Iirimaa pangad (IRE) ja (AIB) - kas on mõtet mõelda investeeringuna? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Iirimaa pangad (IRE) ja (AIB) - kas on mõtet mõelda investeeringuna?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tervisi,
    Kuna puudub oskus pikalt ja läbi lillede või ilusasti küsida, siis küsiks sedapidi - kas siinsete foorumlaste meelest on mõttekas soetada kahe suurema Iiri panga aktsiaid?
    Jah, ma tean, et "need on praegu jube odavad" pole mingi asjalik põhjendus soetamiseks. Aga midagi positiivset on ometi seal toimumas - jagatakse abipakette EU poolt, korraldatakse varasid ümber, lükatakse halbu laenusid teise panka ära. Kui Iirimaa oma võlakriisist pääseks, siis oleks asjal juba jumet? Ja seda kindlasti, et nende alla pandud raha võiks mõttes juba ette maha kanda, et hiljem suuremaid kurbusehetki ei tuleks. Aga on üldse mõistlikkust või lootust, et Iirimaa aastat viie pärast taas elumärke ilmutab majanduse osas? Siiani olen aru saanud, et tegu on EU soodsaima ettevõtluskeskkonnaga - miks muidu näiteks Microsofti, Delli, Hewlett-Packardi Euroopa peakorter on Iirimaal?
    Vähemalt niipalju olen foorumitest kokku veerinud, et Iirimaad loetakse võlakriisis paremas-soodsamas seisus olevat, kui Kreekat.
    Igatahes oleks analüütilise maiguga arvamused teretulnud küll.
    Ma keeldun uskumast, et ma olen ainukene siin, kes on Iirimaa ja selle pangade otsa vaadanud ja nende peale mõelnud.
    Pehmet talve ja huvitavaid elamusi,
    Yerba

  • Kuna puudub oskus pikalt ja läbi lillede või ilusasti vastata, siis vastaks: Ei!
  • to: Yerba

    Iirimaa on paremas seisus kui Kreeka, kuid sa unustad ära, et nende probleemid on täpselt vastupidised. Iirimaa pekkisolemise põhjuseks on see, et nende pangad on pekkis. Kreekas on vastupidi.
  • Kuna hetkel käib diskussioon selle üle kas ja kui palju pankade allutatud võlakirjade omanikud peavad protsessi käigus lossi sisse võtma siis on üsna raske uskuda, et aktsionäre selles kontekstis säästetakse. Parimal juhul tuleb suur dilution ja halvemal juhul kirjutatakse kogu olemasolev equity korstnasse. Olukorra paranemisest kasu saamiseks vaataksin kas pankade pikka senior võlga või siis valitsuse pikka võlga mis võiks performida kohe kui panganduse jamad klaaritud saavad. Ise olen pikk 10y valitsuse võlas.
  • Huvitaval kombel on viimasel ajal läbi kohtutäiturite müüki tulnud päris mitmeid objekte, kus hüpoteek seatud AIB kasuks. Global damage control? Muidugi see oli mulle samuti üllatuseks, et nad üldse Eestis laene väljastavad (või väljastanud on).
  • AIB ostis omal ajal ära Amcrediti, sealt ka siis need hüpoteegid. Korra lipsas peast läbi mõte, et huvitav mis hinnaga praeguses liquidation mode's AIB'lt seda nõuete portfelli oleks võimalik ära osta. Mõtlesin, et näiteks 15-25% face value'st võiks olla hea diil. Siis vaatasin random enampakkumisi, kus on nende hüpoteegid peal ja leidsin, et alghind oli kordusenampakkumisel 5% hüpoteegi summast... Mõte sai maha maetud.

    Aga Amcrediti portfelli hüpoteeke on realiseeritud pidevalt, tundub et nad olid kohalik subprime lender. Vähemalt 2 aastat tagasi olid nad pealiskaudse vaatluse põhjal enampakkumistes tugevalt üleesindatud.
  • Iiri valitsus süstib Allied Irish Banks'i 3,7 miljardid eurot, suurendab riigiosaluse 92%ni ning Iirimaa börsil aktsia delistitakse, mis võib tähendada et ka NYSE-l noteeritud aktsiad võidaks nimekirjast maha võtta.
  • suffiks, ma ei tea, mis enampakkumist sa konkreetsemalt vaatasid (ning mis sihtotstarbega vara), kuid selline struktuur peaks olema küll kindlasti pigem väga suur erand kui reegel. Naeruväärsete alghindadega üldiselt kinnisvara enampakkumistel ei ole ning seadus kammitseb täitemenetluses täiturit samuti alghinna määramisel. See on mälu järgi pigem minimaalselt 50% tuuris hüpoteegist. Võib olla juriidiliste isikute puhul on erisusi, kuid see 5% tundub sellegipoolest suht unreal.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon