Börsipäev 6. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 6. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • EUR/USD vahetuskurss, mis möödunud nädala kolmapäeval vajus alla 1,30 taseme ning põrkas reedeks oodatust nõrgema tööjõuraporti tõttu tagasi 1,34 dollari juurde on ajendanud taas kaitset otsima väärismetalli turult. Kuigi EURUSD on täna mõnevõrra järgi andmas, tegi kulla veebruarikuu futuur uue tipu, jõudes 1419 dollari juurde. Toorainete tugevus, samal ajal aga küsitavus USA makromajandusliku olukorra osas on pannud Aasia indeksid liikumas erisuunaliselt. USA indeksite futuurid kauplevad reedese sulgumistaseme juures.

    Makrokalenderis täna olulisi uudiseid oodata ei ole.

  • Täna varahommikul andis Föderaalreservi juht Ben Bernanke USA saates "60 Minutes" intervjuu, kus ta ütles, et keskpank on valmis töötuse probleemi lahendamiseks võtma täiendavaid samme. Bloomberg tegi intervjuust ka ülevaate.

    Bernanke sõnul kasvab USA majandus vaevalt jätkusuutlikul kiirusel ja on võimalik, et Fed laiendab eelmise kuu alguses väljakuulutatud $600 miljardilist stiimulprogrammi. Meeldetuletuseks, et reedene tööjõuraport valmistas päris suure pettumuse: oodatud 150 tuhande töökoha asemel lisandus novembris väljaspool põllumajandussektorit kõigest 39 tuhat töökohta ja ametlik töötusmäär kerkis 9,6% pealt 9,8% peale.

    Töötusmäär võib Bernanke hinnangul jääda kõrgemale 5-6% tasemest veel vähemalt neljaks aastaks. Bernanke sõnul stiimulprogramm inflatsioonisurvet ei põhjusta ning vajadusel võib keskpank tõsta intressimäärasid 15 minutiga. Bernanke lisas ka veel seda, et USA majandus ilmselt tagasi langusse ei vaju, kuid valitsus peab tegelema eelarve puudujäägi probleemiga (Bernanke tõi ka oktoobris peetud kõnes välja, et USA fiskaalne olukord on jätkusuutmatul teel). Bernanke pöördus ka stiimulprogrammi kriitikute poole, lausudes, et kui keskpank ei teeks midagi, oleks töötusmäär 25% juures.

     

  • Bloombergi vahendusel ka Euroopa võlakriisist. Nimelt tegi Belgia rahandusminister ettepaneku suurendada praegust €750 miljardilist Euroopa päästeprogrammi mahtu. Reutersi teatel toetab päästepaketi suurendamist ka IMF. Saksamaa ja Prantsusmaa on samas selle plaani vastu. Luksemburgi ja Itaalia rahandusministrid saatsid Financial Times'ile kirja, milles nad tegid ettepaneku luua ühtne Euroopa võlakiri (E-bond), millele seisab vastu jällegi Saksamaa, tuues põhjenduseks, et see vähendaks riikide motivatsiooni tegeleda oma eelarvete stabiliseerimisega.

  • Eelmisel nädalal oli juttu Google (GOOG) huvist võtta üle Groupon, mis pakub oma veebilehel igapäevaselt erinevate firmade sooduspakkumisi. Tänane Wall Street Journal kirjutab, et tehing, mille hinnaks spekuleeriti koguni $5 + miljardit ja oleks olnud Google`i jaoks läbi aegade kõige kallim ost, jäi nädalavahetusel siiski katki.

    Tõik, et Google oli valmis maksma ainult paar aastat vana ettevõtte eest nii kõrget hinda, on analüütikute ja investorite sõnul selge märk sellest, et noorte internetifirmade turul on pead tõstmas laiemaid mõõtmeid võttev ostubuum. Forrester Research`i anaüütik Augie Ray ütleb, et Groupon`le sarnaste firmade valuatsioon põhineb peamiselt spekulatsioonidel ning ainult mõned tegutsemisaastad seljataga, pole ühelgi neist ette näidata stabiilseid käibe- või kasuminumbreid. Samas lisab ta juurde, et vähemalt on neil ettevõtetel töötav ärimudel vastupidiselt paljudele firmadele tehnoloogiamulli ajal.

  • Dollar on hetkel eelmise nädala tugevast langusest taastumas: dollari indeks tõusnud 0,47% ja asub hetkel 79,62 punkti juures. EUR/USD -0,65% (1,3327).
  • Financial Times on järjestanud Euroopa rahandusministrid. Esikoht kuulub väga teravate ja otsekoheste väljaütlemistega Saksamaa rahandusministrile Wolfgang Schäuble'ile. Jürgen Ligi pole antud edetabelisse pääsenud (kuigi majandusväljaanne Emerging Markets nimetas ta Euroopa parimaks rahandusministriks).
  • Moody's kärpis Ungari riigi võlakirja reitingut kahe pügala võrra Baa1 pealt Baa3 peale ning säilitab negatiivse väljavaate, mis on forintile ja kohalikule aktsiaturule täna survet avaldamas. 

    HUF/USD graafik

  • Desire Petroleum (DES:xlon) aktsia kukkus täna 46%, kui selgus, et Falklandi saarte lähedal asuv Rachel North puurtorn ei hakka naftat pumpama.

     

  • Täna on Oppenheimer väljas positiivse reitingumuutusega Cisco Systems (CSCO) kohta.

    Oppenheimer analüütikud tõstavad CSCO aktsia reitingu „hoia“ pealt „osta“ koos $23 hinnasihiga.

    We've been concerned with Cisco's ability to maintain its strong position in the switching market as well as in other segments for some time. But based on our detailed analysis, we believe our revised and current consensus estimates now appropriately reflect share losses in almost every business category with the exception of UCS and collaboration. With a bearish view finally built into our and consensus estimates and shares approaching trough valuation levels, we believe Cisco's shares are compelling at current levels. Negative headlines (Fed/Europe/macro turmoil, tougher competition, share losses) are potential headwinds, but sentiment is so bad, we believe an opportunity to own Cisco is upon us.

    Lühidalt öeldes usuvad analüütikud, et CSCO jaoks on kõik halvad uudised nüüdseks hinda sisse arvestatud. Muidugi pole turu või üldise majandusliku olukorra suhtes immuunne ükski aktsia, aga firma põhitegevuse vaatevinklist ei näe analüütikud enam üllatusi tulemas ning leiavad, et pragune hinnatase on üsna atraktiivne.

    All so bad, must be good. Our estimates now reflect share losses in almost every category from switching to routing, application networking, security, WLAN and storage. With share losses in estimates, sentiment at a low and valuation near trough levels, we're willing to take a leap of faith and buy Cisco.

    Oppenheimeri analüütikud on enda sõnul võtnud arvesse võimalikku kahju absoluutselt igas segmendis ning väga negatiivse sentimendi ning odava valuatsiooni taustal on nemad CSCO aktsiat ostmas.

    Ma pean selle calli juures tõdema, et tegemist pole ülemäära hea ideega. Vaatamata sellele, et CSCO puhul on sentiment tõepoolest ülinegatiivne ja Oppenheimeri positiivne reitingumuutus peaks olema aktsiale leevenduseks peale seda, kui juhtkonna madalad prognoosid aktsia vabalangusesse saatsid, siis ilmselt turuosalised sellest täna just väga vaimustusse ei satu. Üheks põhjuseks on kindlasti asjaolu, et tegelikkuses pole firma lähitulevikus siiski midagi oluliselt paranenud ning positiivseid katalüsaatoreid napib ja teiseks põhjuseks on kahtlemata Oppenheimer ise, sest CSCO aktsia puhul ei pruugi nii väike maja seda oluliselt liigutada ning ka tänane turg ei soosi vähemalt hetkel positiivseid reitingumuutusi.

    Siiski võib siin ca $0,20-$0,30 laual olla, aga rohkemat ei tasu täna vast oodata.

    Hetkel kaupleb CSCO $19,30 kandis, ca 1,3% plusspoolel.

  • Täna on ka natuke riskialtimatele kauplejatele üks kauplemisidee.

    Nimelt on Netflix (NFLX) –i kohta positiivsete kommentaaridega täna väljas Morgan Stanley analüütikud.

    Seizing the Opportunity: Netflix continues to capitalize on the current window of limited direct competition in its effort to build the leading, scale-based digital video platform. We believe Netflix has a sustainable competitive advantage, owing to: 1) a significant lead in over-the-top device distribution; 2) an unrivaled portfolio of subscription-based digital content rights; 3) best-in- class technology architecture; and 4) an iconic brand in streaming video. While Netflix’s success will likely invite more intense competition in the coming months, we believe its scale, value proposition and consistent execution position it as a long-term beneficiary of the global secular growth in digital video.

    Analüütikute arvates on NFLX väga heal positsioonil loomaks juhtivat  digitaalse video platvormi, sest ettevõttel on juba tugev kliendibaas ja jaotuskanalid ning  oma klassi parim tehnoloogiline ülesehitus, lisaks veel ka tuntud kaubamärk.  Analüütikute sõnul meelitab NFLX edu lähikuudel ilmselt ohtralt konkurente ligi, aga nende arvates on firma positsioon pikemas perspektiivis siiski tugev.

    Key Value Drivers
    • Strong growth in ending subscribers (+52% Y/Y in CQ3)
    • Expanding operating margin (12.6% in CQ3 vs. 11.7% in CQ3:09)
    • Declining subscriber acquisition cost (SAC), we estimate $19.81 per gross subscriber add in C2010E (-22% Y/Y)
    • Netflix streaming device / content deals improve value proposition

    Analüütikud kinnitavad oma „osta“ soovitust koos $225 hinnasihiga.

    Reedel kärpisid turuosalised NFLX-i aktsia hoogu päris korralikult, sest üsna tuntud short-selller Manuel Asensio kommenteeris aktsiat CNBC-s.  Kuna uudis tema tulekust hakkas levima turul juba mõnda aega enne tema esinemist, siis polnud ime, et seda kasutati, kui head võimalust aktsia lühikeseks müüa. NFLX kukkus reedel ligi 5%.

    Täna on aga Morgan Stanely analüütikud väljas vägagi positiivsete kommentaaridega ning näeb firmal ainult kasvupotentsiaali, mis omakorda loob  võimaluse väikeseks põrkemänguks.

    Kuna tegemist on kalli aktsiaga ning lisaks sellele veel väga äkilise liikujaga, siis soovitan olla väga ettevaatlik ning hoida kogused väikesed.

    Hetkel kaupleb NFLX $187 kandis, ca 0,9% plusspoolel.


  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: DG -2.8% (also files for 25 mln share common stock offering by selling shareholders).

    M&A news: CTV -1.0% (announces end of "Go-Shop" Period; did not receive any alternative acquisition proposals).

    Select financial related names showing weakness: BBVA -4.7%, STD -4.2%, ING -3.6%, CS -3.3%, DB -3.1%, UBS -3.0%, IBN -2.9%, BCS -2.8%, GFA -2.0%, RBS -1.6%, HBC -0.9%.

    Select aluminum/steel related stocks trading lower: NUE -1.5%, AKS -1.1%, X -0.6%.

    Select oil/gas related names showing weakness: RDS.A -1.5%, SDRL -1.4%, E -1.4%, TOT -1.3%.

    Select telecom related names under pressure: TEF -2.9%, FTE -2.7%,

    Other news: CELM -7.8% (files $50 mixed securities shelf offering), HGSI -4.7% and GSK -1.8% (Human Genome Sciences and GlaxoSmithKline Announce FDA Extension of BENLYSTA PDUFA Target Date to March 10, 2011), BBW -2.0% (modestly pulling back after surging into the close with Bloomberg reporting co is seeking buyer).

    Analyst comments: CISG -3.5% (downgraded to Neutral from Overweight at JPMorgan), NVLS -1.9% (downgraded to Hold from Buy at Stifel Nicolaus; tgt $32 - based on valuation ), SNDK -1.3% (downgraded to Hold from Buy at ThinkEquity).


    Gapping up
     In reaction to strong guidance: MET 0.8%.

    M&A news: VRGY +32.9% (Verigy receives unsolicited proposal from Advantest), BKS +17.8% (Pershing Square prepared to finance BGP offer to purchase BKS for $16/share - amended 13D filing), RDWR +14.4% (Hearing strength attributed to foreign newspaper article out over the weekend suggesting RVBD takeover).

    Select metals/mining stocks trading higher: SHZ +3.3%, GRS +2.7%, EXK +2.5%, HL +2.1%, SLW +1.5%, PAL +1.3%, AUY +1.0%.

    Other news: CBRX +15.2% (Watson Pharm and Columbia Lab announce positive top-line results from the PREGNANT Study), CBPO +5.4% (Special Committee completed its investigation of several allegations that appeared on certain financial websites), NVMI +4.7% (confirms another "top tier foundry" adopts Nova's Integrated Metrology Solution), GERN +3.8% (announced the presentation of final data from its Phase 2 clinical trial of GRNVAC1 at ASH), CYCC +3.3% (reports phase 2 survival data with Sapacitabine in Myelodysplastic Syndromes), AGN +3.2% (FDA Advisory Committee recommends approval to expand use of LAP-BAND adjustable gastric banding system for obese adults), MEE +2.0% (announced Don Blankenship will retire effective December 31, 2010; Baxter Phillips will succeed Blankenship as CEO), RNN +1.9% (announces U.S. Patent issued for new method for treating cognitive disorders), FNSR +1.5% (requests withdrawal of the Co's Registration Statement), UNG +1.0% (still checking), GOOG +0.9% (reports out over the weekend that GOOG and Groupon talks have ended).

    Analyst comments: AEO +2.7% (upgraded to Buy from Neutral at Goldman), ELN +2.5% (upgraded to Buy from Neutral at UBS), CTSH +1.7% (upgraded to Buy from Neutral at Goldman), ANF +1.1% (added to Conviction Buy List at Goldman), CSCO +0.9% (upgraded to Outperform at Oppenheimer), TXN +0.5% (upgraded to Buy from Neutral at Sterne Agee).

  •  Täna on ThinkEquity väljas negatiivse reitingumuutusega SanDisk Corporation (SNDK) kohta.

    ThinkEquity analüütikud alandavad SNDK reitingut „osta“ pealt „hoia“ peale koos $48 hinnasihiga.

    While near-term NAND flash memory demand and pricing is strong driven by seasonally string consumer smartphones, web tablets, Apple iPOD/music player, and memory card demand, we believe that SNDK stock at current levels reflects most of the good news. However, we believe that the 2011 outlook may be somewhat more challenging; especially as more capacity comes onstream during second half 2011.

    While we are increasing our bit shipment assumption for 2011 from 62 % to 73%, we believe that industry capacity additions of 30 to 40% from all the major players (Samsung, Toshiba/SanDisk, Micron/Intel, Hynix) will lead to more pressure on ASPs and margins during the second half 2011. We believe that SNDK stock is fairly valued at 48.

    Analüütikud usuvad, et hetkel on kõik head uudised juba aktsiahinda sisse arvestatud ja 2011. aasta võib nende arvates pakkuda mitmeid väljakutseid kuna tootmisvõimsusi  tuleb juurde. Sellest tulenevalt arvavad analüütikud, et surve alla satub ka ASP ning marginaalid.

    Tänane turg võiks soosida negatiivset reitingumuutust ning me võime näha mõningast kasumivõttu aktsias.

    Hetkel kaupleb aktsia $47,80 kandis, 0,95% miinuspoolel.

  • Semiconductor Industry Association (SIA) teatas, et oktoobris oli ülemaailmne pooljuhtide müügitulu $26.3 miljardit ehk täpselt samal tasemel, mis eelneval kuul. Võrreldes 2009. aasta oktoobriga suurenes müük 19.8%. Aasta algusest kuni oktoobrini küündib pooljuhtide müügitulu $248.2 miljardini, mis on 37% rohkem kui aasta tagasi samal perioodil. SIA president Brian Toohey ütles, et sesoonsuse tõttu oodatakse kuises võrdluses müügitulude kasvu aeglustumist.

  • Tänastest ideedest oli NFLX kahtlemata kõige ilusam. Avanemisel oli võimalik positsioon soetada $187 kandis ja üsna vähese närvikuluga sai teenida 2 punkti, kellel oli närvi natuke kauem kannatada sai auhinnaks veel vähemalt 2 punkti. Siinkohal saab ka hea näite tuua NFLX aktsiaga kauplemisest: võttes arvesse NFLX-i aktsiahinda ning iseloomu, oleks hea konservatiivne kogus olnud 200 aktsiat. Oleks positsiooni soetanud näiteks $187 peal ning pool positsioonist $189 peal  maha müünud ning teise poole müüki pannud $191 kandis. Olgu öeldud, et NFLX käis ära ka $193 lähedal. Kokku oleks kaupleja täna kasumit teeninud $600 ja seda üsna tagasihoidliku kogusega. 

    CSCO –l võttis liikuma saamine natuke aega, aga pakkus lõpuks siiski üsna turvalise võimaluse $0,20-$0,30 teenida. Avanemisel oli võimalus positsioon soetada $19,25-$19,35 kandis ning hetkel kaupleb aktsia $19,57 tasemel. Nii nagu hommikul arvasin, väga suurt liikumist aktsias oodata polnud, aga samas lubas CSCO aktsia üpris tasane loomus võtta ka suurema positsiooni. Näiteks 2000 aktsiat poleks CSCO puhul olnud ülemäära riskantne kogus ning $0,20 oleks andnud juba $400 kasumit.

    SNDK-ga kauplemine oli täna mõnevõrra keerulisem. Aktsia avanes $47,50 kandis, aga siis põrkas kiirelt üles, käies ära ka $48,30 peal. Siin sõltus nüüd palju sellest, milliselt tasemelt kellelgi õnnestus täna positsioon soetada. Esialgne väiksem kogus oleks ilmselt lubanud ka ülevalt aktsiat juurde võtta ning keskmist hinda paremaks muuta, aga samas, kes jälgis hoolega oma stop-hinda, see otsustas ilmselt positsiooni kahjumiga kinni panna. Kes aga oskas momenti tabada ning aktsia $48 kandist lühikeseks müüa, sai täna kindlasti ka kasumit. Hetkel kaupleb aktsia $47,08 kandis.

     

  • Wall Street Journal kirjutab, et Obama ja Kongressi kuuluvad vabariiklased on saavutamas kokkulepet tulumaksumäära pikendamise ja pikaajaliste töötute toetuste osas. Poliitilised ja majanduslikud panused on suured. Ilma kompromissi saavutamata tõuseksid maksud pea kõikidele maksumaksjatele alates 1. jaanuarist, samas aga ei pruugi asjade käik meeldida Obama parteikaaslastele, kes olid maksusoodustuste pikenduse vastu ja seega õõnestab see 2012. aasta presidendivalimiste eel tema enda jalgealust. Samas on veel ka palju lahendamata küsimusi nagu näiteks pärandusmaks ning see, kas töötu abiraha pikendamine tuleneb kulutuste vähendamisest teistes valdkondades. Samuti on küsimärgi all uute maksusoodustuste kestus, spekuleeritakse et see võib küündida 2-3 aastani.

  • President, Congressional Democrat leaders to meet today on tax cut negotiations - CNBC
  • UAL korraliku surve all, hetkel kauplemas alla 50 päeva keskmise.
    http://www.bloomberg.com/news/2010-12-06/continental-airlines-guilty-of-manslaughter-in-fatal-paris-concorde-crash.html
  • Fuel Systems Solutions (FSYS) lowers FY10 rev guidance to $420-430 mln vs $440.61 mln Thomson Reuters consensus; reflects softer European automotive purchases
  • Kui jätkata Alari poolt algatatud teemaga, siis Obama tegi täna ettepaneku mitte nii-öelda Bushi poolt seadustatud maksusoodustuste programmiga mitte jätkata, vaid vähenedada tulumaksu hoopis 2 protsendipunkti võrra (seda igas maksukategoorias). Mäletatavasti aeguvad maksulangetused käimaseolva aasta 31. detsembriga. Samuti tegi president ettepaneku võimaldada ettevõtetel teha tuleval aastal kapitaliinvesteeringuid maksuvabalt. Programm kestaks ettepaneku kohaselt ühe aasta.
  • Morgan Stanley poolt täna avaldatud raporti kohaselt jätkub tõus USA aktsiaturgudel ka tuleval aastal. Kui nimelt heita pilk allolevale graafikule, siis S&P 500 indeks on viimasel 2 korral viimase 15 aasta jookul näidanud tugevat tõusu ajal, mil 10-aastase võlakirja tulususe määr on alla reaal-SKP y-o-y kasvu. Analüüsimaja prognoosib tuleva aasta USA SKP kasvuks 4.5% kuni 5%, kui 10-aastane võlakiri pakub aastast tulusust ca 3% - investoritel on targem investeerida riskantsematesse varaklassidesse nagu aktsiad.

  • Hõbeda spot hind tõusis täna ajaloo jooksul esimest korda üle $30. Tänage Fedi.

  • Barclays Capital kirjutab täna avaldatud analüüsis, et kvantitatiivse lõdvendamise tõttu muutub investeerimise juures olulisemaks sektori valik. Kui vaadata S&P 500 indeksisse kuuluva parimat tootlust ning halvimat tootlust näidanud sektori vahet, siis tänavune tulemus on võrdlemisi madal ehk 26.2 protsendipunkti – sektori valik ei ole tänavu ajaloolises kontekstis omanud määravat tähendust. Barclaysi analüütikute hinnangul on trend aga muutumas ning eelistada tuleks tsüklilisi sektoreid, mistõttu tõstsid nad ka tehnoloogiasektori, finantssektori ning jaemüüjate reitinguid.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon