Palun targemate nõu väärtpaberite müügil - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Palun targemate nõu väärtpaberite müügil

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere!
    Mure selline, et sain päranduseks väärtpabereid, millest oleks vaja maha müüa pool kogu portfellist. Kuna ise väärtpaberitega tegelenud ei ole ja summad on väga suured, siis küsin targemate mõtisklusi. Lisan alljärgnevalt väärtpaberite liigid ja % portfellist. Oleks väga tänulik, kui keegi annaks nõu, mida müüa ja mida kindlasti jätta. Kuna soetusmaksumus on 0, siis maksan täie müügisumma pealt tulumaksu.
    DANSKE INVEST UUS EUROOPA FOND 26%
    OTP BANK SHARE 8%
    SAMPO OYJ 6,5%
    SEB KASVUFONDI OSAK 20%
    SWEDBANK AB SER A 2%
    SWEDBANK IDA-EUROOPA AKTSIAFONDI A-OSAK 7,5%
    SWEDBANK VENEMAA AKTSIAFOND A-OSAK 13%
    TEO LT AB 3%
    TRIGON BALKANI FOND A 9%
    TRIGON UUS EUROOPA VÄÄRTUSFOND A 5%
  • ei ole tegelenud pärandustega, kuid tekkis küsimus et kas sa päranduse saades juba ei maksnud tulumaksu??

    enda arvamus on, et müü maha need mis miinuses on(väärtus väiksem kui algne kunagi olnud)

    loe läbi kaaskirjad ning mõtle välja, millised investeeringud sulle meeldivad ja millised tunduvad kahtlased.
    need mis kahtlased müü maha.

    üleüldiselt pead ise leidma oma tee, sest niipalju kui tuleb postitusi, tuleb ka erinevaid arvamusi.
  • Kuna soetusmaksumus on 0, siis maksan täie müügisumma pealt tulumaksu

    1. Tee osaühing
    2. Müü kõik väärtpaberid sinna, mida müüa tahad.
    3. Ostu- müügihinnaks märgi null
    4. Nüüd müü nad turuhinnaga maha
    5. Saadud raha too kassasse
    6. Kasu- tulumaksu maksma ei pea
  • montese kirjeldatud skeem on samuti tuntud kui hea moodus saada kurjas toonis kirju Maksuametilt, mis kirjutavad midagi maksupettusest.
  • Suht konservatiivne pensionisammas loodud.
    * Üldiselt müü maha kõik kus juhtimistasusid maksad (fondid) ja jäta alles päris aktsiad (TEO vms).
    * Ära osta saadud rahaga uut, väga praktilist E-klassi autot, vaid reinvesteeri hajutatud dividenditootlikkesse päris aksitesse (TEO, MRK, isegi TVEAT)
    * naudi tulumaksu edasilükkamist äsja avatud eraisiku investeerimiskontol
  • kui nemo666 ja montese nõuandeid kuulad, siis satud tõsisemasse jamasse
  • Järgmisest aastast ju ka eraisikud ei pea enam investeeringutelt saadud tulult tulumaksu tasuma. Kui kannatab oodata, siis võiks oodata.
  • Sa vajad professionaali nõu. Siin foorumis saad sa sada üksteisest erinevat arvamust inimestelt, kelle pädevusest puudub sul igasugune ülevaade. Mitmed neist võivad oma nõustamisoskustest olla märksa kõrgemal arvamusel kui ülejäänud maailm (kehtib näiteks minu kohta).

    Käi parem LHV investeerimisnõustamisel ja räägi seal oma jutt ära. See oli viimati tasuta.
  • Lisan veel juurde, et müüa tuleb põhjusel, et teistele pärandiosa välja maksta. Seega ei osta mersut ega saa ka saadavat raha reinvesteerida.
  • indipendium
    2007 aastal sain maksuametist kurjas toonis kirja meeldetuletusega maksta ligi 500 000 eek täiendavat tulumaksu, kuna EI KASUTANUD nimetatud skeemi
  • hack, äkki põhjendad?

    ----------

    Probleemist sain aru et see pärandus läheb jagamisele(miks muidu pool vaja maha müüa).
    Sel juhul ei ole vahet kas sa müüd need kohe maha või 2011a.
    Antud juhul võib olla oleks kõige lihtsam lahendus et sa kannad pooled pooled väärtpaberid teisele osapoolele 0 hinnaga ja lased temal otsus teha.
  • puhkjapojad. Ka järgmisest aastast tekib investeeringutelt saadud tulult tulumaksukohustus nii eraisikutele kui ka firmadele. Selle maksmist saab ainult edasi lükata kuni tulu investeerimiskontolt või iur isiku arvelt välja ei võeta.
  • montes, väga traagiline lugu, mis puutub teemasse kuidas täpsemalt? Muidugi intellektuaalselt suhteliselt põnev, et ühe finantsasutuse foorumis saab avalikult maksupettust promoda.
  • See soovitus tee oü kõlas nagu ostaks kartulisalatit, täis koomiks ,, ma ei või,,.
    Nii huvi pärast küsin ,, targematelt,, et mis moodi ma seaduslikult selle raha sealt oü`st pärast kätte saan, kusagilt ,, keskturu kalaputka,, tagant või ?
    Ja üldse on mingi oü füüsilisele isikule nagu takias seal samuses :)
  • Igal juhul venita üle 31. detsembri. Tulumaksu maksmine nihkub kohe aasta võrra edasi.
  • puhkjapojad. Ka järgmisest aastast tekib investeeringutelt saadud tulult tulumaksukohustus nii eraisikutele kui ka firmadele. Selle maksmist saab ainult edasi lükata kuni tulu investeerimiskontolt või iur isiku arvelt välja ei võeta.
  • arvasin õieti,

    jah, tundub et kõige loogilisem oleks kui kannaksid täpselt pooled kõigest teisele pärijale.
    Kui ta leiab et tal raha vaja siis müüb maha need mida tahab ja tegeleb ise tulumaksu maksmisega.

    ei mingit "briljantset" skeemi riigi petmiseks ja osapooled võiks ka rahul olla.
  • Toetan samuti arvamust väärtpaberite ülekande kohta. Tänapäeval peaks juba igaühel oma VP konto olema (pensionisamba tõttu).
    Teistel on siis varandus käes ja ise teavad, kas koguvad edasi või teevad rahaks koos kõigi kaasnevate tagajärgedega.
  • nii nemo üritan põhjendada:

    kirjutasid: "ei ole tegelenud pärandustega, kuid tekkis küsimus et kas sa päranduse saades juba ei maksnud tulumaksu??" - vastan: päranduse saamisega tulumaksukohustust ei teki.

    kijutasid: "enda arvamus on, et müü maha need mis miinuses on(väärtus väiksem kui algne kunagi olnud)" - millest niisugune soovitus? Arvad ilmselt, et siis ei tule tulumaksu maksta. Valesti arvad.

    montes soovituse järgmine oleks maksupettuse korraldamine, kusjuures ääretult labane ja lihtsalt tuvastatav.

  • Pärast 31 dets muutuvad kõik summad niiii miniatuurseks, et kellegil pole viitsimist seda kirbs..tta taga hakata ajama!
  • Algatajale kaastunne lähedase surma puhul.
  • ma saan aru, et paberid ei ole ainuke pärandvara, ehk siis nende müük on vajalik muu pärandi kompenseerimiseks/mittemüümiseks. soovitaks müüa kahjumiga ja kasumiga positsioonid nii, et kokku tuleks summaarne kasum 0, siis ei teki tulumaksu kohustust. kindlasti mitte puutuda dividendi maksvaid ettevõtteid, need tiksuvad regulaarset tulu arvele niikuinii ilma tulumaksuta.
  • minu teada pärandatud aktsiate võõrandamisel tuleb maksta tulumaksu kogu müügisumma pealt olenemata nende soetamisväärtusest, näiteks 50 eest ostetud aktsia müümisel 40-ga arvestatakse tuluks 40 ja sellest tuleb maksta tulumaks
  • osakute soetushind on ju juriidiliselt null krooni. sellist asja, nagu kahjumis positsioonid seal nimekirjas ei eksisteeri, st ükskõik, mida ka raha eest ka ei müüks, ikka on niiöelda kasum sees.



  • Kõigepealt tuleks määrata, "kui palju on pool" - nt. millise päeva seisuga. Siis saad teada, mis on sulle jääva osa väärtus ja palju pead teisele cash'is üle kandma.

    Kõige lihtsam pooleks jagamine oleks kõik positsioonid pooleks teha. aga see pole ilmselt praktiline teenustasude tõttu.

    Kui tahta jagada teisiti, peaks selle ilmselt vormistama pärandi jagamisena (et kõik pärijad on nõus, et a la diivanit ja serviisi ei saeta pooleks, vaid sulle saab diivan, mida ei müüda ja teisele serviis, mis müüakse. ja nende väärtused on võrdsed). See võibolla peab olema notariaalne, nagu pärandi jagamisel vist nõutav.

    Kui tegelikult on sellel portfellil pärijaid mitu (ja sa lihtsalt korraldad seda), siis tulekski nii kokku lepitud positsioonid kanda kõigi nende pärijate isiklikele väärtpaberkontodele (vastavalt pärandvara jagamise lepingule või võrdseks jagatuna), ning igaüks läheb oma panka ja annab müügikorralduse, kui peab vajalikuks. Ja see, palju ta saab, sõltub tema enda valitud müügipäevast. Ilmselt kõige lihtsam variant. Ja sellest tuleneb ka tulumaks. Deklaratsiooni saab tol pärijal MTA töötaja aidata ära täita.

    Kui oled ainus seaduslik pärija, aga mingil muul põhjusel pead poole pärandi väärtusest kellelegi kandma (otsest kohustust pärandit jagada ei ole), siis on jah see puhtalt su enda otsus, kuidas ja mida realiseerid. Sel juhul seda, "kui palju on pool" ei pea pärandi jagamisena vormistama. Ka siis võid üle kanda osalused ja teine pool otsustab, mida nendega teeb või millal täpselt müüb. (sinul kasum puudub, said 0-ga, annad edasi 0-ga).

    Ilmselt võiks notariga selles osas rääkida.
  • Tänan vastuste eest!
    Loomulikult oleks kõige kasulikum teistele pärijatele väärtpaberid kanda, aga testament kohustab mind pärijatele tasuma "vastavas osas rahasummad". Selle lause järgi paistab jutt käivat vaid sularahast/rahaülekandest.
    Testamendi järgi olen ainupärija, kes maksab viiendiku pärandvara väärtusest 2-le testamendis märgitud isikule.
    Et seda suuta maksta, on ainus võimalus väärtpaberid müüa. Makstav osa on miljonites.
  • Kõige olulisem oleks korrastada asjatundjate kaasabil oma päritud portfell. Saad teada, mida, millal ja mis hinnaga müüa/osta ...
    Kui portfelli tootluse saab piisavaks, et näiteks laenu teenindada, siis üheks võimaluseks oleks ka väärpaberite tagatisel laenu võtta, millest siis teistele pärijatele osad ära maksta.
  • See on juba tunduvalt keerulisem teema - siin tekib küsimus hetkest, mille seisuga pärandvara hinnata/viiendik arvutada. Loogiline on, et pärandi avanemise (ehk pärandaja surma päeva seisuga). Vahepeal võib olla aga väärtpaberite väärtus oluliselt muutunud .... kui see on langenud, siis ... võib-olla oleks sel juhul mõistlik müüa 1/5 igast väärtpaberist (seda muidugi juhul, kui muud vara pärandvara hulgas ei ole. Kui ka muud vara on, siis läheb veel keerulisemaks).
  • Pärandaja surma päeva seisuga on hinnatud kogu vara(enamus on sellest kinnisvara). Sealt tulenes makstav summa. Kuna ajafaktoriks oli teha seda aasta jooksul, siis olen venitanud asja, et väärtpaberid tõuseksid(mis on ka toimunud).
    Katan võla ära, kui müün portfellist poole. Siit jõuangi oma esimesse postitusse-kes aitab targalt otsustada, mida müüa, mida jätta?
  • see on sama hea, kui küsimus, missugused väärtpaberid tõusevad (teistest enam) ja missugused langevad (teistest enam). Keegi ei suuda sellele vastata või kui vastab, siis vastuse õigusust garanteerida. Mina müüks pooled igast väärtpaberist, siis vast ei mõtle end pärast haigeks ...
  • Murphy ütleb, et nagunii need aktsiad, mis sa müüd, hakavad tõusma ja kättejäänud hakkavad langema.

  • Aktsiatega ei tasu kiirmüügina (turuorderina) turgu müüa vaid limiitorder välja panna.
    Fondi osakute müügi kasuks on see, et saad kohe müüa.

    Üldiselt ja lühidalt:
    Portfell koosneb tootlikkuselt sarnastest instrumentidest.
    Tuletisinstrumente ei ole.
    Ühtede eelistamine läheb peensustesse ja ka Su enda tulevikuplaanidesse.

    Kuid tahad, et keegi Sulle täpsemat nõu anda saaks pead siin vastama:
    Su haridus?
    Vanus?
    Kogemus aktsiatega tegelemiselt?
    Tahtmine sellega (edasi) tegeleda?


  • Su haridus? Bakalaureus majanduses
    Vanus? 39, naine
    Kogemus aktsiatega tegelemiselt? Puudub, algteadmised.
    Tahtmine sellega (edasi) tegeleda? Aktiivselt ei soovi. Kuna järgi jääb väärtpabereid paari mln. eest, siis müüa neid kindlasti ei soovi.


  • Venicebeach, ma soovitan Sul esmalt pöörduda nõuande saamiseks panka, kus Sa neid väärtpabereid hetkel hoiad.

    Siin foorumis paraku asjatundlikku nõu leiab vähesel määral. Eestis muide esitatakse investeerimisalase nõu andmisele seaduses kindlad reeglid.
  • Arvan sama - parim nõu, mida siit saada, on minna ilmselt investeerimisnõustaja juurde, keda usaldad. Paigutused (või müügid) sõltuvad kindlasti palju isiksusest, eesmärkidest ning riskitaluvusest. Eks alati võimalik ka tehtud soovitust hiljem foorumis läbi vaadata.

    Erinevalt mõnes teemas väidetule, ei ole investeerimisfondid tingimata halb valik inimesele, kes ei tea aktsiatest midagi ning ei pea vajalikuks end ka nendega olulisel määral kurssi viia. Eks läbi privaatpanganduse on võimalik oma portfelli ka haldurile anda, kes otse aktsiatesse investeerib.
  • Oluline nüanss, mida minu arust fondidesse investeerimise laitjad märkimata jätavad, on see, et fondide performance (post-fee) beatimiseks ei piisa vaid aktsiate ostmisest, vaid nende jälgimisele peaks kuluma ka märksa rohkem teadmisi ja AEGA, kuna ettevõtluskeskkonna detailsem seire on minu arust fondide beatimise eeldus.

    See ei tähenda küll seda, et ma praeguse seisuga peale pensionifondide mõnd fondiosakut omaksin.
  • Suurepärane ju!
    Vanust/noorust on täpselt parasjagu!
    Haridusega sama!

    Pangas Sa targaks ei saa! Küll pank arvatavasti ise võtab ühendust ja teeb soovtusi. Juttu kuulata tasub ikka, aga et ise vastu küsida oskaksid, tegid targalt, et siia foorumisse nõu tulid küsima (aplaus foorumi looja pangale, kes lubab siin ka mõõdukalt panku kiruda :)
    KUULA SÕLTUMATUID NÕUSTAJAID. Kasvõi tagasi kooli nõu küsima. Majandusteaduskonnas on väga sõbralikud õppejõud.
    Saario kah puistas neutraalset tarkust äsja rahakompassil.

    Üks vihje:
    Ehita ise nn. pensionisammas. Kogu sinna valitud div. tootlikud ettevõtted ja reinvesteeri saadud dividendid.


    Mees, kah 30-40 vahel, maj.geograafia.

  • Soovitan sama mis kolm päeva tagasi: mine LHV tasuta konsultatsioonile. Halba see sulle teha ei saa.
  • Siin on ju üleval 2 küsimust:
    1) Mis valikutega pool portfellist rahaks teha?
    Minu vastus: kuna portfell otseselt "radioktiivset" kraami ei sisalda, siis müüa kõigist positsioonidest 50% on igati mõistlik
    2) Kuidas ülejäänud portfelliga edasi toimetada?
    Minu vastus: võta endale rahulikult aega selgusele jõudmiseks (tasuta koolitused ja nõustamised kindlasti halba ei tee) ja ära torma midagi muutma
  • Finantsmaailma radioaktiivsus on muidugi defineerimise küsimus, kuid OTP aktsia, Vene aktsiafond ning vast ka Balkan nüüd mingite väga rahulike paigutuste hulka ei kuulu. Kõrge beetaga instrumendid kindlasti. Lisaks on ülejäänud fondid KIE-suunalised ning ainus tõesti rahulik instrument on seal minu arust Sampo (mille tagant paistavad Nordea ning IF Kindlustuse kõrvad välja) ja vast ka Swedbanki aktsia.

    Seega põhimõtteliselt, eeldades, et enamik Uue Euroopa fondi tüüpi asjadest on KIE ja/või Balkani suunitlusega, koosneb portfell laiemalt KIE-sektori fondidest ning finantssektori investeeringutest - pole teab mis konservatiivne. Halb portfell ei tundu olema, minu jaoks on suurim küsimärk OTP aktsia ja sedagi peamiselt seetõttu, et mul Ungari seisust head ülevaadet pole, samas viimasel ajal sealt positiivsemaid uudiseid ei mäleta.

    Samas saan katkendliku teema lugemise taustal aru, et teistele pärijatele on aega maksta 12 kuud, mis on teemaalgatajal juba mõnda aega jooksnud. Kuna turul on ilmselt viimaste kuudega korrektsioonirisk minu arust tõusnud, kasumi lukku panna ja tõepoolest kõikidest positsioonidest poole maha müüa. Ilmselt on viimaste kuude tootlus üsna korralik. Ülejäänu osas siis vaadata üle, palju seda on ning pidada nõu edaspidiseks.
  • Minu soovitus oleks myya koik vaartpaberid maha, maksta saadud rahast teistele parijatele nende osa valja, ning ylejaanu eest osta vordses osas Merko, Tallinna Kaubamaja, Olympicu, Tallinki ja Eesti Ekspressi aktsiaid ning siis jargmiseks viieks aastaks unustada oma investeeringud. Viie aasta parast voiks siis minna investeerimisnoustaja jutule.
  • Ehk siis fondid ei sobi, aga kontsentreerida riske KIE regioonilt Eesti regioonile sobib? Really?

    Minu soovitus on eelmist nõuannet ignoreerida ja sarnaselt eelnevatele soovitustele minna kohe (võimalusel erapooletu) investeerimisnõustaja jutule.
  • mykoloogi nõuannet kuulates hävid portfellist koheselt 21% tulumaksu näol
  • Siinjuures tekib veel üks huvitav küsimus millele võiks mõni jurist vastata :
    Kui nüüd pärija (Venicebeach) müüb portfelli ja saadud tulult (soetusmaksumus = 0) maksab tulumaksu 21% ning seejärel maksab osalused teistele pärijatele kas siis ka nendel tekib tulumaksukohustus ?
    Ehk teisisõnu kas sellisel viisil pärandi jaotamisel on võimalik ka mitu korda tulumaksu tasuda (kumulatiivne tulumaks)?
  • Minu meelest ei teki, kuna siin pole tegemist tuluga, vaid lihtsalt sugulaste vahelise rahaülekandega.
    Kui sa oma pojale taskuraha annad, siis ei teki ju tal ka tulumaksu kohustust. (Ma vähemalt väga loodan nii)
  • Raha pealt ei ole tulumaksu.
    Samamoodi pärisin ka mina raha, maksuvaba.
  • Mina müüks kindlasti OTP, sest selle jaoks võetakse arvelt korralikku haldustasu (nagu TEO puhulgi). Aga üldiselt on pealkirjas miljonidollariline küsimus. Tulumaksu peab ikka maksma: edasilükkamine pole lahendus.
  • See teema siin tuletab meelde, et investeerid mis sa investeerid lõpuks võiks 0 olla.
    Muidu keegi pärib ja jama kuipalju...
  • ehk siis võidab see, kellel surres pole mitte halligi, et maksuamet küüsi sisse lüüa ei saaks!
  • Soovitan teatud nõustamist, aga enne pane paika idee:
    Kuna ei kavatse ennast halliks harida alal, siis eelistan dividendi tootlusega aktsiaid.
    Seega likvideeri igasugu fondid - nii saad makseks vajaliku raha kokku.
    Seega raha makstud.
    See mis jääb üle pane mõnda lähipiirkonna dividende andvasse firmasse.
    TEO pole halb soovitus....
    Saad aastas teatava summa ja ka investeering pole nii äkilise käitumisega enamasti.

    Igasugu privaatpanganduse või portfellihalduse teemat väldi - seal tõmmatakse enamasti vaid nahk üle kõrvade.
    Jätad oma inv. kontole ja asi vask.

    Kellegi teise nuumamise ahel jäta igal juhul ära - las raha vaikselt tiksub.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon