoluriigis ning 20 miljonit vastu maad surutud orja saab vähemalt mingilgi määral ennast inimesena jälle tunda.
  • to suffiks
    paberil näeb päris kena välja, aga reaalselt vaevalt, et töötab. Kui töötabki, siis tähendab see ainult kogu jama edasilükkamist mõneks ajaks. Jama tuleb siis ringiga veel suurema laksuga vastu tagumikku. Pole vist näha, et ükski sinu poolt kirjeldatud positsioon või probleem kuidagi lähitulevikus laheneks. Siin on päri stükk mõtlemist kohe piirkonnas huvisid omavatele härradele. Minu arvates oleks üks kiire välksõda, mis tõmbaks sellele pullile järsult joone alla, märksa tõhusam viis.
  • Ise tisiviliseeritud inimesed ja muudkui tahavad sõda. Pähh.
  • Võibolla meie arusaam välksõjast on erinev, aga ma siis igaks juhuks mainin, et Korea poolsaarel ei oleks välksõda midagi sellist, mis Gruusias toimus, et alla tuhande laiba ja 96 tunni pärast business as usual. Korea poolsaarel oleks ka välksõda ca 100 000 - 1 000 000 hukkunut, mitu miljonit põgenikku, triljon taala majanduslikku kahju ja täiesti prognoosimatu areng regioonis, kus elab ca 300 000 000 inimest ja mis toodab ca 5-10% maailma SKP'st.
  • Vaatan siin enamus heiatavad lootust, et P-Korea reziim variseb kokku ja orjad vabanevad. Tegemist on Aasiaga, kus türannia on arusaadav ja tavaline ühiskonnakorraldus, kestnud katkematult sajandeid. Isegi kui türann kukub, tuleb asemele uus (ja hullem). Euroopa kogemust ei tasu sinna üle kanda. Sõda pole loomulikult kellegi huvides, mitte kedagi ei koti, et P-Koreas surevad inimesed nälga. Oleks neil naftat ...
  • http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-11818840
  • See tänane Korea kriis on vaid selleks, et juhtida tähelepanu kõrvale maailma põhiprobleemilt, milleks on Järvi ja Jänese tüli.
  • Äkki tahavad lihtsalt süüa ja muudmoodi küsida ei oska?
  • troim: Jänese ja Järvi tüli selle konflikti esile kutsuski - Pöhja- Korea toetab Järvit ja käitub ka vastavalt, annab huupi tuld igast töökorras
    kahurist ning Lõuna-Korea on ignorantne ja toetab Jänese positsiooni, omades ka tugevat seljatagust.
  • troim ja naxitrall, aitäh päeva killu eest. Selles segases maailmas kulub marjaks ära :)
  • Nax mida sööd, killud vaimukad, mulle meeldivad.
  • Sammalhabeme samblast tehtud samblasuppi :)
  • Üro ei suutnud leppida resolutsioonist - Lõuna-Korea alustab täna sõjaväeõppused Yeonpyeongi saarel. Põhja-Korea on lubanud sõjalist aktsiooni.
    HS
  • Lõuna-Korea siis alustas juba pommitusharjutused. Ootame siis Põhja-Korea vastet.
  • Jääb vaid ohata, kus küll oleks juba Tallinna börs, kui vaid neid paariariike P-Koread, Kreekat, Iirimaad, Portugali ja Hispaaniat poleks.
  • Nice... Plahvatusohtlik situatsioon globaalses mastaabis + ulatuslik sisepoliitiline kriis, mille keskmes on rahvusvähemuse eestkõneleja ja võõrriigi erihuvid. Pessimist tuletaks siinkohal meelde M.Twaini tsitaati "Ajalugu ei kordu kuid vahel riimub"
  • Kõvad vennad need Kim-id - rahvast ainult 24 miljonit ja kogu maailm on hirmul...
  • decibel
    Jääb vaid ohata, kus küll oleks juba Tallinna börs, kui vaid neid paariariike P-Koread, Kreekat, Iirimaad, Portugali ja Hispaaniat poleks.


    Selles eelmise aastataguses kommis tuleks ainult aastanumber vahetada ja jälle aktuaalne. Taaskasutus LHV moodi.
  • Põhja-Korea mahajäämus Lõuna-Koreast paistab kenasti kätte õhtusel ajal. Jätiste diktatuur on ikka üks jälk asi.

  • Korea diktaator suri sealse aja järgi laupäeva hommikul, ehk siis meie aja järgi juba reede õhtupoole. Avalikustati aga asi alles öösel vastu esmaspäeva, meie aja järgi. Ju siis oli surm ootamatu, terve nädalavahetuse klatiti riigis võimuprobleeme.
  • Karumõmm, see pilt võib olla võltsing, sest ma olen näinud pilti, kus lisaks phönjangile on 1 või 2 VÄIKEST valgustäpikest veel, põhja-korea territooriumil. Aga noh, vahet pole :) Valgustatud täpp pole mitte kogu pealinn vaid ainult pealinna kesklinn, pealinna äärelinnad on samamoodi pimedad, nagu muudki korea linnad.
  • Korea diktaatorite nimed on ajakirjanduses vigaselt kirjutatud. Õigesti on nii: Kim Jong-il ; Kim Jong-un .

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon