Börsipäev 5. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile USA turg kosus päeva lõpuks, kuid sulgus siiski kerges miinuses. Ka täna hommikul kauplevad USA indeksite futuurid miinuspoolel ning sama meeleolu jagavad Euroopa ning Aasia indeksid.

     

  • Tänane makrokalender on võrdlemisi hõre. Euroopa sessioonil avaldatakse kell 11.00 Saksamaa ja eurotsooni PMI teenustesektori indeksid ja kell 12.00 eurotsooni uute tööstustellimuste andmed. USA sessioonil on olulisemaks makronäitajaks kell 15.30 avaldatav ADP tööhõive raport (oodatakse 100 tuhande töötaja lisandumist) ja kell 17.00 ilmuv ISM teenustesektori indeks. Õhtul kell 20.00 peab Fedi liige Hoenig Kansas City's majanduse teemal kõne.
  • Tänane Wall Street Journal kirjutab, et tänu Fedi seatud piirangutele teenustasude osas, on pangad sunnitud üles näitama leidlikkust ning leiutama uusi mooduseid, kuidas raha kliendi käest kätte saada.

    Näiteks krediitkaardi omanikud on juba kokku puutunud uute tasudega nagu hooldus- ning valuutavahetustasud. Pangad otsivad ka mooduseid, kuidas maksustada deebetkaarte ning läbi on käinud ettepanekud limiteerida kuus tehtavaid ülekandeid ja sularaha väljavõtmist.

    Pangad kaitsevad kõrgemaid teenustasusid väitega, et klientidel on võimalus paljusid neist ka vältida, kui hoiavad oma konto aktiivsena.

  • Saksamaa PMI teenustesektori indeks tuli 59,2 vs oodatud 58,3 punkti.
    Eurotsooni PMI teenustesektori indeks tuli 54,2 vs oodatud 53,7 punkti.
    Eurotsooni PMI liitindeks tuli 55,5 vs oodatud 55,0 punkti.
  • Eile kukkusid kinnisvarafondid USA's ja üpris hoolsalt.

    Osad on saanud analüütikute poolt OSTA asemel NEUTRAL, eks see võis mõjuda, aga kas mingi uudis võib veel olla?
  • Eks analüütikute reitingumuutus mõjutas kindlasti ja lisaks sellele räägitakse USA kinnisvara ( just elamuehituse) kehvadest väljavaadetest juba mõnda aega (sundmüügid). Midagi täiesti uut, mis puudutab kinnisvara, pole hetkel küll silma jäänud.
  • to Nelli.Tere ja head uut aastat.Mind huvitaks väga Sinu isiklik arvamus XOMA LTD.kohta.Eile tegi aktsia läbi tugeva tõusu.Kas Sinu arvates 1-tõus jätkub 2-aktsia hind jääb praegusele tasemele 3-on ca nädala või pooleteise jooksul oodata aktsia langust.Ette tänades GG
  • James Saft kirjutas eilses Reutersi blogis alanud aasta kapitalipiirangutest, mida arenevad turud USA, Euroopa ja Jaapani poolt tekitatud odava rahavoolu negatiivsete mõjude ärahoidmiseks.

    Teiste hulgas on Indoneesia, Tai, Brasiilia ja Lõuna-Korea juba eelnevalt rakendanud erinevaid kapitalipiiranguid - kes tohib raha sisse tuua või välja viia, mis tingimustel ja mis hinnaga - eesmärgiga piirata "kuuma" raha sissevoolu, millega võivad kaasneda turgude moonutused, valuutade kallinemine ja seeläbi ka kohaliku tööstuse konkurentsivõime alanemine.

    Mõned konkreetsed näited: Lõuna-Korea seadis pankade välisvaluutas võetud laenudele maksu; Brasiilia kolmekordistas (2% pealt kuue 6% peale) maksud rahvusvahelisele kapitalile; Hiina lubab eksportijatel hoida dollareid väljaspool Hiinat, millega tahetakse lihtsalt hoida raha sisse voolamast.

  • Kreeka ja Saksamaa 10-aastaste võlakirjade tulususte vahe rekordtasemel 974 baaspunkti juures. EURUSD -0,61% 1,3225 juures.
  • to gunna1: Head uut aasta sullegi! Ausalt öeldes pole ma XOMA tegemistega nii hästi kursis,et oskaks sulle täpset ülevaadet kohe anda. Eilne tõus oli tõenäoliselt tingitud uudisest, mille järgi ettevõtte sõlmis lepingu Prantsumaa ühe suurima farmaatsiafirmaga. Aktsia on kaubelnud kõrgemale ilmselt ka uue diabeedikute ravimi XOMA 052 II faasi tulemuste ootuses, kuna antud ravimist võiks edu korral saada korralik müügihitt. Nii nagu biotehnoloogiafirmadega ikka võivad liikumised olla suured ja ootamatud ehk siis tegemist üsna radioaktiivse kraamiga, mille puhul investeerimise seisukohast vaadatuna soovitaks pigem kõrvalvaataja rollis olla. 

    Siin on Adam Feuerstein XOMA ravimiga seonduva väga hästi lahti seletanud.

  • Mida arvate solari sektorist naftahinna tõusu ja jätkuva tõusu prognoose arvestades?
  • Täna on Citi analüütikud väljas negatiivse reistingumuutusega Alcoa (AA) kohta.

    Citi alandab AA reitingut „osta“ pealt „hoia“ peale koos $17 hinnasihiga.

     What's New — AA is scheduled to release earnings after the close on Monday, January 10th. We are lowering our 4Q estimate to $0.17 from $0.19 due to the negative cost impact of a weaker USD and an increase in certain input costs. In addition with AA shares approaching our $17 target, we are downgrading our recommendation to Hold from Buy.

    Forex and Costs - The average exchange rates of AA’s currency baske appreciated vs the USD by a weighted average 5.7% driven by AUD and EUR appreciation, which should result in a cost increase for 4Q of $28 mln after-tax or $0.025/sh. As well, market prices for certain inputs such as caustic soda used in alumina refining and coke/pitch for smelting also rose.

    Analüütikud põhjendavad oma reitingumuutust sellega, et firmat on ees ootamas lisaväljaminekud suurenemine nõrga USA dollari ning teatavate kulude suurenemise tõttu. Analüütikute arvates ei luba aktsia valuatsioon enam edasist tõusu.

    Peab ütlema, et antud call on oma sõnastuses üsna laialivalguv, kuid arvesse võttes aktsia tugevat tõusu ning väga positiivset sentimenti, siis tänase miinuspoolel kaupleva turu taustal võib aktsias ilmselt näha teatavat kasumivõttu. Usun, et aktsia kaupleb päeva jooksul alla $16 taseme.

    Hetkel kaupleb AA eelturul $16,10 tasemel, ca 2,5% miinuspoolel. Ise ilmselt ootaks natuke paremat hinda.


  • ADP tööhõive muutus 297K vs oodatud 100K. Dollar on rallimas: EURUSD -0,98% 1,3177.
  • Täna on J.P. Morgan väljas negatiivse reitingumuutusega Con-way (CNW) kohta.

    J.P. Morgan alandab CNW reitingut „hoia“ pealt „müü“ peale ja hinnasihi $39 pealt $34 peale.

    We are lowering our rating on CNW from Neutral to Underweight because we believe that cost pressures in 2011 are a meaningful risk to the strong margin improvement and EPS growth expectations we believe are reflected in the stock. While the LTL pricing story does appear to be improving, we suspect that the move up in pricing probably will not be sufficient to drive the EPS growth required to drive upside for the stock. While our new price target implies only modest downside, we suspect that potential EPS disappointment in 4Q could cause a more material move down in the near term.

    Analüütikud usuvad, et 2011. Aasta hinnasurve on firma kasumikasvu kõrgetele ootustele väga suur risk. Analüütikud usuvad, et neljanda kvartali EPS valmistab pettumuse, mis peegeldub ka aktsiahinnas.

    Lowering rating to UW as reward to risk appears unfavorable. We are lowering our rating on CNW from Neutral to Underweight because we believe that the EPS progression in 2011 is unlikely to support a move up in the stock. We are positive on transports in general in 2011, so our view of CNW stuck in the mid to low $30s makes it a clear UW relative to the broader transport group.

    Üldises plaanis ollakse ettevõtte suhtes küll positiivsed, kuid analüütikud usuvad, et CNW aktsia takerdub  $35-$30 vahemikku.
    Tänase JPM downgrade teeb natuke ebamugavaks samas sektoris oleva firma Werner Enterprises (WERN) upgrade „osta“ peale ehk siis teeb selle calli natuke tagurlikuks. Samas on analüütikute sõnastus üsna konkreetne ja tänase turu toega peaks aktsia kauplemisvõimalust pakkuma.

    Hetkel kaupleb aktsia $35 kandis, 1,5% miinuspoolel.

  • JP Morgan raised its Q4 earnings estimates for Alcoa (AA),
  • Need C langetatud ja JPM tõstetud estimated on suht sama number. Tegelikult mulle AA dg ei meeldi, aga siga on natuke poris juba. Esmaspäeval tulemused, ehk paneb osa long poolt midagi lukku.
    Lisaks. Kui kunagi, siis täna peaks ehk tooraine natuke silma saama.
    Paari päeva AA liikumine nagu liblika lend, mitte 16B MCapi oma.
  • Challenger, Gray & Christmas Inc. teatas, et 2010. aastal oli koondamiste arv madalaimal tasemel alates 1997. aastast. Kokku koondati eelmisel aastal 529 973 töölist, keda on 59% vähem kui 2009. aastal, mil koondamiste arv tõusis seitsme aasta kõrgeimale tasemele. Eelmisel kuul koondati 32 004 inimest, mis on väikseim number alates 2000. aasta juunist. Uute tööliste palkamine erasektoris peaks käesoleval aastal aga jääma mõõdukale tasemele. (link)

  • USA ISM teenustesektori koondindeks tuli 57,1 punkti vs oodatud 55,7. ISM Services tööhõive indeks kukkus samas 52,7 pealt 50,5 punktini, tekitades ADP tööhõive numbrites küsitavusi. Reedene non-farm payrolls lisab selgust.
  • The Fed purchased $1.5 bln of 2028-2040 maturities through Permanent Open Market Operations as dealers looked to put back $9.36 bln
  • Tänaste ideede puhul tuleb nentida, et need ei osutunud kõige õnnestunumaks. Seda just eelkõige seetõttu, et hommikust turgu vaadates otsustasin panustada negatiivsetele reitingumuutustele, aga turu foon pöördus üsna pea peale avanemist positiivseks ning mõjutas osaliselt ka antud downgrade`.

    AA puhul peab küll ütlema, et eelturul positsiooni soetades oli võimalik ca $0,15  kasumit ka teenida, sest eelturul sai aktsias lühikeseks minna $16,30 pealt ja peale avanemist käis aktsia ära ka $16,10 peal. Hetkel on aktsia päeva põhjadest tublisti kosunud ning kaupleb $16,45 kandis.

    CNW osutus äärmiselt keeruliseks tehinguks, sest avanedes oleks pidanud aktsias lühikeseks minema ligi 3% altpoolt ehk $34,60 kandist. Kiire ( samavõrra riskantne) trade oleks muidugi ka ligi ühe punkti kasumit toonud, aga nüüdseks on aktsia juba tõusnud $35 alla, kaubeldes 2% miinuspoolel.

  • CapitalSource (CSE) spikes on increased volume; Hearing takeover chatter making the rounds
  • Tänane U.S. Census Bureau pressiteade osariikide eelarvete kohta on musternäide USA asjaajamisest. Tundub, et igasugune informatsioon osariikide eelarvedefitsiitide kohta on kujunemaks riigisaladuseks, kuna selle leidmine on peaaegu võimatu. Õnneks on Census Bureau jagamas vähemalt mingisugustki aimu selle kohta, kui hull on olukord tegelikult.

    Census Bureau avaldas täna 2009. aasta (ehk siis üleelmise aasta) osariikide eelarvetest pressiteate, mis on selge signaal olukorra tõsidusest. 2009. aastal langesid osariikide tulud kokku $1.1 triljonile ehk 30.8% 2008. aasta $1.6 triljonilt. Tulusid langetas olulisel määral sotsiaalkindlustusest saadavad rahad (tulud pärinevad nii föderaalvalitsuselt, kodanikelt kui ka ettevõtetelt). Üldtulud, mis on sisuliselt ettevõtete ning omandi maksustamisest saadavad tulud, langesid samuti 1.4% ehk $1.5 triljonile (ülduludes ei kajastu sotsiaalkindlustus ja alkoholiaktsiis). Maksutulud langesid 8.5% ehk $715 miljardile, moodustades seega 47.9% üldtuludest. Märkimist väärib aga fakt, et tegemist on esimese maksutulude langusega alates 2002. aastast. Eelarveid aitas aga stabiliseerida föderaalvalitsuse toetus, mis kasvas 12.9% ehk $477.7 miljardile. Kui tulud langesid, siis kulud kasvasid 3% ehk $1.5 triljonile (defitsiit oli seega $0.4 triljonit). Kui rääkida möödunud aastast, siis olukord on vaieldamatult muutunud halvemaks. Teatavasti lõppesid 2010. aastal mitmed stiimulprogrammid, mis suuresi osariikide rahakottides olevaid auke lappisid.

  • Kui jätkata samal teemal, siis praeguses maksusüsteemis ei ole ka seda oodata, et maksutulu oluliselt 2010. aastal suurenes - föderaalvalitsuse tulumaks (personal income tax & payroll tax) langes 2009. aasta $1755 miljardi pealt $1773 miljardile. Aukude lappimiseks oodati täiendust omandimaksu tõusust, kuid paraku ka see plaan sisuliselt ei realiseerunud. Ühe lahendusena on paljud majandusteadlased välja toonud 401k maksutõusud (ehk pensioni saavad kodanikud peavad enda ning ettevõtte poolt pensioniks kõrvale pandud raha pealt seda kasutades suuremat maksu maksma). Kui rääkida föderaalvalitsuse võimekusest nii-öelda augud kenasti parandada, siis reaalselt ei ole see enam võimalik – küsimus ei ole enam triljonites, vaid kümnetes triljonites.
  • Hea ülevaate USA föderaalvalitsuse rahalisest olukorrast annab Citizen’s Guite to the 2010 Financial Report of the U.S. Government, mida saab lugeda siit

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon